Mag een chipszak met een metaallaagje bij het plastic verpakkingsafval?

Een chipszak moet u weggegooien bij het restafval, net als andere plastic verpakkingen met een metaallaagje. Een chipszak kan niet met het kunststof verpakkingsafval worden gerecycled, omdat het metaallaagje de recycling van plastic verstoort.

Chipsverpakkingen hebben een aluminium binnenlaagje dat de doorlaatbaarheid van de verpakking voor zuurstof en vocht vermindert. Dit verlengt de houdbaarheid van chips. Als er zuurstof bij de chips komt, oxideren de vetten en vetzuren in de chips, wat tot ranzigheid leidt. Door het zout in de chips wordt vocht aangetrokken, wat tot zachte chips leidt. Het laagje aluminium voorkomt dit. Verder zorgt het aluminium dat de chips beschermd zijn tegen UV-licht. Het UV-licht kan de chips wat muffer laten smaken.

Er zijn ook chipszakken geheel van plastic, zonder aluminium. Net zoals de met aluminium opgedampte zakken, zijn deze zakken uit meerdere lagen opgebouwd. De houdbaarheid kan wat teruglopen, maar dat hoeft niet. Thuis is het slim om de oudste producten het eerst op te eten.

Twee chipsmerken (Croky's en Lay's) hebben ook op deze vraag gereageerd, zie bij de pagina 'Inzendingen' van het Meldpunt Verpakkingen.