• Bij veel boterhamzakjes en vuilniszakken (KOMO) worden sluitclips geleverd. Daarmee bedoel ik die witte sluitclips die je kunt afscheuren; ze bestaan uit een plastic buitenlaag...

 • 07-08-2019 Reactie SKH: De KOMO gecertificeerde afvalzakken voldoen aan bepaalde eisen, die worden bepaald door het college van deskundigen afvalzakken. Eén van de eisen uit de huidige beoordelingsrichtlijn (BRL) is dat er sluitstrips meegeleverd worden bij iedere rol zakken. Deze eisen kunnen echter door het college worden aangepast als dit mogelijk is binnen het productieproces en als dit door een meerderheid van de leden van het college wordt gesteund.


  Dit onderwerp is recentelijk aan de orde gekomen in het college van deskundige afvalzakken, en iedereen is van mening dat het niet nodig is om de verpakking van plastic te maken. Tevens wordt nagedacht om de zak beter te kunnen scheiden door deze een andere kleur te geven en zijn er ideeën over het vervangen van de sluitstrips (plastic met metaaldraad), daar deze ook slecht te scheiden zijn.

 • Ik probeer multi-layer verpakkingen te voorkomen bij de aankoop van mijn boodschappen. Daarbij loop ik tegen twee vragen waarbij ik online geen antwoorden kan vinden. Hoe kan ik...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De multi-layer verpakking waar u op doelt is - zoals de chipszak - is een plastic verpakking met een 'opgedampt' laagje aluminium. Dit laagje houdt licht en zuurstof het beste tegen en daardoor zijn de chips langer houdbaar. Nadeel is dat deze verpakking niet recyclebaar is.


  Een dergelijke multi-layer verpakking is aan de buitenkant niet altijd goed te herkennen, want één van de meest in het oog springende eigenschappen is de glimmende binnenkant. Soms kun je het zien aan de 'seal' van de verpakking.


  De meest bekende multi-layer verpakking noemt u al: de chipszak. Ook crackers en nootjes zitten vaak in een dergelijke multi-layer verpakking. Verder kunt u denken aan verpakkingen van koffie, snoep, soep en melkpoeder.


  Verder wellicht interessant voor u om te weten: het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een Community of Practice gelanceerd voor laminaat verpakkingen (ook wel: multi-layer verpakkingen genoemd). Zes vooraanstaande bedrijven werken samen om flexibele verpakkingen circulair te maken. Voor meer informatie zie: https://www.kidv.nl/8981/merkeigenaren-gaan-uitdaging-aan-om-flexibele-verpakkingen-circulair-te-maken.html?ch=DEF

 • Waarom zit er nog steeds een plastic draaidop op al die drankverpakkingen? Wat was er mis met het openen van het pak door een van de bovenkanten open te drukken? Het zou heel veel...

 • 29-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de schroefdop op het drankenkarton heeft het Meldpunt Verpakkingen regelmatig meldingen gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af.


  Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard.

 • Brood van Jumbo zit vaak verpakt in plastic én papier, dus kan ik het niet (makkelijk) recyclen. Kan dit niet eenvoudiger, óf papier, óf plastic?

 • 06-08-2019 Reactie Jumbo: De broodzak van Jumbo Oerbrood bestaat inderdaad uit twee verpakkingsmaterialen. We zijn er ons van bewust dat dit niet optimaal te recyclen is. We zullen bekijken of de verpakking verder verduurzaamd kan worden.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: De broodzak met venster hoort - in zijn geheel - bij het restafval. U kunt hem ook uit elkaar scheuren, en dan kan het papier bij het oud papier. Het plastic gedeelte kan bij het plastic afval / PMD.
  Let op: het papier heeft vaak een waslaagje tegen uitdrogen (voelt glad of vettig aan). De was zorgt ervoor dat het papier niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • Het product 'Smaakmaker' van Maggi (droge kruiden) omvat maar liefst drie verpakkingen: een papieren omhulsel met 'geplastificeerde' buitenkant dan volgt een kartonnen doosje in...

 • 25-07-2019 Reactie Maggi/ Nestlé: Bedankt voor je vraag over de Maggi Smaakmakers verpakking. Het  verduurzamen van onze verpakkingen staat hoog op onze agenda. Dit geldt voor Nestlé Nederland, voor het Maggi-merk én alle verpakkingen wereldwijd. We spannen ons in om al onze verpakkingen zo te ontwerpen dat ze herbruikbaar zijn en/of geschikt voor recycling. Tegelijkertijd weten we dat recycling alleen niet genoeg is en daarom gaan we verder dan dat, door het simplificeren van onze verpakkingen en het elimineren van problematische en onnodige verpakkingen/materialen. Daarnaast willen we ook een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van een goed functionerende infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen overal waar ter wereld waar we opereren en met een special focus op de regio’s waar dit nog niet goed is ingericht. Lees hier daar meer over: https://www.nestle.nl/pers/pressreleases/nestle-versnelt-actie-om-de-hoeveelheid-plastic-afval-terug-te-dringen.


  Met betrekking tot de vraag over Maggi Smaakmakers, dit product is uiteraard ook onderdeel van de overkoepelende Nestlé commitment dat we hierboven beschreven en ook voor dit product zijn er inspanningen. De uitdaging zit in dit specifieke geval in de portieverpakkingen. Op dit moment hebben we nog geen mogelijkheid gevonden op de productielijn om het anders te verpakken terwijl we dezelfde service blijven bieden van twee porties in één verpakking.


  Desalniettemin blijven we zoeken naar mogelijkheden. Zo gaan binnenkort alle Maggi sauzen en mixen over in een tray-verpakking die minder ruimte om de zakjes bevat en daarmee besparen we karton. Alle kleine beetjes helpen in onze reis om een afvalvrije toekomst vorm te geven.

 • Veel papieren verpakkingen van voedsel hebben aan de binnenkant een zilver-coating (bijvoorbeeld Cup-a-soup-zakjes). Moeten die bij oud papier of bij het restafval?

 • 03-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Papier met een zilveren coating is niet geschikt voor recycling, en moet dus bij het restafval. Het laagje dient ertoe om licht en zuurstof tegen te houden en daardoor het product langer houdbaar te maken.

 • Mijn man en ik hebben medicijnen die we altijd moeten gebruiken, bijvoorbeeld omeprazol en diverse medicijnen voor het hart. Wij ergeren ons dood aan de verpakking die om de medicijnen...

 • 26-07-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De hoeveelheid verpakkingsmateriaal in apotheken heeft onder andere te maken met het feit dat de apotheker moet voldoen aan strenge wet- en regelgeving voor vervaardigen en verhandelen van geneesmiddelen. Daarnaast wil de apotheek rekening houden met de privacy van de patiënt.


  Deze reactie ontvingen wij op een eerdere melding van een apotheek, en geeft u een beeld:


  1. Standaard worden medicijnen verpakt in pot of blister verpakking omdat medicatie wordt blootgesteld aan lucht (zuurstof) en vochtigheid die de werkzaamheid van het medicijn kunnen beïnvloeden.
  2. Hier zit een doosje omheen om het gereed te maken voor transport. De meeste medicatie wordt namelijk niet in Nederland geproduceerd. In het doosje zit tevens de bijsluiter.
  3. Mensen willen vaak meer dan één medicijn mee krijgen en willen ook graag dat we dit van te voren klaarmaken zodat ze niet hoeven te wachten. Wij bundelen de medicijnen en zetten deze klaar in een ondoorzichtige papieren (gerecyclede) zak in verband met de privacy.
  4. Als medicatie klaar wordt gemaakt op een externe locatie wordt dit ook gebundeld in een zak. Vaak is die zak wel doorzichtig met als nadeel dat mensen aan de buitenkant kunnen zien wat er in zit. We doen er dan nog een papieren zak omheen in verband met de privacy.
  Wij rekenen geld voor plastic zakken om het gebruik ervan te demotiveren.

 • Pakken van zuivel zoals melk etc. worden afgesloten met een plastic dop. Jaren geleden kon je deze gewoon openen door open te vouwen. Plastic dop is dus overbodig.

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de schroefdop op het drankenkarton heeft het Meldpunt Verpakkingen regelmatig meldingen gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af.


  Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard.

 • Tegenwoordig hebben bijna alle zuivel- en sapverpakkingen een schroefdop. Ze gaan er makkelijker door open en zijn hersluitbaar, maar ik vraag me altijd af: is dit nou echt nodig?...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de schroefdop op het drankenkarton heeft het Meldpunt Verpakkingen regelmatig meldingen gekregen. Wij hebben enkele fabrikanten van zuivel om een reactie gevraagd, en de volgende redenen werden voor het introduceren van schroefdoppen gegeven. Doppen op pakken hebben een aantal voordelen. Hoewel de inzet van doppen leidt tot hoger gebruik van plastic in vergelijking met de 'oude' pakken, is de hersluitbaarheid van het pak beter waardoor de hygiëne beter is gewaarborgd. Daardoor blijven producten langer goed en neemt het risico op voedselverspilling af.


  Melkproducten kunnen smaak overnemen van andere producten in de koelkast (dat noemen we geurbesmetting), bijvoorbeeld door uien. Een vastere sluiting voorkomt dit. Tevens blijkt dat de meeste consumenten de dop praktischer vinden, omdat de verpakking gemakkelijker kan worden geopend en door de betere afsluiting ook na opening liggend kan worden bewaard.

 • Kauwgom in doordrukstrips. In een kartonnen wikkel en drie of voort pakjes wederom in cellofaan verpakt. Totale waanzin om zoveel verpakking te maken voor een paar kauwgompjes.

 • 25-07-2019 Reactie Sportlife: De doordrukstrips zijn als verpakkingsvorm in de jaren ’80 in Nederland geïntroduceerd en wordt sindsdien als meest ideale meeneemverpakking gezien door de consument. Naast het feit dat de verpakking door de consument als zeer handig wordt ervaren, heeft de doordrukstrip ook nog een aantal andere voordelen. Doordat de kauwgompjes per stuk verpakt worden en er geen risico is dat de kauwgoms uit de verpakking vallen en los in de tas of zak belanden, wordt deze verpakking ook als hygiënischer beschouwd. Daarnaast is er bij papieren of kartonnenverpakking een groter risico op smaakoverdracht wat de kwaliteit van het product niet ten goede komt.

1 / 2 / 3 / 4 >