• De zwembrilletjes van Speedo waren altijd verpakt in een klein kartonnen doosje, met soms een klein stoffen tasje om het zwembrilletje in te bewaren. Nu is het een veel grotere,...

 • 16-08-2019 Reactie Speedo: De verpakkingen van onze chloorbrillen zijn inderdaad gewijzigd naar plastic echter zo zwart/wit als de melder het stelt is het niet.
  De meerderheid van de chloorbrillen zijn/worden verpakt in een plastic verpakking welke gemaakt is van gerecycled plastic en is als zodanig ook volledig recyclebaar. Bij onze duurdere chloorbrillen is vanuit
  de consumenten een duidelijk verzoek gekomen voor een opbergdoos waarin zij hun bril gedurende de levensduur van de bril in kunnen vervoeren/opbergen. De bril wordt op die manier goed beschermd meegenomen in hun zwemtas of koffer.

 • Om de biologische Fair Trade bananen van het huismerk Mama Nature van Aldi zit veel plastic: onnodig.

 • 05-09-2019 Reactie Aldi: Bedankt voor de vraag over onze biologische Fairtrade bananen. U vindt het jammer dat de bananen in plastic verpakt zijn. Deze vraag beantwoorden wij graag als volgt.
  Voor onze producten zoeken wij altijd naar een verpakking die zo min mogelijk materiaal gebruikt en tegelijkertijd de verschillende andere functies van verpakking waarborgt, zoals bijvoorbeeld voedselverspilling, houdbaarheid of bescherming tijdens transport en opslag. Ook het verschil tussen een biologisch gecertificeerd product en een gewoon product duidelijk maken kan een reden voor een verpakking zijn.


  Maar als we kans zien om een verpakking te verbeteren en te verduurzamen, dan doen we dat zeker. Zo zijn wij ook voor de biologische bananen al in gesprek met onze leverancier over de mogelijkheid om bij het volgende contract minder plastic voor de verpakking te gebruiken.
  Wij proberen zoveel mogelijk plastic te reduceren. Echter is dat soms niet zo eenvoudig. Binnen het Plastic Pact NL, dat wij met een aantal andere ketenpartijen hebben getekend, zoeken wij daarom naar mogelijkheden plastic nog verder te reduceren.

 • We hebben een harde kunststof (plastic) hondenmand. Onze vraag is of deze bij het reguliere plastic afval mag?

 • 27-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een plastic hondenmand moet bij het restafval. Hij is weliswaar van plastic, maar mag niet bij het plastic afval/PMD want het is geen verpakking.

 • Alle toiletrollen zijn in plastic verpakt. Kan dat nou niet anders? Bijvoorbeeld in een kartonnen doos of papieren folie. Zo zonde dat de hele toiletrol recyclebaar is en dat er...

 • 13-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het is niet in zijn algemeenheid te zeggen of papier duurzamer is dan plastic. Om te beoordelen welk verpakkingsmateriaal het meest duurzaam is en past bij een bepaald product, moeten de verschillende product-verpakkingscombinaties bekeken worden. Daarbij wordt er gekeken naar de hele cyclus: van grondstof tot afvalfase en mogelijk hergebruik of recycling.


  Zie ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Is papier beter voor het milieu dan kunststof als verpakkingsmateriaal?
  https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Wat bepaalt of de ene verpakking duurzamer is dan de andere?
  en https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Graag wil ik alcoholvrij bier in statiegeldflessen kopen. Dit blijkt moeilijk te zijn en ik moet vaak lang zoeken. Normaal nam ik altijd Bavaria, maar dit heeft nu een nieuwe receptuur...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het heffen van statiegeld op bierflesjes is niet verplicht, het is een vrije keus van producenten. Dit is via de productschappen geregeld. In de praktijk bestaat tachtig procent van bierflesjes van Nederlandse brouwerijen uit statiegeldflesjes. Deze keuze wordt ingegeven door milieuoverwegingen, economische overwegingen en door de markt, omdat consumenten bij voorkeur bier in een krat willen kopen.
  Als een brouwer een hervulbare fles op de markt brengt, wordt daar statiegeld op geheven om de fles retour te ontvangen. De fles blijft in dit geval eigendom van de brouwerij. De hervulbare fles is in verhouding tot eenmalige flessen duur in aanschaf (omdat hij zwaarder is) en dat wordt terugverdiend door meermalig gebruik. Er is dus ook een economische reden om de fles weer terug te krijgen. Ook voor in Nederland gekochte buitenlandse bierflesjes moet je soms statiegeld betalen, zoals voor Duitse en Belgische flesjes. Deze hebben soms een andere vorm, maar deze flesjes kunt u ook gewoon weer bij de Nederlandse inleverpunten inleveren.

 • Heineken 0% alcoholvrij bier zit in een fles zonder statiegeld. Ik vraag u om dit zo spoedig mogelijk weer af te schaffen. Wegwerpflessen is het mileuonvriedelijkst wat er bestaat....

 • 07-08-2019 Reactie Heineken: In eerste instantie hebben we gekozen om Heineken 0.0% in onze gemaksverpakking van 6 flessen à 25cl te introduceren. Voor de consument handig om mee te nemen. Inmiddels hebben we daarnaast het 12-pack geïntroduceerd.
  Wij zijn er momenteel druk mee bezig om Heineken 0.0% ook uit te leveren in een krat met statiegeld flessen aan supermarkten. Op dit moment zijn deze alleen nog maar voor onze horecagelegenheden beschikbaar.

 • Bij welk soort afval horen de volgende zaken: aluminiumfolie en aluminium theelichtcupjes?

 • 27-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Waxinelichtcupjes mogen bij het PMD.


  Aluminiumfolie als verpakking, zoals folie om thuisbezorgde maaltijden, hoort evenens bij het PMD. Aluminium dat je op een rol koopt, is formeel geen verpakking en hoort daarom na gebruik officieel bij het restafval.

 • Waar kan ik bubbeltjes verpakking kwijt?

 • 25-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bubbeltjesplastic mag bij het plastic afval/PMD.


  Kijk voor het scheiden van afval ook op: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

 • Zojuist ontving de Klantenservice van Kruidvat mijn klacht over het volstrekt overbodig verpakkingsmateriaal van de kleding/lingerie van Anni Rolfi. Ik hoop dat Kruidvat mijn verzoek...

 • 26-08-2019 Reactie Kruidvat: De verpakking van de panty’s van het merk Anni Rolfi bestaat inderdaad uit een kartonnen verpakking met daarin de panty in plastic. De plastic verpakking dient ter bescherming van de panty.
  Het verpakkingsmateriaal is te recyclen. In de toekomst zullen wij weggooiwijzers op de verpakking gaan plaatsen, waardoor het voor de consument duidelijk is bij welke afvalstromen de verpakking weggegooid kan worden.

 • GP batterijen zijn verkrijgbaar in een 40-pack. Dit pack is verdeelt in 4 packs van 10 met medium hard plastic eromheen. Vervolgens zitten die 4 in hard plastic. En dat hele blok...

 • 05-09-2019 Reactie GP Batteries: Het betreffende 40-pack bestaat inderdaad uit (te)veel lagen plastic. Deze lagen plastic hebben echter wel allemaal een functie. Zo zitten de batterijen per 10 stuks verpakt om de opslag van de batterijen zo netjes mogelijk te houden. Een grote ergernis van de consument is namelijk rondslingerende batterijen. De buitenlaag plastic is ter bescherming van het doosje alsmede het voorkomen van diefstal in de winkel.

  Desalniettemin is GP Batteries zich bewust van de impact van plastic op het milieu en vinden wij dit soort verpakkingen ook niet meer passen bij deze tijd. We zijn de laatste maanden daarom druk bezig geweest om al onze verpakkingen onder de loep te nemen met als doel het gebruik van plastic uit te bannen of op zijn minst zo ver mogelijk te reduceren. De eerste uitvloeisels hiervan zullen op korte termijn (begin 2020) zichtbaar zijn op de Nederlandse markt.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 >