• Waarom moeten de mini tomaatjes van Albert Heijn in een emmertje? Een zakje of kartonnen doosje lijkt mij beter voor het milieu.

 • 03-09-2019 Reactie Albert Heijn: De verpakking van de snoepgroente (zowel emmer als deksel) is aangepast naar een dunnere variant. De vorige emmer had een gewicht van 32 gram, de huidige weegt 26 gram, dit is een reductie van 18,8%. Het deksel is ook aangepast van 5,95 naar 5,2 gram, een reductie van 12,6%. Op jaarbasis levert dit een materiaalbesparing op van circa 45.000 kilogram kunststof. Bij de huidige techniek van de emmer en deksel is het technisch gezien niet mogelijk om naar nog dunner/lichter materiaal over te gaan. Het emmertje is geen wegwerp verpakking en wordt door veel klanten voor diverse andere doeleinden hergebruikt.
  Verder zijn we ook aan het kijken waar we op de groente- en fruitafdeling verder verpakkingen kunnen verminderen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af wat de beste oplossing is voor de meest milieuvriendelijke verpakking. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. In het algemeen geldt dat de milieu impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Een aantal afwegingen die je kunt maken, vind je hier: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De paprika's van de Jumbo zijn verpakt in plastic terwijl dit volkomen onnodig is. Dit is zo voor de meeste groente en fruit.

 • 05-09-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Kan mijn plastic afval goed verwerkt worden wanneer ik het voor het inleveren thuis in een versnipperaar doe? Dit scheelt in de zak veel ruimte waardoor ik minder plastic zakken...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U kunt het plastic het beste als volgt aanbieden: schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het PMD gooit.


  U kunt het beter niet door de versnipperaar halen omdat er bij de verwerking van het plastic nog een nascheiding plaatsvindt. Er worden nog allerlei verschillende soorten plastic uit het plastic gehaald.

 • Wat te doen met hardplastic verpakkingen van bijvoorbeeld luxaflex?

 • 04-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De verpakking van de luxaflex mag bij het PMD/plastic afval.


  U kunt voor dit soort 'afval weggooi vragen' ook terecht op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal: Afvalscheidingswijzer.nl.

 • Zoekende naar een vraag over wat wel of niet in de PMD bak mag kwam ik op jullie site uit. Ik had een vraag over aluminiumfolie en las dat aluminiumfolie als verpakking, zoals...

 • 02-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het klinkt inderdaad wat onlogisch: aluminium is immmers aluminium, maar toch mogen alleen verpakkingen bij het PMD (verpakkingen van plastic en metaal en ook de drankenkartons). De reden hiervoor is dat er over verpakkingen een verwijderingsbijdrage wordt betaald door producenten van verpakkingsmaterialen.


  Als producent van verpakkingsmateriaal ben je in Nederland (net als in de rest van Europa) verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval uit huishoudens. Bij ieder product waar een verpakking omheen zit, is in de verkoopprijs een klein bedrag meegenomen. Van deze verwijderingsbijdrage wordt de afvalverwerking betaald.

 • Ik vroeg mij af waarom de papieren broodzakken, van het vers gebakken stokbrood, van Albert Heijn een doorzichtig plastic stuk hebben. Volgens mij is het niet nodig dat het stokbrood...

 • 05-09-2019 Reactie Albert Heijn: Wij maken afwegingen voor onze verpakkingen op het gebied van wet- en regelgeving (bijvoorbeeld materiaalkeuze), houdbaarheid (bijvoorbeeld plastic om komkommer), herkenbaarheid (bijvoorbeeld AH excellent producten), transport en opslag (bijvoorbeeld vorm wasmiddelflessen), gebruik (bijvoorbeeld hersluitbare verpakking kaas) en duurzaamheid (bijvoorbeeld zo min mogelijk materiaalgebruik).


  De verpakking van het stokbrood kan gerecycled worden door het plastic en papier van elkaar te scheiden. We zijn aan het onderzoeken of we de verpakking gemakkelijker recyclebaar kunnen maken. Op dit moment kunnen we hier helaas nog niks concreets over melden.


  Albert Heijn is continue bezig met het optimaliseren van haar verpakkingen om er voor te zorgen dat de klant meer keuze krijgt in zakken. Naast de plastic zakjes voor losse broodjes biedt Albert Heijn sinds vorig jaar een herbruikbaar (wasbaar) tasje aan als alternatief: het AH Verszakje. Deze kan gebruikt worden in plaats van het plastic tasje op de Groente-, Fruit- en Broodafdeling, waarbij we de klant een keuze bieden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/duurzaamheid/verpakkingen.


  Zie verder ook onder de veelgestelde vragen van het Meldpunt Verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Is papier beter voor het milieu dan kunststof als verpakkingsmateriaal?

 • Ik zie steeds op Facebook shampoo in een oplosbare verpakking en tandpasta in een kauwtablet. Waarom hebben we dat in Nederland nog niet? Wij zijn vaak als eerste met dit soort...

 • 05-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Oplosbare verpakkingen lijken misschien dé oplossing maar ook het maken van deze verpakkingen kost energie en grondstoffen, en de restproducten komen uiteindelijk in het milieu/water terecht. Zie bijvoorbeeld ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom wordt er niet op grote schaal gebruik gemaakt van bioplastic?


  Daarnaast kan ' helemaal geen verpakking' een goed idee lijken, omdat het maken van verpakkingsmateriaal energie en grondstoffen kost, maar verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging tijdens transport en opslag. Zie ook https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Is geen verpakking altijd beter?

 • De verpakking van de ovenzoutjes van Albert Heijn is van samengesteld materiaal (alufolie binnenzijde) en geeft op de achterzijde de volgende weggooi-instructie: Verpakking bij...

 • 07-12-2019 Reactie Albert Heijn: Dit is een terechte opmerking. Het plastic-afval-logo staat ten onrechte op deze verpakking. Dit is eerder bij ons onder de aandacht gebracht waardoor wij inmiddels de nieuwe verpakkingen met het juiste restafval-logo gedrukt hebben. De verpakking zal dus op zeer korte termijn met het restafval-logo in de winkel te vinden zijn.

 • Vandaag weer eens bestelde medicijnen opgehaald bij mijn apotheek (Brocacef) en zoals gewoonlijk zit het verpakt in een plastic zakje. Dat is toch niet meer van deze tijd.... Plastic...

 • 05-08-2019 Reactie Brocacef: Graag lichten wij toe waarom wij geneesmiddelen in plastic verpakken. Het gereedmaken van herhaalmedicatie vindt geautomatiseerd buiten de apotheek plaats. Op deze locaties staan machines die alle herhaalmedicatie verpakken. Het is een complex proces. Verpakkingen van geneesmiddelen zijn soms groot of juist klein. Daarnaast kunnen onze klanten veel of weinig medicatie nodig hebben.


  Het gebruik van papier is niet mogelijk, omdat papier kwetsbaarder is en sneller scheurt. Daarom hebben wij gekozen voor zo dun mogelijk plastic dat toch voldoende stevig is voor het veilig verzenden en transporteren van geneesmiddelen. Wij hebben daarnaast meerdere formaten, zodat wij een zo klein mogelijke zak voor het verpakken van een recept kunnen gebruiken. Doordat het plastic transparant is, kan lokaal in de apotheek ook efficiënt de inhoud van de zak worden gecontroleerd. In het kader van de veiligheid zijn er nationaal een aantal regels afgesproken over het verpakken en etiketteren van geneesmiddelen, waaraan wij ons uiteraard aan houden.


  Bij het afhalen van in de apotheek klaargemaakte recepten wordt de medicatie zoveel mogelijk in papieren zakken gedaan of los meegegeven (transport via een tas die de cliënt zelf meeneemt).
  Brocacef blijft zoeken naar mogelijkheden die het gebruik van plastic kunnen terug dringen.

 • Ik kocht een plastic opblaasluchtbed bij de Jumbo, en mijn oog viel op het weggooi logo (zie afbeelding). Sinds wanneer mogen plastic opblaas artikelen in de Plastic Hero zak?...

 • 25-10-2019 Reactie Jumbo: We hebben navraag gedaan en het klopt dat het luchtbed in het afval en verwerkingsproces niet als plastic afval wordt behandeld omdat het een gebruiksartikel is en niet een verpakking. Bij nader inzien hadden we de weggooiwijzer hier dan ook niet moeten gebruiken en kan het luchtbed het best direct bij het restafval weggegooid worden. 

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 >