• Op de yoghurt pakken zit tegenwoordig een dop. Vroeger was dat niet zo en ook bij sommige natuurwinkels is het nog niet zo. Ik vind het echt onzin zo'n dop, het kost alleen maar...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Deze vraag heeft het Meldpunt Verpakkingen al verschillende keren voorgelegd gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af. Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard. Ten slotte als de vouwinstructie wordt gevolgd kan een een yoghurtpak vrijwel helemaal leeg worden gemaakt. Er blijft maximaal 10 à 12 gram yoghurt achter. Zie http://www.zuivelpak.nl/vouwinstructie

 • Ik vraag me af wat is beter voor het millieu: plastic flessen of een pak (drankenkarton) voor sinaasappelsap. De plastic flessen nemen bijvoorbeeld heel veel ruimte in beslag in...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.


  In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Voedselverspilling telt qua milieu-impact zwaarder aan dan de verpakking. Kies het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

 • Hoe staat het met de recyclebaarheid van deze Unox verpakking van rookworst? Gemetalliseerde buitenverpakking, terwijl de worst die er in zit ook nog in plastic zit.

 • 29-03-2019 Reactie Unox/Unilever: De Unox Rookworst wordt eerst verpakt in meerlaagse vacuümfolie met hoge barrière eigenschappen die zorgen dat de houdbaarheid gegarandeerd wordt. De plastic verpakking is echter niet geschikt om productinformatie en ingrediënten te communiceren. Voor die informatie is de worst daarom voorzien van een tweede folie. De laatste folie is zo dun mogelijk gemaakt, maar bestaat uit meerdere lagen van kunststof én aluminium (te herkennen aan een metaalachtige glimmende binnenkant). Deze verpakking mag bij het restafval.


  Binnen Unilever erkennen de noodzaak om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

 • Bij de ALDI verkopen ze een kilopak Parboiled Zilvervlies Rijst (Sawa) in een kartonnen doos. Deze verpakking heeft een gelamineerd laagje eromheen en hierdoor kan het pak niet...

 • 15-04-2019 Reactie ALDI: Bedankt voor de vraag over onze Parboiled Zilvervlies Rijst (Sawa). De vraag of we deze verpakking niet kunnen aanpassen zodat deze bij het oud papier kan, beantwoorden wij graag als volgt. De kartonnen doos waarin de rijst is verpakt, bevat een blanke laklaag die het glanzend maakt, maar deze laag bevat geen kunststof. De kartonnen doos kan daarom gewoon bij het oud papier.

 • Welke verpakking voor natvoer voor mijn katten is het milieu vriendelijkst? Blik? Of aluminium kuipjes? Ik gebruik nu van die maaltijdzakjes, maar ik denk dat er milieuvriendelijker...

 • 29-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van kattenvoer vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat het voer echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Albert Heijn is recentelijk overgaan op kartonnen melkverpakking (biologische melk 1 liter) die volgens het etiket bij het restafval moeten en niet het PMD. Zijn deze nieuwe drankenkartons...

 • 28-03-2019 Reactie Albert Heijn: Momenteel gebruiken wij het logo voor drankenkartons niet; de reden is dat in veel gemeenten hiervoor tot voor kort nog geen gescheiden inzameling geregeld was. Recent hebben wij van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) begrepen dat ondertussen in bijna alle gemeenten drankenkartons gescheiden ingeleverd kunnen worden en overwegen wij om hiervoor ook een logo op onze verpakkingen te introduceren.
  Echter, inmiddels hebben wij begrepen dat het KIDV aan het kijken is om het drankenkarton logo te vervangen door een PMD logo. We wachten deze discussie af voordat we een definitief besluit nemen om een nieuw logo op onze verpakkingen te plaatsen.
  Voor alle duidelijkheid: de lege melkpakken mogen dus bij het PMD.

 • Ik heb vernomen dat in Pickwick theezakjes plastic zit. Dit verbaast mij zeer. Ik gooi al jaren theezakjes bij het GFT en nu kom ik er achter dat ik al dus feitelijk al jaren voor...

 • 05-04-2019 Reactie Pickwick: Pickwick heeft een reeks thee met een ander type theezakje dan onze gebruikelijke verpakkingen. Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we onder andere door de intense aroma’s die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingrediënten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. Dit theezakje kan bij de Plastic Heroes stroom; de thee zelf kan bij het GFT.
  Wij proberen onze verpakkingen altijd zo te kiezen dat ze het product zo goed mogelijk beschermen tegen invloeden van buitenaf en tegelijkertijd het milieu zo min mogelijk belasten.


  Leuk dat u opmerkt dat we steeds meer FairTrade producten hebben. Pickwick hecht niet alleen belang aan de kwaliteit van de thee, maar ook van de omstandigheden van de boeren die de thee verbouwen. Daarom is Pickwick aangesloten bij de organisatie Ethical Tea Partnership. Deze organisatie houdt toezicht op de werk- en leefomstandigheden van de mensen die wereldwijd in de theeproductie werken.

 • De verpakking van chocoladepoeder van de Lidl is gemaakt van karton, met een zilverkleurige binnenkant, en de deksel is van plastic . Ik kan het karton en de plastic deksel niet...

 • 25-03-2019 Reactie Lidl: Verpakkingen zijn nuttig, maar te veel verpakkingsmateriaal maakt een product onnodig duur en is slecht voor het milieu. In 2018 heeft Lidl een heldere strategie voor plastic ontwikkeld; gericht op het reduceren van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen.
  Momenteel zijn we deze doelstelling aan het uitwerken en wordt ook deze chocoladepoeder verpakking meegenomen. Uw melding zullen we hierin meenemen. Overigens mag dit soort karton niet bij het oud papier, maar het moet bij het restafval.

 • Op verschillende websites staat dat er geen vla, yoghurt of papresten in de verpakking mag achterblijven als je deze verpakkingen bij het PMD doet, want dit zou het recycling proces...

 • 27-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De verpakkingen die u weggooit bij het PMD, moeten leeg zijn, maar hoeft u ze niet schoon te spoelen. Vouw een drankenkarton of yoghurtpak, maak hem plat, dop erop, en gooi hem in de zak of bak.


  Een overzicht van verpakkingen die bij het PMD mogen, vindt u hier: http://www.plasticheroes.nl/files/plastic_verpakkingslijst.pdf

 • Waar moet ik de verpakking van de kattenvoerzakjes van Sheba afdanken?

 • 29-03-2019 Reactie Sheba: Een gezonde en welvarende planeet is voor ons een belangrijk doel. Het doet ons goed om te merken dat dit ook bij de consumenten leeft. De SHEBA® maaltijdzakjes mogen helaas nog niet bij het plastic afval. Plastic Heroes adviseert dat er geen verpakkingen van plastic met een aluminium laagje bij het plastic afval mogen. De verpakking moet nu dus bij het restafval. 


  Onze SHEBA® maaltijdzakjes hebben dit aluminium laagje om een functionele reden. Het is bedoeld om de voeding te beschermen tegen zuurstof en daglicht. Hierdoor blijft het voer langer lekker. De plastic buitenkant is dan juist weer geschikter om te bedrukken. Wij houden ons continu bezig met het verbeteren van onze verpakkingen. Wellicht dat we in de toekomst een andere oplossing vinden.

1 / 2 / 3 / 4 >