• Nog niet zo lang geleden verpakte De Ruijter zijn blokjes anijs in één plastic omhulsel in een kartonnen rechthoekig doosje. Inmiddels bestaan de blokjes niet meer, maar koop...

 • 03-06-2019 Reactie De Ruijter: Enerzijds is het anijspoeder verpakt in staafjes om de smaak beter te kunnen waarborgen en het makkelijker op te kunnen bergen. Doordat het product apart is verpakt kan het anijsextract wat in het product zit niet meer vervliegen en daarmee blijven geur en smaak beter behouden. Dit is een voordeel voor consumenten die niet met grote regelmaat anijsmelk drinken.


  Anderzijds is de dosering precies afgemeten op één beker warme anijsmelk; de smaak van één anijsstaafje komt overeen met de smaak van ongeveer anderhalf anijsblokje van vroeger, de meest gebruikte dosering.
  De verpakking van de staafjes is gemaakt van papier met een klein laagje plastic en aluminium om de anijssmaak te behouden. Het doosje waar de staafjes inzitten is gemaakt van karton.

 • Welke verpakking voor melk is het meest milieuvriendelijk: plastic of karton?

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er zijn veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de melk/yoghurt echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat de verpakking het product goed beschermt en aansluit bij uw consumptiebehoefte.


  In 2010 is in Engeland onderzoek gedaan naar de milieu-impact van verschillende melkverpakkingen. Daarbij is ook gekeken naar de milieuwinst die kan worden behaald met het gebruik van gerecycled materiaal of het lichter maken van de verpakking. De studie richt zich op verpakkingen voor gepasteuriseerde melk die beschikbaar zijn op de Britse markt, onder andere HDPE-flessen (jerrycans), PET-flessen en drinkpakken met schroefdop. Uit de studie blijkt dat de grootste milieuwinst kan worden geboekt door het kleiner of lichter maken van de verpakking, zolang de melkverpakking het product nog goed beschermd. Ook het recyclen van de verpakking draagt aanzienlijk bij aan milieubesparing.


  In de meeste gemeenten in Nederland worden plastic verpakkingen gescheiden ingezameld, zodat deze gerecycled kunnen worden. Ook drankenkartons worden in veel gemeenten gescheiden omdat deze, ondanks de verschillende lagen materialen, recyclebaar zijn. Het is dus goed om uw melkverpakking na gebruik in de juiste afvalbak weg te gooien, zodat hij gerecycled kan worden.


  Kortom: uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meest duurzame keuze is onder andere ook afhankelijk van uw consumptiegedrag en of u de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.

 • Mag gerecyceld plastic folie direct in aanraking komen met voeding? Als student zouden we onze voeding willen verpakken in een folie dat uit gerecycled materiaal bestaat. Mag dit...

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bij het verpakken van een product of een levensmiddel is een aantal aspecten van belang voor de product- en voedselveiligheid. Zo beschrijft de Warenwet aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten moeten voldoen. Het gaat daarbij om de veiligheid van het product voor de consument en om de verantwoordelijkheid van de producent daarin. Een voorbeeld is de interactie die plaats kan vinden tussen product en verpakking, waardoor stoffen van of via de verpakking naar het product kunnen migreren. Hiervoor zijn wettelijke limieten vastgesteld. Ook is er een lijst van goedgekeurde stoffen.


  Verpakkingen worden na gebruik ingezameld, gesorteerd en vervolgens gerecycled. De stoffen die in of op de verpakking zitten, moeten er in het recycleproces uit worden gehaald. Het gaat hier soms om stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt in inkten en in vulmiddelen voor materialen, zoals minerale oliën. Deze kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid en mogen na recycling niet in aanraking komen met voedingsmiddelen.


  Voor het gebruik van gerecycled materiaal in kunststof verpakkingen, geldt een aantal eisen - naast de migratielimieten - die voor alle voedselcontactmaterialen gelden.


  De eerste eis is de ingangseis: 95% van het kunststof dat gerecycled wordt, moet in zijn eerdere leven al ‘food approved’ zijn. Dat betekent in de praktijk dat 95% van de verpakkingen die het recyclingproces ingaan al als verpakkingen voor voedsel moeten zijn gebruikt. Voor PET-verpakkingen is dat nu vaak de praktijk. Zo worden de meeste PET-flessen op dit moment voor voedselverpakkingen gebruikt. Bij statiegeldflessen geldt dit voor alle verpakkingen. Bij PET-verpakkingen die worden gescheiden uit consumentenafval worden steeds meer PET-verpakkingen gebruikt voor niet-voedsel toepassingen, bijvoorbeeld voor zeepproducten.


  Voor verpakkingen van PE en PP is de ingangseis lastiger, omdat veel van deze verpakkingen zowel worden toegepast voor voedselproducten als niet-voedselproducten. Hierdoor is moeilijk te garanderen dat 95% van het gerecyclede materiaal afkomstig is van voedselverpakkingen. Daarmee is de toepasbaarheid van gerecycled PE en PP vooralsnog beperkt tot niet-voedselproducten.


  Als aan de ingangseis is voldaan, is er een tweede stap te nemen, namelijk goedkeuring van het proces. Het gebruikte recyclingproces moet resulteren in voedselveilig materiaal. Dit proces wordt door European Food Safety Authority (EFSA) gecontroleerd. Bij goedkeuring kan het proces worden gebruikt voor voedselverpakkingen.

 • De 'Snack Mix' van Jumbo is een grote zak, met daarin een aantal kleinere zakjes met chips. Zowel de kleinere zakjes zijn een laminaatverpakking met een aluminiumlaagje aan de...

 • 03-05-2019 Reactie Jumbo: Bedankt voor uw melding. In het verleden hebben we voor deze verpakking gekozen vanwege het design. Echter sluit dit niet meer aan bij onze ambitie om onze verpakkingen te verduurzamen. Daarom gaan we deze verpakking aanpassen en kiezen we voor een aluminiumvrije verpakking.

 • Waar hoort de verpakking van een kuipje boter, bij het PMD of bij het restafval?

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een leeg boterkuipje mag bij het PMD. Verwijder het eventueel aanwezige aluminiumfolie of aluminium trekdeksel van een plastic verpakking en doe dat los bij het PMD. Verwijder ook zo veel als mogelijk papieren onderdelen als stickers, maar mocht dat niet lukken, dan is dat niet zo'n heel groot probleem.

 • Mag de verpakking van diepvries spinazie bij het PMD afval?

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De verpakking van diepvriesgroenten mag niet bij het PMD, maar hoort bij het restafval. Het karton van de verpakking heeft een waslaagje om vocht af te stoten. De was zorgt ervoor dat het karton niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • De vier rozijnenbollen van Jumbo liggen op een rij in een plastic traytje en daaromheen weer een plastic zak. Als ze alleen in de plastic zak zouden zitten kunnen ze ook nergens...

 • 24-05-2019 Reactie Jumbo: Wij proberen als Jumbo onze impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken en spreken onze huismerkleveranciers daar op aan. Wij begrijpen de zorgen over bepaalde verpakkingsmaterialen en de hoeveelheid daarvan. Echter heeft verpakkingsmateriaal wel degelijk een functie als het om voedselveiligheid, houdbaarheid en kwaliteit van het product gaat. Dit voorkomt weer een ander probleem, namelijk voedselverspilling. Het klopt dat de huidige verpakking van de reuze rozijnenbollen bestaat uit zowel een plastic bakje als een plastic zak. Er is voor deze verpakking gekozen omdat het een kwetsbaar product is dat binnen het logistieke traject zonder het bakje meer kans op breuk/beschadigingen heeft.
  Dat neemt niet weg dat wij altijd opzoek zijn naar mogelijkheden om minder of zo duurzaam mogelijke verpakkingen te gebruiken. Daarom zijn wij de mogelijkheden aan het onderzoeken om het bakje weg te laten zonder dat dit kwaliteitsverlies veroorzaakt.

 • Gebitsreinigers kun je kopen in een kartonnen verpakking er zitten 128 tabletten in. Elk tablet is weer verpakt in een laminaat van aluminiumfolie (binnenkant) en papier (buitenkant)....

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.

 • Onder andere de rode paprika en broccoli worden momenteel bij de Jumbo supermarkt afzonderlijk verpakt in plastic. Tevens hangen er plastic zakken om groentes af te wegen. Kan...

 • 23-04-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Daarnaast is papier niet per definitie beter voor het milieu dan plastic. Er is wel minder CO2 uitstoot voor een kilo papier in vergelijking tot een kilo plastic. Maar papier is minder stevig, waardoor er ook meer van nodig is. Dit heft dat effect vaak op. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Waarom geeft men het plastic geen gekleurde stippen, dan zie je aan de kleur hoe moet ik ze scheiden. Nu lijkt alle plastic op elkaar.

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: In principe mogen alle soorten 'gewoon' plastic bij het plastic afval / PMD, zolang het maar verpakkingen zijn. Er is al een systeem om aan te geven waar (plastic) verpakkingen bij mogen: de weggooiwijzer. Op veel plastic verpakkingen staat het PMD symbooltje van de weggooiwijzer. Meer informatie over de weggooiwijzer vindt u hier: https://meldpuntverpakkingen.nl/8241/weggooiwijzer.html 


  Verder vindt u op de site van Plastic Heroes een overzicht vinden van wat wel en niet bij het plastic mag: http://www.plasticheroes.nl/wat.


  Naast het 'gewone' plastic, is er het composteerbare plastic. Composteerbare kunststof verpakkingen zijn te herkennen aan het Kiemplantlogo of het OK Compost logo. Volgens het huidige beleid horen composteerbare kunststof verpakkingen bij het restafval. Er is een uitzondering voor biologisch afbreekbare zakken voor de inzameling van GFT-afval, deze mogen met het GFT-afval worden weggegooid.

< 1 / 2 / 3 / 4 / 5 >