• Wat is het verschil tussen en melk-/sappak en de verpakking van bijvoorbeeld diepvries boerenkool. Heb altijd gedacht dat dit hetzelfde was en deed het dus bij de melkpakken e.d....

 • 11-02-2019 De verpakking van diepvriesgroenten mag niet bij het PMD, maar hoort bij het restafval. Het karton van de verpakking heeft een waslaagje om vocht af te stoten. De was zorgt ervoor dat het karton niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • Ik kocht vandaag een kaasbroodje bij de Albert Heijn. Het kaasbroodje zat in een kartonnen schaaltje met daaromheen een plastic verpakking, een beetje dubbel naar mijn mening.

 • 25-01-2019 Reactie Albert Heijn: Wij zijn continue bezig met het optimaliseren van onze verpakkingen. Bij het luxe banket proberen we altijd de optimale verpakking voor het specifieke product te kiezen, alleen is het niet mogelijk om voor alle afzonderlijke producten op de bakkerijafdeling een individuele verpakking te ontwikkelen.


  Aanvulling Meldpunt Verpakkingen: Albert Heijn heeft bij een eerdere melding ook het volgende aangegeven: Naast de plastic zakjes voor losse broodjes biedt Albert Heijn sinds 10 september 2018 een herbruikbaar (wasbaar) tasje aan als alternatief: het AH Verszakje. Deze kan gebruikt worden in plaats van het plastic tasje op de Groente-, Fruit- en Broodafdeling, waarbij we de klant een keuze bieden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website www.ah.nl, of klik op onderstaande link: https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/duurzaamheid/verpakkingen.

 • Mogen de 'emmertjes' voor bijvoorbeeld de snoeptomaatjes die ze bij supermarkten verkopen bij het plastic afval?

 • 18-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De plastic emmertjes van snoeptomaatjes en dergelijke mogen bij het plastic afval/PMD.

 • Elke bio courgette, paprika of spitskool van de Albert Heijn is individueel verpakt in plastic. Erg onnodig.

 • 25-01-2019 Reactie Albert Heijn: Hierbij willen we graag reageren op de melding over het gebruik plastic verpakking bij bio groenten en fruit. De biologische groentevariant moet om te borgen dat het biologisch is altijd fysiek gescheiden worden van de gangbare variant. Dit om er zeker van te zijn dat onze klant echt biologisch krijgt.


  Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.


  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • De Vrouw-bijlage van de zaterdagkrant van de Telegraaf wordt regelmatig voorzien van een plastic verpakking. Dit gebeurde o.a. 12-1-2019, en dit was uitsluitend voor het toevoegen...

 • 18-01-2019 Reactie De Telegraaf: Terecht dat u een vraag stelt over het plastic hoesje om de bijlage Vrouw; dat zit er ook echt alleen omheen als het logistiek noodzakelijk is. Standaard wordt de Vrouw samen met de bijlage 'Vrij' los ingestoken in de zaterdag editie van de Telegraaf geleverd.
  Alleen als er een losse folder, bijlage of andere product met de Vrouw mee verspreid wordt laten wij ons tijdschrift Vrouw sealen. Dit om er voor te zorgen dat het losse onderdeel niet halverwege het transport dan wel de bezorging eruit valt, wat ook vervuiling tot gevolg zou hebben. Tevens bespaart het meegeven van een losse folder tegelijk met de Vrouw extra transporthandelingen ten opzichte van aparte leveringen van de losse folder. De seal is zeer dun; we hebben echt gezocht naar een vorm waarbij het minst milieubelastend materiaal gebruikt wordt dat toch sterk genoeg is.

 • Beschuitrol van Bolletje bevat twee wikkels. De binnenste is papier maar de buitenste voelt plastic-achtig aan. Of is het ook papier?

 • 26-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De buitenste wikkel van Bolletje beschuit is van plastic, en mag bij het PMD.

 • Kunnen we olijfolie beter in glas kopen of in plastic? Albert Heijn heeft bijvoobeeld steeds meer in plastic flessen, maar we begrepen dat recyclen van glas beter/makkelijker gaat...

 • 24-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het is niet in zijn algemeenheid te zeggen of glas duurzamer is dan plastic. Om te beoordelen welk verpakkingsmateriaal het meest duurzaam is en past bij een bepaald product, moeten de verschillende product-verpakkingscombinaties bekeken worden. Daarbij wordt er gekeken naar de hele cyclus: van grondstof tot afvalfase en mogelijk hergebruik of recycling.


  Glazen (statiegeld)flessen waren tot halverwege de jaren 70 de standaardverpakking voor alle dranken, inclusief zuivel. Sindsdien hebben drinkpakken en PET-flessen de glazen fles gedeeltelijk verdrongen. PET is in veel gevallen beter voor het klimaat dan glas. Of dat zo is, hangt af van het verschil in gewicht tussen de verpakkingen: een PET-fles is beter voor het klimaat als de fles minstens 6 keer zo licht is als glas. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.


  zie ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Wat bepaalt of de ene verpakking duurzamer is dan de andere?
  https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/ Glas of plastic?
  en https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/


  Daarnaast hebben we uw melding voorgelegd aan Albert Heijn en hun reactie kunt u hieronder lezen.


  Reactie Albert Heijn: Wij hebben gekozen voor PET omdat dit de meest duurzame verpakkingsvorm is voor dit product. De olijfolie komt namelijk uit Spanje en juist op transport heeft deze veel lichtere verpakking een positieve bijdrage, want er is veel minder CO2-uitstoot. Daarnaast is PET goed recyclebaar.
  Op https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/duurzaamheid/verpakkingen vindt u meer informatie over duurzaamheid en verpakkingen

 • Ik vind het heel onplezierig dat de Zwitserse strooikaas van Geska in plastic zit. Ben 62 jaar en heb in mijn jeugd nooit met karton en een zogenaamd veranderende smaak ervaring...

 • 11-01-2019 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Op veel plastic verpakkingen zit een papieren etiket: de broodzak, groentezak, op het bakje met champignons. Wat doe ik met zulk soort afval?

 • 12-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Plastic verpakkingen met een papieren etiket mogen bij PMD. Verwijder etikketen/ papieren stickers waar mogelijk, maar als dat niet lukt, dan is het niet zo'n groot probleem.

 • Is het mogelijk om plastic doppen en doppen van bierflesjes apart in te zamelen voor respectievelijk een blindengeleidehond en het diabetes fonds. Lijkt me een zeer goed doel om...

 • 11-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bedankt voor uw suggestie. Wij zijn bekend met dergelijke initiatievan
  Op het Meldpunt Verpakkingen worden regelmatig vragen gesteld over het nut van de dop op drinkpakken. Doppen van flessen en drankenkartons kunnen terug op de verpakking geschroefd worden. Ze komen dan bij het PMD of bij de statiegeldflessen en worden efficiënt gerecycled.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 >