• Kan de doseerdop van vloeibaar wasmiddel niet bij de service balie van de supermarkt verstrekt worden? Omdat er nu  op iedere fles een doseerdop zit, worden er zoveel geproduceerd.

 • 16-10-2017 Reactie Robijn: Dank voor uw vraag over de doseerdoppen bij Robijn wasmiddel. De doseerdoppen zijn meerdere keren te gebruiken, daarom wordt er bij twintig procent van de Robijn wasmiddelen een doseerdop geleverd. Idealiter kunnen consumenten zelf kiezen voor een product met of zonder doseerdop. 


  Wij werken continue aan het verbeteren van onze verpakkingen en het verminderen de milieu impact van onze
  producten als onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan. Meer informatie en details over de voortgang van de verduurzaming van verpakkingen kunt u vinden op:
  https://www.unilever.nl/duurzaam-leven/unilever-sustainable-living-plan/afval-en-verpakkingsmateriaal/

 • Ik wil graag weten of de melkkartonnetjes voor de katten (buitenkant karton en binnenkant folie-achtig) van Albert Heijn ook in de PMD container kunnen?

 • 16-10-2017 Reactie Albert Heijn: De AH melkkartonnetjes voor de katten mogen bij het restafval.

 • Waarom zet Arla op de lactose-vrije melkpakken dat ze bij het restafval moeten worden gegooid? Slechts de dop mag in de plastic afvalbak. Is de oorzaak dat eerst de oude (en dus...

 • 16-10-2017 Reactie Arla: Bij Arla is het beleid om op alle verpakkingen het afvallogo te vermelden en om op deze manier bij te dragen aan de recycling ervan. Drankenkartons worden tegenwoordig gescheiden ingezameld (niet meer bij het restafval). Hiervoor heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een logo ontworpen.  Het weggooien van voorraden is echter zeer ongewenst. Op de meeste Arla drankenkartons hebben we inmiddels het nieuwe logo staan, en op de resterende verpakkingen zal de overgang op korte termijn plaatsvinden.

 • Worden de blister verpakkingen van medicatie, die meestal uit een combinatie van plastic en aluminiumfolie bestaan, gerecycled? Of worden de grondstoffen eruit gehaald?

 • 28-09-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Nee, blisterverpakkingen kunnen niet gerecycled worden. Zie ook de wel/niet lijst van Plastic Heroes: http://www.plasticheroes.nl/files/plastic_verpakkingslijst.pdf.
  Deze verpakkingen moeten bij het restafval worden weggegooid en worden verbrand met energieterugwinning. Meer hierover kunt u lezen op https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-en-recyclen/welk-afval-waar/restafval/

 • Is er een maximum hoeveelheid aluminium die in een plasticverpakking mag zitten om de verpakking nog bij het plasticafval/PMD te mogen inleveren? Of mag iedere verpakking met aluminium...

 • 28-09-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: een verpakking met een plastic/aluminiumlaminaat (zoals een chipszak) mag niet bij het plastic afval/PMD. Dit is onafhankelijk van de hoeveelheid aluminium.

 • Welke manier om boterhammen mee te nemen naar mijn werk is duurzamer: in wegwerpzakjes van plastic of in een herbruikbare zak die je kunt reinigen in de vaatwasser of wasmachine,...

 • 28-09-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het Meldpunt Verpakkingen is bedoeld voor consumentenvragen over de duurzaamheid van verpakkingen. Uw vraag gaat niet over een verpakking, dus we kunnen uw vraag helaas niet in behandeling nemen. We raden u aan om uw vraag voor te leggen aan milieuvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal via hun facebook pagina: https://nl-nl.facebook.com/milieucentraal/.

 • Waarom zit de vla van Campina niet in een hygiënische beker die goed uit te schrapen is? Die kartonnen verpakkingen van vla doet vies aan en die kleur van de binnenkant van dat...

 • 29-09-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bedankt voor uw melding over vla van Campina. Ook een pak is door de juist manier van vouwen goed leeg te krijgen. Zie http://zuivelpak.nl/vouwinstructie.
  Voor wat betreft de kleur van de binnenkant van de verpakking, en de hygiëne van een drankenkarton: het Meldpunt Verpakkingen gaat over duurzaamheid van verpakkingen. Met andere vragen kunt u zich direct tot Campina richten.

 • Een stappenteller, die ik heb besteld bij Menzis 'samen gezond', werd verpakt in een verpakking ter grootte van een schoenendoos. De stappenteller is vier bij drie bij drie centimeter....

 • 28-09-2017 Reactie Menzis: Na onderzoek is gebleken dat de magazijnmedewerker de stappenteller in de verkeerde verpakking heeft verstuurd. De instructie voor dit product is om het in een envelop te versturen. De betrokken medewerker heeft opnieuw de instructie gekregen om artikelen van dit formaat of kleiner in een envelop te versturen.

 • Ik begrijp dat elke bakker wil laten zien hoe lekker zijn brood er uit ziet, en dus een verpakking te gebruiken die deels bestaat uit papier en deels uit plastic. Alleen zit ik...

 • 26-09-2017 Reactie meldpunt Verpakkingen: Voor wat betreft uw vraag over het afvoeren van een verpakking die bestaat uit papier en plastic: als het plastic en papier van elkaar gescheurd/gescheiden kan worden, dan mag het plastic bij PMD en het papier bij het oud papier. Anders mag de verpakking in zijn geheel bij het restafval.


  Steeds meer bedrijven gebruiken een logo op hun verpakking dat aanduidt in welke bak de verpakking thuishoort. Een voorbeeld hiervan is de weggooiwijzer (www.weggooiwijzer.nl). Echter is het gebruik van deze logo's niet verplicht voor bedrijven.


   

 • Wat kan ik beste doen met verpakkingen die zowel van plastic zijn als van papier? Bij het oud papier, het plastic of dan maar het restafval?

 • 29-09-2017 Reactie meldpunt Verpakkingen: Als het plastic en papier van elkaar gescheuiden/gescheurd kan worden, dan mag het plastic bij plastic afval en het papier bij oud papier. Anders mag de verpakking in zijn geheel bij het restafval. 

1 / 2 / 3 / 4 >