• Ik bestel boodschappen bij Albert Heijn en laat dat thuisbezorgen, hiervoor bezorgen ze de boodschappen in een blauwe statiegeld krat. Maar in plaats van alle boodschappen in deze...

 • 23-07-2019 Reactie Albert Heijn: Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben.


  De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u 4 euro statiegeld. Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.


  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en meer tijd zou kosten voor onze bezorgers.


  De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • Ik heb een online bestelling gedaan bij C&A. Elk shirt, broekje etc. zat in los plastic zakje. Zelfs de onderbroekjes die al per vijf in een zakje verpakt zaten, kwamen in...

 • 09-08-2019 Reactie C&A: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij C&A hoog in het vaandel en we vinden het zeer belangrijk om duurzaam te werken.
  We nemen uw bericht dan ook erg serieus en zullen het doorsturen naar de betreffende verantwoordelijke afdeling. Daar zal verder worden onderzocht of en hoe er een aanpassing kan worden gedaan in het verpakkingsproces.

 • Tot mijn verbazingen waren gisteren in de groenteschappen van de Hoogvliet alle paprika's afzonderlijk geseald. Ik probeer plastic te minderen dus ik koop ze niet. Wat vindt Hoogvliet...

 • 25-07-2019 Reactie Hoovliet: Ook Hoogvliet is milieubewust en wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van plastic. Regelmatig worden er, door instanties als de Wageningen Universiteit, onderzoeken gedaan om verpakte groenten te vergelijken met niet-verpakte groenten. Uit deze onderzoeken blijkt dat als groenten niet verpakt worden, de producten korter houdbaar zijn en sneller worden weggegooid. Omdat dit voedselverspilling in de hand werkt, kiezen wij ervoor om sommige groenten te verpakken. De milieubelasting van voedselverlies is namelijk groter dan die van verpakkingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/
  Uiteraard blijven wij op zoek naar de beste manier van het verpakken van ons groenten en fruit. Zo hebben wij enige tijd geleden Natural Branding geïntroduceerd, waarmee biologische producten zoals avocado's door middel van laseren gemerkt worden. Doordat we geen verpakking nodig hebben om de producten te voorzien van een etiket, besparen we op het gebruik van plastic. Overigens wordt in bijna alle gemeenten plastic afval tegenwoordig apart verwerkt en hergebruikt.

 • Waarom zit er bij de Albert Heijn plastic om een paar partjes fruit, terwijl fruit sowieso al een prachtig jasje van zichzelf heeft? Wat is er mis met een hele appel of peer?

 • 07-08-2019 Reactie Albert Heijn: Albert Heijn biedt de klant de keuze en biedt zowel los fruit per stuk aan zonder verpakking als fruit gewassen, voorgesneden en verpakt.
  Met het bieden van gemak is het voor meer mensen makkelijker om voldoende groente en fruit te eten, of bijvoorbeeld als tussendoortje mee te nemen of te geven aan (kleine) kinderen.

 • Hoe wordt de milieubelasting van verschillende producten en verpakkingen bepaald? Is dit gebaseerd op de hoeveelheid energie die nodig is om het te produceren? Wordt de impact...

 • 04-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De milieubelasting van verpakkingen kan worden berekend met een levenscyclusanalyse (LCA). Dat is een methode waarbij de milieu-impact kan worden gemeten over de gehele levensfase van een productverpakkingscombinatie: van de winning van grondstoffen via productie en (her)gebruik tot en met afvalverwerking.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/

 • De Luikse wafels van Jumbo zitten tien keer allemaal in een eigen plastic verpakking. Belachelijk toch!

 • 25-07-2019 Reactie Jumbo: Jumbo probeert de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Wij begrijpen dat er zorgen zijn over bepaalde verpakkingsmaterialen en de materiaalkeuze en de hoeveelheid daarvan. Echter heeft verpakkingsmateriaal wel degelijk een functie als het gaat om voedselveiligheid, voedselverspilling en houdbaarheid.
  In het geval van de Luikse wafels: door deze apart te verpakken, kan men er één eten, en blijft de rest van de wafels goed, ondanks dat de omverpakking is geopend. Dit is vooral handig voor de kleinere huishoudens. Zo voorkomen we (voedsel) verspilling.

 • Waarom zit er nog steeds een plastic draaidop op al die drankverpakkingen? Wat was er mis met het openen van het pak door een van de bovenkanten open te drukken? Het zou heel veel...

 • 29-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de schroefdop op het drankenkarton heeft het Meldpunt Verpakkingen regelmatig meldingen gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af.


  Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard.

 • Brood van Jumbo zit vaak verpakt in plastic én papier, dus kan ik het niet (makkelijk) recyclen. Kan dit niet eenvoudiger, óf papier, óf plastic?

 • 06-08-2019 Reactie Jumbo: De broodzak van Jumbo Oerbrood bestaat inderdaad uit twee verpakkingsmaterialen. We zijn er ons van bewust dat dit niet optimaal te recyclen is. We zullen bekijken of de verpakking verder verduurzaamd kan worden.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: De broodzak met venster hoort - in zijn geheel - bij het restafval. U kunt hem ook uit elkaar scheuren, en dan kan het papier bij het oud papier. Het plastic gedeelte kan bij het plastic afval / PMD.
  Let op: het papier heeft vaak een waslaagje tegen uitdrogen (voelt glad of vettig aan). De was zorgt ervoor dat het papier niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • Alle paprika’s en komkommers zijn individueel verpakt in plastic. Absoluut niet noodzakelijk en onaanvaardbaar in deze tijd. Ik begrijp werkelijk niet hoe een bedrijf in...

 • 24-07-2019 Reactie Dirk van den Broek: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij paprika’s. We verkopen ze graag het hele jaar door, en dan zijn deze soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de producten langer goed en minder kwetsbaar. Dit voorkomt dan weer voedselverspilling.


  Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade zichtbaar. Het toepassen van een brandmerkje is alleen mogelijk op groente met een harde schil zoals pompoen en gember. Het kan niet toegepast worden op paprika’s. Uiteraard zijn wij continue op zoek naar de beste oplossingen en alternatieven als het gaat om verpakkingsmaterialen. Zodra er een andere keuze gemaakt kan worden, zal dit zeker overwogen worden.

 • Ik koop vier tubes tandpasta merk Zendium. Daar zit dan om de tube nog een extra doosje. Lijkt mij niet nodig.

 • 24-07-2019 Reactie Zendium/Unilever: Hartelijk dank voor uw reactie. Wij stellen uw bezorgdheid ten aanzien van de milieu-impact die onze producten met zich meebrengen zeer op prijs.
   
  Omdoosjes voor tandpasta’s dragen bij aan goede voorlichting en verbeterde productkwaliteit tijdens transport en op het schap. Extra informatie betreft goede voorlichting voor consumenten, de unieke werking van Zendium is complex vanwege de basis van enzymen en proteïnen. Een omdoosje creëert extra ruimte op de verpakking en maakt het mogelijk de specifieke werking van Zendium uitgebreider toe te lichten om zo consumenten op het moment van hun aankoop in de winkel hierop attent te maken.

  Daarnaast is een integrale benadering van verpakken relevant, waarin zowel aandacht aan primaire-, secundaire- als tertiaire verpakkingen wordt besteed. Omdoosjes maken het mogelijk 28% meer producten te stapelen op één pallet. Tegelijkertijd wordt - door de beschermende werking van omdoosjes - de mogelijkheid gecreëerd tubes dunner te ontwerpen, waardoor verpakkingsmateriaal wordt bespaard. Daarnaast is er gekozen voor een kartonnen
  omdoosje dat 100% recyclebaar is en effectief gerecycled wordt in Nederland. 85% van het in Nederland gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt.

  Unilever erkent de noodzaak om de milieu impact van verpakkingen te verminderen; dit is een prioriteit. Onze doelstellingen willen we onder andere bereiken door verpakkingsmateriaal te verminderen door enerzijds het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >