Home > Samengestelde verpakkingen

Vragen over: Samengestelde verpakkingen

 • Moet plastic verpakkingsafval, of PMD, in een doorzichtige zak?

 • PMD (plastic-, metalen verpakkingen en drankenkartons) of plastic verpakkingsafval wordt bij voorkeur in een doorzichtige zak aangeleverd. De afvalinzamelaar kan dan namelijk makkelijk beoordelen dat het inderdaad om PMD-afval gaat. Bij PMD in grijze zakken gaat dat moeilijker. Ze worden er vaak wel op gewicht uitgehaald (restafval weegt zwaarder dan PMD). Zakken met andere afvalstoffen worden afgekeurd en als restafval verwerkt. Om het de afvalinzamelaars makkelijker te maken, en te voorkomen dat het PMD onterecht afgekeurd wordt, kunt u dit afval inderdaad beter in een doorzichtige zak aanbieden. 

 • Waarom zitten medicijnen altijd per stuk in een blister van aluminium en plastic verpakt? Deze verpakking kan niet gerecycled worden, als de pillen bij elkaar in een plastic pot...

 • Deze vraag heeft het Meldpunt Verpakkingen al verschillende keren voorgelegd gekregen. Wij hebben enkele medicijnfabrikanten om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het gebruik van blisters gegeven.

  Wettelijke regels
  Het verpakken van geneesmiddelen is aan strikte regels gebonden. De houdbaarheid van elk product moet worden onderbouwd met stabiliteitsgegevens van dat product in zijn specifieke verpakking gedurende de gehele houdbaarheidsperiode. Afhankelijk van het product kunnen er speciale eisen worden gesteld aan de doorlaatbaarheid van het gebruikte materiaal.


  Houdbaarheid
  Tabletten worden bij voorkeur in een blisterverpakking geleverd om ze een optimale bescherming te geven en de houdbaarheid gedurende de gehele bewaarperiode te garanderen. Een potverpakking heeft het nadeel dat als de pot eenmaal geopend is, de resterende tabletten blootgesteld worden aan de open lucht, die zowel zuurstof als vocht bevat, wat het product negatief zou kunnen beïnvloeden.


  Bescherming tegen geknoei
  Daarbij is een blisterverpakking ook een bescherming tegen ongewenst 'geknoei' (tamper proof). Waar iemand de tabletten in een potje bijvoorbeeld door andere kan vervangen, blijft een tablet in een blister tot het laatste moment identificeerbaar.


  Hulp bij goed gebruik
  Kalenderverpakkingen (blisters met een dosering voor bijvoorbeeld een week waarbij de dag van de week boven de holte wordt geprint) bieden de mogelijkheid om het goed gebruik door de patiënt te bevorderen. Het is voor de patiënt dan altijd duidelijk of hij die dag zijn medicijnen al heeft ingenomen.

 • Wat is PMD?

 • PMD staat voor Plastic- en Metalen verpakkingen en Drankenkartons. Plastic verpakkingen zijn bijvoorbeeld plastic flessen, flacons, folies en zakken. Voorbeelden van metalen verpakkingen zijn drinkblikjes, conservenblikken en deksels. En drankenkartons zijn bijvoorbeeld melk- en yoghurtpakken, sappakken en saus- en soeppakken.

 • Mag een chipszak met een metaallaagje bij het plastic verpakkingsafval?

 • Een chipszak moet u weggegooien bij het restafval, net als andere plastic verpakkingen met een metaallaagje. Een chipszak kan niet met het kunststof verpakkingsafval worden gerecycled, omdat het metaallaagje de recycling van plastic verstoort.

  Chipsverpakkingen hebben een aluminium binnenlaagje dat de doorlaatbaarheid van de verpakking voor zuurstof en vocht vermindert. Dit verlengt de houdbaarheid van chips. Als er zuurstof bij de chips komt, oxideren de vetten en vetzuren in de chips, wat tot ranzigheid leidt. Door het zout in de chips wordt vocht aangetrokken, wat tot zachte chips leidt. Het laagje aluminium voorkomt dit. Verder zorgt het aluminium dat de chips beschermd zijn tegen UV-licht. Het UV-licht kan de chips wat muffer laten smaken.

  Er zijn ook chipszakken geheel van plastic, zonder aluminium. Net zoals de met aluminium opgedampte zakken, zijn deze zakken uit meerdere lagen opgebouwd. De houdbaarheid kan wat teruglopen, maar dat hoeft niet. Thuis is het slim om de oudste producten het eerst op te eten.

  Twee chipsmerken (Croky's en Lay's) hebben ook op deze vraag gereageerd, zie bij de pagina 'Inzendingen' van het Meldpunt Verpakkingen.

 • Waar kan ik mijn drankenkartons (melk- of sappakken) inleveren?

 • Het verschilt per gemeente hoe dat is geregeld. Bijna alle gemeenten bieden de mogelijkheid om drankenkartons samen met plastic- en metalen verpakkingen (PMD) in te leveren voor recycling. Daarnaast zijn er ook gemeenten die drankenkartons apart inzamelen, een aantal gemeenten zamelt het alleen met blik in, of haalt het uit het restafval.
  Op de website van Hedra is te zien welke gemeenten al meedoen en op welke manier. Uw eigen gemeente kan u ook meer informatie verschaffen. Als uw gemeente (nog) niet meedoet met de gescheiden inzameling van drankenkartons, kunt u deze bij het restafval weggooien.

 • Waarom mag een melkpak of sappak niet bij het oudpapier?

 • Melkpakken en sappakken zijn vloeistofdicht gemaakt met een laagje plastic of een laagje van plastic in combinatie met aluminium. Dit lost niet op in het water bij de papier- of kartonfabriek. Bovendien zijn de pakken vaak vervuild door voedselresten. Deze voedselresten kunnen het andere oud papier vervuilen en daarmee onbruikbaar voor recycling maken.