• Kan mijn plastic afval goed verwerkt worden wanneer ik het voor het inleveren thuis in een versnipperaar doe? Dit scheelt in de zak veel ruimte waardoor ik minder plastic zakken...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U kunt het plastic het beste als volgt aanbieden: schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het PMD gooit.


  U kunt het beter niet door de versnipperaar halen omdat er bij de verwerking van het plastic nog een nascheiding plaatsvindt. Er worden nog allerlei verschillende soorten plastic uit het plastic gehaald.

 • Wanneer je via de huisarts medicatie op recept besteld, krijg je er bij onze apotheek belachelijk grote plastic zakken omheen. Soms per doosje voor meerdere gezinsleden. Al vaak...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het gereedmaken van medicatie die de klant voor langere tijd gebruikt vindt op een andere locatie plaats dan de apotheek waar de klant deze ontvangt. Omdat deze recepten vaak bestaan uit een combinatie van meerdere verpakkingen en geneesmiddelen, worden deze gebundeld in een transparante verpakking. Het pakket is voorzien van een etiket met daarop de inhoud en de gegevens van de klant. Het pakketje met medicijnen wordt daarna verstuurd aan de apotheek waar de patiënt klant is. De apotheker controleert aan de hand van het recept nogmaals de inhoud van het pakketje. Door de transparante verpakking kan dit proces plaatsvinden zonder dat hierbij de verpakking geopend behoeft te worden. Als klanten ter plekke klaargemaakte of te leveren medicijnen bij hun apotheek ophalen, is een dergelijke omverpakking uiteraard niet nodig.

 • Vandaag weer eens bestelde medicijnen opgehaald bij mijn apotheek (Brocacef) en zoals gewoonlijk zit het verpakt in een plastic zakje. Dat is toch niet meer van deze tijd.... Plastic...

 • 05-08-2019 Reactie Brocacef: Graag lichten wij toe waarom wij geneesmiddelen in plastic verpakken. Het gereedmaken van herhaalmedicatie vindt geautomatiseerd buiten de apotheek plaats. Op deze locaties staan machines die alle herhaalmedicatie verpakken. Het is een complex proces. Verpakkingen van geneesmiddelen zijn soms groot of juist klein. Daarnaast kunnen onze klanten veel of weinig medicatie nodig hebben.


  Het gebruik van papier is niet mogelijk, omdat papier kwetsbaarder is en sneller scheurt. Daarom hebben wij gekozen voor zo dun mogelijk plastic dat toch voldoende stevig is voor het veilig verzenden en transporteren van geneesmiddelen. Wij hebben daarnaast meerdere formaten, zodat wij een zo klein mogelijke zak voor het verpakken van een recept kunnen gebruiken. Doordat het plastic transparant is, kan lokaal in de apotheek ook efficiënt de inhoud van de zak worden gecontroleerd. In het kader van de veiligheid zijn er nationaal een aantal regels afgesproken over het verpakken en etiketteren van geneesmiddelen, waaraan wij ons uiteraard aan houden.


  Bij het afhalen van in de apotheek klaargemaakte recepten wordt de medicatie zoveel mogelijk in papieren zakken gedaan of los meegegeven (transport via een tas die de cliënt zelf meeneemt).
  Brocacef blijft zoeken naar mogelijkheden die het gebruik van plastic kunnen terug dringen.

 • De Smint pastilles (duopack) zitten in een plastic doosje met schuif, zodat je er één tegelijk uit kunt schudden. Het doosje is in cellofaan verpakt. De doosjes worden...

 • 29-07-2019 Reactie Perfetti Van Melle/Smint: In het kader van duurzaamheid zijn wij als Perfetti Van Melle dagelijks aan de slag om te kijken hoe wij dingen beter kunnen doen. Naast duurzaamheid staan voedselveiligheid en de kwaliteit van het product voor ons ook altijd hoog in het vaandel. Voedselverpakkingen zijn gebonden aan strenge wetgeving en er zijn aanvullende richtlijnen voor specifieke materialen als bijvoorbeeld plastic. Binnen dit speelveld streven wij naar het verduurzamen van onze verpakkingen, zonder compromissen te hoeven maken ten aanzien van voedselveiligheid en onze kwaliteit van het product.


  Zo zijn onze Smintjes heel gevoelig voor blootstelling aan vocht en nemen, wanneer geopend, snel de invloeden van buitenaf op. De mintjes worden dan zacht en de smaak gaat zeer snel verloren. We streven ernaar om onze producten in de meest optimale condities bij onze klanten te krijgen om zo de productkwaliteit te kunnen garanderen. Dit is waarom onze individuele Smint dispensers, de standaard uitvoering van dit product, van een sealing zijn voorzien.


  Uiteraard behoort het verduurzamen van verpakkingen tot onze MVO strategie en zullen de komende jaren al onze verpakkingsvormen aan strengere normen dienen te voldoen. De door u genoemde omverpakking zal dan ook onder de loep genomen worden om te zien welke verbeterstappen op termijn gemaakt kunnen worden.

 • Vorige maand schreef het VVD-gemeenteraadslid Hugo Bellaart op de site van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat de doelstelling 'Van Afval naar Grondstof' (VANG) ondoordacht...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft 21 juli 2019 via de Volkskrant gereageerd op deze beweringen: We moeten de ingeslagen weg naar het toepassen van plasticafval naar grondstof versnellen. Hij legt stap voor stap uit waarom de uitspraken van de heer Bellaart niet waar zijn.


  zie: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen~bd2c859c/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D1%26ved%3D2ahUKEwjI3Nya48jjAhVDIlAKHVvWAB8QFjAAegQIAhAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.volkskrant.nl%252Fcolumns-opinie%252Fwe-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen%7Ebd2c859c%252F%26usg%3DAOvVaw0l3i55Z-NcIWRA-lOKBchu

 • Ik bestel boodschappen bij Albert Heijn en laat dat thuisbezorgen, hiervoor bezorgen ze de boodschappen in een blauwe statiegeld krat. Maar in plaats van alle boodschappen in deze...

 • 23-07-2019 Reactie Albert Heijn: Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben.


  De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u 4 euro statiegeld. Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.


  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en meer tijd zou kosten voor onze bezorgers.


  De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • Ik heb een online bestelling gedaan bij C&A. Elk shirt, broekje etc. zat in los plastic zakje. Zelfs de onderbroekjes die al per vijf in een zakje verpakt zaten, kwamen in...

 • 09-08-2019 Reactie C&A: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij C&A hoog in het vaandel en we vinden het zeer belangrijk om duurzaam te werken.
  We nemen uw bericht dan ook erg serieus en zullen het doorsturen naar de betreffende verantwoordelijke afdeling. Daar zal verder worden onderzocht of en hoe er een aanpassing kan worden gedaan in het verpakkingsproces.

 • Tot mijn verbazingen waren gisteren in de groenteschappen van de Hoogvliet alle paprika's afzonderlijk geseald. Ik probeer plastic te minderen dus ik koop ze niet. Wat vindt Hoogvliet...

 • 25-07-2019 Reactie Hoovliet: Ook Hoogvliet is milieubewust en wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van plastic. Regelmatig worden er, door instanties als de Wageningen Universiteit, onderzoeken gedaan om verpakte groenten te vergelijken met niet-verpakte groenten. Uit deze onderzoeken blijkt dat als groenten niet verpakt worden, de producten korter houdbaar zijn en sneller worden weggegooid. Omdat dit voedselverspilling in de hand werkt, kiezen wij ervoor om sommige groenten te verpakken. De milieubelasting van voedselverlies is namelijk groter dan die van verpakkingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/
  Uiteraard blijven wij op zoek naar de beste manier van het verpakken van ons groenten en fruit. Zo hebben wij enige tijd geleden Natural Branding geïntroduceerd, waarmee biologische producten zoals avocado's door middel van laseren gemerkt worden. Doordat we geen verpakking nodig hebben om de producten te voorzien van een etiket, besparen we op het gebruik van plastic. Overigens wordt in bijna alle gemeenten plastic afval tegenwoordig apart verwerkt en hergebruikt.

 • Waarom zit er bij de Albert Heijn plastic om een paar partjes fruit, terwijl fruit sowieso al een prachtig jasje van zichzelf heeft? Wat is er mis met een hele appel of peer?

 • 07-08-2019 Reactie Albert Heijn: Albert Heijn biedt de klant de keuze en biedt zowel los fruit per stuk aan zonder verpakking als fruit gewassen, voorgesneden en verpakt.
  Met het bieden van gemak is het voor meer mensen makkelijker om voldoende groente en fruit te eten, of bijvoorbeeld als tussendoortje mee te nemen of te geven aan (kleine) kinderen.

 • De Luikse wafels van Jumbo zitten tien keer allemaal in een eigen plastic verpakking. Belachelijk toch!

 • 25-07-2019 Reactie Jumbo: Jumbo probeert de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Wij begrijpen dat er zorgen zijn over bepaalde verpakkingsmaterialen en de materiaalkeuze en de hoeveelheid daarvan. Echter heeft verpakkingsmateriaal wel degelijk een functie als het gaat om voedselveiligheid, voedselverspilling en houdbaarheid.
  In het geval van de Luikse wafels: door deze apart te verpakken, kan men er één eten, en blijft de rest van de wafels goed, ondanks dat de omverpakking is geopend. Dit is vooral handig voor de kleinere huishoudens. Zo voorkomen we (voedsel) verspilling.

1 / 2 / 3 / 4 >