• Er zit overbodig doosje om de tandpasta van parodontax. Jaren geleden werden ze wel gewoon zonder doosje verkocht.

 • 27-10-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: We krijgen regelmatig meldingen over dit onderwerp binnen. Zelfs zoveel dat we er een FAQ van hebben gemaakt -zie https://meldpuntverpakkingen.nl/4073/veel-gestelde-vragen.html?ch=MP&zoek=tandpasta


  Reactie Parodontax: Een verpakking kan meerdere functies hebben. In dit geval is productuitleg de belangrijkste functie. GSK maakt tandpasta voor consumenten met specifieke tandproblemen, zoals tandgevoeligheid of tandvleesproblemen. Op de tandpastaverpakking staat informatie over gebruik en effect van deze gespecialiseerde tandpasta’s voor tandvleesproblemen. Gebitsverzorging is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse lichaamsverzorging en een goede behandeling kan extra tandartsbezoek voorkomen.

 • Waarom wordt alle groente bij de supermarkt in plastic verpakt? Dit doen ze bij de groenteboer toch ook niet.

 • 25-10-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.


  Hieronder kunt u de reacties van Albert Heijn en Dirk van den Broek lezen:


  Reactie Albert Heijn: Wij verpakken groente alleen in plastic omwille van de kwaliteit en houdbaarheid. Zonder plastic verpakking zijn sommige producten korter houdbaar, waardoor er meer verspilling van voedsel is.
  Inmiddels liggen de paprika's weer zonder seal in de winkels, met uitzondering van enkele winkels in regio Zaandam, die ontvangen met seal. Ook de Belgische filialen krijgen met seal. De reden hiervoor is dat wij een test
  uitvoeren om de verspilling in de winkel in beeld te brengen omdat paprika's zonder verpakking best snel achteruit gaan in kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de aubergine.


  Reactie Dirk van den Broek: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij paprika’s. We verkopen graag het hele jaar door, en dan zijn deze soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de producten langer goed en minder kwetsbaar. Dit voorkomt dan weer voedselverspilling.
  Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade zichtbaar.

 • Er zit een plastic verpakking om een paprika bij Jumbo.

 • 27-10-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Wat is beter/minder slecht voor het milieu: plastic flesjes cola van 0.5 ltr of blikjes cola?

 • 25-10-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je stelde een vraag over het vergelijken van de verpakking van aluminium blikjes cola met plastic flesjes. Helaas is niet één op één te zeggen wat de minst milieubelastende verpakking is, omdat er veel verschillende factoren spelen.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Waarom wordt ieder zakje thee van Pickwick ook nog eens apart verpakt in het doosje. Waar ook nog vaak plastic overheen zit.

 • 27-10-2019 Reactie Pickwick: Bij de meeste varianten Pickwick thee worden de theezakjes apart verpakt in papieren envelopjes om de thee te beschermen tegen de invloed van vocht en (zon)licht, en tegen het verlies van aroma’s. Vaak worden in huishoudens verschillende van onze Pickwick varianten naast elkaar gebruikt, waardoor het in de regel langer duurt voordat een doosje leeg is. Het papieren zakje kan bij het oud papier.


  Voor het gebruik van plastic folie om de Pickwick theedoosjes zijn meerdere redenen. Belangrijkste reden is behoud van geur en smaak en bescherming van de Pickwick thee. Daarnaast is het voor de consument duidelijk dat het doosje niet eerder geopend is.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Het Fries roggebrood van Bolletje is de allerlekkerste van alle roggebroden die in de supermarkt te koop zijn, en ook nog eens zonder allerlei toegevoegde conserveermiddelen. Heerlijk...

 • 05-09-2019 Reactie Bolletje: Ons Fries Roggebrood wordt inderdaad bereid zonder toevoeging van conserveermiddelen. Om het roggebrood toch langer houdbaar te maken, moeten de sneetjes gepasteuriseerd worden. Voor dit pasteurisatieproces is een hittebestendige verpakking nodig. Vandaar de keuze voor deze verpakking.
  De plastic kuip kan bij het PMD-afval, waardoor het materiaal gerecycled kan worden.

 • Waarom moeten de mini tomaatjes van Albert Heijn in een emmertje? Een zakje of kartonnen doosje lijkt mij beter voor het milieu.

 • 03-09-2019 Reactie Albert Heijn: De verpakking van de snoepgroente (zowel emmer als deksel) is aangepast naar een dunnere variant. De vorige emmer had een gewicht van 32 gram, de huidige weegt 26 gram, dit is een reductie van 18,8%. Het deksel is ook aangepast van 5,95 naar 5,2 gram, een reductie van 12,6%. Op jaarbasis levert dit een materiaalbesparing op van circa 45.000 kilogram kunststof. Bij de huidige techniek van de emmer en deksel is het technisch gezien niet mogelijk om naar nog dunner/lichter materiaal over te gaan. Het emmertje is geen wegwerp verpakking en wordt door veel klanten voor diverse andere doeleinden hergebruikt.
  Verder zijn we ook aan het kijken waar we op de groente- en fruitafdeling verder verpakkingen kunnen verminderen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel mensen vragen zich af wat de beste oplossing is voor de meest milieuvriendelijke verpakking. Dat is helaas niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. En vaak zijn er te weinig gegevens om een goede vergelijking te maken. In het algemeen geldt dat de milieu impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Een aantal afwegingen die je kunt maken, vind je hier: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De paprika's van de Jumbo zijn verpakt in plastic terwijl dit volkomen onnodig is. Dit is zo voor de meeste groente en fruit.

 • 05-09-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Kan mijn plastic afval goed verwerkt worden wanneer ik het voor het inleveren thuis in een versnipperaar doe? Dit scheelt in de zak veel ruimte waardoor ik minder plastic zakken...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U kunt het plastic het beste als volgt aanbieden: schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het PMD gooit.


  U kunt het beter niet door de versnipperaar halen omdat er bij de verwerking van het plastic nog een nascheiding plaatsvindt. Er worden nog allerlei verschillende soorten plastic uit het plastic gehaald.

 • Wat te doen met hardplastic verpakkingen van bijvoorbeeld luxaflex?

 • 04-09-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De verpakking van de luxaflex mag bij het PMD/plastic afval.


  U kunt voor dit soort 'afval weggooi vragen' ook terecht op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal: Afvalscheidingswijzer.nl.

1 / 2 / 3 / 4 >