• Onder andere de rode paprika en broccoli worden momenteel bij de Jumbo supermarkt afzonderlijk verpakt in plastic. Tevens hangen er plastic zakken om groentes af te wegen. Kan...

 • 23-04-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Daarnaast is papier niet per definitie beter voor het milieu dan plastic. Er is wel minder CO2 uitstoot voor een kilo papier in vergelijking tot een kilo plastic. Maar papier is minder stevig, waardoor er ook meer van nodig is. Dit heft dat effect vaak op. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De verpakking Golden Naturals vitaminen van Natusor is niet eens tot de helft gevuld. Waarom niet kleinere verpakking of meer inhoud?

 • 23-04-2019 Reactie Natusor: Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de grootte en de inhoud van het potje. De grootte van het potje wordt mede afgestemd op het etiket. Dat moet voldoen aan wettelijke eisen die bijvoorbeeld van toepassing zijn op de informatie op - en de leesbaarheid van het etiket. Bovendien is het volume van een pilletje of capsule per product verschillend.
  We nemen de opmerking uiteraard mee in de productevaluatie. Optimale balans tussen inhoud en verpakking is één van de kernwaarden in onze productontwikkeling.

 • Alle komkommers bij de Albert Heijn zijn verpakt in een laagje plastic. Dit is volstrekt onnodig omdat komkommers al een beschermlaagje van zichzelf hebben. Verder is dit single...

 • 23-04-2019 Reactie Albert Heijn: Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.


  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • Ik zou graag zien dat alle cups van de waxinelichtjes verdwijnen. Zowel de aluminium als de doorzichtige plastic cups. Gewoon weer glazen cups verkopen in de supermarkt. Duurzaam...

 • 23-04-2019 Reactie Bolsius: Dank voor uw aanbeveling om de grondstof footprint van theelichten te verminderen. Als grootste kaarsenproducent van Europa is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor ons en een belangrijk onderdeel van onze product ontwikkeling.


  Helaas is het niet zo simpel om minder aluminium in te zetten in de productie van theelichten. Dit heeft twee belangrijke redenen. Het eerste is dat het aluminium cupje vandaag de dag een belangrijke functie heeft in de productie van de theelichten. Het aluminium houdt de vloeibare paraffine bij elkaar in het afkoelproces tijdens productie.
   
  Een aantal jaren terug werden theelichten niet gegoten maar geperst en fungeerde het aluminium vooral als een houder tijdens branden van het product. Voor deze geperste producten zou men theoretisch aluminium cups kunnen recyclen ware het niet dat dit een serieus gevaar kan opleveren bij de eindgebruiker. En dit is de tweede maar meest belangrijke reden waarom we een cupje nodig hebben bij een theelicht: veiligheid. Voor het veilig branden van theelichten is het van groot belang dat bij de eindgebruiker het branden van een theelicht gecontroleerd gebeurt. Dit kan alleen door er zeker van te zijn dat de pit (lont) goed centraal gepositioneerd is in het theelichtje en dat er geen ander brandbare materialen aanwezig zijn in het theelicht cupje.
   
  Bij hergebruik van een aluminium theelichtje door de eindgebruiker is er geen garantie dat de pit in het midden van
  het theelichtje staat en is er een verhoogd risico voor (pit) restanten van een eerder theelicht in het cupje. Hierdoor kan er een te grote vlam ontstaan en kan de temperatuur van de was tijdens branden tot hoge temperaturen stijgen waardoor er een risico van zelfontbranding ontstaat – d.w.z. het in een keer ontbranden van alle kaarsvet aanwezig in het cupje. Dit gaat gepaard met een grote steekvlam.
   
  We hebben tot nu toe geen andere veilige oplossing kunnen vinden voor het aluminium theelicht cupje wat het risico op dit gevaar binnen acceptabele grenzen houdt. Zolang we dit  niet kunnen vinden, zullen we het huidige systeem hanteren. Wij blijven echter zoeken naar oplossingen.
   
  In veel gemeenten wordt afval dat gerecycled kan worden opgehaald via de PMD-zak (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen). Aluminium is vrijwel onbeperkt te recyclen met zeer weinig energie. De kwaliteit van het metaal wordt hierbij behouden, waardoor het een duurzaam materiaal is dat makkelijk hergebruikt kan worden. Inmiddels wordt aluminium overigens ook actief teruggewonnen bij afvalverwerkingsinstallaties.

 • De theezakjes van Pickwick (verpakt zoals normaal) zitten nog een keer verpakt in een plastic zakje en daaromheen zit een kartonnen doosje. Ik was verbaasd, omdat het gebruik van...

 • 23-04-2019 Reactie Pickwick: Pickwick Joy of Tea is een premium reeks met een ander type theezakje dan onze gebruikelijke verpakkingen. Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we onder andere door de intense aroma’s die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingrediënten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. Dit theezakje kan bij de Plastic Heroes stroom; de thee zelf kan bij het GFT.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • De zeep van Sebamed is al in een doosje verpakt, maar daar binnenin zit het stuk zeep ook nog strak in het plastic verpakt. Overdreven en milieuonvriendelijk

 • 05-04-2019 Reactie Sebamed: De reden dat het wastablet verpakt zit in plastic is vanwege hygiënische redenen. Het doosje kan namelijk door consumenten worden opengemaakt. De plastic verpakking waarborgt de hygiëne van het zeepje. Daarnaast beschermt het de zeep ook tegen schade of breuk.

 • Het plastic dat om een 'ingeseald' hooi zit, mag dat bij het plastic afval?

 • 27-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: In principe mogen alle soorten plastic bij het PMD, zolang het maar verpakkingen zijn. Dus de plastic verpakking van 'ingeseald' hooi mag bij het plastic afval.


  Verder vindt u op de site van Plastic Heroes een overzicht vinden van wat wel en niet bij het plastic mag: http://www.plasticheroes.nl/wat.


  Raadpleeg ook de Afvalscheidingswijzer om te weten welk product in welke afvalbak hoort.

 • Alle komkommers en paprika's (bio) bij Dirk van den Broek zijn per stuk in plastic geseald.

 • 08-04-2019 Reactie Dirk van den Broek: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij paprika’s. We verkopen graag het hele jaar door, en dan zijn deze soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de producten langer goed en minder kwetsbaar. Dit voorkomt dan weer voedselverspilling.


  Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade zichtbaar. Het toepassen van een brandmerkje is alleen mogelijk op groente met een harde schil zoals pompoen en gember. Het kan niet toegepast worden op paprika’s. Uiteraard zijn wij continue op zoek naar de beste oplossingen en alternatieven als het gaat om verpakkingsmaterialen. Zodra er een andere keuze gemaakt kan worden, zal dit zeker overwogen worden.

 • Bij het PMD mogen flessen voor frisdrank, water en melk. Geldt dit ook voor mijn wijnflessen en andere glazen potten waar groente in zit en dergelijke, die ik tot nu toe in de...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Glazen flessen en potten horen bij in de glasbak en plastic flessen horen bij het PMD.


  Zie ook de sites van Plastic Heroes: http://www.plasticheroes.nl/wat en Glas in 't bakkie: https://www.glasintbakkie.nl/2018/04/de-glasbak-is-voor-verpakkingsglas/


  En verder heb ik de opmerking ovger de feestdagen doorgegeven; die moet er natuurlijk van af. En de reactietijd van het Meldpunt Verpakkingen is 6 weken. Uiteraard streven wij er naar uw vraag (ruim) binnen die tijd te beantwoorden.

 • Waarom zit er een plastic zakje om de theezakjes van de witte biologische thee van Marqt? Ik denk dat dat niet nodig is.

 • 03-04-2019

1 / 2 / 3 / 4 >