Weggooiwijzer

Weggooiwijzer

Op steeds meer verpakkingen staan de iconen van de Weggooiwijzer. Hieraan kunt u zien hoe u verpakkingsafval op de beste manier kunt weggooien. Dat is belangrijk: verpakkingen kunnen namelijk worden verwerkt en gerecycled, indien ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen.

 

Iconen

Bovenaan het icoon staat om welk onderdeel van de verpakking het gaat. Bijvoorbeeld een papieren wikkel, een glazen pot of een blikje. Het icoon in het midden en de tekst daaronder laten zien waar u de verpakking het beste kunt weggooien.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van iconen. Klik op het logo voor een toelichting. 

 

 • Mobius loop

 • Mobius loop

 • Glasbak

 • Plastic-heroes

 • Prullenbak

 • Mobius loop

  Het mobius loop icoon met de drie pijlen verwijst naar verpakkingsonderdelen van oud papier en karton. Verpakkingsonderdelen waar dit icoon op staat, kunt u dus het beste weggooien bij het oud papier en karton.

  Oud papier is in Nederland de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Bijvoorbeeld voor nieuwe verpakkingen, toiletpapier en kranten. Meer informatie over wat er in de papierbak mag en over de verwerking van oud papier en karton vindt u hier.

 • Mobius loop

  Het mobius loop icoon vindt u ook op de verpakking van drankenkarton, zoals sap- en zuivelpakken. Steeds meer gemeenten zamelen drankenkartons in via het PMD-afval (plastic, metaal en drankenkartons). In deze gemeenten kunt u deze verpakkingen bij de drankenkartons weggooien. Wilt u weten of uw gemeente dat al doet? Kijk dan hier. Als uw gemeente drankenkartons niet gescheiden inzamelt, dan kunt u drankenkartons weggooien bij het restafval.

 • Glasbak

  Het glasbakicoon verwijst naar verpakkingsonderdelen van glas. Verpakkingsonderdelen waar dit icoon op staat kunt u weggooien via de glasbak. Ook deksels, doppen en etensresten mogen mee in de glasbak.

  Gebruikt glas wordt gesmolten en krijgt in de glasfabriek een nieuw leven. Meer informatie over de verwerking van glas, vindt u hier.

 • Plastic-heroes

  Het Plastic-Heroes icoon vindt u op verpakkingsonderdelen van kunststof. Verpakkingsonderdelen waar dit icoon op staat kunt u weggooien bij plastic verpakkingsafval. In veel gemeenten mag u kunststof verpakkingsafval weggooien met blik en drankenkartons. Vraag dit na bij uw gemeente. Als uw gemeente geen kunststof afval inzamelt hoort de verpakking bij het restafval.

  Plastic afval levert nieuwe grondstoffen waarvan allerlei nieuwe producten en verpakkingen kunnen worden gemaakt.. Van nieuwe flessen tot vloerbedekking. Meer over de verwerking van kunststof afval vindt u hier.

 • Prullenbak

  Het prullenbak icoon verwijst naar verpakkingsonderdelen die u bij het restafval kunt weggooien.

  Restafval wordt verbrand en levert op die manier energie op. Meer informatie over de verbranding van restafval vindt u hier.

  Na het verbranden blijven metalen verpakkingsonderdelen als aluminium en blik achter, die weer kunnen worden gebruikt voor nieuwe materialen en verpakkingen. Meer informatie over de verwerking van blik vindt u hier.

Veelgestelde vragen

Het Meldpunt Verpakkingen is niet bedoeld voor meldingen over winkeliers die het verbod op gratis plastic tasjes overtreden. Wilt u een overtreding melden? Dan kunt u terecht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Staat uw vraag er niet bij?

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl
Bel met Informatie rijksoverheid via telefoonnummer 1400.
Of stel uw vraag hier >.

Bent u ondernemer en heeft u vragen over het verbod?

Kijk voor informatie op rijksoverheid.nl. Vanaf 28 december 2015 kunt u ook bellen met het callcenter Helpdesk plastic tas.

Disclaimer