• Zelfs de kleinste artikelen (micro SD kaarten) worden bij Bol.com in doosjes van 10x20x20 cm verstuurd. De overtollige lucht opgevuld met plastic kussentjes of papieren vulmiddel....

 • 26-07-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • Veel papieren verpakkingen van voedsel hebben aan de binnenkant een zilver-coating (bijvoorbeeld Cup-a-soup-zakjes). Moeten die bij oud papier of bij het restafval?

 • 03-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Papier met een zilveren coating is niet geschikt voor recycling, en moet dus bij het restafval. Het laagje dient ertoe om licht en zuurstof tegen te houden en daardoor het product langer houdbaar te maken.

 • Bij de Lidl verkopen ze biologische producten, waaronder komkommer en courgette, verpakt in plastic. De niet-biologische variant is niet verpakt in plastic. Waar doe ik beter aan...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Hierbij willen we graag reageren op de melding over het gebruik plastic verpakking bij bio groenten en fruit. Allereerst: de biologische groentevariant moet om te borgen dat het biologisch is altijd fysiek gescheiden worden van de gangbare variant. Dit om er zeker van te zijn dat de klant echt biologisch krijgt. Om die reden zit er een plasticje omheen.


  Verder lijkt het misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt de houdbaarheid van het product, bijvoorbeeld de komkommer. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.

 • Waarom hebben we geen goede plastic scheiding? In Arnhem was er een actie om alleen PET in te leveren voor de speeltuin vereniging. Zij leverden dit weer in en kregen er geld voor. Een...

 • 13-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk om het PMD (Plastic, Metalen en Drankenkartons) in een sorteerinstallatie te sorteren in de verschillende soorten materialen. Daarnaast sorteren machines in deze installatie het plastic afval op de verschillende typen plastic.


  Van het gesorteerde plastic worden weer allerlei producten gemaakt. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kunnen dit nieuwe flessen zijn of bermpaaltjes en bloempotten.


  Door als consument uw afval goed te scheiden (alles in de juiste container) wordt de kwaliteit van de ingezamelde materialen zo hoog mogelijk. De ene afvalstroom leent zich daar beter voor dan de andere. Glas kan goed op kleur in drie verschillende bakken, maar voor consumenten is het lastig om de ene soort plastic van de andere te onderscheiden. Daarom is bij plastic gekozen om het in één zak of bak te doen of om het als PMD in te zamelen. Dit verschilt per gemeente.

 • Het plastic doorkijk venstertje in een pak hagelslag van Lidl (Twinkels) is om te zien hoe vol een pak is. Kun je ook voelen denk ik.

 • 26-07-2019 Reactie Lidl: Verpakkingen zijn nuttig, maar te veel verpakkingsmateriaal maakt een product onnodig duur en is slecht voor het milieu. Voor wat betreft de plastic vensters in de Twinkelz hagelslag: als het venster in een verpakking niet groter is dan het formaat van een creditcard, dan mag dit nog bij het oud papier worden weggegooid.


  In 2018 heeft Lidl een heldere strategie voor plastic ontwikkeld; gericht op het reduceren van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen. Daarbij zijn de volgende doelstellingen geformuleerd: in 2025 moet het plasticverbruik bij Lidl in Nederland met minimaal 20 procent zijn verlaagd. Tegelijkertijd zullen in 2025 alle kunststof-verpakkingen voor 100% gerecycled moeten kunnen worden.
  Als het venster in een verpakking niet groter is dan het formaat van een creditcard, dan mag dit nog bij het oud papier worden weggegooid.

 • Zou er geen statiegeldsysteem of een soort tweede leven-systeem opgezet kunnen worden voor al die plastic potjes, bakjes en kuipjes waar voedingsmiddelen in verpakt worden? Het...

 • 27-07-2019 Reactie Jumbo: Bedankt voor uw bericht en idee. Wij proberen als Jumbo onze impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Wij begrijpen de zorgen over bepaalde verpakkingsmaterialen en de hoeveelheid daarvan. Verpakkingen zijn van belang om voedselveiligheid en houdbaarheid te bewaken en gaan zo verspilling tegen. Uiteindelijk gaat het erom dat de verpakking op de juiste manier wordt weggegooid en zo weer als grondstof kan dienen.


  Helaas is het invoeren van een statiegeldsysteem zoals u dat voorstelt, complexer dan het lijkt. Dit komt onder andere door verschillende maatvoeringen van verpakkingen en wet- en regelgeving omtrent voedselveiligheid.

 • Ik stoor me erg aan de hard plastic emmertjes waarin Albert Heijn snoeptomaatjes en andere snackgroentes verpakt (of laat verpakken door de teler). Dit kan écht niet meer.

 • 24-07-2019 Reactie Albert Heijn: De verpakking van de snoepgroente (zowel emmer als deksel) is aangepast naar een dunnere variant. De vorige emmer had een gewicht van 32 gram, de huidige weegt 26 gram, dit is een reductie van 18,8%. Het deksel is ook aangepast van 5,95 naar 5,2 gram, een reductie van 12,6%. Op jaarbasis levert dit een materiaalbesparing op van circa 45.000 kilogram kunststof. Bij de huidige techniek van de emmer en deksel is het technisch gezien niet mogelijk om naar nog dunner/lichter materiaal over te gaan. Het emmertje is geen wegwerp verpakking en wordt door veel klanten voor diverse andere doeleinden hergebruikt.
  Verder zijn we ook aan het kijken waar we op de groente- en fruitafdeling verder verpakkingen kunnen verminderen.

 • Eten besteld bij Poké Perfect: heerlijk veganistisch eten, maar als het wordt bezorgd realiseer ik me dat alles natuurlijk in het plastic zit. En ik had net besloten geen plastic...

 • 07-08-2019 Reactie Poké Perfect: We zijn verheugd te melden dat wij al enige tijd op al onze locaties glazen bowls aanbieden. Deze bowls kunnen worden afgenomen door middel van een statiegeldsysteem. Onze klanten betalen een bedrag van 80 4,00 en krijgen hun Poké bowl in een glazen verpakking. Bij een volgende bestelling kan deze bowl weer worden ingeleverd en geruild worden voor een schone, met nieuwe inhoud. Uiteraard kan de glazen bowl ook weer worden geretourneerd zonder een nieuwe Poké bowl te bestellen, waarna de klant de 80 4,00 weer terugkrijgt.


  Dit initiatief is zo goed ontvangen door onze klanten, dat de leverancier de vraag tijdelijk niet kon bijbenen en we daardoor zelfs korte tijd uitverkocht zijn geweest. Gelukkig zijn ze nu weer ruimschoots op voorraad op al onze locaties.


  Voor onze bestellingen voor bezorging is dit nog geen ideale optie. Het gewicht van het glas en de breekbaarheid ervan, plus de IT- en administratieve aanpassingen die dit vergt aan de verschillende bestelwebsites, zorgen ervoor dat we druk bezig zijn met de ontwikkeling van een andere duurzame oplossing voor deze orders. Helaas gaat hier wat tijd overheen; er moet worden bedacht, ontwikkeld en getest. Dit is een reeds lopend project en wij verwachten over niet al te lange tijd hiervoor ook een alternatief te hebben. Met die stap zullen wij geen plastic verpakkingen meer aanbieden.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af wat de beste oplossing is voor de meest milieuvriendelijke verpakking. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. In het algemeen geldt dat de milieu impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Een aantal afwegingen die je kunt maken, vind je hier: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Vandaag een doos met twee 5-literflessen wasmiddel en een mascara ontvangen, besteld bij Drogist.nl. De plastic 5- literflessen zaten verpakt in een dikke laag bubbelplastic en...

 • 07-08-2019 Reactie Drogist.nl: Bij ons is de standaard dat alle make-up in bubbelfolie wordt ingepakt, dit ter bescherming tijdens het vervoer. Het komt namelijk vaak voor dat make-up in kleine pakketjes/doosjes wordt verstuurd en onze ervaring is dat wanneer make-up niet goed verpakt wordt dit vaak als breuk aankomt bij de klant. Dit willen we uiteraard zoveel mogelijk voorkomen.


  De reden van de verpakking van de flessen wasmiddel is dat deze zeer lekgevoelig zijn, zodat eventueel kartonnen verzenddozen beschadigd kunnen raken en zelfs open kunnen gaan.
  Uiteraard proberen wij zo zuinig mogelijk om te gaan met ons verpakkingsmateriaal, maar wij streven er ook naar om onze producten naar tevredenheid bij de klant te laten bezorgen dus zonder breuk of lekkage.

 • De chauffeur die het plastic ophaalt, zegt dat het verbrand wordt. Hoe zit dat?

 • 25-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Als consumenten hun plastic afval gescheiden inleveren, gaat het afval naar een sorteerinstallatie. Hier worden de verschillende soorten plastics gesorteerd. Na de sortering is er een reststroom met vuil en producten die niet geschikt zijn voor recycling. Deze worden verbrand met energieterugwinning. De gesorteerde plastic stromen (PET, PP, PE, Folie en Mix) worden verwerkt met behulp van mechanische recycling. Hierbij wordt het materiaal gewassen, klein gemaakt en gesmolten. Daarna kan het opnieuw gebruikt worden als grondstof voor kunststof producten en verpakkingen. Meer informatie vindt u hier: https://meldpuntverpakkingen.nl/5906/wat-gebeurt-er-met-ons-plastic-verpakkingsafval.html 


  In onderstaand filmpje ziet u hoe SUEZ het plastic verpakkingsafval verwerkt en recyclet: https://www.youtube.com/watch?v=e77_xeMoEMI


   

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 >