Verbod op plastic tassen

Vanaf 1 januari 2016 krijgt u in winkels geen gratis plastic tas meer. Neem daarom uw eigen tas mee om het gebruik van (plastic) tasjes te verminderen. Wilt u toch een plastic tas om uw aankopen mee te nemen, dan moet u hiervoor betalen. Winkeliers mogen zelf een prijs vaststellen voor een plastic tas, de richtprijs is € 0,25. Alle soorten plastic vallen onder het verbod op gratis plastic tassen. Ook tassen van biologisch afbreekbaar plastic, biobased plastic en tassen met een voering of coating van plastic. Want ook deze tassen zorgen voor het verspillen van grondstoffen, zwerfvuil op straat en in zee. Winkeliers mogen wel papieren, stoffen en jute tassen gratis meegeven. Op deze pagina’s vindt u meer informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over het verbod op gratis plastic tassen. Ook vindt u een toelichting op enkele uitzonderingen op het verbod.

Moet ik voor een plastic tas betalen?

 • Ja,

  als u een plastic tas wilt om uw aankoop te vervoeren.

  Lees waarom
 • Nee,

  bij enkele uitzonderingen.

  • Voorkomen dat (onverpakte) levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie.
  • Tegengaan van voedselverspilling.
  • Taxfree shoppen van vloeistoffen, spuitbussen en gels.
  Lees meer

Veelgestelde vragen

Het Meldpunt Verpakkingen is niet bedoeld voor meldingen over winkeliers die het verbod op gratis plastic tasjes overtreden. Wilt u een overtreding melden? Dan kunt u terecht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Staat uw vraag er niet bij?

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl
Bel met Informatie rijksoverheid via telefoonnummer 1400.
Of stel uw vraag hier >.

Bent u ondernemer en heeft u vragen over het verbod?

Kijk voor informatie op rijksoverheid.nl. Vanaf 28 december 2015 kunt u ook bellen met het callcenter Helpdesk plastic tas.

Disclaimer