• HoneySpoon van Deli United bevat 7 gram honing in een plastic lepel met aluminium afsluiting. Er is sprake van een onnodige single-use kunststof verpakking. Plastics geven BPA...

 • 29-03-2019 Reactie Honey Spoon: We zijn bezig met een volledig afbreekbare lepel. Dit vergt nogal wat tijd maar staat zeker op de planning.
  Er kan geen migratie plaatsvinden van het plastic in de honing. Hier zijn uiteraard uitvoerige testen voor gedaan.

 • Twee van de vier medicijnsoorten die ik gebruik krijg ik aangeboden in plastic potjes waarvan de bodem net bedekt is. Ik krijg dus steeds heel veel potjes mee met een aantal pillen...

 • 29-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De hoeveelheid verpakkingsmateriaal in apotheken heeft onder andere te maken met het feit dat de apotheker te maken heeft met strenge wet- en regelgeving voor vervaardigen en verhandelen van geneesmiddelen. Daarnaast wil de apotheek rekening houden met de privacy van de patiënt.


  Deze reactie ontvingen wij op een eerdere melding van een apotheek, en geeft u een beeld:


  1. Standaard worden medicijnen verpakt in pot of blister verpakking omdat medicatie wordt blootgesteld aan lucht (zuurstof) en vochtigheid die de werkzaamheid van het medicijn kunnen beïnvloeden.
  2. Hier zit een doosje omheen om het gereed te maken voor transport. De meeste medicatie wordt namelijk niet in Nederland geproduceerd. In het doosje zit tevens de bijsluiter.
  3. Mensen willen vaak meer dan één medicijn mee krijgen en willen ook graag dat we dit van te voren klaarmaken zodat ze niet hoeven te wachten. Wij bundelen de medicijnen en zetten deze klaar in een ondoorzichtige papieren (gerecyclede) zak in verband met de privacy.
  4. Als medicatie klaar wordt gemaakt op een externe locatie wordt dit ook gebundeld in een zak. Vaak is die zak wel doorzichtig met als nadeel dat mensen aan de buitenkant kunnen zien wat er in zit. We doen er dan nog een papieren zak omheen in verband met de privacy.
  Wij rekenen geld voor plastic zakken om het gebruik ervan te demotiveren.

 • Tot mijn stomme verbazing is de kartonnen verpakking (welke al decennia gewoon prima voldeed) plots vervangen voor een plastic geval. Ik heb de reactie van Geska gelezen bij meerdere...

 • 05-03-2019 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Albert Heijn verkoopt geplastificeerde komkommers (algemeen en biologisch). Alle andere groenten zijn toch ook los. Waarom de komkomer dan niet? Ik begrijp het echt niet.

 • 28-03-2019 Reactie Albert Heijn: We kijken op onze groente en fruitafdeling altijd of het noodzakelijk is om producten te verpakken. De afgelopen jaren zijn we juist meer producten gaan verkopen zonder plastic verpakking omdat we ons bewust zijn van de belasting voor het milieu. In het Nederlandse seizoen verkopen we onder meer komkommers, aubergine, courgettes  wel degelijk zonder verpakking. En waar er dan wel gekozen is voor een verpakking, kijken we naar de mogelijkheid om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de topsealverpakking van ons zachtfruit assortiment.


  Op uw vraag waarom komkommers bij Albert Heijn verpakt zijn in plasticfolie geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.
  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • Waarom zit om komkommers, broccoli en andere groente en fruit een plastic verpakking? Vroeger was dat niet zo. Nu ben ik geneigd om het uit dat plastic te halen en dat plastic...

 • 25-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een plastic folie om groenten en fruit verlengt de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.
  Een nieuwe ontwikkeling is het lasercoderen of natural branding van groente en fruit die voorheen in een (plastic) verpakking zaten. Bij natural branding wordt met een laser een stukje pigment uit het buitenste deel van de schil verwijderd om een merkteken (letters of afbeelding) op een stuk fruit of groente aan te brengen. Niet elke schil leent zich hiervoor, maar het kan toegepast worden op avocado, mango, gember, komkommer, pompoen, zoete aardappel en kokosnoot. Voor sinaasappels, mandarijnen, citroenen en granaatappels is de techniek niet geschikt omdat de schil van die vruchten zich herstelt. Daardoor is het merk na een tijdje niet goed meer te zien.
  Deze techniek heeft in 2018 de Packaging Award gewonnen.

 • Wij hebben bij 123inkt papier voor de printer gekocht (overigens proberen wij het papiergebruik tot een absoluut minimum te beperken). Ieder pak papier van het huismerk van 123inkt...

 • 28-03-2019 Goed dat er aan het milieu wordt gedacht. 123inkt is daar een grote voorstander van.
  Printen kan niet zonder papier. Maar probeer zo min mogelijk te printen.
  Gelukkig is er steeds meer papier beschikbaar dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Nu de papierindustrie actief zorgt voor een gezonde aanwas van jonge bomen, is papier ineens niet meer zo'n slechte keuze. Nieuwe bomen zijn van groot belang omdat zij tijdens het groeien CO2 uit de lucht absorberen. Ook slaan bomen gedurende hun hele levensduur koolstof op.
  Het FSC-keurmerk is op steeds meer papier en papierproducten te vinden; onder andere het 123inkt huismerk printpapier en de 123inkt huismerk etiketten. Ook bij het selecteren van andere merken voor ons assortiment houden wij rekening met duurzaamheid.
  Kies alleen voor papier met het FSC-keurmerk (afkomstig uit duurzaam beheerde bossen) of volledig gerecycled papier en zorg ervoor dat papier wordt gescheiden en niet bij het restafval verdwijnt.  123inkt.nl houdt op diverse manieren rekening met het milieu en de voetsporen die onze producten achterlaten:
  Transport
  Wij hebben het aantal retouren met succes weten te minimaliseren tot minder dan 1%. Met een zeer duidelijk zoeksysteem zorgen wij ervoor dat klanten bijna altijd direct het juiste product voor hun printer bestellen. Dit voorkomt onnodig (retour)transport. Ons lage retourpercentage is een groot contrast met bijvoorbeeld een webwinkel in kleding, waarbij een retourpercentage van 50% niet abnormaal is.
  Voor internationaal transport kiest 123inkt er bewust voor om het vervoer van producten niet per vliegtuig te laten gebeuren; een transportmiddel dat een zeer hoge CO2-uitstoot oplevert. Waar mogelijk worden producten die in het buitenland worden geproduceerd per boot naar Nederland vervoerd.
  Ook het lokale transport van ons magazijn naar uw adres wordt elk jaar een stukje groener. 123inkt.nl werkt samen met PostNL, de grootste pakketbezorger van Nederland. PostNL neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van milieu door o.a. te investeren in een schoon wagenpark en trainingen zuinig rijgedrag voor chauffeurs. Zelf zorgen wij er dagelijks voor dat er geen half lege vrachtwagens wegrijden.
  Verpakking
  De verzendverpakkingen van duurzaam karton zijn op maat gemaakt voor onze producten waardoor er veel karton bespaard wordt. Hiermee wordt het volume enorm beperkt en passen er meer orders in een vrachtauto. Opvulmateriaal is vaak niet nodig, wat weer gewicht scheelt. Voor onze verpakkingen maken wij gebruik van bonus tape: een gepatenteerde tape die tot 2/3 minder ruimte inneemt. Met al deze maatregelen zorgen wij ervoor dat het transport zo efficiënt mogelijk verloopt.

 • Tot voor kort had de keukenstroop van voorheen 'Everts, Adema & Co' een kartonnen verpakking; nu is dat 'De Friesche Vlag' en is de verpakking plotseling van plastic, en dat in...

 • 05-04-2019 Reactie De Friesche Vlag: Sinds jaar en dag produceren wij al de Friesche Vlag Keukenstroop. In het verleden, tot 2015, was de verpakking een kartonnen beker waarover de consument schrijft. Deze kartonnen beker bestond uit een PE buitenlaag, karton en een PE binnenlaag.


  In de loop van de jaren hebben we behoorlijk wat problemen gekend qua verkrijgbaarheid van de materialen, verwerking op de machine en consumentenklachten over lekkage van deze bekers. Voor ons een noodzaak om op zoek te gaan naar verbetering. We hebben diverse mogelijkheden onderzocht en daarbij diverse punten meegenomen, zoals duurzaamheid/recycling, verwerking op de machines en gebruiksgemak/-vriendelijkheid voor de consument. Hierbij is uiteindelijk de keuze gemaakt voor de kunststof beker en deksel. Dit omdat deze verpakking goed in te zamelen en recyclebaar is, en tevens minder risico van lekkage heeft voor de consument.


  Helaas bestaat bij de consument veelal het misverstand over de oude kartonnen beker; men realiseert zich niet dat deze een PE coating heeft. Dit materiaal is op dit moment niet te recyclen. Deze beker moet dus bij het restafval.

 • Albert Heijn is recentelijk overgaan op kartonnen melkverpakking (biologische melk 1 liter) die volgens het etiket bij het restafval moeten en niet het PMD. Zijn deze nieuwe drankenkartons...

 • 28-03-2019 Reactie Albert Heijn: Momenteel gebruiken wij het logo voor drankenkartons niet; de reden is dat in veel gemeenten hiervoor tot voor kort nog geen gescheiden inzameling geregeld was. Recent hebben wij van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) begrepen dat ondertussen in bijna alle gemeenten drankenkartons gescheiden ingeleverd kunnen worden en overwegen wij om hiervoor ook een logo op onze verpakkingen te introduceren.
  Echter, inmiddels hebben wij begrepen dat het KIDV aan het kijken is om het drankenkarton logo te vervangen door een PMD logo. We wachten deze discussie af voordat we een definitief besluit nemen om een nieuw logo op onze verpakkingen te plaatsen.
  Voor alle duidelijkheid: de lege melkpakken mogen dus bij het PMD.

 • Kuipje ongezouten roomboter van Albert Heijn heeft twee drie afdeklagen: deksel, aluminiumfolie, plastic laagje - de laatste lijkt me overbodig.

 • 28-03-2019 Reactie Albert Heijn: De smeerbare roomboter van Albert Heijn (in kuipje) heeft inderdaad een deksel, aluminiumfolie en een laagje plastic. Het laagje plastic wat in contact komt met de boter, is om oxidatie van het product te vermijden en versheid te behouden. Zonder deze folie komt de boter in contact met zuurstof en kan er vergeling van de boter of korstvorming op het product ontstaan. De aluminium folie is nodig om oxidatie en droging te vermijden en de versheid te behouden. Tevens zorgt deze folie ervoor om het kuipje hermetisch af te sluiten (onverbreekbaarheid).

 • Kan Bolsius (en anderen) waxinelichtjes zonder cup verkopen? Dat gebeurde vroeger ook.

 • 27-03-2019 Reactie Bolsius: Dank u voor uw opmerking en de aanbeveling om de grondstof footprint van theelichten te verminderen. Als grootste kaarsenproducent van Europa is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor ons en een belangrijk onderdeel van onze product ontwikkeling.


  Helaas is het niet zo simpel om minder aluminium in te zetten in de productie van theelichten. Dit heeft twee belangrijke redenen. Het eerste is dat het aluminium cupje vandaag de dag een belangrijke functie heeft in de productie van de theelichten. Het aluminium houdt de vloeibare paraffine bij elkaar in het afkoelproces tijdens productie.
   
  Een aantal jaren terug werden theelichten niet gegoten maar geperst en fungeerde het aluminium vooral als een houder tijdens branden van het product. Voor deze geperste producten zou men theoretisch aluminium cups kunnen recyclen ware het niet dat dit een serieus gevaar kan opleveren bij de eindgebruiker. En dit is de tweede maar meest belangrijke reden waarom we een cupje nodig hebben bij een theelicht: veiligheid. Voor het veilig branden van theelichten is het van groot belang dat bij de eindgebruiker het branden van een theelicht gecontroleerd gebeurt. Dit kan alleen door er zeker van te zijn dat de pit (lont) goed centraal gepositioneerd is in het theelichtje en dat er geen ander brandbare materialen aanwezig zijn in het theelicht cupje.
   
  Bij hergebruik van een aluminium theelichtje door de eindgebruiker is er geen garantie dat de pit in het midden van
  het theelichtje staat en is er een verhoogd risico voor (pit) restanten van een eerder theelicht in het cupje. Hierdoor kan er een te grote vlam ontstaan en kan de temperatuur van de was tijdens branden tot hoge temperaturen stijgen waardoor er een risico van zelfontbranding ontstaat – d.w.z. het in een keer ontbranden van alle kaarsvet aanwezig in het cupje. Dit gaat gepaard met een grote steekvlam.
   
  We hebben tot nu toe geen andere veilige oplossing kunnen vinden voor het aluminium theelicht cupje wat het risico op dit gevaar binnen acceptabele grenzen houdt. Zolang we dit  niet kunnen vinden, zullen we het huidige systeem hanteren. Wij blijven echter zoeken naar oplossingen.
   
  In veel gemeenten wordt afval dat gerecycled kan worden opgehaald via de PMD-zak (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen). Aluminium is vrijwel onbeperkt te recyclen met zeer weinig energie. De kwaliteit van het metaal wordt hierbij behouden, waardoor het een duurzaam materiaal is dat makkelijk hergebruikt kan worden. Inmiddels wordt aluminium overigens ook actief teruggewonnen bij afvalverwerkingsinstallaties.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 >