• Onder andere de rode paprika en broccoli worden momenteel bij de Jumbo supermarkt afzonderlijk verpakt in plastic. Tevens hangen er plastic zakken om groentes af te wegen. Kan...

 • 23-04-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Daarnaast is papier niet per definitie beter voor het milieu dan plastic. Er is wel minder CO2 uitstoot voor een kilo papier in vergelijking tot een kilo plastic. Maar papier is minder stevig, waardoor er ook meer van nodig is. Dit heft dat effect vaak op. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De verpakking Golden Naturals vitaminen van Natusor is niet eens tot de helft gevuld. Waarom niet kleinere verpakking of meer inhoud?

 • 23-04-2019 Reactie Natusor: Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de grootte en de inhoud van het potje. De grootte van het potje wordt mede afgestemd op het etiket. Dat moet voldoen aan wettelijke eisen die bijvoorbeeld van toepassing zijn op de informatie op - en de leesbaarheid van het etiket. Bovendien is het volume van een pilletje of capsule per product verschillend.
  We nemen de opmerking uiteraard mee in de productevaluatie. Optimale balans tussen inhoud en verpakking is één van de kernwaarden in onze productontwikkeling.

 • Alle komkommers bij de Albert Heijn zijn verpakt in een laagje plastic. Dit is volstrekt onnodig omdat komkommers al een beschermlaagje van zichzelf hebben. Verder is dit single...

 • 23-04-2019 Reactie Albert Heijn: Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.


  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • De theezakjes van Pickwick (verpakt zoals normaal) zitten nog een keer verpakt in een plastic zakje en daaromheen zit een kartonnen doosje. Ik was verbaasd, omdat het gebruik van...

 • 23-04-2019 Reactie Pickwick: Pickwick Joy of Tea is een premium reeks met een ander type theezakje dan onze gebruikelijke verpakkingen. Met deze thee spelen we in op het prikkelen van de zintuigen. Dat doen we onder andere door de intense aroma’s die je ruikt en met de rijke melanges van grofgesneden ingrediënten die je kunt zien door de doorzichtige theezakjes. Dit theezakje kan bij de Plastic Heroes stroom; de thee zelf kan bij het GFT.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • De zeep van Sebamed is al in een doosje verpakt, maar daar binnenin zit het stuk zeep ook nog strak in het plastic verpakt. Overdreven en milieuonvriendelijk

 • 05-04-2019 Reactie Sebamed: De reden dat het wastablet verpakt zit in plastic is vanwege hygiënische redenen. Het doosje kan namelijk door consumenten worden opengemaakt. De plastic verpakking waarborgt de hygiëne van het zeepje. Daarnaast beschermt het de zeep ook tegen schade of breuk.

 • Het plastic dat om een 'ingeseald' hooi zit, mag dat bij het plastic afval?

 • 27-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: In principe mogen alle soorten plastic bij het PMD, zolang het maar verpakkingen zijn. Dus de plastic verpakking van 'ingeseald' hooi mag bij het plastic afval.


  Verder vindt u op de site van Plastic Heroes een overzicht vinden van wat wel en niet bij het plastic mag: http://www.plasticheroes.nl/wat.


  Raadpleeg ook de Afvalscheidingswijzer om te weten welk product in welke afvalbak hoort.

 • Alle komkommers en paprika's (bio) bij Dirk van den Broek zijn per stuk in plastic geseald.

 • 08-04-2019 Reactie Dirk van den Broek: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij paprika’s. We verkopen graag het hele jaar door, en dan zijn deze soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de producten langer goed en minder kwetsbaar. Dit voorkomt dan weer voedselverspilling.


  Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade zichtbaar. Het toepassen van een brandmerkje is alleen mogelijk op groente met een harde schil zoals pompoen en gember. Het kan niet toegepast worden op paprika’s. Uiteraard zijn wij continue op zoek naar de beste oplossingen en alternatieven als het gaat om verpakkingsmaterialen. Zodra er een andere keuze gemaakt kan worden, zal dit zeker overwogen worden.

 • Waarom zit er een plastic zakje om de theezakjes van de witte biologische thee van Marqt? Ik denk dat dat niet nodig is.

 • 03-04-2019

 • Helaas heeft Geska de verpakking van de Zwitserse strooikaas veranderd. En nog wel met plastic. De prijs is ook meteen aangepast. De kartonnen bus voldeed prima. Heb daar nooit...

 • 29-03-2019 Reactie Geska: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Ik heb vandaag een pakket afgehaald dat ik besteld had bij Kruidvat. Er zat voor de helft aan van die plastic luchtkussens in. Hierdoor was de doos te groot om te vervoeren en...

 • 02-04-2019 Reactie Kruidvat: Wij doen er alles aan om onze producten in goede staat bij onze klanten te krijgen. Wij verpakken onze orders altijd in de meest geschikte doos. Dit is meestal de kleinst mogelijke variant waardoor we zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken en onze vervoerders minimaal ‘volume’ hoeven te transporteren naar de klant.
  Wij zullen uw klacht dan ook onderzoeken en indien nodig maatregelen gaan treffen.

1 / 2 / 3 / 4 >