• De plastic tube tandpasta van Elmex met stadop zit in een extra kartonnen doosje. Kan dit doosje niet weg? Het heeft geen nut: het ziet er niet aantrekkelijker uit en er staat...

 • 11-02-2019 Reactie Elmex/Colgate-Palmolive: Het kartonnen doosje dat we gebruiken als verpakking voor onze tandpasta komt tegemoet aan de behoefte om voldoende relevante informatie weer te kunnen geven aan consumenten. Ook beschermt het doosje het product tijdens het transport. Waar mogelijk bieden wij stand-up tubes aan zonder kartonnen doosje, maar dit vereist het gebruik van meer plastic in het maken van de tube om de kwaliteit en integriteit van het product te garanderen.
  Colgate-Palmolive zet zich in voor het verbeteren en het verduurzamen van haar verpakkingen en we boeken aanzienlijke vooruitgang. Ongeveer 37% van onze verpakkingen wereldwijd, komt uit gerecyclede bronnen. Meer dan 80% van onze pulp en papier is gecertificeerd, of is in het proces om te worden gecertificeerd, als zijnde afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Ons doel is om in 2020 het gerecyclede deel van onze verpakkingen te verhogen tot 50%. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website:
  www.colgate.com/app/Colgate/US/Corp/LivingOurValues/Sustainability/HomePage.cvsp


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Klik hier voor eerdere meldingen over de doosjes om tandpastatubes en de reacties van fabrikanten.

 • Waarom appels verpakken in een kartonnen bakje en dan in plastic verpakken?

 • 08-02-2019 Reactie Jumbo: Bepaalde appels zijn inderdaad alleen op deze wijze verkrijgbaar (o.a. Jazz appels). Deze appels worden vaak in standaard hoeveelheden gekocht: per 4 of 6 stuks verpakt. Om het de klant makkelijk te maken is ervoor gekozen de appels in deze hoeveelheid te verpakken. Wanneer er meer vraag is naar losse appels zullen we ervoor kiezen ze los te verkopen.

 • Beschuitrol van Bolletje bevat twee wikkels. De binnenste is papier maar de buitenste voelt plastic-achtig aan. Of is het ook papier?

 • 26-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De buitenste wikkel van Bolletje beschuit is van plastic, en mag bij het PMD.

 • Bij de Vomar liggen er in het vriesvak kartonnen doosjes met diepvriesfruit van G'woon. Ik dacht:'Fijn, kartonnen doosjes!'. Maar vervolgens zit er in dit kartonnen doosje nog...

 • 21-01-2019 Reactie G'woon: Omdat het kartonnen doosje niet gelamineerd is (dus geen plastic laagje heeft), is er een zakje nodig om te voorkomen dat de verpakking gaat lekken tijdens transport of in de koeling/vriezer.
  Normaal gesproken zit dit fruit in een zilverkleurig plastic zakje, dat na gebruik bij het plastic afval mag (dus niet bij het restafval!). Het plastic afval logo staat duidelijk op de verpakking vermeld. Het doosje kan bij het oud papier. Zo kunnen beide verpakkingsonderdelen gerecycled worden.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: U noemt de Aldi (merk: Nature's gift) als voorbeeld van bevroren fruit in kartonnen doosjes. Meestal is dit echter niet alleen een kartonnen verpakking, maar zit er een laagje plastic bij zodat het karton tijdens het vriezen niet vochtig wordt. Dit soort verpakkingen noemen we een laminaat. Dit betekent dat het doosje bij het restafval moet. Aan de hand van het logo van de weggooiwijzer  op de verpakking kunt u nagaan waar u de verpakking het beste weg kan gooien.

 • De verpakking van Gillette Fusion scheermesjes bestaat uit diverse materialen: plastic, papier en twee kunststof strips waar de mesjes ingeklemd zijn. Zou het niet mogelijk zijn...

 • 25-01-2019 Reactie Gillette: Het pak waar de consument naar refereert heeft een modulair ontwerp, dat Gillette gebruikt voor een brede range van haar producten. Door dit schaalvoordeel gebruiken we 40% minder plastic wat resulteert in 25% minder afval dan ons vorige ontwerp.
  Alle componenten (behalve het buitenste omhulsel) kunnen hergebruikt worden als we het product niet verkopen. Dit zou niet mogelijk zijn met een kartonnen verpakking. De verpakking is recyclebaar en zo ontworpen om diefstal in de winkel te voorkomen. Om het pak te openen is een schaar of mes nodig zodat het diefstal voorkomt. De grootte van de verpakking wordt bepaald door de standaard grootte van het schap voor scheermessen in de winkel.
  De blister aan de binnenzijde die het product bevat, dient twee verschillende doelen. Als eerste houdt het de producten in de juiste positie om te voorkomen dat ze beschadigd raken tijdens transport en ten tweede vermindert deze blister het risico dat consumenten zich snijden aan het scheermes zodra ze de verpakking hebben geopend.
  We blijven onze verpakkingen verbeteren om zo onze impact op het mileu te verminderen waarbij we rekening houden met het veilige gebruik van onze producten door consumenten.

 • Bol.com gebruikt een belachelijk grote verpakking voor een enorm klein product, namelijk eyeliner.

 • 28-01-2019 Reactie Bol.com: Wij erkennen dat het kan voorkomen dat de grootte van een bol.com verzenddoos niet exact passend is bij de grootte van het product. Het betreft uitzonderingen. Dagelijks verstuurt bol.com tienduizenden pakketjes. Een steeds groter gedeelte wordt machinaal verpakt, hetgeen ons in staat stelt om de hoogte van verpakkingen aan te passen op de hoogte van het bestelde artikel. Helaas zijn we nog niet in staat om alle artikelen als zodanig te verpakken.
  Wij streven continu naar een zo duurzaam mogelijk proces met minimaal kartonverbruik. Al dan niet in samenwerking met producenten van de artikelen. Het streven naar duurzame oplossingen passen wij bijvoorbeeld ook toe bij de bouw van onze nieuwe fulfilmentcenter waarbij wij het hoogste BREAAM-NL duurzaamheids certificaat hebben behaald.

 • Voordat je een kopje thee gezet hebt moet je eerst door de verpakkingen heen:
  * een folie
  * een doosje
  * een papieren zakje
  * en dan eindelijk verschijnt het...

 • 26-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Wij krijgen regelmatig meldingen over de wijze waarop theezakjes verpakt zijn. Hieronder de uitleg hierover van Simon Lévelt en Pickwick.


  Reactie Simon Lévelt: De zakjes thee met een extra papiertje worden vaak gebruikt in een theekist. De extra verpakking laat niet alleen zien om welke smaak het gaat, maar zorgt er ook voor dat de thee beschermd verpakt is.
  De reden voor het gebruik van plastic rondom het doosje heeft te maken met bescherming en kwaliteitsbehoud. Het is bedoeld om geurverlies en (te veel) aanraking met zuurstof te voorkomen. Daarnaast moeten de doosjes dicht zijn om te voorkomen dat er ongewenste dingen in kunnen worden gestopt en om te voorkomen dat er theezakjes uit de doosjes worden gehaald. Duurzaamheid is belangrijk voor ons, daarom doen we continu onderzoek naar alternatieve materialen en verpakkingsmachines. Daar waar mogelijk maken we de overstap naar een duurzamer alternatief.


  Reactie Pickwick: Bij de meeste varianten Pickwick thee worden de theezakjes apart verpakt in papieren envelopjes om de thee te beschermen tegen de invloed van vocht en (zon)licht, en tegen het verlies van aroma’s. Vaak worden in huishoudens verschillende van onze Pickwick varianten naast elkaar gebruikt, waardoor het in de regel langer duurt voordat een doosje leeg is. Het papieren zakje kan bij het oud papier.


  Voor het gebruik van plastic folie om de Pickwick theedoosjes zijn meerdere redenen. Belangrijkste reden is behoud van geur en smaak en bescherming van de Pickwick thee. Daarnaast is het voor de consument duidelijk dat het doosje niet eerder geopend is.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Thee van Revolution thee is verpakt in een zakje, in een doosje, in een plastic verpakking. En deze wordt ook weer geleverd in een grotere doos met daar omheen plastic.

 • 24-01-2019 Reactie Revolution: De verpakkingen van Revolution Tea voldoen aan de wet en regelgevingen die gesteld worden in de Verenigde Staten en Europa. In de landen met de hoogste gevoeligheid (Italië) dient voeding voor horeca doeleinden single packed te zijn uit veiligheid voor de consument en daaraan voldoet Revolution Tea. Ook in verband met de de SKAL certificering is Revolution Tea verplicht om de verpakkingen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.


  Naast ons horeca assortiment bestaat er een speciale 16 stuks verpakking voor consumenten waar 16 theezakjes in één hersluitbare verpakking zitten met het doel om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Wellicht heeft de consument een horeca verpakking gekocht en was hij/zij daar niet van op de hoogte. Op verschillende websites en retail winkels is de 16 stuks consumentenverpakking te koop. Graag helpen wij de consument de weg naar de juiste verpakking te vinden.


  De verpakkingen zijn niet van plastic maar de kartonnen verpakking zit in plastic folie. Deze folie is bij leveringen die dateren van het laatste kwartaal van 2018 niet meer aanwezig waardoor verbruik van plastic substantieel verminderd is.


  In de loop van 2019 zullen de kleine verpakkingen verpakt worden in biologisch afbreekbaar plastic en zal Revolution op het minimale verbruik hiervan zitten en alsnog te voldoen aan de regelgeving in de Verenigde Staten en Europa.


  Aanvulling Meldpunt Verpakkingen: Biologisch afbreekbare plastics zijn in opkomst. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) hanteert echter een voorkeur voor herbruikbare en recyclebare verpakkingen boven biologisch afbreekbare verpakkingen. Wilt u weten waarom? Lees dan de factsheet: https://bit.ly/2Am6K4j

 • Het betreft een blauw- en oranjegekleurde doos waarin mijn bestelling bij Coolblue verpakt was. De kleurcodes van de gebruikte kleuren staan op de doos vermeld: Pantone 2995U en...

 • 12-02-2019 Reactie Coolblue: Wij hebben navraag gedaan bij de leverancier van onze Coolblue dozen. Hun antwoord in het kort: 'De inkten bestaan uit aardpigmenten, bindmiddelen en water. Per vierkante meter wordt er 4 gram inkt gebruikt. Dit is minder dan 1% van het totale gewicht van de verpakking. Bij compostering kunnen deze niet verder degraderen; de pigmenten blijven mineralen, de bindmiddelen zijn acryl-verbindingen en deze zijn niet - of na zeer lange tijd - afbreekbaar.'


  De golfkartonnen doos kunt u afdanken bij het oud-papier; deze wordt dan gerecycled.

 • Een lipstick en een minitube shampoo van Rituals waren verpakt in, schrik niet, een doos van 31x27x18 cm. en gevuld met een hele berg plastic. Dit had met gemak in een brievenbuspakje...

 • 18-01-2019 Reactie Rituals: Dat is inderdaad wel erg veel verpakkingsmateriaal voor uw bestelling. Onze excuses hiervoor. Helaas zijn onze kleine pakketjes momenteel niet voorradig, waardoor uw bestelling in een grotere doos is verzonden. Om die reden zit er meer ruimte tussen onze breekbare producten en de wanden van de doos waardoor we meer plastic luchtkussens moeten gebruiken. We werken er hard aan om dit in de toekomst te voorkomen.

1 / 2 / 3 / 4 >