• Volgens mij is de hersluitbare plastic verpakking van de jong belegen plakken kaas 20+ van Milner is zo stevig dat dit wel een belasting voor ons milieu moet zijn. Fabrikant is...

 • 18-01-2019 Reactie Milner: We hebben de verpakking van Milner plakken vernieuwd. En zijn van een hard plastic verpakking naar een envelop verpakking gegaan. We hebben daar een enorme stap gemaakt in het reduceren van de hoeveelheid plastic.
  Bij die wijziging zijn we ook overgegaan van zes dikkere plakken naar zeven dunner gesneden plakken. Het scheiden van plakken is technisch een moeilijk proces. De dikte van plakken bepaalt ook of plakken makkelijk aan elkaar blijven plakken of breken. Voor de nieuwe zeven plakken dikte voldeden de oude scheidingsvellen niet. Dat is de reden dat we naar de nieuwe plastic scheidingsvellen zijn overgestapt. Overigens loopt er momenteel een onderzoek of we deze op termijn ook weer aan kunnen passen naar een papieren vel. Maar vooralsnog is de uitkomst daarvan negatief.
  Concluderend kunnen we zeggen dat we de papieren vellen hebben vervangen door plastic vellen maar totaal een enorme reductie in de hoeveelheid plastic hebben weten te realiseren door de overgang van de oude hard plastic verpakking naar de nieuwe.

 • Theezakjes van Lipton thee zijn van nylon; deze worden door veel mensen bij het GFT afval gegooid. Vervolgens belandt het in een vergister en in de compost. De kleine plastic deeltjes...

 • 22-01-2019 Reactie Lipton (Unilever): Dank voor uw interesse in Lipton. Unilever (Lipton) heeft een ambitieuze doelstelling: een bedrijf zonder afval worden. Bij de ontwikkeling van het verpakkingsontwerp is het belangrijk rekening te houden met verschillende aspecten, zoals veiligheid, hygiëne, gewicht, hernieuwbaarheid, houdbaarheid en het integrale logistieke proces, om inzicht te krijgen in de daadwerkelijk impact. Qua milieu-impact kan een verpakking van PET gunstiger zijn, onder andere omdat de piramide-theezakjes zijn gemaakt van PET kunnen ze heel efficiënt worden gemaakt en gesealed. Hierbij wordt er relatief weinig materiaal gebruikt (40% minder materiaal dan reguliere theezakjes). Dit betekent dat de CO2-uitstoot als onderdeel van een piramide-theezakje, 1/5 deel is van de CO2-uitstoot van reguliere theezakjes. Vanuit een perspectief van 'carbon footprint' is het kunststof theezakje dus een milieuvriendelijke oplossing.


  We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen. Enerzijds door het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. Zo is er voor thee een speciaal project om naar alternatieve materialen te onderzoeken die biologisch afbreekbaar zijn.

 • Bij de Vomar liggen er in het vriesvak kartonnen doosjes met diepvriesfruit van G'woon. Ik dacht:'Fijn, kartonnen doosjes!'. Maar vervolgens zit er in dit kartonnen doosje nog...

 • 21-01-2019 Reactie G'woon: Omdat het kartonnen doosje niet gelamineerd is (dus geen plastic laagje heeft), is er een zakje nodig om te voorkomen dat de verpakking gaat lekken tijdens transport of in de koeling/vriezer.
  Normaal gesproken zit dit fruit in een zilverkleurig plastic zakje, dat na gebruik bij het plastic afval mag (dus niet bij het restafval!). Het plastic afval logo staat duidelijk op de verpakking vermeld. Het doosje kan bij het oud papier. Zo kunnen beide verpakkingsonderdelen gerecycled worden.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: U noemt de Aldi (merk: Nature's gift) als voorbeeld van bevroren fruit in kartonnen doosjes. Meestal is dit echter niet alleen een kartonnen verpakking, maar zit er een laagje plastic bij zodat het karton tijdens het vriezen niet vochtig wordt. Dit soort verpakkingen noemen we een laminaat. Dit betekent dat het doosje bij het restafval moet. Aan de hand van het logo van de weggooiwijzer  op de verpakking kunt u nagaan waar u de verpakking het beste weg kan gooien.

 • Albert Heijn maakt reclame dat ze minder plastic gebruiken als verpakkingsmeteriaal. Vervolgens zie ik dat ze hun bananen hebben verpakt in plastic zakken.

 • 18-01-2019 Reactie Albert Heijn: Onze bananen zijn niet in een zak verpakt, maar als losse trossen. De Albert Heijn Budget bananen zitten in een plastic zak; dit betreft een vast aantal kleinere bananen voor een vaste prijs. De zak is nodig om het onderscheid te maken met de losse bananen.

 • Jumbo gebruikt sinds enkele maanden hersluitbare verpakkingen bij in ieder geval kaas en vleeswaren. Er wordt standaard een sticker op de verpakking geplakt om deze na openen terug...

 • 28-01-2019 Reactie Jumbo: Wij hebben ongeveer 2,5 jaar geleden hersluitbare verpakkingen geïntroduceerd bij vleeswaren en kaas. Hiermee wordt de houdbaarheid van het product verlengd, waarmee we voedselverspilling willen voorkomen. Door het hersluitbaar maken van de verpakking, is deze niet zozeer groter geworden. Voorheen was er namelijk ruimte benodigd om de verpakking te sealen. Dit deel van de verpakking wordt nu omgevouwen om zo de verpakking hersluitbaar te maken.

 • Mijn melding gaat over de verpakking van de vulkoeken van Heerlijck banket van Aldi. Die bestaat uit een plastic schaaltje met koeken, waarbij iedere koek apart in plastic is verpakt....

 • 24-01-2019 Reactie Aldi: Voor onze producten zoeken wij altijd naar een verpakking die zo min mogelijk materiaal gebruikt en tegelijkertijd de verschillende andere functies van de verpakking waarborgt, waarvan bijvoorbeeld voedselveiligheid een heel belangrijke is.
  Een andere overweging voor een verpakking kan het gebruik van de consument zijn. Deze koeken worden handig per stuk verpakt, zodat het voor de klant mogelijk is een koek mee te nemen als tussendoortje. Dit doen wij inderdaad niet bij alle koeken van dezelfde categorie, maar wel bij koeken die vaker meegenomen worden, zoals de meergranen biscuits en de knoppers.

 • De verpakking van Gillette Fusion scheermesjes bestaat uit diverse materialen: plastic, papier en twee kunststof strips waar de mesjes ingeklemd zijn. Zou het niet mogelijk zijn...

 • 25-01-2019 Reactie Gillette: Het pak waar de consument naar refereert heeft een modulair ontwerp, dat Gillette gebruikt voor een brede range van haar producten. Door dit schaalvoordeel gebruiken we 40% minder plastic wat resulteert in 25% minder afval dan ons vorige ontwerp.
  Alle componenten (behalve het buitenste omhulsel) kunnen hergebruikt worden als we het product niet verkopen. Dit zou niet mogelijk zijn met een kartonnen verpakking. De verpakking is recyclebaar en zo ontworpen om diefstal in de winkel te voorkomen. Om het pak te openen is een schaar of mes nodig zodat het diefstal voorkomt. De grootte van de verpakking wordt bepaald door de standaard grootte van het schap voor scheermessen in de winkel.
  De blister aan de binnenzijde die het product bevat, dient twee verschillende doelen. Als eerste houdt het de producten in de juiste positie om te voorkomen dat ze beschadigd raken tijdens transport en ten tweede vermindert deze blister het risico dat consumenten zich snijden aan het scheermes zodra ze de verpakking hebben geopend.
  We blijven onze verpakkingen verbeteren om zo onze impact op het mileu te verminderen waarbij we rekening houden met het veilige gebruik van onze producten door consumenten.

 • Waarom worden er zoveel plastic tasjes gebruikt op de markt? Zijn er etenswaren die beter in plastic verpakt kunnen worden met oog op de hygiëne of zijn er inmiddels alternatieven...

 • 26-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een winkelier mag u geen gratis plastic tassen meegeven bij de verkoop van producten of goederen. Er zijn, onder andere vanuit het oogpunt van hygiëne, een paar uitzonderingen op dit verbod - zie hieronder. Als een winkelier het verbod overtreedt kunt u daar melding van maken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.


  In de volgende gevallen mag mag een winkelier of marktkoopman wel gratis een zeer dunne gratis plastic tas meegeven:
  1. Om te voorkomen dat onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie, door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf.
  Voorbeelden:
  - Onverpakt (zomer)fruit, zoals: aardbeien, bessen, abrikozen, appels en peren.
  - Onverpakte groenten, zoals: asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten.
  - Onverpakte broodwaren, zoals: krentenbollen, broodpuntjes, croissants.


  2. Om te voorkomen dat lekvocht van (half)rauwe vis, vlees of gevogelte uit een niet-afgesloten verpakking leidt tot kruisbesmetting van andere etenswaren, die daardoor ongeschikt raken voor consumptie.
  Voorbeelden:
  - Rauwe vis of half-rauwe vis, zoals haring, die in papier is verpakt.
  - Half-rauw of niet volledig gegaard vlees, zoals rosbief, verpakt in losse folievellen.


  Tot slot: over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Waarom zit er om de bekende rookworsten van Unox dubbele verpakking? En misschien nog wel belangrijker, kan de buitenste verpakking niet van alleen plastic? Nu is de verpakking...

 • 21-01-2019 Reactie Unox/Unilever: De Unox Rookworst wordt eerst verpakt in meerlaagse vacuümfolie met hoge barrière eigenschappen die zorgen dat de houdbaarheid gegarandeerd wordt. De plastic verpakking is echter niet geschikt om productinformatie en ingrediënten te communiceren. Voor die informatie is de worst daarom voorzien van een tweede folie. De laatste folie is zo dun mogelijk gemaakt.
  Binnen Unilever erkennen de noodzaak om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

 • De Crownfield muesli van de Lidl is verpakt in plastic met een glimmende binnenkant. Recyclecode 7. Opgezocht: overig. Kan dus van alles zijn. Hoe te recyclen? Bij PMD of rest?

 • 09-02-2019 Reactie Lidl: De verpakking van de Crownfield premium muesli hoort bij het restafval; er zit namelijk een Het aluminium laagje op het plastic.  Dit aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling.


  In 2018 heeft Lidl een heldere strategie voor plastic ontwikkeld,  gericht op het reduceren van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen. Daarbij zijn de volgende doelstellingen geformuleerd: in 2025 moet het plasticverbruik bij Lidl in Nederland met minimaal 20 procent zijn verlaagd. Tegelijkertijd zullen in 2025 alle kunststof-verpakkingen voor 100% gerecycled moeten kunnen worden. We zullen uw opmerking delen met onze inkoopafdeling en wellicht kunnen we dit aanpassen.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >