• Mag het pak van de pudding van Albert Heijn bij het oud papier? Ik zie namelijk geen aluminium laagje aan de binnenkant.

 • 28-03-2019 Reactie Alobert Heijn: De verpakking van de Griesmeelpudding van Albert Heijn mag inderdaad bij het oud papier.

 • Ik vraag me af wat is beter voor het millieu: plastic flessen of een pak (drankenkarton) voor sinaasappelsap. De plastic flessen nemen bijvoorbeeld heel veel ruimte in beslag in...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.


  In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Voedselverspilling telt qua milieu-impact zwaarder aan dan de verpakking. Kies het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

 • De opzetborsteltjes van Oral-B zijn verpakt in twee maal plastic en tweemaal papier. Op de foto zie je de borsteltjes. Om deze verpakking zit nog een dubbele verpakking. Helaas...

 • 01-04-2019 Reactie Oral-B: Een hygiënische verpakking is voor Oral-B de eerste prioriteit, omdat onze producten helpen bij het verbeteren van de mondhygiëne en de gezondheid van onze consumenten. Als een consument onze producten koopt, is het van belang dat onze producten ongeschonden zijn en vrij zijn van verontreinigingen door externe factoren. Oral-B gebruikt voor de verpakking een combinatie van plastic en karton, omdat consumenten het product dat ze kopen willen kunnen zien. Elke opzeborstel is individueel verpakt, omdat de consument vaak maar een opzetborstel per keer nodig heeft en na een aantal weken/maanden pas de volgende.


  Als we de opzetborstels samen zouden verpakken, dan verpakt dan zouden de borstels die niet direct worden gebruikt bij opening kunnen worden blootgesteld aan externe factoren, zoals als stof, bacteriën en andere zaken die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de consument.


  Door dit verpakkingsontwerp zijn consumenten ervan verzekerd dat de Oral-B opzetborstels zich in een schone en hygiënische omgeving bevinden tot het moment van gebruik. Hierdoor bieden we de consument een aangename en hygiënische poetservaring.

 • Hoe staat het met de recyclebaarheid van deze Unox verpakking van rookworst? Gemetalliseerde buitenverpakking, terwijl de worst die er in zit ook nog in plastic zit.

 • 29-03-2019 Reactie Unox/Unilever: De Unox Rookworst wordt eerst verpakt in meerlaagse vacuümfolie met hoge barrière eigenschappen die zorgen dat de houdbaarheid gegarandeerd wordt. De plastic verpakking is echter niet geschikt om productinformatie en ingrediënten te communiceren. Voor die informatie is de worst daarom voorzien van een tweede folie. De laatste folie is zo dun mogelijk gemaakt, maar bestaat uit meerdere lagen van kunststof én aluminium (te herkennen aan een metaalachtige glimmende binnenkant). Deze verpakking mag bij het restafval.


  Binnen Unilever erkennen de noodzaak om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

 • Waarom moeten de melkpakken van Albert Heijn bij het restafval? Dit is wat het logo op de verpakking vermeldt, maar het zijn drankenkartons, en dus kunnen ze bij het PMD. 

 • 25-03-2019 Reactie Albert Heijn: Momenteel gebruiken wij het logo voor drankenkartons niet; de reden is dat in veel gemeenten hiervoor tot voor kort nog geen gescheiden inzameling geregeld was. Recent hebben wij van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) begrepen dat ondertussen in bijna alle gemeenten drankenkartons gescheiden ingeleverd kunnen worden en overwegen wij om hiervoor ook een logo op onze verpakkingen te introduceren.
  Echter, inmiddels hebben wij begrepen dat het KIDV aan het kijken is om het drankenkarton logo te vervangen door een PMD logo. We wachten deze discussie af voordat we een definitief besluit nemen om een nieuw logo op onze verpakkingen te plaatsen.
  Voor alle duidelijkheid: de lege melkpakken mogen dus bij het PMD.

 • Als ik een pomelo koop op de markt of in de supermarkt zitten daar twee lagen plastic omheen. Een netje van plastic en een gesealde laag plastic. En dat terwijl de pomelo een superdikke...

 • 29-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.

 • De huis aan huis folders zaten voorheen allemaal in één verpakking. Sinds een paar maanden echter zijn dezelfde folders verdeeld over de setjes en dat betekent dus...

 • 05-04-2019 Reactie Spotta: Bedankt voor je melding. We hebben begrepen dat het gaat om twee folderpakketten met verschillende folders. Dit betekent dat de folderpakketten afkomstig zijn van twee verschillende verspreiders. Het is daarom helaas niet mogelijk om de folderpakketten samen te voegen.
  Met de twee folderpakketten ben je wel volledig op de hoogte van alle aanbiedingen.


  Spotta is dagelijks bezig met de verduurzaming van haar producten en processen. De verpakking van het Spotta folderpakket heeft daarbij continu onze aandacht. De plastic verpakking (folie) is in de afgelopen jaren steeds dunner geworden om kunststof te besparen. Van een dikte van 20 micrometer is deze inmiddels teruggebracht naar 8 micrometer. De folie is daarmee 2,5 keer dunner geworden.
  We blijven onderzoeken of er in de toekomst duurzamere alternatieven zijn.

 • Het is me opgevallen dat alle soepmixen, maaltijdmixen en kruidenmixen van Honig in een kartonnen verpakking zitten met daarin nog een zakje met het daadwerkelijke product. Het...

 • 29-03-2019 Reactie Honig: Wij hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de wensen van consumenten ten aanzien van onze verpakkingen. Het blijkt dat onze doosjes zeer gewaardeerd worden door de consument – het heeft zowel functionele, als ook emotionele voordelen: het is makkelijk terug te vinden in de supermarkt maar ook thuis in
  keukenla of keukenkast, en dat maakt het makkelijker om te bewaren dan een zakje, maar straalt ook vertrouwen en netheid uit.
   
  Vanuit een milieutechnisch oogpunt zijn onze doosjes uiteraard gemaakt van recyclebaar papier. Daarnaast is het essentieel om naast het doosje onze mixen specifiek nog in een zakje te plaatsen, ter bescherming van het product. Ook is de mix te fijn van structuur om in een doosje alleen te plaatsen, dit zou heel veel rommel en verspilling opleveren. Daarom zitten onze pasta’s bijvoorbeeld wél alleen in een doosje.

  Wij stellen het op prijs dat u ons van uw suggestie op de hoogte heeft gesteld. We doen er dus alles aan om onze consumenten tevreden te stellen maar tevens ook na te denken over hoe we onze producten zo milieuvriendelijk mogelijk kunnen aanbieden.

 • Bij de ALDI verkopen ze een kilopak Parboiled Zilvervlies Rijst (Sawa) in een kartonnen doos. Deze verpakking heeft een gelamineerd laagje eromheen en hierdoor kan het pak niet...

 • 15-04-2019 Reactie ALDI: Bedankt voor de vraag over onze Parboiled Zilvervlies Rijst (Sawa). De vraag of we deze verpakking niet kunnen aanpassen zodat deze bij het oud papier kan, beantwoorden wij graag als volgt. De kartonnen doos waarin de rijst is verpakt, bevat een blanke laklaag die het glanzend maakt, maar deze laag bevat geen kunststof. De kartonnen doos kan daarom gewoon bij het oud papier.

 • Welke verpakking voor natvoer voor mijn katten is het milieu vriendelijkst? Blik? Of aluminium kuipjes? Ik gebruik nu van die maaltijdzakjes, maar ik denk dat er milieuvriendelijker...

 • 29-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van kattenvoer vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat het voer echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >