• Het Fries roggebrood van Bolletje is de allerlekkerste van alle roggebroden die in de supermarkt te koop zijn, en ook nog eens zonder allerlei toegevoegde conserveermiddelen. Heerlijk...

 • 05-09-2019 Reactie Bolletje: Ons Fries Roggebrood wordt inderdaad bereid zonder toevoeging van conserveermiddelen. Om het roggebrood toch langer houdbaar te maken, moeten de sneetjes gepasteuriseerd worden. Voor dit pasteurisatieproces is een hittebestendige verpakking nodig. Vandaar de keuze voor deze verpakking.
  De plastic kuip kan bij het PMD-afval, waardoor het materiaal gerecycled kan worden.

 • Waarom moeten de mini tomaatjes van Albert Heijn in een emmertje? Een zakje of kartonnen doosje lijkt mij beter voor het milieu.

 • 03-09-2019 Reactie Albert Heijn: De verpakking van de snoepgroente (zowel emmer als deksel) is aangepast naar een dunnere variant. De vorige emmer had een gewicht van 32 gram, de huidige weegt 26 gram, dit is een reductie van 18,8%. Het deksel is ook aangepast van 5,95 naar 5,2 gram, een reductie van 12,6%. Op jaarbasis levert dit een materiaalbesparing op van circa 45.000 kilogram kunststof. Bij de huidige techniek van de emmer en deksel is het technisch gezien niet mogelijk om naar nog dunner/lichter materiaal over te gaan. Het emmertje is geen wegwerp verpakking en wordt door veel klanten voor diverse andere doeleinden hergebruikt.
  Verder zijn we ook aan het kijken waar we op de groente- en fruitafdeling verder verpakkingen kunnen verminderen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af wat de beste oplossing is voor de meest milieuvriendelijke verpakking. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. In het algemeen geldt dat de milieu impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Een aantal afwegingen die je kunt maken, vind je hier: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De paprika's van de Jumbo zijn verpakt in plastic terwijl dit volkomen onnodig is. Dit is zo voor de meeste groente en fruit.

 • 05-09-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Kan mijn plastic afval goed verwerkt worden wanneer ik het voor het inleveren thuis in een versnipperaar doe? Dit scheelt in de zak veel ruimte waardoor ik minder plastic zakken...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U kunt het plastic het beste als volgt aanbieden: schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het PMD gooit.


  U kunt het beter niet door de versnipperaar halen omdat er bij de verwerking van het plastic nog een nascheiding plaatsvindt. Er worden nog allerlei verschillende soorten plastic uit het plastic gehaald.

 • Wat te doen met hardplastic verpakkingen van bijvoorbeeld luxaflex?

 • 04-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De verpakking van de luxaflex mag bij het PMD/plastic afval.


  U kunt voor dit soort 'afval weggooi vragen' ook terecht op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal: Afvalscheidingswijzer.nl.

 • Ik zie steeds op Facebook shampoo in een oplosbare verpakking en tandpasta in een kauwtablet. Waarom hebben we dat in Nederland nog niet? Wij zijn vaak als eerste met dit soort...

 • 05-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Oplosbare verpakkingen lijken misschien dé oplossing maar ook het maken van deze verpakkingen kost energie en grondstoffen, en de restproducten komen uiteindelijk in het milieu/water terecht. Zie bijvoorbeeld ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom wordt er niet op grote schaal gebruik gemaakt van bioplastic?


  Daarnaast kan ' helemaal geen verpakking' een goed idee lijken, omdat het maken van verpakkingsmateriaal energie en grondstoffen kost, maar verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging tijdens transport en opslag. Zie ook https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Is geen verpakking altijd beter?

 • Vandaag weer eens bestelde medicijnen opgehaald bij mijn apotheek (Brocacef) en zoals gewoonlijk zit het verpakt in een plastic zakje. Dat is toch niet meer van deze tijd.... Plastic...

 • 05-08-2019 Reactie Brocacef: Graag lichten wij toe waarom wij geneesmiddelen in plastic verpakken. Het gereedmaken van herhaalmedicatie vindt geautomatiseerd buiten de apotheek plaats. Op deze locaties staan machines die alle herhaalmedicatie verpakken. Het is een complex proces. Verpakkingen van geneesmiddelen zijn soms groot of juist klein. Daarnaast kunnen onze klanten veel of weinig medicatie nodig hebben.


  Het gebruik van papier is niet mogelijk, omdat papier kwetsbaarder is en sneller scheurt. Daarom hebben wij gekozen voor zo dun mogelijk plastic dat toch voldoende stevig is voor het veilig verzenden en transporteren van geneesmiddelen. Wij hebben daarnaast meerdere formaten, zodat wij een zo klein mogelijke zak voor het verpakken van een recept kunnen gebruiken. Doordat het plastic transparant is, kan lokaal in de apotheek ook efficiënt de inhoud van de zak worden gecontroleerd. In het kader van de veiligheid zijn er nationaal een aantal regels afgesproken over het verpakken en etiketteren van geneesmiddelen, waaraan wij ons uiteraard aan houden.


  Bij het afhalen van in de apotheek klaargemaakte recepten wordt de medicatie zoveel mogelijk in papieren zakken gedaan of los meegegeven (transport via een tas die de cliënt zelf meeneemt).
  Brocacef blijft zoeken naar mogelijkheden die het gebruik van plastic kunnen terug dringen.

 • De Smint pastilles (duopack) zitten in een plastic doosje met schuif, zodat je er één tegelijk uit kunt schudden. Het doosje is in cellofaan verpakt. De doosjes worden...

 • 29-07-2019 Reactie Perfetti Van Melle/Smint: In het kader van duurzaamheid zijn wij als Perfetti Van Melle dagelijks aan de slag om te kijken hoe wij dingen beter kunnen doen. Naast duurzaamheid staan voedselveiligheid en de kwaliteit van het product voor ons ook altijd hoog in het vaandel. Voedselverpakkingen zijn gebonden aan strenge wetgeving en er zijn aanvullende richtlijnen voor specifieke materialen als bijvoorbeeld plastic. Binnen dit speelveld streven wij naar het verduurzamen van onze verpakkingen, zonder compromissen te hoeven maken ten aanzien van voedselveiligheid en onze kwaliteit van het product.


  Zo zijn onze Smintjes heel gevoelig voor blootstelling aan vocht en nemen, wanneer geopend, snel de invloeden van buitenaf op. De mintjes worden dan zacht en de smaak gaat zeer snel verloren. We streven ernaar om onze producten in de meest optimale condities bij onze klanten te krijgen om zo de productkwaliteit te kunnen garanderen. Dit is waarom onze individuele Smint dispensers, de standaard uitvoering van dit product, van een sealing zijn voorzien.


  Uiteraard behoort het verduurzamen van verpakkingen tot onze MVO strategie en zullen de komende jaren al onze verpakkingsvormen aan strengere normen dienen te voldoen. De door u genoemde omverpakking zal dan ook onder de loep genomen worden om te zien welke verbeterstappen op termijn gemaakt kunnen worden.

 • Ik vind het onzin dat de doosjes van Stimorol kauwgum ook verpakt zijn in plastic. Het lijkt mij onnodig omdat ze al per drie in plastic zitten.

 • 06-09-2019 Reactie Mondelez International /Stimorol: Graag melden wij u dat Mondelez International medio 2016 alle Stimorol verpakkingen met doordrukstrips vervangen heeft door kartonnen clutchverpakkingen (doosjes). Hiermee beantwoorden wij ook aan de richtlijnen van de raamovereenkomst Verpakkingen die in Nederland gesloten is tussen de verschillende partijen.
  Het kan zijn dat een aantal winkels nog enkele kauwgumproducten met doordrukstrips in hun voorraad hebben en allicht is dit het geval voor het winkelpunt waar u de kauwgum heeft gekocht.
  Als belangrijke speler op de voedingsmarkt, blijven wij het voortouw nemen bij het verminderen van verpakkingsafval. Zo streven we naar een reductie van 65.000 ton verpakkingsmateriaal tegen 2020.
  Mondelez International heeft reeds 40.000 ton verpakking geëlimineerd – wat neerkomt op een besparing van naar schatting 100.000 ton CO2-uitstoot. Samenwerking tussen onze teams research & development, categorie en regio resulteerde de laatste jaren in meer dan 600 projecten om minder verpakking te gebruiken.

 • Vorige maand schreef het VVD-gemeenteraadslid Hugo Bellaart op de site van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat de doelstelling 'Van Afval naar Grondstof' (VANG) ondoordacht...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft 21 juli 2019 via de Volkskrant gereageerd op deze beweringen: We moeten de ingeslagen weg naar het toepassen van plasticafval naar grondstof versnellen. Hij legt stap voor stap uit waarom de uitspraken van de heer Bellaart niet waar zijn.


  zie: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen~bd2c859c/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D1%26ved%3D2ahUKEwjI3Nya48jjAhVDIlAKHVvWAB8QFjAAegQIAhAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.volkskrant.nl%252Fcolumns-opinie%252Fwe-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen%7Ebd2c859c%252F%26usg%3DAOvVaw0l3i55Z-NcIWRA-lOKBchu

1 / 2 / 3 / 4 >