• Ik kan bij de Albert Heijn kiezen uit twee verschillende literverpakkingen houdbare melk. Welke is milieutechnisch het beste? Beiden worden in Almere ingezameld bij het PMD. Gevoelsmatig...

 • 24-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er zijn veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat de verpakking het product goed beschermd en aansluit bij uw consumptiebehoefte.


  In 2010 is in Engeland onderzoek gedaan naar de milieu-impact van verschillende melkverpakkingen. Daarbij is ook gekeken naar de milieuwinst die kan worden behaald met het gebruik van gerecycled materiaal of het lichter maken van de verpakking. De studie richt zich op verpakkingen voor gepasteuriseerde melk die beschikbaar zijn op de Britse markt, onder andere HDPE-flessen (jerrycans), PET-flessen en drinkpakken met schroefdop. Uit de studie blijkt dat de grootste milieuwinst kan worden geboekt door het kleiner of lichter maken van de verpakking, zolang de melkverpakking het product nog goed beschermd. Ook het recyclen van de verpakking draagt aanzienlijk bij aan milieubesparing.


  In de meeste gemeenten in Nederland worden plastic verpakkingen gescheiden ingezameld, zodat deze gerecycled kunnen worden. Ook drankenkartons worden in veel gemeenten gescheiden omdat deze, ondanks de verschillende lagen materialen, recyclebaar zijn. Het is dus goed om uw melkverpakking na gebruik in de juiste afvalbak weg te gooien, zodat hij gerecycled kan worden.


  Kortom: uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meest duurzame keuze is onder andere ook afhankelijk van uw consumptiegedrag en of u de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.

 • Wat is het verschil tussen en melk-/sappak en de verpakking van bijvoorbeeld diepvries boerenkool. Heb altijd gedacht dat dit hetzelfde was en deed het dus bij de melkpakken e.d....

 • 11-02-2019 De verpakking van diepvriesgroenten mag niet bij het PMD, maar hoort bij het restafval. Het karton van de verpakking heeft een waslaagje om vocht af te stoten. De was zorgt ervoor dat het karton niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • Theezakjes van Lipton thee zijn van nylon; deze worden door veel mensen bij het GFT afval gegooid. Vervolgens belandt het in een vergister en in de compost. De kleine plastic deeltjes...

 • 22-01-2019 Reactie Lipton (Unilever): Dank voor uw interesse in Lipton. Unilever (Lipton) heeft een ambitieuze doelstelling: een bedrijf zonder afval worden. Bij de ontwikkeling van het verpakkingsontwerp is het belangrijk rekening te houden met verschillende aspecten, zoals veiligheid, hygiëne, gewicht, hernieuwbaarheid, houdbaarheid en het integrale logistieke proces, om inzicht te krijgen in de daadwerkelijk impact. Qua milieu-impact kan een verpakking van PET gunstiger zijn, onder andere omdat de piramide-theezakjes zijn gemaakt van PET kunnen ze heel efficiënt worden gemaakt en gesealed. Hierbij wordt er relatief weinig materiaal gebruikt (40% minder materiaal dan reguliere theezakjes). Dit betekent dat de CO2-uitstoot als onderdeel van een piramide-theezakje, 1/5 deel is van de CO2-uitstoot van reguliere theezakjes. Vanuit een perspectief van 'carbon footprint' is het kunststof theezakje dus een milieuvriendelijke oplossing.


  We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen. Enerzijds door het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. Zo is er voor thee een speciaal project om naar alternatieve materialen te onderzoeken die biologisch afbreekbaar zijn.

 • Waarom zit er om de bekende rookworsten van Unox dubbele verpakking? En misschien nog wel belangrijker, kan de buitenste verpakking niet van alleen plastic? Nu is de verpakking...

 • 21-01-2019 Reactie Unox/Unilever: De Unox Rookworst wordt eerst verpakt in meerlaagse vacuümfolie met hoge barrière eigenschappen die zorgen dat de houdbaarheid gegarandeerd wordt. De plastic verpakking is echter niet geschikt om productinformatie en ingrediënten te communiceren. Voor die informatie is de worst daarom voorzien van een tweede folie. De laatste folie is zo dun mogelijk gemaakt.
  Binnen Unilever erkennen de noodzaak om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

 • De Crownfield muesli van de Lidl is verpakt in plastic met een glimmende binnenkant. Recyclecode 7. Opgezocht: overig. Kan dus van alles zijn. Hoe te recyclen? Bij PMD of rest?

 • 09-02-2019 Reactie Lidl: De verpakking van de Crownfield premium muesli hoort bij het restafval; er zit namelijk een Het aluminium laagje op het plastic.  Dit aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling.


  In 2018 heeft Lidl een heldere strategie voor plastic ontwikkeld,  gericht op het reduceren van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen. Daarbij zijn de volgende doelstellingen geformuleerd: in 2025 moet het plasticverbruik bij Lidl in Nederland met minimaal 20 procent zijn verlaagd. Tegelijkertijd zullen in 2025 alle kunststof-verpakkingen voor 100% gerecycled moeten kunnen worden. We zullen uw opmerking delen met onze inkoopafdeling en wellicht kunnen we dit aanpassen.

 • Binnen mijn roeivereniging willen we overstappen van koffiemelk in cupjes naar koffiemelk in een glazen fles of kartonnen pak. Kunt u mij informeren wat nu het meest duurzaam is?...

 • 03-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de (koffie)melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De nieuwe verpakking van de Neuropleisters van UCB Pharma staat haaks op het huidige streven naar duurzaamheid. Vroeger pasten 7 pleisters in een klein doosje; dat is...

 • 03-12-2018 Reactie UCB Pharma: Bij UCB Pharma nemen we onze verantwoordelijkheid voor de planeet zeer serieus. Ons doel is om medicijnen te ontwikkelen en te produceren voor mensen met ernstige ziekten op de meest ecologisch duurzame manier die mogelijk is. Dit betekent dat we onze ecologische voetafdruk, ons waterverbruik en onze afvalproductie binnen het bedrijf moeten verminderen. We hebben duidelijke, absolute doelen gesteld om onze vooruitgang te meten, met de nadruk op de activiteiten die we direct kunnen controleren. We brengen deze beloften in evenwicht met onze ambitie om het leven van mensen met ernstige ziekten te verbeteren en te transformeren.


  UCB heeft onlangs de verpakking van Neupro® (rotigotine transdermale pleister) opnieuw ontworpen. De nieuwe verpakkingen zijn beschikbaar in één maat voor alle sterktes en verpakkingsgroottes tot 28 pleisters. Tijdens het ontwerpproces verzamelde UCB feedback van patiënten, zorgverleners en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om beter te begrijpen wat patiënten nodig hebben en hoe zij hun medicijnen gebruiken.
  Met deze herziene Neupro® verpakking, denkt UCB dat we patiënten een betere behandelings- en plakervaring kunnen bieden, waarbij de grotere verpakking gemakkelijker te hanteren is met een kliksysteem dat een betere opening en veilige sluiting mogelijk maakt. Bovendien zijn we overgestapt op een gebruikersvriendelijker formaat van de patiëntenbijsluiter (in de vorm van een boekje) met bijgewerkte en duidelijkere instructies om patiënten te ondersteunen bij het stapsgewijs begrijpen van de juiste procedure voor het aanbrengen van de pleister.
  Om het nieuwe ontwerp aan bovenstaande doelen te laten beantwoorden vereiste het ontwerpen van de nieuwe verpakking het gebruik van bepaald verpakkingsmateriaal met specifieke eigenschappen voor het verpakkingsproces. Het geselecteerde plastic materiaal is momenteel de beste keuze om aan deze eisen te voldoen.
  Het binnenste deksel en de bijsluiter van de nieuwe verpakking van Neupro® zijn recyclebaar, respectievelijk als plastic en papier. Alle andere componenten zijn niet-recyclebaar. Voor meer informatie over welk materiaal recyclebaar is en waar, kunnen de lokale richtlijnen voor recycling worden geraadpleegd.


  Tot slot willen wij nog benadrukken dat naast de verpakkingen met 7 pleisters (beschikbaar voor Neupro® 1 mg en 2 mg), ook verpakkingen met 28 stuks beschikbaar zijn (voor Neupro® 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg en 8 mg). De verpakking met 7 pleisters is bedoeld als startersverpakking. Voor het vervolg van de therapie zijn de verpakkingen met 28 pleisters beschikbaar.
  De ontvangen feedback met betrekking tot de veranderde verpakking van Neupro® is belangrijk voor ons en zal ter overweging worden voorgelegd aan de relevante teams.

 • Ik vraag me af wat slechter is voor het milieu: een blikje kokosmelk of een kartonnen pakje (drankenkarton).

 • 14-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.


  In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Voedselverspilling telt qua milieu-impact zwaarder aan dan de verpakking. Kies het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

 • In het papier van de koffiepads van Jumbo wordt plastic verwerkt, waardoor ze niet in de groencontainer kunnen/mogen. Graag dus geen plastic hierin verwerken zodat de pads in de...

 • 25-01-2019 Reactie Jumbo: Op dit moment is het zo dat de koffiepads tijdens het productieproces worden geseald. Het papier dat voor dit proces nodig is, maakt dat de pads niet bij het GFT-afval kunnen, maar bij het restafval horen. 


  Meer informatie over afval scheiden kunt u vinden op Afvalscheidingswijzer.nl.

 • In het papier van de koffiepads van Senseo wordt plastic verwerkt, waardoor ze niet in de groencontainer kunnen/mogen. Graag dus geen plastic hierin verwerken zodat de pads in...

 • 24-01-2019 Reactie Senseo: De Senseo® pads worden tijdens het productieproces dichtgemaakt (geseald). In het papier van de Senseo® pads zitten kunststof-vezels (PE = polyetheen) om de pads te sealen. De pads kunnen daarom niet bij het GFT-afval, maar horen bij het restafval.


  Wij proberen onze verpakkingen altijd zo te kiezen dat ze het product zo goed mogelijk beschermen tegen invloeden van buitenaf en tegelijkertijd het milieu zo min mogelijk belasten. Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

1 / 2 / 3 / 4 >