• Ik vroeg mij af waarom de papieren broodzakken, van het vers gebakken stokbrood, van Albert Heijn een doorzichtig plastic stuk hebben. Volgens mij is het niet nodig dat het stokbrood...

 • 05-09-2019 Reactie Albert Heijn: Wij maken afwegingen voor onze verpakkingen op het gebied van wet- en regelgeving (bijvoorbeeld materiaalkeuze), houdbaarheid (bijvoorbeeld plastic om komkommer), herkenbaarheid (bijvoorbeeld AH excellent producten), transport en opslag (bijvoorbeeld vorm wasmiddelflessen), gebruik (bijvoorbeeld hersluitbare verpakking kaas) en duurzaamheid (bijvoorbeeld zo min mogelijk materiaalgebruik).


  De verpakking van het stokbrood kan gerecycled worden door het plastic en papier van elkaar te scheiden. We zijn aan het onderzoeken of we de verpakking gemakkelijker recyclebaar kunnen maken. Op dit moment kunnen we hier helaas nog niks concreets over melden.


  Albert Heijn is continue bezig met het optimaliseren van haar verpakkingen om er voor te zorgen dat de klant meer keuze krijgt in zakken. Naast de plastic zakjes voor losse broodjes biedt Albert Heijn sinds vorig jaar een herbruikbaar (wasbaar) tasje aan als alternatief: het AH Verszakje. Deze kan gebruikt worden in plaats van het plastic tasje op de Groente-, Fruit- en Broodafdeling, waarbij we de klant een keuze bieden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/duurzaamheid/verpakkingen.


  Zie verder ook onder de veelgestelde vragen van het Meldpunt Verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Is papier beter voor het milieu dan kunststof als verpakkingsmateriaal?

 • De verpakking van de ovenzoutjes van Albert Heijn is van samengesteld materiaal (alufolie binnenzijde) en geeft op de achterzijde de volgende weggooi-instructie: Verpakking bij...

 • 07-12-2019 Reactie Albert Heijn: Dit is een terechte opmerking. Het plastic-afval-logo staat ten onrechte op deze verpakking. Dit is eerder bij ons onder de aandacht gebracht waardoor wij inmiddels de nieuwe verpakkingen met het juiste restafval-logo gedrukt hebben. De verpakking zal dus op zeer korte termijn met het restafval-logo in de winkel te vinden zijn.

 • Bij veel boterhamzakjes en vuilniszakken (KOMO) worden sluitclips geleverd. Daarmee bedoel ik die witte sluitclips die je kunt afscheuren; ze bestaan uit een plastic buitenlaag...

 • 07-08-2019 Reactie SKH: De KOMO gecertificeerde afvalzakken voldoen aan bepaalde eisen, die worden bepaald door het college van deskundigen afvalzakken. Eén van de eisen uit de huidige beoordelingsrichtlijn (BRL) is dat er sluitstrips meegeleverd worden bij iedere rol zakken. Deze eisen kunnen echter door het college worden aangepast als dit mogelijk is binnen het productieproces en als dit door een meerderheid van de leden van het college wordt gesteund.


  Dit onderwerp is recentelijk aan de orde gekomen in het college van deskundige afvalzakken, en iedereen is van mening dat het niet nodig is om de verpakking van plastic te maken. Tevens wordt nagedacht om de zak beter te kunnen scheiden door deze een andere kleur te geven en zijn er ideeën over het vervangen van de sluitstrips (plastic met metaaldraad), daar deze ook slecht te scheiden zijn.


  Reactie Albert Heijn: De sluitstrips zijn bedoeld om de zakjes mee te sluiten. Veel van onze klanten maken hier gebruik van.
  Op dit moment hebben wij geen plannen om deze sluitstrips los te verkopen.

 • Ik probeer multi-layer verpakkingen te voorkomen bij de aankoop van mijn boodschappen. Daarbij loop ik tegen twee vragen waarbij ik online geen antwoorden kan vinden. Hoe kan ik...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De multi-layer verpakking waar u op doelt is - zoals de chipszak - is een plastic verpakking met een 'opgedampt' laagje aluminium. Dit laagje houdt licht en zuurstof het beste tegen en daardoor zijn de chips langer houdbaar. Nadeel is dat deze verpakking niet recyclebaar is.


  Een dergelijke multi-layer verpakking is aan de buitenkant niet altijd goed te herkennen, want één van de meest in het oog springende eigenschappen is de glimmende binnenkant. Soms kun je het zien aan de 'seal' van de verpakking.


  De meest bekende multi-layer verpakking noemt u al: de chipszak. Ook crackers en nootjes zitten vaak in een dergelijke multi-layer verpakking. Verder kunt u denken aan verpakkingen van koffie, snoep, soep en melkpoeder.


  Verder wellicht interessant voor u om te weten: het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een Community of Practice gelanceerd voor laminaat verpakkingen (ook wel: multi-layer verpakkingen genoemd). Zes vooraanstaande bedrijven werken samen om flexibele verpakkingen circulair te maken. Voor meer informatie zie: https://www.kidv.nl/8981/merkeigenaren-gaan-uitdaging-aan-om-flexibele-verpakkingen-circulair-te-maken.html?ch=DEF

 • Het medicijn Metformine van Sandoz wordt geleverd in strips die in een doosje zitten. En daarna verpakt worden in plastic door apotheek en daarna nog eens verpakt in plastic omdat...

 • 04-09-2019 Reactie Sandoz: Bij de ontwikkeling van een geneesmiddel proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van een verpakking en/of strip. Helaas is dit vanwege een productieproces of een lage vergoedingsprijs niet altijd mogelijk. In sommige gevallen is een verpakking en/of strip noodzakelijk om een goede houdbaarheid en daarmee de kwaliteit van het product te kunnen waarborgen.
   
  Bij elke nieuwe of gewijzigde verpakking houden wij ons strikt aan alle wet- en regelgeving ten aanzien van verpakkingen van geneesmiddelen. De basis daarin wordt gevormd door de Europese richtlijn 2001/83/EG en de Geneesmiddelenwet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft hier nader invulling aan gegeven in het Beleidsdocument: Etikettering van farmaceutische producten. Het Beleidsdocument bevat ook eisen aan onderscheidenheid t.a.v. andere producten en de duidelijkheid van de vermelding van de naam en sterkte. Deze kaders zijn voor ons leidend bij de totstandkoming van de verpakking.


  Zie verder onder veelgestelde vragen op de site van het Meldpunt Verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/354/kunststof-plastic.html?ch=MP - Mijn apotheek levert medicijnen in plastic gesealde zakken, terwijl de medicijnen zelf al verpakt zijn in strips en doosjes. Waarom is dat? De plastic gesealde zak is wat mij betreft overbodig.

 • Medicijnen worden verpakt in doordrukstrips. Het is soms van de zotte hoeveel metaal er wordt gebruikt voor een paar pilletjes. Dit zal wel weer een Europesees regeltje zijn, veiligheid,...

 • 06-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Deze vraag heeft het Meldpunt Verpakkingen al verschillende keren voorgelegd gekregen. Wij hebben enkele medicijnfabrikanten om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het gebruik van blisters gegeven.


  Wettelijke regels
  Het verpakken van geneesmiddelen is aan strikte regels gebonden. De houdbaarheid van elk product moet worden onderbouwd met stabiliteitsgegevens van dat product in zijn specifieke verpakking gedurende de gehele houdbaarheidsperiode. Afhankelijk van het product kunnen er speciale eisen worden gesteld aan de doorlaatbaarheid van het gebruikte materiaal.

  Houdbaarheid
  Tabletten worden bij voorkeur in een blisterverpakking geleverd om ze een optimale bescherming te geven en de houdbaarheid gedurende de gehele bewaarperiode te garanderen. Een potverpakking heeft het nadeel dat als de pot eenmaal geopend is, de resterende tabletten blootgesteld worden aan de open lucht, die zowel zuurstof als vocht bevat, wat het product negatief zou kunnen beïnvloeden.

  Bescherming tegen geknoei
  Daarbij is een blisterverpakking ook een bescherming tegen ongewenst 'geknoei' (tamper proof). Waar iemand de tabletten in een potje bijvoorbeeld door andere kan vervangen, blijft een tablet in een blister tot het laatste moment identificeerbaar.

  Hulp bij goed gebruik
  Kalenderverpakkingen (blisters met een dosering voor bijvoorbeeld een week waarbij de dag van de week boven de holte wordt geprint) bieden de mogelijkheid om het goed gebruik door de patiënt te bevorderen. Het is voor de patiënt dan altijd duidelijk of hij die dag zijn medicijnen al heeft ingenomen.

 • Waarom zit er nog steeds een plastic draaidop op al die drankverpakkingen? Wat was er mis met het openen van het pak door een van de bovenkanten open te drukken? Het zou heel veel...

 • 29-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de schroefdop op het drankenkarton heeft het Meldpunt Verpakkingen regelmatig meldingen gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af.


  Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard.

 • Brood van Jumbo zit vaak verpakt in plastic én papier, dus kan ik het niet (makkelijk) recyclen. Kan dit niet eenvoudiger, óf papier, óf plastic?

 • 06-08-2019 Reactie Jumbo: De broodzak van Jumbo Oerbrood bestaat inderdaad uit twee verpakkingsmaterialen. We zijn er ons van bewust dat dit niet optimaal te recyclen is. We zullen bekijken of de verpakking verder verduurzaamd kan worden.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: De broodzak met venster hoort - in zijn geheel - bij het restafval. U kunt hem ook uit elkaar scheuren, en dan kan het papier bij het oud papier. Het plastic gedeelte kan bij het plastic afval / PMD.
  Let op: het papier heeft vaak een waslaagje tegen uitdrogen (voelt glad of vettig aan). De was zorgt ervoor dat het papier niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • Het product 'Smaakmaker' van Maggi (droge kruiden) omvat maar liefst drie verpakkingen: een papieren omhulsel met 'geplastificeerde' buitenkant dan volgt een kartonnen doosje in...

 • 25-07-2019 Reactie Maggi/ Nestlé: Bedankt voor je vraag over de Maggi Smaakmakers verpakking. Het  verduurzamen van onze verpakkingen staat hoog op onze agenda. Dit geldt voor Nestlé Nederland, voor het Maggi-merk én alle verpakkingen wereldwijd. We spannen ons in om al onze verpakkingen zo te ontwerpen dat ze herbruikbaar zijn en/of geschikt voor recycling. Tegelijkertijd weten we dat recycling alleen niet genoeg is en daarom gaan we verder dan dat, door het simplificeren van onze verpakkingen en het elimineren van problematische en onnodige verpakkingen/materialen. Daarnaast willen we ook een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van een goed functionerende infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen overal waar ter wereld waar we opereren en met een special focus op de regio’s waar dit nog niet goed is ingericht. Lees hier daar meer over: https://www.nestle.nl/pers/pressreleases/nestle-versnelt-actie-om-de-hoeveelheid-plastic-afval-terug-te-dringen.


  Met betrekking tot de vraag over Maggi Smaakmakers, dit product is uiteraard ook onderdeel van de overkoepelende Nestlé commitment dat we hierboven beschreven en ook voor dit product zijn er inspanningen. De uitdaging zit in dit specifieke geval in de portieverpakkingen. Op dit moment hebben we nog geen mogelijkheid gevonden op de productielijn om het anders te verpakken terwijl we dezelfde service blijven bieden van twee porties in één verpakking.


  Desalniettemin blijven we zoeken naar mogelijkheden. Zo gaan binnenkort alle Maggi sauzen en mixen over in een tray-verpakking die minder ruimte om de zakjes bevat en daarmee besparen we karton. Alle kleine beetjes helpen in onze reis om een afvalvrije toekomst vorm te geven.

 • Veel papieren verpakkingen van voedsel hebben aan de binnenkant een zilver-coating (bijvoorbeeld Cup-a-soup-zakjes). Moeten die bij oud papier of bij het restafval?

 • 03-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Papier met een zilveren coating is niet geschikt voor recycling, en moet dus bij het restafval. Het laagje dient ertoe om licht en zuurstof tegen te houden en daardoor het product langer houdbaar te maken.

1 / 2 / 3 / 4 >