• Bij Ijzer en Vitamine C van Holland & Barrett zitten 30 kleine pilletjes in een veel te groot plastic potje. Ik heb echt vol verbazing in het potje staan kijken toen ik het...

 • 30-11-2018 Reactie Holland & Barrett: Het kan bij een aantal supplementen van ons eigen merk (Holland & Barrett en De Tuinen) inderdaad voorkomen dat een potje slechts gedeeltelijk gevuld is. Dit komt door de internationale wet- en regelgeving die van toepassing is op de (verplichte) informatie op een etiket. Een oplossing voor het verkleinen van de etiketten (en dus de verpakkingen) staat hoog op ons wensenlijstje en is ook in ontwikkeling.

 • Ik geloof dat het plastic potje vitamine D3 pillen van Holland & Barret voor tien procent gevuld is. Voor een winkel die zo pretendeert op gezondheid te zijn en bezig te zijn...

 • 30-11-2018 Reactie Holland & Barrett: Het kan bij een aantal supplementen van ons eigen merk (Holland & Barrett en De Tuinen) inderdaad voorkomen dat een potje slechts gedeeltelijk gevuld is. Dit komt door de internationale wet- en regelgeving die van toepassing is op de (verplichte) informatie op een etiket. Een oplossing voor het verkleinen van de etiketten (en dus de verpakkingen) staat hoog op ons wensenlijstje en is ook in ontwikkeling.

 • Indonesische kruiden (Dua Kuala) van Lucullus zijn als volgt verpakt: een plastic zakje met daarin een papieren hoesje met een productfoto. Dan een pakje van folie met daarin een...

 • 30-11-2018 Reactie Lucullus: We hebben dit bij de fabrikant in Indonesië enkele maanden geleden reeds gemeld.
  Op dit moment is men bezig met de aanpassingen van de verschillende verpakkingen. Er komt een voorgedrukte aluminium folie als eindverpakking waardoor het 'plastic zakje, papieren hoesje met foto en de folieverpakking' komen te vervallen. Het is de bedoeling dat er overblijft: aluminium verpakking met opdruk, binnenzakje.
  De eerste nieuwe verpakkingen zijn reeds gereed en worden medio november verscheept.

 • De tomsoesjes van HEMA zitten verpakt in een combinatie van papier en plastic; dit lijkt me niet te recyclen en dus resteert verbranding van het afval. Wil HEMA dat?

 • 30-11-2018 Reactie HEMA: We hebben deze verpakking ‘tegen het licht gehouden’. Over vier weken zullen alle soesjes in een duurzamer kartonnen bakje worden verpakt met flowpack.
  Alleen de glutenvrije soesjes blijven in blister verpakt. Zodra er een betere manier van verpakken beschikbaar komt voor glutenvrij gaan we daar op over.

 • De verpakking van de biologische rookworst van HEMA is een combinatie van papier en plastic en lijkt me niet te recyclen. Dan resteert verbranding van het afval. Wil HEMA dat?

 • 30-11-2018 Reactie HEMA: In 2014 wilde HEMA graag een biologische rookworst voeren als alternatief voor de reguliere rookworst. In eerste instantie is deze in onverpakte vorm aangeboden in het (reguliere) rookworstmeubel. De biologische rookworst was een groot succes echter het bederf was toch nog te groot. Om onze verse biologische rookworst een langere houdbaarheid te geven is er besloten om de worst toch in plastic te verpakken. De papieren verpakking
  zit er omheen omdat alleen plastic er niet smakelijk uit ziet terwijl de worst dat wel is. We realiseren ons terdege dat dit in het kader van duurzaamheid verre van ideaal is.


  We zijn dan ook aan het onderzoeken hoe dit beter en slimmer kan. Op dit moment kunnen we hier helaas nog niks concreets over melden, maar het beter en slimmer en minder verpakken is een algemeen speerpunt binnen HEMA dus er wordt aan gewerkt.

 • McDonald's geeft bij het afhalen minimaal drie servetten per persoon mee. Maar vaak zijn het er nog veel meer. Ze beweren verantwoord te ondernemen, maar dit gaat echt faliekant...

 • 19-10-2018 Reactie McDonald's: Aangezien je bij ons met je handen eet, leveren wij in principe bij elk product één servetje. Het spijt ons dat er bij deze bestelling te veel servetjes zijn meegegeven. Ook wij proberen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal waar mogelijk terug te dringen. Het uitserveren blijft echter mensenwerk.


  McDonald’s hanteert een brede aanpak waar het om de verduurzaming gaat van de verduurzaming van onze verpakkingen, volgens het principe: reduce, re-use en recycle.
  Enerzijds kijken we waar we verpakkingen kunnen verminderen, of dunnere verpakkingen kunnen gebruiken (reduce), zonder daarbij in te leveren op hygiëne, gemak en ervaring van onze gasten. Daarnaast zijn we op internationaal niveau, continu bezig om de gebruikte verpakkingsmaterialen te verduurzamen. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van gerecyclede grondstoffen voor verpakking, zoals bij papier (gerecycled) papier in plaats van plastic daar waar mogelijk en werken we ook binnen plastic toe naar de best recyclebare materialen. Anderzijds werken we aan continue aan inzameling en recycling van ons afval. We recyclen reeds zeven afvalstromen uit onze keukens, en investeren in innovaties om ook het afval van gasten te gaan recyclen door dit achteraf te scheiden en te laten verwerken tot hoogwaardige eindproducten.

 • Al geruime tijd verbaas ik mij erover dat onder het mom van 'houdbaarheid' groenten en fruit wel tot drie lagen plastic en karton om zich heen hebben. Vind je het gek dat onze...

 • 15-11-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.


  Hieronder kunt u lezen hoe Hoogvliet en Albert Heijn deze vraag hebben beantwoord.


  Reactie Hoogvliet: Wij krijgen vaker vragen over de plastic verpakkingen van groenten en fruit die wij verkopen in onze winkels. Veel consumenten zijn milieubewust en maken zich soms zorgen over het plastic dat gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal.
  Ook Hoogvliet is milieubewust en wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van plastic. Regelmatig worden er, door instanties als de Wageningen Universiteit, onderzoeken gedaan om verpakte groenten te vergelijken met niet-verpakte groenten. Uit deze onderzoeken blijkt dat als groenten niet verpakt worden, de producten korter houdbaar zijn en sneller worden weggegooid. Omdat dit voedselverspilling in de hand werkt, kiezen wij ervoor om sommige groenten te verpakken. De milieubelasting van voedselverlies is namelijk groter dan die van verpakkingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/plastic/.
  Uiteraard blijven wij op zoek naar de beste manier van het verpakken van ons groenten en fruit. Zo hebben wij enige tijd geleden Natural Branding geïntroduceerd, waarmee biologische producten zoals avocado's door middel van laseren gemerkt worden. Doordat we geen verpakking nodig hebben om de producten te voorzien van een etiket, besparen we op het gebruik van plastic. Overigens wordt in bijna alle gemeenten plastic afval tegenwoordig apart verwerkt en hergebruikt.


  Reactie Albert Heijn: Op uw vraag waarom komkommers bij Albert Heijn verpakt zijn in plasticfolie geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.
  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • De strooikaas van Geska/Emmi zat altijd in een kartonnen doosje/container dus kon altijd bij het papierafval. Maar sinds kort wordt het alleen nog maar in plastic busjes verkocht....

 • 11-12-2018 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Plastic zakken waar tuinaarde in heeft gezeten mag dat in de zak voor plastic afval? Plastic plantenpotjes waar wat zand in achter blijft, mag dat in de zak voor plastic afval?

 • 22-10-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De lege zakken tuinaarde en de plantenpotjes mogen allebei bij het plastic afval / PMD. Ook als de potjes van zwart plastic zijn. Nog niet alle sorteerinstallaties herkennen zwart plastic, en dan belandt het dus alsnog in de verbrandingsoven. Naar verwachting zal dit in de nabije toekomst wel het geval zijn.

 • Wat ik niet begrijp is dat Albert Heijn voor de nieuwste spaaractie met plastic bakvormpjes een verpakking gebruikt die op een chipzak lijkt. Die verpakking kan dus niet hergebruikt...

 • 05-12-2018 Reactie Albert Heijn: Voor de koekenbakkers hebben we gekozen voor een aansprekende verpakking, die niet doorschijnend is. Waardoor er in dit geval gekozen is voor een kunststof verpakking met een aluminium coating aan de binnenzijde.
  We zijn bezig met het verminderen van verpakkingsmateriaal, waaronder plastic. Uiteindelijk willen we naar 25% minder verpakkingsmateriaal in 2025. Het gebruik van kunststof bij spaaracties nemen we mee in dit proces waarbij we zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzamere alternatieven.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 >