• Medicijnen worden verpakt in doordrukstrips. Het is soms van de zotte hoeveel metaal er wordt gebruikt voor een paar pilletjes. Dit zal wel weer een Europesees regeltje zijn, veiligheid,...

 • 06-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Deze vraag heeft het Meldpunt Verpakkingen al verschillende keren voorgelegd gekregen. Wij hebben enkele medicijnfabrikanten om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het gebruik van blisters gegeven.


  Wettelijke regels
  Het verpakken van geneesmiddelen is aan strikte regels gebonden. De houdbaarheid van elk product moet worden onderbouwd met stabiliteitsgegevens van dat product in zijn specifieke verpakking gedurende de gehele houdbaarheidsperiode. Afhankelijk van het product kunnen er speciale eisen worden gesteld aan de doorlaatbaarheid van het gebruikte materiaal.

  Houdbaarheid
  Tabletten worden bij voorkeur in een blisterverpakking geleverd om ze een optimale bescherming te geven en de houdbaarheid gedurende de gehele bewaarperiode te garanderen. Een potverpakking heeft het nadeel dat als de pot eenmaal geopend is, de resterende tabletten blootgesteld worden aan de open lucht, die zowel zuurstof als vocht bevat, wat het product negatief zou kunnen beïnvloeden.

  Bescherming tegen geknoei
  Daarbij is een blisterverpakking ook een bescherming tegen ongewenst 'geknoei' (tamper proof). Waar iemand de tabletten in een potje bijvoorbeeld door andere kan vervangen, blijft een tablet in een blister tot het laatste moment identificeerbaar.

  Hulp bij goed gebruik
  Kalenderverpakkingen (blisters met een dosering voor bijvoorbeeld een week waarbij de dag van de week boven de holte wordt geprint) bieden de mogelijkheid om het goed gebruik door de patiënt te bevorderen. Het is voor de patiënt dan altijd duidelijk of hij die dag zijn medicijnen al heeft ingenomen.

 • Ik bestel boodschappen bij Albert Heijn en laat dat thuisbezorgen, hiervoor bezorgen ze de boodschappen in een blauwe statiegeld krat. Maar in plaats van alle boodschappen in deze...

 • 23-07-2019 Reactie Albert Heijn: Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben.


  De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u 4 euro statiegeld. Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.


  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en meer tijd zou kosten voor onze bezorgers.


  De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • Ik heb een online bestelling gedaan bij C&A. Elk shirt, broekje etc. zat in los plastic zakje. Zelfs de onderbroekjes die al per vijf in een zakje verpakt zaten, kwamen in...

 • 09-08-2019 Reactie C&A: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij C&A hoog in het vaandel en we vinden het zeer belangrijk om duurzaam te werken.
  We nemen uw bericht dan ook erg serieus en zullen het doorsturen naar de betreffende verantwoordelijke afdeling. Daar zal verder worden onderzocht of en hoe er een aanpassing kan worden gedaan in het verpakkingsproces.

 • Tot mijn verbazingen waren gisteren in de groenteschappen van de Hoogvliet alle paprika's afzonderlijk geseald. Ik probeer plastic te minderen dus ik koop ze niet. Wat vindt Hoogvliet...

 • 25-07-2019 Reactie Hoovliet: Ook Hoogvliet is milieubewust en wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van plastic. Regelmatig worden er, door instanties als de Wageningen Universiteit, onderzoeken gedaan om verpakte groenten te vergelijken met niet-verpakte groenten. Uit deze onderzoeken blijkt dat als groenten niet verpakt worden, de producten korter houdbaar zijn en sneller worden weggegooid. Omdat dit voedselverspilling in de hand werkt, kiezen wij ervoor om sommige groenten te verpakken. De milieubelasting van voedselverlies is namelijk groter dan die van verpakkingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/
  Uiteraard blijven wij op zoek naar de beste manier van het verpakken van ons groenten en fruit. Zo hebben wij enige tijd geleden Natural Branding geïntroduceerd, waarmee biologische producten zoals avocado's door middel van laseren gemerkt worden. Doordat we geen verpakking nodig hebben om de producten te voorzien van een etiket, besparen we op het gebruik van plastic. Overigens wordt in bijna alle gemeenten plastic afval tegenwoordig apart verwerkt en hergebruikt.

 • Waarom zit er bij de Albert Heijn plastic om een paar partjes fruit, terwijl fruit sowieso al een prachtig jasje van zichzelf heeft? Wat is er mis met een hele appel of peer?

 • 07-08-2019 Reactie Albert Heijn: Albert Heijn biedt de klant de keuze en biedt zowel los fruit per stuk aan zonder verpakking als fruit gewassen, voorgesneden en verpakt.
  Met het bieden van gemak is het voor meer mensen makkelijker om voldoende groente en fruit te eten, of bijvoorbeeld als tussendoortje mee te nemen of te geven aan (kleine) kinderen.

 • Bij SmeedijzerenBeslag.nl worden voorwerpen van gietijzer die eigenlijk geen bescherming nodig hebben, allemaal los verpakt in stevig plastic, dan in een (gelukkig redelijke passende)...

 • 02-12-2019 Reactie Smeedijzerenbeslag.nl: Wat betreft het niet nodig zijn van bescherming van onze producten, kunnen wij u het volgende informeren. Zowel onze gietijzeren als ook smeedijzeren producten zijn allemaal voorzien van een beschermlaag. Bij gietijzer is dit lak of coating en bij smeedijzeren producten is dit veelal een laagje bijenwas. Beide materialen hebben deze bescherming nodig tegen roestvorming. Wanneer wij meerdere ijzeren producten los in een doos doen kan de beschermlaag zelfs door het plastic heen met elkaar in botsing komen en beschadigen. Klanten accepteren terecht geen beschadigde goederen.


  Ook versturen wij veel producten met een scherpe punt, zoals nagels, haken, schroeven. In dit geval gaat het om haken. Deze haken hebben een zeer scherpe punt die door het plastic kan prikken. Wanneer deze haken los in de doos vervoerd worden kunnen ze tijdens het verzendproces door de kartonnen doos gedrukt worden. Wij zouden het zeer vervelend vinden wanneer iemand tijdens het verzenden of het uitpakken van het pakket een verwonding zou oplopen.


  Uiteraard zijn ook wij begaan met het milieu en proberen wij het gebruik van het  opvulmateriaal tot een minimum te beperken. Over passende verpakkingen hebben wij zeer goed nagedacht. Wij hebben veel verschillende maten dozen en onze producten worden in de kleinst passende doos verzonden en zo nodig op maat gesneden. Al onze dozen zijn van gerecycled materiaal gemaakt.


  Omdat wij ook in Duitsland leveren zijn wij een door Lizenzero gelicenseerd bedrijf. De Duitse wet schrijft voor dat bedrijven, die verpakkingen en vulmateriaal aan eindverbruikers voor het eerst in omloop brengen, lid moeten zijn van een gelicenseerd recyclingssysteem. De verpakkingen en het vulmateriaal kunnen hierdoor (in Duitsland) weggegooid worden via het reguliere afvalsysteem en maken zo deel uit van een gesloten afvalsysteem.


  U kunt ons bedrijf ook vinden in het wettelijk verplichte Duitse verpakkingsregister.

 • Hoe wordt de milieubelasting van verschillende producten en verpakkingen bepaald? Is dit gebaseerd op de hoeveelheid energie die nodig is om het te produceren? Wordt de impact...

 • 04-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De milieubelasting van verpakkingen kan worden berekend met een levenscyclusanalyse (LCA). Dat is een methode waarbij de milieu-impact kan worden gemeten over de gehele levensfase van een productverpakkingscombinatie: van de winning van grondstoffen via productie en (her)gebruik tot en met afvalverwerking.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/

 • Het medicijn Welbutrin van Glaxo Smith Kline zit in een veel te grote verpakking. Als alle 30 pillen erin zitten is zelfs de bodem van het potje niet geheel bedekt. Het potje is...

 • 02-12-2019 Reactie Glaxo Smith Kline (GSK): Wij danken u voor het aandragen van uw suggestie om de verpakking van onze geneesmiddelen nog verder te verduurzamen.  
  Wat betreft uw opmerking over de grootte van de verpakking: de Europese wet- en regelgeving verplicht geneesmiddelfabrikanten om bepaalde informatie af te drukken op het etiket. Zo beschikt de patiënt als ontvanger van de verpakking over de noodzakelijke informatie over het geneesmiddel.

  Via de website van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen kunt u meer informatie vinden over ons Brancheplan Duurzaam verpakken: https://www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen

 • De Luikse wafels van Jumbo zitten tien keer allemaal in een eigen plastic verpakking. Belachelijk toch!

 • 25-07-2019 Reactie Jumbo: Jumbo probeert de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Wij begrijpen dat er zorgen zijn over bepaalde verpakkingsmaterialen en de materiaalkeuze en de hoeveelheid daarvan. Echter heeft verpakkingsmateriaal wel degelijk een functie als het gaat om voedselveiligheid, voedselverspilling en houdbaarheid.
  In het geval van de Luikse wafels: door deze apart te verpakken, kan men er één eten, en blijft de rest van de wafels goed, ondanks dat de omverpakking is geopend. Dit is vooral handig voor de kleinere huishoudens. Zo voorkomen we (voedsel) verspilling.

 • Waarom zit er nog steeds een plastic draaidop op al die drankverpakkingen? Wat was er mis met het openen van het pak door een van de bovenkanten open te drukken? Het zou heel veel...

 • 29-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de schroefdop op het drankenkarton heeft het Meldpunt Verpakkingen regelmatig meldingen gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af.


  Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 >