• Waarom wordt ieder zakje thee van Pickwick ook nog eens apart verpakt in het doosje. Waar ook nog vaak plastic overheen zit.

 • 27-10-2019 Reactie Pickwick: Bij de meeste varianten Pickwick thee worden de theezakjes apart verpakt in papieren envelopjes om de thee te beschermen tegen de invloed van vocht en (zon)licht, en tegen het verlies van aroma’s. Vaak worden in huishoudens verschillende van onze Pickwick varianten naast elkaar gebruikt, waardoor het in de regel langer duurt voordat een doosje leeg is. Het papieren zakje kan bij het oud papier.


  Voor het gebruik van plastic folie om de Pickwick theedoosjes zijn meerdere redenen. Belangrijkste reden is behoud van geur en smaak en bescherming van de Pickwick thee. Daarnaast is het voor de consument duidelijk dat het doosje niet eerder geopend is.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Ik bestelde een lippenstift van Clinique bij Bol.com. Een doosje van 10 bij 2 bij 2 cm zat in een kartonnen envelop van 35 bij 25 cm. Dat is nogal overbodig.

 • 05-08-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • Het medicijn Metformine van Sandoz wordt geleverd in strips die in een doosje zitten. En daarna verpakt worden in plastic door apotheek en daarna nog eens verpakt in plastic omdat...

 • 04-09-2019 Reactie Sandoz: Bij de ontwikkeling van een geneesmiddel proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van een verpakking en/of strip. Helaas is dit vanwege een productieproces of een lage vergoedingsprijs niet altijd mogelijk. In sommige gevallen is een verpakking en/of strip noodzakelijk om een goede houdbaarheid en daarmee de kwaliteit van het product te kunnen waarborgen.
   
  Bij elke nieuwe of gewijzigde verpakking houden wij ons strikt aan alle wet- en regelgeving ten aanzien van verpakkingen van geneesmiddelen. De basis daarin wordt gevormd door de Europese richtlijn 2001/83/EG en de Geneesmiddelenwet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft hier nader invulling aan gegeven in het Beleidsdocument: Etikettering van farmaceutische producten. Het Beleidsdocument bevat ook eisen aan onderscheidenheid t.a.v. andere producten en de duidelijkheid van de vermelding van de naam en sterkte. Deze kaders zijn voor ons leidend bij de totstandkoming van de verpakking.


  Zie verder onder veelgestelde vragen op de site van het Meldpunt Verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/354/kunststof-plastic.html?ch=MP - Mijn apotheek levert medicijnen in plastic gesealde zakken, terwijl de medicijnen zelf al verpakt zijn in strips en doosjes. Waarom is dat? De plastic gesealde zak is wat mij betreft overbodig.

 • Ik bestel boodschappen bij Albert Heijn en laat dat thuisbezorgen, hiervoor bezorgen ze de boodschappen in een blauwe statiegeld krat. Maar in plaats van alle boodschappen in deze...

 • 23-07-2019 Reactie Albert Heijn: Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben.


  De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u 4 euro statiegeld. Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.


  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en meer tijd zou kosten voor onze bezorgers.


  De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • Ik koop vier tubes tandpasta merk Zendium. Daar zit dan om de tube nog een extra doosje. Lijkt mij niet nodig.

 • 24-07-2019 Reactie Zendium/Unilever: Hartelijk dank voor uw reactie. Wij stellen uw bezorgdheid ten aanzien van de milieu-impact die onze producten met zich meebrengen zeer op prijs.
   
  Omdoosjes voor tandpasta’s dragen bij aan goede voorlichting en verbeterde productkwaliteit tijdens transport en op het schap. Extra informatie betreft goede voorlichting voor consumenten, de unieke werking van Zendium is complex vanwege de basis van enzymen en proteïnen. Een omdoosje creëert extra ruimte op de verpakking en maakt het mogelijk de specifieke werking van Zendium uitgebreider toe te lichten om zo consumenten op het moment van hun aankoop in de winkel hierop attent te maken.

  Daarnaast is een integrale benadering van verpakken relevant, waarin zowel aandacht aan primaire-, secundaire- als tertiaire verpakkingen wordt besteed. Omdoosjes maken het mogelijk 28% meer producten te stapelen op één pallet. Tegelijkertijd wordt - door de beschermende werking van omdoosjes - de mogelijkheid gecreëerd tubes dunner te ontwerpen, waardoor verpakkingsmateriaal wordt bespaard. Daarnaast is er gekozen voor een kartonnen
  omdoosje dat 100% recyclebaar is en effectief gerecycled wordt in Nederland. 85% van het in Nederland gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt.

  Unilever erkent de noodzaak om de milieu impact van verpakkingen te verminderen; dit is een prioriteit. Onze doelstellingen willen we onder andere bereiken door verpakkingsmateriaal te verminderen door enerzijds het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

 • Zojuist ontving de Klantenservice van Kruidvat mijn klacht over het volstrekt overbodig verpakkingsmateriaal van de kleding/lingerie van Anni Rolfi. Ik hoop dat Kruidvat mijn verzoek...

 • 26-08-2019 Reactie Kruidvat: De verpakking van de panty’s van het merk Anni Rolfi bestaat inderdaad uit een kartonnen verpakking met daarin de panty in plastic. De plastic verpakking dient ter bescherming van de panty.
  Het verpakkingsmateriaal is te recyclen. In de toekomst zullen wij weggooiwijzers op de verpakking gaan plaatsen, waardoor het voor de consument duidelijk is bij welke afvalstromen de verpakking weggegooid kan worden.

 • Ik heb ontwormingstabletten van Milbemax besteld bij Zooplus. Dit zat verpakt in een grote doos, en dat voor één klein doosje dat makkelijk door de brievenbus...

 • 13-08-2019 Reactie Zooplus: Zooplus besteedt veel aandacht aan het zo min mogelijk milieubelastend verzenden van onze producten. Op dit moment werken we nog niet met brievenbuspakjes. We willen wel graag nakijken of het betreffende product in een andere, kleinere doos verpakt en verzonden had kunnen worden, en willen graag onze procedure hierop aanpassen.

 • Het product 'Smaakmaker' van Maggi (droge kruiden) omvat maar liefst drie verpakkingen: een papieren omhulsel met 'geplastificeerde' buitenkant dan volgt een kartonnen doosje in...

 • 25-07-2019 Reactie Maggi/ Nestlé: Bedankt voor je vraag over de Maggi Smaakmakers verpakking. Het  verduurzamen van onze verpakkingen staat hoog op onze agenda. Dit geldt voor Nestlé Nederland, voor het Maggi-merk én alle verpakkingen wereldwijd. We spannen ons in om al onze verpakkingen zo te ontwerpen dat ze herbruikbaar zijn en/of geschikt voor recycling. Tegelijkertijd weten we dat recycling alleen niet genoeg is en daarom gaan we verder dan dat, door het simplificeren van onze verpakkingen en het elimineren van problematische en onnodige verpakkingen/materialen. Daarnaast willen we ook een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van een goed functionerende infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen overal waar ter wereld waar we opereren en met een special focus op de regio’s waar dit nog niet goed is ingericht. Lees hier daar meer over: https://www.nestle.nl/pers/pressreleases/nestle-versnelt-actie-om-de-hoeveelheid-plastic-afval-terug-te-dringen.


  Met betrekking tot de vraag over Maggi Smaakmakers, dit product is uiteraard ook onderdeel van de overkoepelende Nestlé commitment dat we hierboven beschreven en ook voor dit product zijn er inspanningen. De uitdaging zit in dit specifieke geval in de portieverpakkingen. Op dit moment hebben we nog geen mogelijkheid gevonden op de productielijn om het anders te verpakken terwijl we dezelfde service blijven bieden van twee porties in één verpakking.


  Desalniettemin blijven we zoeken naar mogelijkheden. Zo gaan binnenkort alle Maggi sauzen en mixen over in een tray-verpakking die minder ruimte om de zakjes bevat en daarmee besparen we karton. Alle kleine beetjes helpen in onze reis om een afvalvrije toekomst vorm te geven.

 • Zelfs de kleinste artikelen (micro SD kaarten) worden bij Bol.com in doosjes van 10x20x20 cm verstuurd. De overtollige lucht opgevuld met plastic kussentjes of papieren vulmiddel....

 • 26-07-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • Het plastic doorkijk venstertje in een pak hagelslag van Lidl (Twinkels) is om te zien hoe vol een pak is. Kun je ook voelen denk ik.

 • 26-07-2019 Reactie Lidl: Verpakkingen zijn nuttig, maar te veel verpakkingsmateriaal maakt een product onnodig duur en is slecht voor het milieu. Voor wat betreft de plastic vensters in de Twinkelz hagelslag: als het venster in een verpakking niet groter is dan het formaat van een creditcard, dan mag dit nog bij het oud papier worden weggegooid.


  In 2018 heeft Lidl een heldere strategie voor plastic ontwikkeld; gericht op het reduceren van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen. Daarbij zijn de volgende doelstellingen geformuleerd: in 2025 moet het plasticverbruik bij Lidl in Nederland met minimaal 20 procent zijn verlaagd. Tegelijkertijd zullen in 2025 alle kunststof-verpakkingen voor 100% gerecycled moeten kunnen worden.
  Als het venster in een verpakking niet groter is dan het formaat van een creditcard, dan mag dit nog bij het oud papier worden weggegooid.

1 / 2 / 3 / 4 >