• Graag wil ik alcoholvrij bier in statiegeldflessen kopen. Dit blijkt moeilijk te zijn en ik moet vaak lang zoeken. Normaal nam ik altijd Bavaria, maar dit heeft nu een nieuwe receptuur...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het heffen van statiegeld op bierflesjes is niet verplicht, het is een vrije keus van producenten. Dit is via de productschappen geregeld. In de praktijk bestaat tachtig procent van bierflesjes van Nederlandse brouwerijen uit statiegeldflesjes. Deze keuze wordt ingegeven door milieuoverwegingen, economische overwegingen en door de markt, omdat consumenten bij voorkeur bier in een krat willen kopen.
  Als een brouwer een hervulbare fles op de markt brengt, wordt daar statiegeld op geheven om de fles retour te ontvangen. De fles blijft in dit geval eigendom van de brouwerij. De hervulbare fles is in verhouding tot eenmalige flessen duur in aanschaf (omdat hij zwaarder is) en dat wordt terugverdiend door meermalig gebruik. Er is dus ook een economische reden om de fles weer terug te krijgen. Ook voor in Nederland gekochte buitenlandse bierflesjes moet je soms statiegeld betalen, zoals voor Duitse en Belgische flesjes. Deze hebben soms een andere vorm, maar deze flesjes kunt u ook gewoon weer bij de Nederlandse inleverpunten inleveren.

 • Heineken 0% alcoholvrij bier zit in een fles zonder statiegeld. Ik vraag u om dit zo spoedig mogelijk weer af te schaffen. Wegwerpflessen is het mileuonvriedelijkst wat er bestaat....

 • 07-08-2019 Reactie Heineken: In eerste instantie hebben we gekozen om Heineken 0.0% in onze gemaksverpakking van 6 flessen à 25cl te introduceren. Voor de consument handig om mee te nemen. Inmiddels hebben we daarnaast het 12-pack geïntroduceerd.
  Wij zijn er momenteel druk mee bezig om Heineken 0.0% ook uit te leveren in een krat met statiegeld flessen aan supermarkten. Op dit moment zijn deze alleen nog maar voor onze horecagelegenheden beschikbaar.

 • Waarom kan er bij Albert Heijn geen wijn worden getapt zoals in Frankrijk?

 • 03-09-2019 Reactie Albert Heijn: Op zich een goed idee om zelf als consument wijn te kunnen tappen. Echter is de verkoop van alcoholische dranken aan strenge regels gebonden. Denk maar aan de verkoop van alcoholische dranken onder de 18 jaar (Nixx18). Het is ook niet toegestaan om alcoholische drankjes te 'sampelen' in de winkels. Het risico is te groot om de consument zelf de flessen met wijn te laten tappen.
  Daarnaast moet er ook goed rekening gehouden worden met de hygiëne van de tapinstallaties en met de omzetsnelheid van de aangeboden producten. Deze kunnen niet al te lang aangesloten staan wat eventueel 'voedselverspilling' als gevolg heeft.
  Ook is de wijncultuur in Nederland heel anders dan in Frankrijk. Nederland staat op de 22ste plaats als het gaat om het drinken van wijn. Frankrijk op de 2de plaats, net achter Luxemburg.
  Vanuit duurzaamheid gezien worden de wijnflessen in Nederland goed gerecycled. Ook zal de consument behoefte hebben aan lege flessen om te kunnen vullen. Het schoon- en koud houden van de tapinstallaties kost extra energie. En ga zo maar door.
  Mocht er in de toekomst een voordeel ontstaan op duurzaamheid en voor de consument het een verbetering geven om de wijn zelf te tappen dan willen wij vanuit Albert Heijn hier graag aan meewerken.

 • Bij het PMD mogen flessen voor frisdrank, water en melk. Geldt dit ook voor mijn wijnflessen en andere glazen potten waar groente in zit en dergelijke, die ik tot nu toe in de...

 • 01-04-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Glazen flessen en potten horen bij in de glasbak en plastic flessen horen bij het PMD.


  Zie ook de sites van Plastic Heroes: http://www.plasticheroes.nl/wat en Glas in 't bakkie: https://www.glasintbakkie.nl/2018/04/de-glasbak-is-voor-verpakkingsglas/


  En verder heb ik de opmerking ovger de feestdagen doorgegeven; die moet er natuurlijk van af. En de reactietijd van het Meldpunt Verpakkingen is 6 weken. Uiteraard streven wij er naar uw vraag (ruim) binnen die tijd te beantwoorden.

 • Appelstroop is te koop in glazen potjes en in plastic potjes met een papieren wikkel. Welke verpakkingsvorm is het minst schadelijk voor het milieu?

 • 27-03-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het is niet in zijn algemeenheid te zeggen of glas duurzamer is dan plastic (met papieren wikkel). Om te beoordelen welk verpakkingsmateriaal het meest duurzaam is en past bij een bepaald product, moeten de verschillende product-verpakkingscombinaties bekeken worden. Daarbij wordt er gekeken naar de hele cyclus: van grondstof tot afvalfase en mogelijk hergebruik of recycling.


  Zie ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Wat bepaalt of de ene verpakking duurzamer is dan de andere?
  https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/ Glas of plastic?
  en https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Kunnen we olijfolie beter in glas kopen of in plastic? Albert Heijn heeft bijvoobeeld steeds meer in plastic flessen, maar we begrepen dat recyclen van glas beter/makkelijker gaat...

 • 24-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het is niet in zijn algemeenheid te zeggen of glas duurzamer is dan plastic. Om te beoordelen welk verpakkingsmateriaal het meest duurzaam is en past bij een bepaald product, moeten de verschillende product-verpakkingscombinaties bekeken worden. Daarbij wordt er gekeken naar de hele cyclus: van grondstof tot afvalfase en mogelijk hergebruik of recycling.


  Glazen (statiegeld)flessen waren tot halverwege de jaren 70 de standaardverpakking voor alle dranken, inclusief zuivel. Sindsdien hebben drinkpakken en PET-flessen de glazen fles gedeeltelijk verdrongen. PET is in veel gevallen beter voor het klimaat dan glas. Of dat zo is, hangt af van het verschil in gewicht tussen de verpakkingen: een PET-fles is beter voor het klimaat als de fles minstens 6 keer zo licht is als glas. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.


  zie ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Wat bepaalt of de ene verpakking duurzamer is dan de andere?
  https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/ Glas of plastic?
  en https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/


  Daarnaast hebben we uw melding voorgelegd aan Albert Heijn en hun reactie kunt u hieronder lezen.


  Reactie Albert Heijn: Wij hebben gekozen voor PET omdat dit de meest duurzame verpakkingsvorm is voor dit product. De olijfolie komt namelijk uit Spanje en juist op transport heeft deze veel lichtere verpakking een positieve bijdrage, want er is veel minder CO2-uitstoot. Daarnaast is PET goed recyclebaar.
  Op https://www.ah.nl/over-ah/meer-doen/duurzaamheid/verpakkingen vindt u meer informatie over duurzaamheid en verpakkingen

 • In welke vorm kan ik zuivel (yoghurt) het beste kopen? In plastic fles van de Landwinkel, in pak met plastic dop of in een glazen fles, die schoongemaakt moet worden etc. Melk...

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er zijn veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de melk/yoghurt echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat de verpakking het product goed beschermt en aansluit bij uw consumptiebehoefte.


  In 2010 is in Engeland onderzoek gedaan naar de milieu-impact van verschillende melkverpakkingen. Daarbij is ook gekeken naar de milieuwinst die kan worden behaald met het gebruik van gerecycled materiaal of het lichter maken van de verpakking. De studie richt zich op verpakkingen voor gepasteuriseerde melk die beschikbaar zijn op de Britse markt, onder andere HDPE-flessen (jerrycans), PET-flessen en drinkpakken met schroefdop. Uit de studie blijkt dat de grootste milieuwinst kan worden geboekt door het kleiner of lichter maken van de verpakking, zolang de melkverpakking het product nog goed beschermd. Ook het recyclen van de verpakking draagt aanzienlijk bij aan milieubesparing.


  In de meeste gemeenten in Nederland worden plastic verpakkingen gescheiden ingezameld, zodat deze gerecycled kunnen worden. Ook drankenkartons worden in veel gemeenten gescheiden omdat deze, ondanks de verschillende lagen materialen, recyclebaar zijn. Het is dus goed om uw melkverpakking na gebruik in de juiste afvalbak weg te gooien, zodat hij gerecycled kan worden.


  Kortom: uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meest duurzame keuze is onder andere ook afhankelijk van uw consumptiegedrag en of u de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.

 • Binnen mijn roeivereniging willen we overstappen van koffiemelk in cupjes naar koffiemelk in een glazen fles of kartonnen pak. Kunt u mij informeren wat nu het meest duurzaam is?...

 • 03-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de (koffie)melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Heineken verkoopt bierflesjes - 0,0 % alcohol - met een inhoud van 25 cl. (kleiner dan het gebruikelijke bierflesje). Het ergste is nog: zonder statiegeld. In een groen flesje,...

 • 23-01-2019 Reactie Heineken: In eerste instantie hebben we gekozen om Heineken 0.0% in onze gemaksverpakking van 6 flessen à 25cl te introduceren. Voor de consument handig om mee te nemen. Inmiddels hebben we daarnaast het 12-pack geïntroduceerd.


  Wij zijn er momenteel druk mee bezig om Heineken 0.0% ook uit te leveren in een krat met statiegeld flessen aan supermarkten. Op dit moment zijn deze alleen nog maar voor onze horecagelegenheden beschikbaar.

 • Ik kocht laatst alcoholvrij bier van Heineken in een klein formaat flesje van 25 cl. (groen flesje). Er zit geen statiegeld op dit flesje. Is dit een tendens van Heineken?

 • 23-01-2019 Reactie Heineken: In eerste instantie hebben we gekozen om Heineken 0.0% in onze gemaksverpakking van 6 flessen à 25cl te introduceren. Voor de consument handig om mee te nemen. Inmiddels hebben we daarnaast het 12-pack geïntroduceerd.
  Wij zijn er momenteel druk mee bezig om Heineken 0.0% ook uit te leveren in een krat met statiegeld flessen aan supermarkten. Op dit moment zijn deze alleen nog maar voor onze horecagelegenheden beschikbaar.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het heffen van statiegeld op bierflesjes is niet verplicht, het is een vrije keus van producenten. Dit is via de productschappen geregeld. In de praktijk bestaat tachtig procent van bierflesjes van Nederlandse brouwerijen uit statiegeldflesjes. Deze keuze wordt ingegeven door milieuoverwegingen, economische overwegingen en door de markt, omdat consumenten bij voorkeur bier in een krat willen kopen.
  Als een brouwer een hervulbare fles op de markt brengt, wordt daar statiegeld op geheven om de fles retour te ontvangen. De fles blijft in dit geval eigendom van de brouwerij. De hervulbare fles is in verhouding tot eenmalige flessen duur in aanschaf (omdat hij zwaarder is) en dat wordt terugverdiend door meermalig gebruik. Er is dus ook een economische reden om de fles weer terug te krijgen. Ook voor in Nederland gekochte buitenlandse bierflesjes moet je soms statiegeld betalen, zoals voor Duitse en Belgische flesjes. Deze hebben soms een andere vorm, maar deze flesjes kunt u ook gewoon weer bij de Nederlandse inleverpunten inleveren.

1 / 2 / 3 / 4 >