Home > Veel gestelde vragen

Vragen over: tandpasta

  • Waarom zit er om tubes tandpasta een kartonnen verpakking? Dit is overbodig. Zonder kartonnen doosje is het product net zo goed herkenbaar en verkoopbaar.

  • Een verklaring die de fabrikant geeft voor deze keuze, komt er meestal op neer dat er meer ruimte nodig was dan alleen op de tube om productuitleg kwijt te kunnen. Klik hier voor eerdere meldingen over de doosjes om tandpastatubes en de reacties van fabrikanten.

  • Welke soorten plastic mogen er in de gescheiden plastic inzameling?

  • Verpakkingen die wel bij het plastic verpakkingsafval mogen zijn: plastic flessen en flacons, lege plastic tubes van tandpasta, gel en crèmes, zakken van groente, fruit en brood, blisterverpakkingen, knijpflessen en plastic doppen. Scheidt verpakkingen die bestaan uit meerdere verpakkingsmaterialen. Zo hoort een plastic beker van yoghurt bij het plastic afval en het kartonnen label om de beker bij het oud papier.

    Verpakkingen die niet in het plasticafval mogen zijn: chipszakken met een aluminiumlaagje, piepschuim en verpakkingen van chemicaliën, zoals kitkokers en lijm- en verfverpakkingen.

    Het verschilt per gemeente hoe de inzameling van plastic verpakkingsafval is georganiseerd. In veel gemeenten wordt het plastic verpakkingsafval in speciale zakken of bakken aan huis opgehaald, of kunt u plastic verpakkingen naar inzamelbakken in de wijk brengen. Er zijn ook gemeenten die het plastic verpakkingsafval niet apart inzamelen, maar het met behulp van nascheiding uit het restafval halen.

    Raadpleeg de Afvalscheidingswijzer om te weten welk product in welke afvalbak hoort.