• Nog niet zo lang geleden verpakte De Ruijter zijn blokjes anijs in één plastic omhulsel in een kartonnen rechthoekig doosje. Inmiddels bestaan de blokjes niet meer, maar koop...

 • 03-06-2019 Reactie De Ruijter: Enerzijds is het anijspoeder verpakt in staafjes om de smaak beter te kunnen waarborgen en het makkelijker op te kunnen bergen. Doordat het product apart is verpakt kan het anijsextract wat in het product zit niet meer vervliegen en daarmee blijven geur en smaak beter behouden. Dit is een voordeel voor consumenten die niet met grote regelmaat anijsmelk drinken.


  Anderzijds is de dosering precies afgemeten op één beker warme anijsmelk; de smaak van één anijsstaafje komt overeen met de smaak van ongeveer anderhalf anijsblokje van vroeger, de meest gebruikte dosering.
  De verpakking van de staafjes is gemaakt van papier met een klein laagje plastic en aluminium om de anijssmaak te behouden. Het doosje waar de staafjes inzitten is gemaakt van karton.

 • Welke verpakking voor melk is het meest milieuvriendelijk: plastic of karton?

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er zijn veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de melk/yoghurt echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat de verpakking het product goed beschermt en aansluit bij uw consumptiebehoefte.


  In 2010 is in Engeland onderzoek gedaan naar de milieu-impact van verschillende melkverpakkingen. Daarbij is ook gekeken naar de milieuwinst die kan worden behaald met het gebruik van gerecycled materiaal of het lichter maken van de verpakking. De studie richt zich op verpakkingen voor gepasteuriseerde melk die beschikbaar zijn op de Britse markt, onder andere HDPE-flessen (jerrycans), PET-flessen en drinkpakken met schroefdop. Uit de studie blijkt dat de grootste milieuwinst kan worden geboekt door het kleiner of lichter maken van de verpakking, zolang de melkverpakking het product nog goed beschermd. Ook het recyclen van de verpakking draagt aanzienlijk bij aan milieubesparing.


  In de meeste gemeenten in Nederland worden plastic verpakkingen gescheiden ingezameld, zodat deze gerecycled kunnen worden. Ook drankenkartons worden in veel gemeenten gescheiden omdat deze, ondanks de verschillende lagen materialen, recyclebaar zijn. Het is dus goed om uw melkverpakking na gebruik in de juiste afvalbak weg te gooien, zodat hij gerecycled kan worden.


  Kortom: uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meest duurzame keuze is onder andere ook afhankelijk van uw consumptiegedrag en of u de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.

 • De 'Snack Mix' van Jumbo is een grote zak, met daarin een aantal kleinere zakjes met chips. Zowel de kleinere zakjes zijn een laminaatverpakking met een aluminiumlaagje aan de...

 • 03-05-2019 Reactie Jumbo: Bedankt voor uw melding. In het verleden hebben we voor deze verpakking gekozen vanwege het design. Echter sluit dit niet meer aan bij onze ambitie om onze verpakkingen te verduurzamen. Daarom gaan we deze verpakking aanpassen en kiezen we voor een aluminiumvrije verpakking.

 • Gebitsreinigers kun je kopen in een kartonnen verpakking er zitten 128 tabletten in. Elk tablet is weer verpakt in een laminaat van aluminiumfolie (binnenkant) en papier (buitenkant)....

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.

 • Op de yoghurt pakken zit tegenwoordig een dop. Vroeger was dat niet zo en ook bij sommige natuurwinkels is het nog niet zo. Ik vind het echt onzin zo'n dop, het kost alleen maar...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Deze vraag heeft het Meldpunt Verpakkingen al verschillende keren voorgelegd gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af. Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard. Ten slotte als de vouwinstructie wordt gevolgd kan een een yoghurtpak vrijwel helemaal leeg worden gemaakt. Er blijft maximaal 10 à 12 gram yoghurt achter. Zie http://www.zuivelpak.nl/vouwinstructie

 • Ik vraag me af wat is beter voor het millieu: plastic flessen of een pak (drankenkarton) voor sinaasappelsap. De plastic flessen nemen bijvoorbeeld heel veel ruimte in beslag in...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.


  In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Voedselverspilling telt qua milieu-impact zwaarder aan dan de verpakking. Kies het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

 • Hoe staat het met de recyclebaarheid van deze Unox verpakking van rookworst? Gemetalliseerde buitenverpakking, terwijl de worst die er in zit ook nog in plastic zit.

 • 29-03-2019 Reactie Unox/Unilever: De Unox Rookworst wordt eerst verpakt in meerlaagse vacuümfolie met hoge barrière eigenschappen die zorgen dat de houdbaarheid gegarandeerd wordt. De plastic verpakking is echter niet geschikt om productinformatie en ingrediënten te communiceren. Voor die informatie is de worst daarom voorzien van een tweede folie. De laatste folie is zo dun mogelijk gemaakt, maar bestaat uit meerdere lagen van kunststof én aluminium (te herkennen aan een metaalachtige glimmende binnenkant). Deze verpakking mag bij het restafval.


  Binnen Unilever erkennen de noodzaak om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

 • Mooie kartonnen buitenverpakking van Van der Meulen toast, maar hoe zit het met de binnenverpakking die volledig gemetalliseerd lijkt? Is dat nog recyclebaar door de Plastic Heroes?

 • 03-05-2019 Reactie Van der Meulen: De Van der Meulen Rice Toast is door haar krokantheid een bros en breukgevoelig product. Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om de Rice Toast extra goed en stevig in te pakken. Hierdoor kunt u als consument altijd genieten van een heel Rice toastje.


  Dit heeft als nadeel dat de gemetalliseerde binnen verpakking helaas niet recyclebaar is door de Plastic Heroes. Het plastic bakje kunt u daarentegen wel recyclen.


  Wij zijn vanuit Van der Meulen continu bezig met het door ontwikkelen van onze verpakkingen. Het verduurzamen van onze verpakkingen is hier een belangrijk onderdeel van. Wij nemen uw opmerkingen mee in dit traject. Op korte termijn is het niet mogelijk om onze verpakking aan te passen, maar in de toekomst zal dit zeker gaan gebeuren.

 • Bij de Aldi verkopen ze een kilopak Parboiled Zilvervlies Rijst (Sawa) in een kartonnen doos. Deze verpakking heeft een gelamineerd laagje eromheen en hierdoor kan het pak niet...

 • 15-04-2019 Reactie Aldi: Bedankt voor de vraag over onze Parboiled Zilvervlies Rijst (Sawa). De vraag of we deze verpakking niet kunnen aanpassen zodat deze bij het oud papier kan, beantwoorden wij graag als volgt. De kartonnen doos waarin de rijst is verpakt, bevat een blanke laklaag die het glanzend maakt, maar deze laag bevat geen kunststof. De kartonnen doos kan daarom gewoon bij het oud papier.

 • Welke verpakking voor natvoer voor mijn katten is het milieu vriendelijkst? Blik? Of aluminium kuipjes? Ik gebruik nu van die maaltijdzakjes, maar ik denk dat er milieuvriendelijker...

 • 29-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van kattenvoer vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat het voer echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

1 / 2 / 3 / 4 >