• De verpakking van Maggi 'Smaakmakers' bestaat uit onnodig veel verpakkingsmateriaal: een omhulsel, een doosje met daarin een zakje. Kan dat niet anders?

 • 13-06-2019 Reactie Maggi/ Nestlé: Bedankt voor je vraag over de Maggi Smaakmakers verpakking. Het  verduurzamen van onze verpakkingen staat hoog op onze agenda. Dit geldt voor Nestlé Nederland, voor het Maggi-merk én alle verpakkingen wereldwijd. We spannen ons in om al onze verpakkingen zo te ontwerpen dat ze herbruikbaar zijn en/of geschikt voor recycling. Tegelijkertijd weten we dat recycling alleen niet genoeg is en daarom gaan we verder dan dat, door het simplificeren van onze verpakkingen en het elimineren van problematische en onnodige verpakkingen/materialen. Daarnaast willen we ook een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van een goed functionerende infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen overal waar ter wereld waar we opereren en met een special focus op de regio’s waar dit nog niet goed is ingericht. Lees hier daar meer over: https://www.nestle.nl/pers/pressreleases/nestle-versnelt-actie-om-de-hoeveelheid-plastic-afval-terug-te-dringen.


  Met betrekking tot de vraag over Maggi Smaakmakers, dit product is uiteraard ook onderdeel van de overkoepelende Nestlé commitment dat we hierboven beschreven en ook voor dit product zijn er inspanningen. De uitdaging zit in dit specifieke geval in de portieverpakkingen. Op dit moment hebben we nog geen mogelijkheid gevonden op de productielijn om het anders te verpakken terwijl we dezelfde service blijven bieden van twee porties in één verpakking.


  Desalniettemin blijven we zoeken naar mogelijkheden. Zo gaan binnenkort alle Maggi sauzen en mixen over in een tray-verpakking die minder ruimte om de zakjes bevat en daarmee besparen we karton. Alle kleine beetjes helpen in onze reis om een afvalvrije toekomst vorm te geven.

 • De verpakking Golden Naturals vitaminen van Natusor is niet eens tot de helft gevuld. Waarom niet kleinere verpakking of meer inhoud?

 • 23-04-2019 Reactie Natusor: Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de grootte en de inhoud van het potje. De grootte van het potje wordt mede afgestemd op het etiket. Dat moet voldoen aan wettelijke eisen die bijvoorbeeld van toepassing zijn op de informatie op - en de leesbaarheid van het etiket. Bovendien is het volume van een pilletje of capsule per product verschillend.
  We nemen de opmerking uiteraard mee in de productevaluatie. Optimale balans tussen inhoud en verpakking is één van de kernwaarden in onze productontwikkeling.

 • Gekocht bij Bol.com: Een Oral-B elektrische tandenborstel. Bol.com biedt hierbij extra aan: Oral-B tandpasta (4 tubes) en Oral-B opzetborstels. Vervolgens krijg ik drie apart verpakte...

 • 03-05-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • Alle komkommers bij de Albert Heijn zijn verpakt in een laagje plastic. Dit is volstrekt onnodig omdat komkommers al een beschermlaagje van zichzelf hebben. Verder is dit single...

 • 23-04-2019 Reactie Albert Heijn: Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.


  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • De batterijen van Oorwerk voor mijn gehoorapparaat zitten in plastic verpakt. Zo’n verpakking bevat 6 batterijen die per stuk een plastic bescherm stickertje op een van de polen...

 • 03-05-2019 Uw melding gaat over de stickertjes op batterijen en de stickertjes op fruit. Wij hebben uw melding over de stickertjes op de batterijen voor gehoor apparaten voorgelegd aan Oorwerk.


  Reactie Oorwerk: Wij kopen onze batterijen in via Sivantos en die koopt ze in bij Varta. Dit is een van de grootste leveranciers van batterijen ter wereld. De batterijen zitten op een kartonnen kaartje, waar voor ons Oorwerk op is gedrukt, met daarop een draaischijf van plastic. De batterijen dienen namelijk apart verpakt te worden omdat anders de kans op sluiting en leegloop heel erg groot is. Verder zit er een sticker op de batterij. Dit moet aangezien het Zink-Lucht batterijen zijn die, wanneer je de sticker verwijdert, pas spanning gaan geven. Zonder de sticker zullen ze direct spanning gaan geven en dus leeglopen.


  De verpakking bevat een minimale hoeveelheid plastic en zonder stickertjes kan sowieso niet. Andere merken (kijk maar eens op hoorbatterijen.nl) hebben allemaal dezelfde soort verpakking.


  Het lijkt mij ook dat dit gebruik van plastic geoorloofd is om de kwaliteit en gebruikersgemak te garanderen. Als er andere verpakkingen bestaan zonder plastic die ook goed werken willen we dat serieus overwegen. Gebruiksgemak is wel belangrijk aangezien wij een doelgroep bedienen die veelal wat ouder is en anders moeite zou krijgen met het vervangen van de batterijen.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Ter aanvulling voor wat betreft de stickertjes op fruit: we hebben eerder meldingen over dit onderwerp gehad. Hieronder kunt u bijvoorbeeld een eerdere reactie lezen van Albert Heijn:


  Reactie Albert Heijn: Er zijn grote verschillen tussen de diverse rassen appels en peren die Albert Heijn onverpakt aanbiedt in de winkel. Zowel wat betreft uiterlijk en smaak, als qua prijs. Om verwarring te voorkomen bij klanten en aan de kassa, waar de producten gewogen worden en de eindprijs bepaald, kiezen we ervoor om alle losse appels en peren van een sticker te voorzien met daarop het juiste ras. Al lange tijd is Albert Heijn op zoek naar betaalbare biologisch afbreekbare stickers, echter zijn deze nog altijd niet gevonden.

 • Ik zou graag zien dat alle cups van de waxinelichtjes verdwijnen. Zowel de aluminium als de doorzichtige plastic cups. Gewoon weer glazen cups verkopen in de supermarkt. Duurzaam...

 • 23-04-2019 Reactie Bolsius: Dank voor uw aanbeveling om de grondstof footprint van theelichten te verminderen. Als grootste kaarsenproducent van Europa is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor ons en een belangrijk onderdeel van onze product ontwikkeling.


  Helaas is het niet zo simpel om minder aluminium in te zetten in de productie van theelichten. Dit heeft twee belangrijke redenen. Het eerste is dat het aluminium cupje vandaag de dag een belangrijke functie heeft in de productie van de theelichten. Het aluminium houdt de vloeibare paraffine bij elkaar in het afkoelproces tijdens productie.
   
  Een aantal jaren terug werden theelichten niet gegoten maar geperst en fungeerde het aluminium vooral als een houder tijdens branden van het product. Voor deze geperste producten zou men theoretisch aluminium cups kunnen recyclen ware het niet dat dit een serieus gevaar kan opleveren bij de eindgebruiker. En dit is de tweede maar meest belangrijke reden waarom we een cupje nodig hebben bij een theelicht: veiligheid. Voor het veilig branden van theelichten is het van groot belang dat bij de eindgebruiker het branden van een theelicht gecontroleerd gebeurt. Dit kan alleen door er zeker van te zijn dat de pit (lont) goed centraal gepositioneerd is in het theelichtje en dat er geen ander brandbare materialen aanwezig zijn in het theelicht cupje.
   
  Bij hergebruik van een aluminium theelichtje door de eindgebruiker is er geen garantie dat de pit in het midden van
  het theelichtje staat en is er een verhoogd risico voor (pit) restanten van een eerder theelicht in het cupje. Hierdoor kan er een te grote vlam ontstaan en kan de temperatuur van de was tijdens branden tot hoge temperaturen stijgen waardoor er een risico van zelfontbranding ontstaat – d.w.z. het in een keer ontbranden van alle kaarsvet aanwezig in het cupje. Dit gaat gepaard met een grote steekvlam.
   
  We hebben tot nu toe geen andere veilige oplossing kunnen vinden voor het aluminium theelicht cupje wat het risico op dit gevaar binnen acceptabele grenzen houdt. Zolang we dit  niet kunnen vinden, zullen we het huidige systeem hanteren. Wij blijven echter zoeken naar oplossingen.
   
  In veel gemeenten wordt afval dat gerecycled kan worden opgehaald via de PMD-zak (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen). Aluminium is vrijwel onbeperkt te recyclen met zeer weinig energie. De kwaliteit van het metaal wordt hierbij behouden, waardoor het een duurzaam materiaal is dat makkelijk hergebruikt kan worden. Inmiddels wordt aluminium overigens ook actief teruggewonnen bij afvalverwerkingsinstallaties.

 • De deurklopper van Loberon zat verpakt in een precies passend doosje van ca. 10 x 10 x 15 cm. Er had alleen een adressticker op geplakt hoeven worden. Omdat er dan geen reclamemateriaal...

 • 06-05-2019 Reactie Loberon: Wij zijn het met u eens dat het genoemd artikel niet optimaal is verpakt. In principe streven wij er naar om altijd de juiste verzendverpakking voor ons assortiment uit te zoeken en besteden wij hieraan veel zorg.
  Elk artikel is bij de fabrikant verpakt, zodat het zonder verpakking naar de klant kan worden gestuurd, maar in sommige gevallen is het verzendetiket te groot voor het pakket, zodat het artikel alleen kan worden verzonden in een grotere verpakking en dat was hier het geval.
  Wij nemen uw klacht zeer serieus en zijn intern al bezig met oplossingen, die wij hopelijk binnenkort kunnen inzetten.

 • De theezakjes van Pickwick (verpakt zoals normaal) zitten nog een keer verpakt in een plastic zakje en daaromheen zit een kartonnen doosje. Ik was verbaasd, omdat het gebruik van...

 • 23-04-2019 Reactie Pickwick: Pickwick Joy of Tea is een premium reeks met een ander type theezakje dan onze gebruikelijke verpakkingen. Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we onder andere door de intense aroma’s die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingrediënten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. Dit theezakje kan bij de Plastic Heroes stroom; de thee zelf kan bij het GFT.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Wij kopen indien mogelijk altijd biologische levensmiddelen en scheiden de verpakkingen. Afgelopen zondag kochten wij bij Jumbo biologische grapefruits. Op het label staat dat...

 • 26-04-2019 Reactie Jumbo: Het klopt inderdaad dat deze verpakking in zijn geheel biologisch afbreekbaar is. Ook het label inclusief de inkt is biologisch afbreekbaar.
  Het metalen clipje wordt tijdens het verwerkingsproces eruit gefilterd door middel van magneten of zal vergaan door corrosie.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen:
  Op dit moment is er nog onduidelijkheid over de afvalfase van biologisch afbreekbare verpakkingen. Volgens het huidige beleid horen biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen bij het restafval. Er is een uitzondering voor biologisch afbreekbare zakken voor de inzameling van GFT-afval, deze mogen met het GFT-afval worden weggegooid. Overleg tussen afvalverwerkers, producenten van biologisch afbreekbare kunststof verpakkingsmaterialen en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Economische Zaken en Klimaat (EZK) moet meer duidelijkheid gaan geven over welke biologisch afbreekbare verpakkingen bij het GFT afval mogen. Daarover wordt waarschijnlijk dit jaar een convenant opgesteld.

 • De zeep van Sebamed is al in een doosje verpakt, maar daar binnenin zit het stuk zeep ook nog strak in het plastic verpakt. Overdreven en milieuonvriendelijk

 • 05-04-2019 Reactie Sebamed: De reden dat het wastablet verpakt zit in plastic is vanwege hygiënische redenen. Het doosje kan namelijk door consumenten worden opengemaakt. De plastic verpakking waarborgt de hygiëne van het zeepje. Daarnaast beschermt het de zeep ook tegen schade of breuk.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >