• Bol.com gebruikt een belachelijk grote verpakking voor een enorm klein product, namelijk eyeliner.

 • 28-01-2019 Reactie Bol.com: Wij erkennen dat het kan voorkomen dat de grootte van een bol.com verzenddoos niet exact passend is bij de grootte van het product. Het betreft uitzonderingen. Dagelijks verstuurt bol.com tienduizenden pakketjes. Een steeds groter gedeelte wordt machinaal verpakt, hetgeen ons in staat stelt om de hoogte van verpakkingen aan te passen op de hoogte van het bestelde artikel. Helaas zijn we nog niet in staat om alle artikelen als zodanig te verpakken.
  Wij streven continu naar een zo duurzaam mogelijk proces met minimaal kartonverbruik. Al dan niet in samenwerking met producenten van de artikelen. Het streven naar duurzame oplossingen passen wij bijvoorbeeld ook toe bij de bouw van onze nieuwe fulfilmentcenter waarbij wij het hoogste BREAAM-NL duurzaamheids certificaat hebben behaald.

 • Binnen mijn roeivereniging willen we overstappen van koffiemelk in cupjes naar koffiemelk in een glazen fles of kartonnen pak. Kunt u mij informeren wat nu het meest duurzaam is?...

 • 03-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de (koffie)melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De bio bananen van de Albert Heijn zijn verpakt in plastic. Waarschijnlijk omdat ze per vijf verkocht moeten worden. Maar er zijn betere oplossingen dan ze te verpakken in plastic.

 • 18-01-2019 Reactie Albert Heijn: Onze Albert Heijn bio bananen zijn niet in een zak verpakt, maar als losse trossen die met een banderol omwikkeld zijn. Deze banderol is wettelijk verplicht om het onderscheid te maken met de reguliere losse Albert Heijn Bananen. Er zit dus geen zak om deze bio Bananen.

  De bananen van de betreffende foto zijn de Albert Heijn Budget bananen met een vast aantal kleinere bananen voor een vaste prijs. De zak is nodig om het onderscheid te maken met de losse bananen.

 • Zo lang ik leef( ik ben 71) bestaat het kartonnen doosje Zwitserse kaas. Nu hebben we ineens een kartonnen doosje met een plastic dekseltje. Net nu we aan alle kanten van het plastic...

 • 11-12-2018 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Om super veel groenten bij de Albert Hein (ook veel bio) zit een zinloze plastic verpakking. Nergens voor nodig, komkommer heeft al schil.

 • 05-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.


  Reactie Albert Heijn: Op uw vraag waarom komkommers bij Albert Heijn verpakt zijn in plasticfolie geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.
  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • Voordat je een kopje thee gezet hebt moet je eerst door de verpakkingen heen:
  * een folie
  * een doosje
  * een papieren zakje
  * en dan eindelijk verschijnt het...

 • 26-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Wij krijgen regelmatig meldingen over de wijze waarop theezakjes verpakt zijn. Hieronder de uitleg hierover van Simon Lévelt en Pickwick.


  Reactie Simon Lévelt: De zakjes thee met een extra papiertje worden vaak gebruikt in een theekist. De extra verpakking laat niet alleen zien om welke smaak het gaat, maar zorgt er ook voor dat de thee beschermd verpakt is.
  De reden voor het gebruik van plastic rondom het doosje heeft te maken met bescherming en kwaliteitsbehoud. Het is bedoeld om geurverlies en (te veel) aanraking met zuurstof te voorkomen. Daarnaast moeten de doosjes dicht zijn om te voorkomen dat er ongewenste dingen in kunnen worden gestopt en om te voorkomen dat er theezakjes uit de doosjes worden gehaald. Duurzaamheid is belangrijk voor ons, daarom doen we continu onderzoek naar alternatieve materialen en verpakkingsmachines. Daar waar mogelijk maken we de overstap naar een duurzamer alternatief.


  Reactie Pickwick: Bij de meeste varianten Pickwick thee worden de theezakjes apart verpakt in papieren envelopjes om de thee te beschermen tegen de invloed van vocht en (zon)licht, en tegen het verlies van aroma’s. Vaak worden in huishoudens verschillende van onze Pickwick varianten naast elkaar gebruikt, waardoor het in de regel langer duurt voordat een doosje leeg is. Het papieren zakje kan bij het oud papier.


  Voor het gebruik van plastic folie om de Pickwick theedoosjes zijn meerdere redenen. Belangrijkste reden is behoud van geur en smaak en bescherming van de Pickwick thee. Daarnaast is het voor de consument duidelijk dat het doosje niet eerder geopend is.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Vitaminepotjes van Holland & Barrett zijn allemaal van dik plastic en meestal maar voor hooguit de helft gevuld.

 • 05-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: We krijgen regelmatig meldingen over dit onderwerp binnen. Hieronder kunt u de reacties lezen van Holland & Barrett en Kruidvat.


  Reactie Holland & Barrett: Het kan bij een aantal supplementen van ons eigen merk (Holland & Barrett en De Tuinen) inderdaad voorkomen dat een potje slechts gedeeltelijk gevuld is. Dit komt door de internationale wet- en regelgeving die van toepassing is op de (verplichte) informatie op een etiket. Een oplossing voor het verkleinen van de etiketten (en dus de verpakkingen) staat hoog op ons wensenlijstje en is ook in ontwikkeling.


  Reactie Kruidvat: Het etiket op de verpakking moet voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals bijvoorbeeld de leesbaarheid. De grootte van het potje wordt daarom mede afgestemd op het etiket. Daarnaast zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de grootte. 
  Wij streven naar een optimale balans tussen de inhoud en de potjes. Wel nemen wij de opmerking van de consument uiteraard mee in de productevaluatie.


  De gehele verpakking kan worden gerecycled, mits gescheiden ingezameld.

 • De nieuwe verpakking van de Neuropleisters van UCB Pharma staat haaks op het huidige streven naar duurzaamheid. Vroeger pasten 7 pleisters in een klein doosje; dat is...

 • 03-12-2018 Reactie UCB Pharma: Bij UCB Pharma nemen we onze verantwoordelijkheid voor de planeet zeer serieus. Ons doel is om medicijnen te ontwikkelen en te produceren voor mensen met ernstige ziekten op de meest ecologisch duurzame manier die mogelijk is. Dit betekent dat we onze ecologische voetafdruk, ons waterverbruik en onze afvalproductie binnen het bedrijf moeten verminderen. We hebben duidelijke, absolute doelen gesteld om onze vooruitgang te meten, met de nadruk op de activiteiten die we direct kunnen controleren. We brengen deze beloften in evenwicht met onze ambitie om het leven van mensen met ernstige ziekten te verbeteren en te transformeren.


  UCB heeft onlangs de verpakking van Neupro® (rotigotine transdermale pleister) opnieuw ontworpen. De nieuwe verpakkingen zijn beschikbaar in één maat voor alle sterktes en verpakkingsgroottes tot 28 pleisters. Tijdens het ontwerpproces verzamelde UCB feedback van patiënten, zorgverleners en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om beter te begrijpen wat patiënten nodig hebben en hoe zij hun medicijnen gebruiken.
  Met deze herziene Neupro® verpakking, denkt UCB dat we patiënten een betere behandelings- en plakervaring kunnen bieden, waarbij de grotere verpakking gemakkelijker te hanteren is met een kliksysteem dat een betere opening en veilige sluiting mogelijk maakt. Bovendien zijn we overgestapt op een gebruikersvriendelijker formaat van de patiëntenbijsluiter (in de vorm van een boekje) met bijgewerkte en duidelijkere instructies om patiënten te ondersteunen bij het stapsgewijs begrijpen van de juiste procedure voor het aanbrengen van de pleister.
  Om het nieuwe ontwerp aan bovenstaande doelen te laten beantwoorden vereiste het ontwerpen van de nieuwe verpakking het gebruik van bepaald verpakkingsmateriaal met specifieke eigenschappen voor het verpakkingsproces. Het geselecteerde plastic materiaal is momenteel de beste keuze om aan deze eisen te voldoen.
  Het binnenste deksel en de bijsluiter van de nieuwe verpakking van Neupro® zijn recyclebaar, respectievelijk als plastic en papier. Alle andere componenten zijn niet-recyclebaar. Voor meer informatie over welk materiaal recyclebaar is en waar, kunnen de lokale richtlijnen voor recycling worden geraadpleegd.


  Tot slot willen wij nog benadrukken dat naast de verpakkingen met 7 pleisters (beschikbaar voor Neupro® 1 mg en 2 mg), ook verpakkingen met 28 stuks beschikbaar zijn (voor Neupro® 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg en 8 mg). De verpakking met 7 pleisters is bedoeld als startersverpakking. Voor het vervolg van de therapie zijn de verpakkingen met 28 pleisters beschikbaar.
  De ontvangen feedback met betrekking tot de veranderde verpakking van Neupro® is belangrijk voor ons en zal ter overweging worden voorgelegd aan de relevante teams.

 • Ik vraag me af wat slechter is voor het milieu: een blikje kokosmelk of een kartonnen pakje (drankenkarton).

 • 14-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.


  In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Voedselverspilling telt qua milieu-impact zwaarder aan dan de verpakking. Kies het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

 • In welke afvalbak kan ik een metalen tube zo milieuvriendelijk mogelijk kwijt?

 • 30-11-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een metalen tube mag in de PMD zak of bak.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 >