• Kan er geen verplichting komen, dat op elk stukje verpakking of gebruikt materiaal een vermelding moet komen te staan, hoe dit te scheiden? Bijvoorbeeld dat op een papieren verpakking...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er bestaat een systeem waarmee u kunt zien hoe u uw verpakkingsafval op de beste manier kunt weggooien, namelijk de logo's van de Weggooiwijzer - zie hieronder. Dat is belangrijk: verpakkingen kunnen namelijk worden verwerkt en gerecycled, indien ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen.


  Op steeds meer verpakkingen staan de logo's van de Weggooiwijzer. Het is echter niet verplicht om een dergelijk logo te plaatsen op een verpakking. Mocht het logo niet op een verpakking staan, dan kunt u de fabrikanten op deze mogelijkheid wijzen. Dit kan ook via het Meldpunt Verpakkingen.


  De iconen van de weggooiwijzer staan hieronder. Bovenaan het icoon staat om welk onderdeel van de verpakking het gaat. Bijvoorbeeld een papieren wikkel, een glazen pot of een blikje. Het icoon in het midden en de tekst daaronder laten zien waar u de verpakking het beste kunt weggooien.


  Meer informatie over de weggooiwijzer vindt u hier: https://meldpuntverpakkingen.nl/8241/weggooiwijzer.html

   

 • Ik bestelde een lippenstift van Clinique bij Bol.com. Een doosje van 10 bij 2 bij 2 cm zat in een kartonnen envelop van 35 bij 25 cm. Dat is nogal overbodig.

 • 05-08-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • De Smint pastilles (duopack) zitten in een plastic doosje met schuif, zodat je er één tegelijk uit kunt schudden. Het doosje is in cellofaan verpakt. De doosjes worden...

 • 29-07-2019 Reactie Perfetti Van Melle/Smint: In het kader van duurzaamheid zijn wij als Perfetti Van Melle dagelijks aan de slag om te kijken hoe wij dingen beter kunnen doen. Naast duurzaamheid staan voedselveiligheid en de kwaliteit van het product voor ons ook altijd hoog in het vaandel. Voedselverpakkingen zijn gebonden aan strenge wetgeving en er zijn aanvullende richtlijnen voor specifieke materialen als bijvoorbeeld plastic. Binnen dit speelveld streven wij naar het verduurzamen van onze verpakkingen, zonder compromissen te hoeven maken ten aanzien van voedselveiligheid en onze kwaliteit van het product.


  Zo zijn onze Smintjes heel gevoelig voor blootstelling aan vocht en nemen, wanneer geopend, snel de invloeden van buitenaf op. De mintjes worden dan zacht en de smaak gaat zeer snel verloren. We streven ernaar om onze producten in de meest optimale condities bij onze klanten te krijgen om zo de productkwaliteit te kunnen garanderen. Dit is waarom onze individuele Smint dispensers, de standaard uitvoering van dit product, van een sealing zijn voorzien.


  Uiteraard behoort het verduurzamen van verpakkingen tot onze MVO strategie en zullen de komende jaren al onze verpakkingsvormen aan strengere normen dienen te voldoen. De door u genoemde omverpakking zal dan ook onder de loep genomen worden om te zien welke verbeterstappen op termijn gemaakt kunnen worden.

 • Bij veel boterhamzakjes en vuilniszakken (KOMO) worden sluitclips geleverd. Daarmee bedoel ik die witte sluitclips die je kunt afscheuren; ze bestaan uit een plastic buitenlaag...

 • 07-08-2019 Reactie SKH: De KOMO gecertificeerde afvalzakken voldoen aan bepaalde eisen, die worden bepaald door het college van deskundigen afvalzakken. Eén van de eisen uit de huidige beoordelingsrichtlijn (BRL) is dat er sluitstrips meegeleverd worden bij iedere rol zakken. Deze eisen kunnen echter door het college worden aangepast als dit mogelijk is binnen het productieproces en als dit door een meerderheid van de leden van het college wordt gesteund.


  Dit onderwerp is recentelijk aan de orde gekomen in het college van deskundige afvalzakken, en iedereen is van mening dat het niet nodig is om de verpakking van plastic te maken. Tevens wordt nagedacht om de zak beter te kunnen scheiden door deze een andere kleur te geven en zijn er ideeën over het vervangen van de sluitstrips (plastic met metaaldraad), daar deze ook slecht te scheiden zijn.


  Reactie Albert Heijn: De sluitstrips zijn bedoeld om de zakjes mee te sluiten. Veel van onze klanten maken hier gebruik van.
  Op dit moment hebben wij geen plannen om deze sluitstrips los te verkopen.

 • Ik vind het onzin dat de doosjes van Stimorol kauwgum ook verpakt zijn in plastic. Het lijkt mij onnodig omdat ze al per drie in plastic zitten.

 • 06-09-2019 Reactie Mondelez International /Stimorol: Graag melden wij u dat Mondelez International medio 2016 alle Stimorol verpakkingen met doordrukstrips vervangen heeft door kartonnen clutchverpakkingen (doosjes). Hiermee beantwoorden wij ook aan de richtlijnen van de raamovereenkomst Verpakkingen die in Nederland gesloten is tussen de verschillende partijen.
  Het kan zijn dat een aantal winkels nog enkele kauwgumproducten met doordrukstrips in hun voorraad hebben en allicht is dit het geval voor het winkelpunt waar u de kauwgum heeft gekocht.
  Als belangrijke speler op de voedingsmarkt, blijven wij het voortouw nemen bij het verminderen van verpakkingsafval. Zo streven we naar een reductie van 65.000 ton verpakkingsmateriaal tegen 2020.
  Mondelez International heeft reeds 40.000 ton verpakking geëlimineerd – wat neerkomt op een besparing van naar schatting 100.000 ton CO2-uitstoot. Samenwerking tussen onze teams research & development, categorie en regio resulteerde de laatste jaren in meer dan 600 projecten om minder verpakking te gebruiken.

 • Vorige maand schreef het VVD-gemeenteraadslid Hugo Bellaart op de site van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat de doelstelling 'Van Afval naar Grondstof' (VANG) ondoordacht...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft 21 juli 2019 via de Volkskrant gereageerd op deze beweringen: We moeten de ingeslagen weg naar het toepassen van plasticafval naar grondstof versnellen. Hij legt stap voor stap uit waarom de uitspraken van de heer Bellaart niet waar zijn.


  zie: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen~bd2c859c/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D1%26ved%3D2ahUKEwjI3Nya48jjAhVDIlAKHVvWAB8QFjAAegQIAhAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.volkskrant.nl%252Fcolumns-opinie%252Fwe-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen%7Ebd2c859c%252F%26usg%3DAOvVaw0l3i55Z-NcIWRA-lOKBchu

 • Ik probeer multi-layer verpakkingen te voorkomen bij de aankoop van mijn boodschappen. Daarbij loop ik tegen twee vragen waarbij ik online geen antwoorden kan vinden. Hoe kan ik...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De multi-layer verpakking waar u op doelt is - zoals de chipszak - is een plastic verpakking met een 'opgedampt' laagje aluminium. Dit laagje houdt licht en zuurstof het beste tegen en daardoor zijn de chips langer houdbaar. Nadeel is dat deze verpakking niet recyclebaar is.


  Een dergelijke multi-layer verpakking is aan de buitenkant niet altijd goed te herkennen, want één van de meest in het oog springende eigenschappen is de glimmende binnenkant. Soms kun je het zien aan de 'seal' van de verpakking.


  De meest bekende multi-layer verpakking noemt u al: de chipszak. Ook crackers en nootjes zitten vaak in een dergelijke multi-layer verpakking. Verder kunt u denken aan verpakkingen van koffie, snoep, soep en melkpoeder.


  Verder wellicht interessant voor u om te weten: het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een Community of Practice gelanceerd voor laminaat verpakkingen (ook wel: multi-layer verpakkingen genoemd). Zes vooraanstaande bedrijven werken samen om flexibele verpakkingen circulair te maken. Voor meer informatie zie: https://www.kidv.nl/8981/merkeigenaren-gaan-uitdaging-aan-om-flexibele-verpakkingen-circulair-te-maken.html?ch=DEF

 • Het medicijn Metformine van Sandoz wordt geleverd in strips die in een doosje zitten. En daarna verpakt worden in plastic door apotheek en daarna nog eens verpakt in plastic omdat...

 • 04-09-2019 Reactie Sandoz: Bij de ontwikkeling van een geneesmiddel proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van een verpakking en/of strip. Helaas is dit vanwege een productieproces of een lage vergoedingsprijs niet altijd mogelijk. In sommige gevallen is een verpakking en/of strip noodzakelijk om een goede houdbaarheid en daarmee de kwaliteit van het product te kunnen waarborgen.
   
  Bij elke nieuwe of gewijzigde verpakking houden wij ons strikt aan alle wet- en regelgeving ten aanzien van verpakkingen van geneesmiddelen. De basis daarin wordt gevormd door de Europese richtlijn 2001/83/EG en de Geneesmiddelenwet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft hier nader invulling aan gegeven in het Beleidsdocument: Etikettering van farmaceutische producten. Het Beleidsdocument bevat ook eisen aan onderscheidenheid t.a.v. andere producten en de duidelijkheid van de vermelding van de naam en sterkte. Deze kaders zijn voor ons leidend bij de totstandkoming van de verpakking.


  Zie verder onder veelgestelde vragen op de site van het Meldpunt Verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/354/kunststof-plastic.html?ch=MP - Mijn apotheek levert medicijnen in plastic gesealde zakken, terwijl de medicijnen zelf al verpakt zijn in strips en doosjes. Waarom is dat? De plastic gesealde zak is wat mij betreft overbodig.

 • Wij kopen meestal AH huismerk Volkoren crackers, maar nu heb ik WASA crackers in de aanbieding gekocht en het valt me op dat deze niet per vijf stuks in een plasticje verpakt zijn....

 • 06-09-2019 Reactie Albert Heijn: Op uw vraag waarom de AH huismerk Volkoren crackers op deze manier zijn verpakt, geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. De portieverpakkingen van deze crackers zijn eenvoudig mee te nemen en voorkomen voedselverspilling voor kleinere huishoudens/eters.


  Daarnaast kijken wij bij het ontwikkelen van verpakkingen altijd naar het meest duurzame alternatief. Hierbij wordt er gekeken naar het gewicht van de verpakking, of het recyclebaar is, en wat de milieu impact is van de verpakking.


  Zie op onze website wat wij doen met betrekking tot duurzaamheid en verpakkingen: https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/duurzaamheid/verpakkingen

 • Het heeft weinig zin om één product te noemen. De supermarkten liggen vol met overbodige producten en dus ook verpakkingen, bijvoorbeeld voorgesneden blokjes kaas, minikuipjes...

 • 06-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Verpakkingen zijn bedoeld om producten te vervoeren, op te slaan en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Verpakkingen spelen een belangrijk rol bij het langer houdbaar houden van producten, en het tegen gaan van voedselverspilling. Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/


  Natuurlijk moeten we samen alert zijn op overbodige en nutteloze verpakkingen. Er zijn momenteel een hoop trends gaande rondom recycling, gepersonaliseerde en slimme verpakkingen en de regel- en wetgeving vanuit de overheid. Dit alles met de bedoeling om verpakkingen duurzamer te maken.


  In 2013 is het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) opgericht. Het KIDV streeft erna om de verpakkingsindustrie en verpakkingen zo duurzaam en passend mogelijk te maken binnen de circulaire economie. Dit betekent dat verpakkingen worden ontworpen om zoveel mogelijk hergebruikt te worden met als doel om zo min mogelijk grondstoffen te verspillen.
  Het KIDV is tevens oprichter van het Meldpunt Verpakkingen. Mocht u een melding willen doen over een specifieke verpakking, dan kunnen wij uw melding neerleggen bij de betreffende supermarkt of producent. Wij zullen hen dan om een reactie vragen.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >