• Helaas heeft Geska de verpakking van de Zwitserse strooikaas veranderd. En nog wel met plastic. De prijs is ook meteen aangepast. De kartonnen bus voldeed prima. Heb daar nooit...

 • 29-03-2019 Reactie Geska: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Ik heb vandaag een pakket afgehaald dat ik besteld had bij Kruidvat. Er zat voor de helft aan van die plastic luchtkussens in. Hierdoor was de doos te groot om te vervoeren en...

 • 02-04-2019 Reactie Kruidvat: Wij doen er alles aan om onze producten in goede staat bij onze klanten te krijgen. Wij verpakken onze orders altijd in de meest geschikte doos. Dit is meestal de kleinst mogelijke variant waardoor we zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken en onze vervoerders minimaal ‘volume’ hoeven te transporteren naar de klant.
  Wij zullen uw klacht dan ook onderzoeken en indien nodig maatregelen gaan treffen.

 • Yakult light zit verpakt in een plastic flesje in een kartonnen doos; om de plastic flesjes zit een shrinkwrap plastic met de productinfo. Waarom staat deze info niet rechtsreeks...

 • 29-03-2019 Reactie Yakult: Yakult Original is de meest verkochte variant en die heeft geen extra laag.


  Op Yakult Light en Yakult Plus moeten meerdere kleuren worden geprint en om praktische/technische redenen is het niet mogelijk dit te veranderen.

 • Ik heb een vraag over De Ruijter kleintjes pakjes hagelslag. Ik probeer namelijk zo bewust mogelijk om te gaan met het gebruik van plastic en ik zoek broodbeleg wat ik mee kan...

 • 01-04-2019 Reactie De Ruijter: We vinden het fijn om uit uw vraag te begrijpen dat u dit product graag wilt gebruiken.


  Ons assortiment biedt verpakkingen in verschillende maten aan, gericht op kleinere of grotere huishoudens. Met onze Kleintjes De Ruijter richten we ons op de kleinere huishoudens.
  De omverpakking (het doosje) is van Grunoplex gemaakt. Dit is gerecycled karton. De portieverpakking (het pakje) is gemaakt van verse vezels oftewel zgn. maagdelijke karton en heeft een watergedragen vernis.
  De verpakkingen kunnen bij het oud papier worden gedaan.

 • De Albert Heijn verpakt komkommer in plastic, terwijl de komkommer per stuk wordt verkocht. Dit lijkt mij volstrekt onnodig. Er staat niet eens een streepjescode op; volstrekt...

 • 22-03-2019 Reactie Albert Heijn: Op uw vraag waarom komkommers bij Albert Heijn verpakt zijn in plasticfolie geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.
  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.


   

 • De verpakking van het dagvers brood van Albert Heijn bestaat uit gedeeltelijk plastic en gedeeltelijk papier. Kun je volgen aanwijzing op de verpakking apart scheiden. Maar...

 • 22-03-2019 Reactie Albert Heijn: Wij maken afwegingen voor onze verpakkingen op het gebied van wet- en regelgeving (bijvoorbeeld materiaalkeuze), houdbaarheid (bijvoorbeeld plastic om komkommer), herkenbaarheid (bijvoorbeeld AH excellent producten), transport en opslag (bijvoorbeeld vorm wasmiddelflessen), gebruik (bijvoorbeeld hersluitbare verpakking kaas) en duurzaamheid (bijvoorbeeld zo min mogelijk materiaalgebruik).


  De verpakking kan gerecycled worden door het plastic en papier van elkaar te scheiden. We zijn aan het onderzoeken of we de verpakking gemakkelijker recyclebaar kunnen maken. Op dit moment kunnen we hier helaas nog niks concreets over melden.

 • De zeer kleine potjes (5 gram) 'Edible glitter' van Baktotaal Bouwhuis werden bezorgd in een veel te grote doos, terwijl ze in een envelop door de brievenbus hadden gekund. We...

 • 05-04-2019 Reactie Baktotaal Bouwhuis: Baktotaal Bouwhuis deelt de bezorgdheid met betrekking tot het milieu en is ook constant op zoek naar mogelijkheden om onze verpakking zo compact- en milieuvriendelijk mogelijk te krijgen. Helaas ontkomen we er soms niet aan om, in verband met de afmetingen van een artikel, te kiezen voor een verpakking die een maat te groot lijkt voor dat artikel. Zo ook voor de 5 grams verpakking eetbare glitters waarvan de dikte 36 mm. is. De maximale dikte voor een brievenbuspakket is 32 mm waardoor dat in dit geval geen optie was.
  Ik kan helaas niet meer achterhalen welke verpakking er in dit specifieke geval gebruikt is, wat ik wel kan zeggen is dat we zojuist een nieuw doosje in gebruik hebben genomen (14x18x(h)10 cm) waarvan we de hoogte, wanneer de inhoud het toelaat, nog kunnen verlagen.

 • Op de yoghurt pakken zit tegenwoordig een dop. Vroeger was dat niet zo en ook bij sommige natuurwinkels is het nog niet zo. Ik vind het echt onzin zo'n dop, het kost alleen maar...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Deze vraag heeft het Meldpunt Verpakkingen al verschillende keren voorgelegd gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af. Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard. Ten slotte als de vouwinstructie wordt gevolgd kan een een yoghurtpak vrijwel helemaal leeg worden gemaakt. Er blijft maximaal 10 à 12 gram yoghurt achter. Zie http://www.zuivelpak.nl/vouwinstructie

 • Iedere portie Fries roggebrood van Bolletje is verpakt in een doosje van hardplastic, net als hun smeuïge ontbijtkoek.

 • 01-04-2019 Reactie Bolletje: Ons Fries Roggebrood wordt bereid zonder toevoeging van conserveermiddelen. Om het roggebrood toch langer houdbaar te maken, moeten de sneetjes gepasteuriseerd worden. Voor dit pasteurisatieproces is een hittebestendige verpakking nodig. Om deze reden hebben we voor de kuip gekozen. Deze kuip kan bij het PMD-afval, waardoor het materiaal gerecycled kan worden.

 • Mag het pak van de pudding van Albert Heijn bij het oud papier? Ik zie namelijk geen aluminium laagje aan de binnenkant.

 • 28-03-2019 Reactie Alobert Heijn: De verpakking van de Griesmeelpudding van Albert Heijn mag inderdaad bij het oud papier.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 >