• Jumbo heeft een nieuwe verpakking voor haar vleeswaren. Papier met plastic aan elkaar geplakt. Ziet er milieuvriendelijk uit, maar is het dus niet want het kan niet worden gescheiden.

 • 13-06-2019 Reactie Jumbo: Er is gekozen voor deze verpakking, omdat deze gemakkelijk hersluitbaar is. Hierdoor zijn de vleeswaren beter te bewaren in de verpakking.
  De verpakking kan gerecycled worden door het plastic en papier van elkaar te scheiden. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we de verpakking gemakkelijker recyclebaar kunnen maken.

 • Wat zijn de voordelen en nadelen van minder omverpakkingen?

 • 20-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het maken van verpakkingen kost energie en grondstoffen, maar verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging tijdens transport en opslag. En bij voedsel verlengen ze de houdbaarheid van het verpakte product. Omdat in het product vaak (veel) meer grondstoffen en energie gestoken zijn dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling de meeste milieuwinst op. Een product verpakken en goed gebruiken is beter voor het milieu, dan een onverpakt product (gedeeltelijk) weggooien omdat het beschadigd of bedorven is. Twee voorbeelden: als een elektrisch apparaat tijdens transport beschadigd raakt en onverkoopbaar is, veroorzaakt dat meer milieubelasting dan een stevige verpakking. En onverpakte koekjes worden snel zacht en zijn dus maar kort houdbaar als ze niet goed (in plastic) verpakt worden.


  Een omverpakking, een extra verpakking dus, kan nodig zijn om een product goed te beschermen. Maar soms gaat het alleen om verfraaiing van het product en is het mogelijk de verpakking milieuvriendelijker te maken. Hier kunt u de fabrikant via het Meldpunt Verpakkingen op wijzen.

 • Voor vier kleine borsteltjes gebruikt men een blister in een blister in een grote blister, inclusief ander materiaal, zie foto. Bij Oral B neergelegd; die komen met verhaal over...

 • 13-06-2019 Reactie Oral-B: Een hygiënische verpakking is voor Oral-B de eerste prioriteit, omdat onze producten helpen bij het verbeteren van de mondhygiëne en de gezondheid van onze consumenten. Als een consument onze producten koopt, is het van belang dat onze producten ongeschonden zijn en vrij zijn van verontreinigingen door externe factoren. Oral-B gebruikt voor de verpakking een combinatie van plastic en karton, omdat consumenten het product dat ze kopen willen kunnen zien. Elke opzeborstel is individueel verpakt, omdat de consument vaak maar een opzetborstel per keer nodig heeft en na een aantal weken/maanden pas de volgende.


  Als we de opzetborstels samen zouden verpakken, dan verpakt dan zouden de borstels die niet direct worden gebruikt bij opening kunnen worden blootgesteld aan externe factoren, zoals als stof, bacteriën en andere zaken die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de consument.


  Door dit verpakkingsontwerp zijn consumenten ervan verzekerd dat de Oral-B opzetborstels zich in een schone en hygiënische omgeving bevinden tot het moment van gebruik. Hierdoor bieden we de consument een aangename en hygiënische poetservaring.

 • Ik bestelde bij KlikAanKlikUit een compacte stekkerdoosschakelaar. Deze zat verpakt in een plastic buitenverpakking, een kartonnen doos, en een plastic binnenverpakking.

 • 03-05-2019 Reactie KlikAanKlikUit: Wij hebben gekozen voor een plastic blisterverpakking vanwege diefstal. De verpakkingen van ons product worden zonder blister heel vaak gestolen in de winkel en daarom hebben wij voor een blister gekozen. Dit is voor ons goedkoper dan iedere keer de leeg geroofde verpakkingen te vergoeden.


  Onze verpakkingen voldoen aan de eisen die de overheid aan bedrijven heeft gesteld.

 • Nog niet zo lang geleden verpakte De Ruijter zijn blokjes anijs in één plastic omhulsel in een kartonnen rechthoekig doosje. Inmiddels bestaan de blokjes niet meer, maar koop...

 • 03-06-2019 Reactie De Ruijter: Enerzijds is het anijspoeder verpakt in staafjes om de smaak beter te kunnen waarborgen en het makkelijker op te kunnen bergen. Doordat het product apart is verpakt kan het anijsextract wat in het product zit niet meer vervliegen en daarmee blijven geur en smaak beter behouden. Dit is een voordeel voor consumenten die niet met grote regelmaat anijsmelk drinken.


  Anderzijds is de dosering precies afgemeten op één beker warme anijsmelk; de smaak van één anijsstaafje komt overeen met de smaak van ongeveer anderhalf anijsblokje van vroeger, de meest gebruikte dosering.
  De verpakking van de staafjes is gemaakt van papier met een klein laagje plastic en aluminium om de anijssmaak te behouden. Het doosje waar de staafjes inzitten is gemaakt van karton.

 • Waar hoort de verpakking van een kuipje boter, bij het PMD of bij het restafval?

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een leeg boterkuipje mag bij het PMD. Verwijder het eventueel aanwezige aluminiumfolie of aluminium trekdeksel van een plastic verpakking en doe dat los bij het PMD. Verwijder ook zo veel als mogelijk papieren onderdelen als stickers, maar mocht dat niet lukken, dan is dat niet zo'n heel groot probleem.

 • Mag de verpakking van diepvries spinazie bij het PMD afval?

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De verpakking van diepvriesgroenten mag niet bij het PMD, maar hoort bij het restafval. Het karton van de verpakking heeft een waslaagje om vocht af te stoten. De was zorgt ervoor dat het karton niet geschikt is voor recycling. Daarom hoort het bij het restafval.

 • Gebitsreinigers kun je kopen in een kartonnen verpakking er zitten 128 tabletten in. Elk tablet is weer verpakt in een laminaat van aluminiumfolie (binnenkant) en papier (buitenkant)....

 • 24-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af welke verpakking het milieuvriendelijkst is. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/.

 • De verpakking van Maggi 'Smaakmakers' bestaat uit onnodig veel verpakkingsmateriaal: een omhulsel, een doosje met daarin een zakje. Kan dat niet anders?

 • 13-06-2019 Reactie Maggi/ Nestlé: Bedankt voor je vraag over de Maggi Smaakmakers verpakking. Het  verduurzamen van onze verpakkingen staat hoog op onze agenda. Dit geldt voor Nestlé Nederland, voor het Maggi-merk én alle verpakkingen wereldwijd. We spannen ons in om al onze verpakkingen zo te ontwerpen dat ze herbruikbaar zijn en/of geschikt voor recycling. Tegelijkertijd weten we dat recycling alleen niet genoeg is en daarom gaan we verder dan dat, door het simplificeren van onze verpakkingen en het elimineren van problematische en onnodige verpakkingen/materialen. Daarnaast willen we ook een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van een goed functionerende infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen overal waar ter wereld waar we opereren en met een special focus op de regio’s waar dit nog niet goed is ingericht. Lees hier daar meer over: https://www.nestle.nl/pers/pressreleases/nestle-versnelt-actie-om-de-hoeveelheid-plastic-afval-terug-te-dringen.


  Met betrekking tot de vraag over Maggi Smaakmakers, dit product is uiteraard ook onderdeel van de overkoepelende Nestlé commitment dat we hierboven beschreven en ook voor dit product zijn er inspanningen. De uitdaging zit in dit specifieke geval in de portieverpakkingen. Op dit moment hebben we nog geen mogelijkheid gevonden op de productielijn om het anders te verpakken terwijl we dezelfde service blijven bieden van twee porties in één verpakking.


  Desalniettemin blijven we zoeken naar mogelijkheden. Zo gaan binnenkort alle Maggi sauzen en mixen over in een tray-verpakking die minder ruimte om de zakjes bevat en daarmee besparen we karton. Alle kleine beetjes helpen in onze reis om een afvalvrije toekomst vorm te geven.

 • Gekocht bij Bol.com: Een Oral-B elektrische tandenborstel. Bol.com biedt hierbij extra aan: Oral-B tandpasta (4 tubes) en Oral-B opzetborstels. Vervolgens krijg ik drie apart verpakte...

 • 03-05-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

1 / 2 / 3 / 4 >