• De tandenstokers van Jordan zitten al in een plastic doosje verpakt, waarom dan nog een extra verpakking van plastic en papier om ze op te hangen? Die gooi je immers meteen weg....

 • 03-12-2018 Reactie Jordan: Het kartonnen kaartje aan de achterzijde is noodzakelijk om alle informatie die zowel de wetgeving als het product vereist (in meerdere talen) zichtbaar te kunnen maken voor de consument. De tandenstokers zitten verpakt in een bewaardoosje om juist verspilling tegen te gaan en zodat de consument deze eventueel kan hergebruiken. Om het bewaardoosje te kunnen bevestigen op het kartonnen kaartje is de plastic blister noodzakelijk. Indien deze blister er niet omheen zit, zal het bewaardoosje in de winkel opengemaakt kunnen worden waardoor wij zowel de inhoud als hygiëne niet kunnen garanderen voor de consument.
  Jordan is continu bezig met dergelijke vraagstukken en indien zij mogelijkheden ontdekken om het productieproces milieuvriendelijker te maken zullen zij hier zeker op inspelen.

 • Waarom maakt Lay's geen andere verpakking voor de chipszak? Eén die UV-bestendig, luchtdicht en vochtwerend is, maar daarnaast ook recyclebaar.

 • 30-11-2018 Reactie Lay's: Lay's heeft uitgebreid onderzoek gedaan welk verpakkingsmateriaal de kwaliteit van onze chips het beste beschermt. De verpakking met een super dun laagje aluminium kwam daarbij als beste uit de test. De samenstelling van ons verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat de versheid, smaak en knapperigheid van onze chips gewaarborgd zijn tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.


  Lay's is echter nooit gestopt met onderzoek naar hoogwaardig verpakkingsmateriaal dat niet alleen de kwaliteit van onze producten garandeert maar ook het milieu spaart. Lay's heeft als doelstelling dat 100% van de verpakkingsmaterialen voor 2025 geschikt zijn voor hergebruik of recyclebaar.

 • Ik keek bij de Albert Heijn over de groenteafdeling en zag dat alles in plastic verpakt zat - zie foto. Dat kan echt niet.

 • 05-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.


  Reactie Albert Heijn: Op uw vraag waarom komkommers bij Albert Heijn verpakt zijn in plasticfolie geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.
  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • Gratis promo artikel bij de boodschappen van Albert Heijn: Plastic steekvormpjes verpakt per twee. Maar helaas wel in een verpakking van plastic met aluminium. De reden daarvoor...

 • 05-12-2018 Reactie Albert Heijn: Voor de koekenbakkers hebben we gekozen voor een aansprekende verpakking, die niet doorschijnend is. Waardoor er in dit geval gekozen is voor een kunststof verpakking met een aluminium coating aan de binnenzijde. 
  We zijn bezig met het verminderen van verpakkingsmateriaal, waaronder plastic. Uiteindelijk willen we naar 25% minder verpakkingsmateriaal in 2025. Het gebruik van kunststof bij spaaracties nemen we mee in dit proces waarbij we zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzamere alternatieven.

 • De tube tandpasta van Parodontax zit in een kartonnen doosje. Dat doosje gooi je meteen weg als je hem open maakt. Waarom is dit nodig?

 • 30-11-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: We krijgen regelmatig meldingen over dit onderwerp binnen. Zelfs zoveel dat we er een FAQ van hebben gemaakt -zie https://meldpuntverpakkingen.nl/4073/veel-gestelde-vragen.html?ch=MP&zoek=tandpasta


  Reactie Parodontax: Een verpakking kan meerdere functies hebben. In dit geval is productuitleg de belangrijkste functie. GSK maakt tandpasta voor consumenten met specifieke tandproblemen, zoals tandgevoeligheid of tandvleesproblemen. Op de tandpastaverpakking staat informatie over gebruik en effect van deze gespecialiseerde tandpasta’s voor tandvleesproblemen. Gebitsverzorging is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse lichaamsverzorging en een goede behandeling kan extra tandartsbezoek voorkomen.

 • Ik heb een vraag/idee over verpakkingen. Waarom staat er niet op iedere verpakking van levensmiddelen een icoontje zodat je weet bij welk afval het hoort? Ik weet dat het op glas...

 • 15-11-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er bestaat een systeem waarmee u kunt zien hoe u uw verpakkingsafval op de beste manier kunt weggooien, namelijk de logo's van de Weggooiwijzer. Dat is belangrijk: verpakkingen kunnen namelijk worden verwerkt en gerecycled, indien ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen.


  Op steeds meer verpakkingen staan de logo's van de Weggooiwijzer. Het is echter niet verplicht om een dergelijk logo te plaatsen op een verpakking. Mocht het logo niet op een verpakking staan, dan kunt u de fabrikanten op deze mogelijkheid wijzen. Dit kan ook via het Meldpunt Verpakkingen.


  De iconen van de weggooiwijzer staan hieronder. Bovenaan het icoon staat om welk onderdeel van de verpakking het gaat. Bijvoorbeeld een papieren wikkel, een glazen pot of een blikje. Het icoon in het midden en de tekst daaronder laten zien waar u de verpakking het beste kunt weggooien. Meer toelichting op deze iconen vindt u hier.
 • Pickwick 'Joy of Tea' zit in kartonnen doos. Als je die openmaakt vind je een aluminium-achtige zak. Na opening zie je daar plastic theezakjes inzitten. Jammer, ik had liever gewone...

 • 30-11-2018 Reactie Pickwick: Pickwick Joy of Tea is een premium reeks met een ander type theezakje dan onze gebruikelijke verpakkingen. Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we onder andere door de intense aroma’s die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingrediënten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. Dit theezakje kan bij de Plastic Heroes stroom; de thee zelf kan bij het GFT.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker stuurt het RIVM elke Nederlander boven de 55 jaar eens per twee jaar een pakket toe in een paarse plastic enveloppe met daarin een...

 • 30-11-2018 Reactie RIVM: Het bevolkingsonderzoek darmkanker besteedt op de volgende manier aandacht aan duurzaamheid. Om verspilling tegen te gaan ontvangt iedereen die voor het eerst uitgenodigd gaat worden voor het bevolkingsonderzoek darmkanker drie weken van te voren een zogenaamde 'vooraankondiging'. Als men de test niet wil ontvangen, kan men dit aangeven. Op die manier wordt voorkomen dat er onnodig uitnodigingspakketten opgestuurd worden.


  Bij de keuze van de verpakking is verder de eis gesteld dat deze verpakking met minimale hoeveelheid materiaal dient te worden uitgevoerd. De letterlijke eis was: 'de verpakking dient te voldoen aan de Packaging waste directive 94/62 EC.' De huidige leverancier van de verpakkingen voldoet hieraan.


  Eigenschappen zoals vocht- en luchtdichtheid, die voor de bescherming van de test en het terugzenden van het monster van groot belang zijn om de kwaliteit van de test te bewaken en het monster tegen invloeden van buitenaf te beschermen, zijn cruciaal geweest bij de keus voor de verpakking van de ontlastingtest van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Plastic bleek aan deze eigenschappen te voldoen. Naast het kwaliteitsbelang is het eveneens essentieel om personen die met het monster moeten werken, zoals de postverzender, op deze wijze niet in aanraking te laten komen met de inhoud van de test. Het is daarnaast van belang om te realiseren dat een papieren of kartonnen verpakking niet per se beter is voor het milieu zolang de verwerking van plastic materiaal adequaat plaatsvindt.

 • In de winkel kan ik bij appelsap kiezen voor een pak of plastic fles; de inhoud is hetzelfde. Wat kan ik beter kiezen?

 • 22-10-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De vraag die u stelt is niet in algemene zin te beantwoorden. Er spelen meerdere factoren mee. In de meeste gemeenten worden de verpakkingen die u noemt tegenwoordig apart ingezameld voor hergebruik en recycling.
  Om te kunnen meten welke verpakking de minste milieu-belasting heeft moet een Levenscyclus Analyse (LCA) gedaan worden voor de verschillende product-verpakkingscombinaties.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • In welke bak moet een plastic verpakking met een glimmende binnenkant? Denk aan chips, pak soep.

 • 22-10-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een plastic verpakking met metaallaagje moet bij het restafval. Het (glimmende) aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >