• Binnen mijn roeivereniging willen we overstappen van koffiemelk in cupjes naar koffiemelk in een glazen fles of kartonnen pak. Kunt u mij informeren wat nu het meest duurzaam is?...

 • 03-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de (koffie)melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De nieuwe verpakking van de Neuropleisters van UCB Pharma staat haaks op het huidige streven naar duurzaamheid. Vroeger pasten 7 pleisters in een klein doosje; dat is...

 • 03-12-2018 Reactie UCB Pharma: Bij UCB Pharma nemen we onze verantwoordelijkheid voor de planeet zeer serieus. Ons doel is om medicijnen te ontwikkelen en te produceren voor mensen met ernstige ziekten op de meest ecologisch duurzame manier die mogelijk is. Dit betekent dat we onze ecologische voetafdruk, ons waterverbruik en onze afvalproductie binnen het bedrijf moeten verminderen. We hebben duidelijke, absolute doelen gesteld om onze vooruitgang te meten, met de nadruk op de activiteiten die we direct kunnen controleren. We brengen deze beloften in evenwicht met onze ambitie om het leven van mensen met ernstige ziekten te verbeteren en te transformeren.


  UCB heeft onlangs de verpakking van Neupro® (rotigotine transdermale pleister) opnieuw ontworpen. De nieuwe verpakkingen zijn beschikbaar in één maat voor alle sterktes en verpakkingsgroottes tot 28 pleisters. Tijdens het ontwerpproces verzamelde UCB feedback van patiënten, zorgverleners en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om beter te begrijpen wat patiënten nodig hebben en hoe zij hun medicijnen gebruiken.
  Met deze herziene Neupro® verpakking, denkt UCB dat we patiënten een betere behandelings- en plakervaring kunnen bieden, waarbij de grotere verpakking gemakkelijker te hanteren is met een kliksysteem dat een betere opening en veilige sluiting mogelijk maakt. Bovendien zijn we overgestapt op een gebruikersvriendelijker formaat van de patiëntenbijsluiter (in de vorm van een boekje) met bijgewerkte en duidelijkere instructies om patiënten te ondersteunen bij het stapsgewijs begrijpen van de juiste procedure voor het aanbrengen van de pleister.
  Om het nieuwe ontwerp aan bovenstaande doelen te laten beantwoorden vereiste het ontwerpen van de nieuwe verpakking het gebruik van bepaald verpakkingsmateriaal met specifieke eigenschappen voor het verpakkingsproces. Het geselecteerde plastic materiaal is momenteel de beste keuze om aan deze eisen te voldoen.
  Het binnenste deksel en de bijsluiter van de nieuwe verpakking van Neupro® zijn recyclebaar, respectievelijk als plastic en papier. Alle andere componenten zijn niet-recyclebaar. Voor meer informatie over welk materiaal recyclebaar is en waar, kunnen de lokale richtlijnen voor recycling worden geraadpleegd.


  Tot slot willen wij nog benadrukken dat naast de verpakkingen met 7 pleisters (beschikbaar voor Neupro® 1 mg en 2 mg), ook verpakkingen met 28 stuks beschikbaar zijn (voor Neupro® 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg en 8 mg). De verpakking met 7 pleisters is bedoeld als startersverpakking. Voor het vervolg van de therapie zijn de verpakkingen met 28 pleisters beschikbaar.
  De ontvangen feedback met betrekking tot de veranderde verpakking van Neupro® is belangrijk voor ons en zal ter overweging worden voorgelegd aan de relevante teams.

 • Ik vraag me af wat slechter is voor het milieu: een blikje kokosmelk of een kartonnen pakje (drankenkarton).

 • 14-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.


  In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Voedselverspilling telt qua milieu-impact zwaarder aan dan de verpakking. Kies het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

 • De zakken chips van Lay's zijn altijd voor de helft gevuld. Kost veel meer plastic dan nodig is.

 • 30-11-2018 Reactie Lay's: In onze fabrieken wordt de chipsverpakking gevuld tot het maximale efficiënte niveau van minimaal 70%. De 30% head space is noodzakelijk om te voorkomen dat chips in de seal komt. Onze chips wordt verpakt onder beschermende atmosfeer om de kwaliteit te garanderen tot einde houdbaarheidsdatum. Hierdoor ontstaat tevens een kusseneffect om breuk tegen te gaan.
  Dat uiteindelijk in de winkel lijkt alsof wij de verpakking voor de helft met lucht vullen wordt veroorzaakt door het logistieke traject, kusseneffect en de platte vorm van de chips. De chips "schuift in elkaar" en daardoor kan het overkomen alsof wij de verpakking voor de helft met lucht vullen. Dit zal zich bij grootverpakkingen in sterkere mate voordoen dan bij kleinverpakkingen. 
  Wij vermelden het gewicht op onze verpakkingen. Consumenten kunnen er op vertrouwen dat wij die hoeveelheid chips ook echt in de verpakkingen stoppen.

 • Waarom maakt Lay's geen andere verpakking voor de chipszak? Eén die UV-bestendig, luchtdicht en vochtwerend is, maar daarnaast ook recyclebaar.

 • 30-11-2018 Reactie Lay's: Lay's heeft uitgebreid onderzoek gedaan welk verpakkingsmateriaal de kwaliteit van onze chips het beste beschermt. De verpakking met een super dun laagje aluminium kwam daarbij als beste uit de test. De samenstelling van ons verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat de versheid, smaak en knapperigheid van onze chips gewaarborgd zijn tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.


  Lay's is echter nooit gestopt met onderzoek naar hoogwaardig verpakkingsmateriaal dat niet alleen de kwaliteit van onze producten garandeert maar ook het milieu spaart. Lay's heeft als doelstelling dat 100% van de verpakkingsmaterialen voor 2025 geschikt zijn voor hergebruik of recyclebaar.

 • Gratis promo artikel bij de boodschappen van Albert Heijn: Plastic steekvormpjes verpakt per twee. Maar helaas wel in een verpakking van plastic met aluminium. De reden daarvoor...

 • 05-12-2018 Reactie Albert Heijn: Voor de koekenbakkers hebben we gekozen voor een aansprekende verpakking, die niet doorschijnend is. Waardoor er in dit geval gekozen is voor een kunststof verpakking met een aluminium coating aan de binnenzijde. 
  We zijn bezig met het verminderen van verpakkingsmateriaal, waaronder plastic. Uiteindelijk willen we naar 25% minder verpakkingsmateriaal in 2025. Het gebruik van kunststof bij spaaracties nemen we mee in dit proces waarbij we zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzamere alternatieven.

 • Pickwick 'Joy of Tea' zit in kartonnen doos. Als je die openmaakt vind je een aluminium-achtige zak. Na opening zie je daar plastic theezakjes inzitten. Jammer, ik had liever gewone...

 • 30-11-2018 Reactie Pickwick: Pickwick Joy of Tea is een premium reeks met een ander type theezakje dan onze gebruikelijke verpakkingen. Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we onder andere door de intense aroma’s die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingrediënten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. Dit theezakje kan bij de Plastic Heroes stroom; de thee zelf kan bij het GFT.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • In de winkel kan ik bij appelsap kiezen voor een pak of plastic fles; de inhoud is hetzelfde. Wat kan ik beter kiezen?

 • 22-10-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De vraag die u stelt is niet in algemene zin te beantwoorden. Er spelen meerdere factoren mee. In de meeste gemeenten worden de verpakkingen die u noemt tegenwoordig apart ingezameld voor hergebruik en recycling.
  Om te kunnen meten welke verpakking de minste milieu-belasting heeft moet een Levenscyclus Analyse (LCA) gedaan worden voor de verschillende product-verpakkingscombinaties.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • In welke bak moet een plastic verpakking met een glimmende binnenkant? Denk aan chips, pak soep.

 • 22-10-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een plastic verpakking met metaallaagje moet bij het restafval. Het (glimmende) aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling.

 • Indonesische kruiden (Dua Kuala) van Lucullus zijn als volgt verpakt: een plastic zakje met daarin een papieren hoesje met een productfoto. Dan een pakje van folie met daarin een...

 • 30-11-2018 Reactie Lucullus: We hebben dit bij de fabrikant in Indonesië enkele maanden geleden reeds gemeld.
  Op dit moment is men bezig met de aanpassingen van de verschillende verpakkingen. Er komt een voorgedrukte aluminium folie als eindverpakking waardoor het 'plastic zakje, papieren hoesje met foto en de folieverpakking' komen te vervallen. Het is de bedoeling dat er overblijft: aluminium verpakking met opdruk, binnenzakje.
  De eerste nieuwe verpakkingen zijn reeds gereed en worden medio november verscheept.

1 / 2 / 3 / 4 >