• Ik zag op YouTube toepassingen waarbij plastic afval wordt vermengd met zand en plantenolie en zo werd geperst tot bestratingstegels of dakpannen. Ik was blij met dat idee tot...

 • 13-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: In Nederland vormt gerecycled plastic de grondstof voor nieuwe producten. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kunnen dit nieuwe flessen zijn of bermpaaltjes, straatmeubilair en bloempotten.


  In Zwolle is er zelfs een fietspad van gerecycled plastic. In dit 30 meter lange pad is 1000 kilo aan huishoudelijk plastic verwerkt. Dat is een pilot, en mogelijk komen er meer van dergelijke fietspaden.


  Voor meer over toepassingen van gerecycled plastic in Nederland zie: https://kunststofhergebruiken.nl


  Verder waar u op doelt is de zogenoemde emissie van  microplastics. Microplastics zijn kleine deeltjes plastic die ontstaan als grotere plastics in kleinere fragmenten uiteenvallen, en die deeltjes kunnen bijvoorbeeld in de voedselketen terechtkomen. De belangrijkste bron van microplastics is zwerfvuil, voornamelijk van verpakkingen en wegwerpartikelen. Dit is zeker een punt van aandacht.

 • Diverse tijdschriften gebruiken een kunststof wikkel waarop zowel het logo van Vincotte-OK (dus composteerbaar biobased als het logo van Plastic Hero (tekst ‘Folie Bij Plastic...

 • 31-01-2018 Reactie BRBS-Recycling: Onlangs zijn we als uitgever van het magazine BEwerken overgestapt naar een nieuwe drukker die abusievelijk composteerbaar folie gebruikt met daarop de opdruk composteerbaar èn plastic Heros. Deze twee uitingen zijn tegenstrijdig met elkaar. Wij zijn dan ook bezig dit te corrigeren.


  Tot op heden hebben wij ons magazine laten verpakken in composteerbare kunststof folie. Echter gezien de gestage ontwikkeling in de recyclingindustrie en bij leden van BRBS Recycling lukt het steeds beter om onder meer ook folies uit het bedrijfsafval te halen. Het betreft hier dan met name PE-folies, die vervolgens goed recyclebaar zijn.


  Aangezien het magazine BEwerken enkel bij bedrijven en kantoren terecht komt kan het om die reden raadzaam zijn om weer over te stappen op PE-folie. Composteerbare folie kan in dergelijke situaties de recyclebaarheid van overige plastic materialen zelfs verslechteren.


  Binnenkort maken wij hernieuwd en wel overwogen keuze voor het verpakkingsmateriaal voor BEwerken. Bij de eerstvolgende uitgave van BEwerken maart 2018 zal dit zijn gerealiseerd.

 • Bij de coffee-corner van het Rijksmuseum in Amsterdam krijg je koffie in een kartonnen beker, met een houten lepeltje een papieren zakje met suiker en/of melk. Broodjes zijn verpakt...

 • 26-02-2015 Reactie Coffee Corner Rijksmuseum (Vermaat): Allereerst wil ik u een uitleg geven van de reden van het gebruik van disposables in onze Coffee Corner(s) in het Rijksmuseum. Wij mogen in verband met de kunstobjecten op deze punten namelijk geen gebruik maken van glas/porselein/andere breekbare materialen. Vandaar dat wij beperkt zijn tot het gebruik van disposables.

  Veel van de producten die wij afnemen en gebruiken zijn Maatschappelijk Verantwoord. Het palmblad bordje, het houten bestek en de houten roerstaafjes zijn hiervan een voorbeeld; het palmblad bordje is composteerbaar en het houten bestek/roerstaafje is biologisch afbreekbaar.

  Daarnaast maken wij inderdaad gebruik van zakjes voor de broodjes, welke voornamelijk zijn gemaakt van papier in combinatie met een venster van PLA (dat zijn oorsprong heeft in maïs).

  Wat betreft het papieren zakje met suiker en de melkcupjes hebben wij eerder besproken om deze te serveren in een suikerpotje en melkkannetje. Echter is dit, zoals boven staat beschreven, helaas niet toegestaan in verband met de kunstobjecten.

  Wij gebruiken deze monoverpakkingen ook in verband met hygiëne voor onze gasten en wij beperken hierdoor onnodige verspilling aan het einde van de dag. 

 • Waarom heet de wegwerpverpakking niet vuilnisbakverpakking? Dan gooien mensen het hopelijk in de vuilbak.

 • 17-04-2014 Het zou voor de beeldvorming misschien beter zijn om de term 'wegwerp' te vervangen door 'eenmalige' verpakking. De term 'vuilnisbakverpakking' kan echter verwarring geven omdat de meeste verpakkingen gescheiden kunnen worden ingeleverd, denk aan papier, glas en kunststof. Op de site www.recyclemanager.nl, en de gelijknamige app kunnen mensen per afvalfractie opzoeken in welke afvalbak de verpakking moet.

 • Hoe kunnen we keuzes maken tussen producten met verschillende verpakkingsmaterialen? Een voor ons vaak voorkomende vraag is welke verpakking van levensmiddelen het minst milieubelastend...

 • 29-01-2014 Op de website van het Meldpunt Verpakkingen staat informatie over drankenverpakkingen. Zie: http://meldpuntverpakkingen.nl/consumenteninformatie/veel-gestelde-vragen/917/wat-bepaalt-of-de-ene-verpakking-duurzamer-is-dan-de-andere.html.  Om er achter te komen wat de minst milieubelastende verpakking is voor hetzelfde product, moet er een berekening worden gemaakt per product/verpakkingscombinatie. Dit is een van de onderzoeksvragen waar het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken mee aan de slag gaat.

1