• Bij elke rol vuilniszakken van KOMO zit nog steeds een vel met plastic dichtbindertjes. Ook met dun metaal fliebertje erin. Niemand die dit gebruikt. Iedereen knoopt de zak gewoon...

 • 14-06-2019 Reactie KOMO: Stichting KOMO is de beheerder van het keurmerk waarmee de KOMO vuilniszakken zijn gecertificeerd. Uw bericht hebben wij doorgestuurd naar de beheerder van de certificatieregeling voor vuilniszakken, SKH.
  Ik wil u erop wijzen dat naast de gewone vuilniszakken ook trekbandzakken bestaan zonder sluitstrips. Als een consument dus vuilniszakken wenst zonder sluitstrips kan hij als alternatief de terkbandzakken aanschaffen. Hij hoeft dan ook geen knoop te leggen in de vuilniszak, maar kan deze met behulp van de trekband sluiten.


  Reactie SKH: De KOMO gecertificeerde afvalzakken voldoen aan bepaalde eisen, die worden bepaald door het college van deskundigen afvalzakken. Eén van de eisen uit de huidige beoordelingsrichtlijn (BRL) is dat er sluitstrips meegeleverd worden bij iedere rol zakken. Deze eisen kunnen echter door het college worden aangepast als dit mogelijk is binnen het productieproces en als dit door een meerderheid van de leden van het college wordt gesteund.


  Dit onderwerp is recentelijk aan de orde geweest in het college van deskundigen afvalzakken en er zijn ideeën over het vervangen van de sluitstrips (plastic met metaaldraad), daar deze ook slecht te scheiden zijn.
  Tevens wordt nagedacht om de zak beter te kunnen scheiden door deze een andere kleur te geven.

 • Bij mijn lenzen van 123Lens zit een zuignapje voor harde lenzen. Dit is een plastic instrumentje, dat verpakt zit in een plastic hulsje, verpakt in een totaal overbodig plastic...

 • 13-06-2019 Reactie 123Lens: De zuignapjes worden inderdaad in een dubbele verpakking geplaatst. Dit gebeurt overigens door de fabrikant, wij zijn slechts reseller van deze producten.


  De bewuste zuignap is een hygiënisch instrument dat op een contactlens, welke in het oog zit, wordt geplaatst om deze te kunnen verwijderen uit het oog. De zuignap wordt eerst in een plastic buis geplaatst ter bescherming. De vorm van het zuignapje is van belang om goed op de contactlens te kunnen plaatsen, dus ter voorkoming van vervorming is een stevig omhulsel belangrijk. Deze koker is te openen, waardoor een bacteriële besmetting zou kunnen plaatsvinden, zonder dat de eindgebruiker hiervan weet. Daarom wordt de koker weer omhult door een plastic, hermetisch afgesloten verpakking, zodat deze niet bacterieel besmet kan worden.


  Hopelijk verschaft deze beschrijving voldoende uitleg waarom de zuignap in een dubbele verpakking wordt verpakt.

 • Ik zie regelmatig programma's voorbijkomen waarin melding gedaan wordt van export van plastic naar China. Dit land heeft de import geblokkeerd en nu zou er export naar o.a. Indonesië...

 • 12-06-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen in afstemming met Nedvang: Kunststofverpakkingsafval van Nederlandse huishoudens wordt alleen afgezet binnen Europa bij gecertificeerde recyclers. In een audit wordt getoetst of het recycling proces op een juiste manier plaatsvindt en voldoet aan de richtlijnen van de certificering. Het grootste deel van het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval uit Nederland, wordt gerecycled in Nederland en Duitsland.


  In Azië zijn er gecertificeerde recyclers waarbij sprake is van omstandigheden die vergelijkbaar zijn met Europa, maar helaas ook bedrijven waar de omstandigheden zeer slecht zijn, zoals u omschrijft. Er worden stappen gezet om dit soort praktijken tegen te gaan. Zo proberen Nederlandse exporteurs van kunststof bedrijfsafval, die zijn verenigd binnen NRK Recycling, samen afspraken te maken over het afzetten van het kunststof verpakkingsafval en daarbij te zorgen voor gelijkwaardigheid van omstandigheden met Europa en de certificering/inspectie van recycling bedrijven in Azië. Met deze inspecties wordt door onafhankelijke inspecteurs getoetst of dit ook daadwerkelijk het geval is.

 • Er worden bij ons in de buurt folders bezorgd, huis aan huis. Elk huis krijgt een stuk of 10 folders in een plastic zak. Nu wil het toeval dat mijn eigen zoon folders bezorgt in...

 • 07-06-2019 Reactie Spotta: Bedankt voor uw melding en de suggestie voor het verpakken van onze folderpakketten.


  Spotta is dagelijks bezig met de verduurzaming van haar producten en processen. De verpakking van het Spotta folderpakket heeft daarbij continu onze aandacht. De plastic verpakking (folie) is in de afgelopen jaren steeds dunner geworden om kunststof te besparen.
  Van een dikte van 20 micrometer is deze inmiddels teruggebracht naar 8 micrometer. De folie is daarmee 2,5 keer dunner geworden. We blijven onderzoeken of er in de toekomst duurzamere alternatieven zijn, zoals bijvoorbeeld een biofolie of papieren omslag.

  Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders de voorkeur geven aan het ontvangen van een folderpakket dat in plastic is verpakt. De folders blijven daarmee droog en schoon. De verpakking scheurt niet waardoor de folders bijeen blijven.

 • Ik eet elke dag kwark. Ik koop dus veel plastic bakken met 500 gram kwark. Nu zag ik in de supermarkt kwark in kiloverpakking. Bespaar ik op deze manier ook echt op het verpakkingsmateriaal...

 • 12-06-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bij grotere verpakkingen is minder verpakkingsmateriaal nodig dan vele kleintjes bij eenzelfde hoeveelheid product. Daardoor zijn grote verpakkingen milieuvriendelijker. Maar als grote verpakkingen leiden tot meer (voedsel) weggooien, slaat dat milieuvoordeel al snel om in een groot milieunadeel. De productie van voedsel vraagt namelijk veel meer energie dan de productie van de verpakking. Kleine verpakkingen leveren dus voordelen op als ze voedselverspilling kunnen voorkomen. Van belang is vooral de grootte van uw huishouden. Koop op maat: koop niet meer van een product dan u ervan gebruikt voor het bederft of oud wordt. 

 • Jumbo heeft een nieuwe verpakking voor haar vleeswaren. Papier met plastic aan elkaar geplakt. Ziet er milieuvriendelijk uit, maar is het dus niet want het kan niet worden gescheiden.

 • 13-06-2019 Reactie Jumbo: Er is gekozen voor deze verpakking, omdat deze gemakkelijk hersluitbaar is. Hierdoor zijn de vleeswaren beter te bewaren in de verpakking.
  De verpakking kan gerecycled worden door het plastic en papier van elkaar te scheiden. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we de verpakking gemakkelijker recyclebaar kunnen maken.

 • We hebben Lotus speculoos koekjes gekocht. Deze zitten per twee in een plastic verpakking en het geheel zit ook weer in plastic. Jammer dat er zoveel plastic gebruikt wordt, dat...

 • 03-06-2019 Reactie Lotus: Binnen onze organisatie is een team continu bezig mogelijkheden, alternatieven en verbeteringen te onderzoeken, ook op het gebied van verpakkingen. Voor Lotus Bakeries staat de kwaliteit van het product voorop. Het verpakkingsproces heeft volop onze aandacht waarbij we kijken hoe we de huidige verpakkingen kunnen verbeteren en optimaliseren.


  Onze Koffieleutjes Orginal zijn te koop in verschillende verpakkingen. De meeneemvariant per twee stuks is om ze vers te houden in de verpakking. Een dergelijke portieverpakking maakt het eten ‘op maat’ makkelijker. Dat kan voorkomen dat we er teveel van eten of dat we het product weggooien, omdat het niet meer goed is.


  Er is ook verpakking van Koffieleutjes met een inhoud van 250 gram. Wij adviseren om deze koekjes in een trommel te bewaren.

 • Wat zijn de voordelen en nadelen van minder omverpakkingen?

 • 20-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het maken van verpakkingen kost energie en grondstoffen, maar verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging tijdens transport en opslag. En bij voedsel verlengen ze de houdbaarheid van het verpakte product. Omdat in het product vaak (veel) meer grondstoffen en energie gestoken zijn dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling de meeste milieuwinst op. Een product verpakken en goed gebruiken is beter voor het milieu, dan een onverpakt product (gedeeltelijk) weggooien omdat het beschadigd of bedorven is. Twee voorbeelden: als een elektrisch apparaat tijdens transport beschadigd raakt en onverkoopbaar is, veroorzaakt dat meer milieubelasting dan een stevige verpakking. En onverpakte koekjes worden snel zacht en zijn dus maar kort houdbaar als ze niet goed (in plastic) verpakt worden.


  Een omverpakking, een extra verpakking dus, kan nodig zijn om een product goed te beschermen. Maar soms gaat het alleen om verfraaiing van het product en is het mogelijk de verpakking milieuvriendelijker te maken. Hier kunt u de fabrikant via het Meldpunt Verpakkingen op wijzen.

 • Voor vier kleine borsteltjes gebruikt men een blister in een blister in een grote blister, inclusief ander materiaal, zie foto. Bij Oral B neergelegd; die komen met verhaal over...

 • 13-06-2019 Reactie Oral-B: Een hygiënische verpakking is voor Oral-B de eerste prioriteit, omdat onze producten helpen bij het verbeteren van de mondhygiëne en de gezondheid van onze consumenten. Als een consument onze producten koopt, is het van belang dat onze producten ongeschonden zijn en vrij zijn van verontreinigingen door externe factoren. Oral-B gebruikt voor de verpakking een combinatie van plastic en karton, omdat consumenten het product dat ze kopen willen kunnen zien. Elke opzeborstel is individueel verpakt, omdat de consument vaak maar een opzetborstel per keer nodig heeft en na een aantal weken/maanden pas de volgende.


  Als we de opzetborstels samen zouden verpakken, dan verpakt dan zouden de borstels die niet direct worden gebruikt bij opening kunnen worden blootgesteld aan externe factoren, zoals als stof, bacteriën en andere zaken die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de consument.


  Door dit verpakkingsontwerp zijn consumenten ervan verzekerd dat de Oral-B opzetborstels zich in een schone en hygiënische omgeving bevinden tot het moment van gebruik. Hierdoor bieden we de consument een aangename en hygiënische poetservaring.

 • Ik bestelde bij KlikAanKlikUit een compacte stekkerdoosschakelaar. Deze zat verpakt in een plastic buitenverpakking, een kartonnen doos, en een plastic binnenverpakking.

 • 03-05-2019 Reactie KlikAanKlikUit: Wij hebben gekozen voor een plastic blisterverpakking vanwege diefstal. De verpakkingen van ons product worden zonder blister heel vaak gestolen in de winkel en daarom hebben wij voor een blister gekozen. Dit is voor ons goedkoper dan iedere keer de leeg geroofde verpakkingen te vergoeden.


  Onze verpakkingen voldoen aan de eisen die de overheid aan bedrijven heeft gesteld.

1 / 2 / 3 / 4 >