• De zwembrilletjes van Speedo waren altijd verpakt in een klein kartonnen doosje, met soms een klein stoffen tasje om het zwembrilletje in te bewaren. Nu is het een veel grotere,...

 • 16-08-2019 Reactie Speedo: De verpakkingen van onze chloorbrillen zijn inderdaad gewijzigd naar plastic echter zo zwart/wit als de melder het stelt is het niet.
  De meerderheid van de chloorbrillen zijn/worden verpakt in een plastic verpakking welke gemaakt is van gerecycled plastic en is als zodanig ook volledig recyclebaar. Bij onze duurdere chloorbrillen is vanuit
  de consumenten een duidelijk verzoek gekomen voor een opbergdoos waarin zij hun bril gedurende de levensduur van de bril in kunnen vervoeren/opbergen. De bril wordt op die manier goed beschermd meegenomen in hun zwemtas of koffer.

 • We hebben een harde kunststof (plastic) hondenmand. Onze vraag is of deze bij het reguliere plastic afval mag?

 • 27-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een plastic hondenmand moet bij het restafval. Hij is weliswaar van plastic, maar mag niet bij het plastic afval/PMD want het is geen verpakking.

 • Alle toiletrollen zijn in plastic verpakt. Kan dat nou niet anders? Bijvoorbeeld in een kartonnen doos of papieren folie. Zo zonde dat de hele toiletrol recyclebaar is en dat er...

 • 13-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het is niet in zijn algemeenheid te zeggen of papier duurzamer is dan plastic. Om te beoordelen welk verpakkingsmateriaal het meest duurzaam is en past bij een bepaald product, moeten de verschillende product-verpakkingscombinaties bekeken worden. Daarbij wordt er gekeken naar de hele cyclus: van grondstof tot afvalfase en mogelijk hergebruik of recycling.


  Zie ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Is papier beter voor het milieu dan kunststof als verpakkingsmateriaal?
  https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Wat bepaalt of de ene verpakking duurzamer is dan de andere?
  en https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Graag wil ik alcoholvrij bier in statiegeldflessen kopen. Dit blijkt moeilijk te zijn en ik moet vaak lang zoeken. Normaal nam ik altijd Bavaria, maar dit heeft nu een nieuwe receptuur...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het heffen van statiegeld op bierflesjes is niet verplicht, het is een vrije keus van producenten. Dit is via de productschappen geregeld. In de praktijk bestaat tachtig procent van bierflesjes van Nederlandse brouwerijen uit statiegeldflesjes. Deze keuze wordt ingegeven door milieuoverwegingen, economische overwegingen en door de markt, omdat consumenten bij voorkeur bier in een krat willen kopen.
  Als een brouwer een hervulbare fles op de markt brengt, wordt daar statiegeld op geheven om de fles retour te ontvangen. De fles blijft in dit geval eigendom van de brouwerij. De hervulbare fles is in verhouding tot eenmalige flessen duur in aanschaf (omdat hij zwaarder is) en dat wordt terugverdiend door meermalig gebruik. Er is dus ook een economische reden om de fles weer terug te krijgen. Ook voor in Nederland gekochte buitenlandse bierflesjes moet je soms statiegeld betalen, zoals voor Duitse en Belgische flesjes. Deze hebben soms een andere vorm, maar deze flesjes kunt u ook gewoon weer bij de Nederlandse inleverpunten inleveren.

 • Heineken 0% alcoholvrij bier zit in een fles zonder statiegeld. Ik vraag u om dit zo spoedig mogelijk weer af te schaffen. Wegwerpflessen is het mileuonvriedelijkst wat er bestaat....

 • 07-08-2019 Reactie Heineken: In eerste instantie hebben we gekozen om Heineken 0.0% in onze gemaksverpakking van 6 flessen à 25cl te introduceren. Voor de consument handig om mee te nemen. Inmiddels hebben we daarnaast het 12-pack geïntroduceerd.
  Wij zijn er momenteel druk mee bezig om Heineken 0.0% ook uit te leveren in een krat met statiegeld flessen aan supermarkten. Op dit moment zijn deze alleen nog maar voor onze horecagelegenheden beschikbaar.

 • Bij welk soort afval horen de volgende zaken: aluminiumfolie en aluminium theelichtcupjes?

 • 27-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Waxinelichtcupjes mogen bij het PMD.


  Aluminiumfolie als verpakking, zoals folie om thuisbezorgde maaltijden, hoort evenens bij het PMD. Aluminium dat je op een rol koopt, is formeel geen verpakking en hoort daarom na gebruik officieel bij het restafval.

 • Waar kan ik bubbeltjes verpakking kwijt?

 • 25-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bubbeltjesplastic mag bij het plastic afval/PMD.


  Kijk voor het scheiden van afval ook op: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

 • Ik heb ontwormingstabletten van Milbemax besteld bij Zooplus. Dit zat verpakt in een grote doos, en dat voor één klein doosje dat makkelijk door de brievenbus...

 • 13-08-2019 Reactie Zooplus: Zooplus besteedt veel aandacht aan het zo min mogelijk milieubelastend verzenden van onze producten. Op dit moment werken we nog niet met brievenbuspakjes. We willen wel graag nakijken of het betreffende product in een andere, kleinere doos verpakt en verzonden had kunnen worden, en willen graag onze procedure hierop aanpassen.

 • Het product 'Smaakmaker' van Maggi (droge kruiden) omvat maar liefst drie verpakkingen: een papieren omhulsel met 'geplastificeerde' buitenkant dan volgt een kartonnen doosje in...

 • 25-07-2019 Reactie Maggi/ Nestlé: Bedankt voor je vraag over de Maggi Smaakmakers verpakking. Het  verduurzamen van onze verpakkingen staat hoog op onze agenda. Dit geldt voor Nestlé Nederland, voor het Maggi-merk én alle verpakkingen wereldwijd. We spannen ons in om al onze verpakkingen zo te ontwerpen dat ze herbruikbaar zijn en/of geschikt voor recycling. Tegelijkertijd weten we dat recycling alleen niet genoeg is en daarom gaan we verder dan dat, door het simplificeren van onze verpakkingen en het elimineren van problematische en onnodige verpakkingen/materialen. Daarnaast willen we ook een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van een goed functionerende infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen overal waar ter wereld waar we opereren en met een special focus op de regio’s waar dit nog niet goed is ingericht. Lees hier daar meer over: https://www.nestle.nl/pers/pressreleases/nestle-versnelt-actie-om-de-hoeveelheid-plastic-afval-terug-te-dringen.


  Met betrekking tot de vraag over Maggi Smaakmakers, dit product is uiteraard ook onderdeel van de overkoepelende Nestlé commitment dat we hierboven beschreven en ook voor dit product zijn er inspanningen. De uitdaging zit in dit specifieke geval in de portieverpakkingen. Op dit moment hebben we nog geen mogelijkheid gevonden op de productielijn om het anders te verpakken terwijl we dezelfde service blijven bieden van twee porties in één verpakking.


  Desalniettemin blijven we zoeken naar mogelijkheden. Zo gaan binnenkort alle Maggi sauzen en mixen over in een tray-verpakking die minder ruimte om de zakjes bevat en daarmee besparen we karton. Alle kleine beetjes helpen in onze reis om een afvalvrije toekomst vorm te geven.

 • Waarom zit er geen statiegeld op alle lege plastic flessen zodat deze altijd ingeleverd kunnen worden door een klant of een ophaalinstantie? Op deze manier moet de fabrikant zelf...

 • 13-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bedankt voor uw vraag. Het Meldpunt Verpakkingen maakt geen beleid, dus kan uw vraag daarom niet volledig beantwoorden. Wel kunnen wij de stand van zaken weergeven.


  In Nederland zit er al statiegeld op grote PET-flessen van frisdranken. Op dit moment wordt er gesproken over de invoering van statiegeld op kleine plastic PET flesjes. De Rijksoverheid heeft in de strijd tegen zwerfafval en de plastic soep in maart 2018 samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen nieuwe doelen en maatregelen afgesproken die moeten leiden tot 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen. Als de afgesproken doelen in het najaar van 2020 niet gehaald zijn, zal per 1 januari 2021 statiegeld worden ingevoerd op kleine plastic flesjes.


  De staatssecretaris wil producenten tevens stimuleren betere verpakkingen te gebruiken door producenten met moeilijk te recyclen verpakkingen meer te laten meebetalen aan het opruimen van ons afval. Producenten die goed bezig zijn, betalen minder. Hierover gaan de staatssecretaris en het bedrijfsleven verder in gesprek. Hun gezamenlijke doel is dat 90 procent van de plastic flesjes opnieuw gebruikt kan worden.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 >