• Wat zijn de voordelen en nadelen van minder omverpakkingen?

 • 20-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het maken van verpakkingen kost energie en grondstoffen, maar verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging tijdens transport en opslag. En bij voedsel verlengen ze de houdbaarheid van het verpakte product. Omdat in het product vaak (veel) meer grondstoffen en energie gestoken zijn dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling de meeste milieuwinst op. Een product verpakken en goed gebruiken is beter voor het milieu, dan een onverpakt product (gedeeltelijk) weggooien omdat het beschadigd of bedorven is. Twee voorbeelden: als een elektrisch apparaat tijdens transport beschadigd raakt en onverkoopbaar is, veroorzaakt dat meer milieubelasting dan een stevige verpakking. En onverpakte koekjes worden snel zacht en zijn dus maar kort houdbaar als ze niet goed (in plastic) verpakt worden.


  Een omverpakking, een extra verpakking dus, kan nodig zijn om een product goed te beschermen. Maar soms gaat het alleen om verfraaiing van het product en is het mogelijk de verpakking milieuvriendelijker te maken. Hier kunt u de fabrikant via het Meldpunt Verpakkingen op wijzen.

 • Ik bestelde bij KlikAanKlikUit een compacte stekkerdoosschakelaar. Deze zat verpakt in een plastic buitenverpakking, een kartonnen doos, en een plastic binnenverpakking.

 • 03-05-2019 Reactie KlikAanKlikUit: Wij hebben gekozen voor een plastic blisterverpakking vanwege diefstal. De verpakkingen van ons product worden zonder blister heel vaak gestolen in de winkel en daarom hebben wij voor een blister gekozen. Dit is voor ons goedkoper dan iedere keer de leeg geroofde verpakkingen te vergoeden.


  Onze verpakkingen voldoen aan de eisen die de overheid aan bedrijven heeft gesteld.

 • Welke verpakking voor melk is het meest milieuvriendelijk: plastic of karton?

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er zijn veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de melk/yoghurt echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat de verpakking het product goed beschermt en aansluit bij uw consumptiebehoefte.


  In 2010 is in Engeland onderzoek gedaan naar de milieu-impact van verschillende melkverpakkingen. Daarbij is ook gekeken naar de milieuwinst die kan worden behaald met het gebruik van gerecycled materiaal of het lichter maken van de verpakking. De studie richt zich op verpakkingen voor gepasteuriseerde melk die beschikbaar zijn op de Britse markt, onder andere HDPE-flessen (jerrycans), PET-flessen en drinkpakken met schroefdop. Uit de studie blijkt dat de grootste milieuwinst kan worden geboekt door het kleiner of lichter maken van de verpakking, zolang de melkverpakking het product nog goed beschermd. Ook het recyclen van de verpakking draagt aanzienlijk bij aan milieubesparing.


  In de meeste gemeenten in Nederland worden plastic verpakkingen gescheiden ingezameld, zodat deze gerecycled kunnen worden. Ook drankenkartons worden in veel gemeenten gescheiden omdat deze, ondanks de verschillende lagen materialen, recyclebaar zijn. Het is dus goed om uw melkverpakking na gebruik in de juiste afvalbak weg te gooien, zodat hij gerecycled kan worden.


  Kortom: uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meest duurzame keuze is onder andere ook afhankelijk van uw consumptiegedrag en of u de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.

 • Mag gerecyceld plastic folie direct in aanraking komen met voeding? Als student zouden we onze voeding willen verpakken in een folie dat uit gerecycled materiaal bestaat. Mag dit...

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bij het verpakken van een product of een levensmiddel is een aantal aspecten van belang voor de product- en voedselveiligheid. Zo beschrijft de Warenwet aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten moeten voldoen. Het gaat daarbij om de veiligheid van het product voor de consument en om de verantwoordelijkheid van de producent daarin. Een voorbeeld is de interactie die plaats kan vinden tussen product en verpakking, waardoor stoffen van of via de verpakking naar het product kunnen migreren. Hiervoor zijn wettelijke limieten vastgesteld. Ook is er een lijst van goedgekeurde stoffen.


  Verpakkingen worden na gebruik ingezameld, gesorteerd en vervolgens gerecycled. De stoffen die in of op de verpakking zitten, moeten er in het recycleproces uit worden gehaald. Het gaat hier soms om stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt in inkten en in vulmiddelen voor materialen, zoals minerale oliën. Deze kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid en mogen na recycling niet in aanraking komen met voedingsmiddelen.


  Voor het gebruik van gerecycled materiaal in kunststof verpakkingen, geldt een aantal eisen - naast de migratielimieten - die voor alle voedselcontactmaterialen gelden.


  De eerste eis is de ingangseis: 95% van het kunststof dat gerecycled wordt, moet in zijn eerdere leven al ‘food approved’ zijn. Dat betekent in de praktijk dat 95% van de verpakkingen die het recyclingproces ingaan al als verpakkingen voor voedsel moeten zijn gebruikt. Voor PET-verpakkingen is dat nu vaak de praktijk. Zo worden de meeste PET-flessen op dit moment voor voedselverpakkingen gebruikt. Bij statiegeldflessen geldt dit voor alle verpakkingen. Bij PET-verpakkingen die worden gescheiden uit consumentenafval worden steeds meer PET-verpakkingen gebruikt voor niet-voedsel toepassingen, bijvoorbeeld voor zeepproducten.


  Voor verpakkingen van PE en PP is de ingangseis lastiger, omdat veel van deze verpakkingen zowel worden toegepast voor voedselproducten als niet-voedselproducten. Hierdoor is moeilijk te garanderen dat 95% van het gerecyclede materiaal afkomstig is van voedselverpakkingen. Daarmee is de toepasbaarheid van gerecycled PE en PP vooralsnog beperkt tot niet-voedselproducten.


  Als aan de ingangseis is voldaan, is er een tweede stap te nemen, namelijk goedkeuring van het proces. Het gebruikte recyclingproces moet resulteren in voedselveilig materiaal. Dit proces wordt door European Food Safety Authority (EFSA) gecontroleerd. Bij goedkeuring kan het proces worden gebruikt voor voedselverpakkingen.

 • De 'Snack Mix' van Jumbo is een grote zak, met daarin een aantal kleinere zakjes met chips. Zowel de kleinere zakjes zijn een laminaatverpakking met een aluminiumlaagje aan de...

 • 03-05-2019 Reactie Jumbo: Bedankt voor uw melding. In het verleden hebben we voor deze verpakking gekozen vanwege het design. Echter sluit dit niet meer aan bij onze ambitie om onze verpakkingen te verduurzamen. Daarom gaan we deze verpakking aanpassen en kiezen we voor een aluminiumvrije verpakking.

 • Onder andere de rode paprika en broccoli worden momenteel bij de Jumbo supermarkt afzonderlijk verpakt in plastic. Tevens hangen er plastic zakken om groentes af te wegen. Kan...

 • 23-04-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Daarnaast is papier niet per definitie beter voor het milieu dan plastic. Er is wel minder CO2 uitstoot voor een kilo papier in vergelijking tot een kilo plastic. Maar papier is minder stevig, waardoor er ook meer van nodig is. Dit heft dat effect vaak op. Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Waarom geeft men het plastic geen gekleurde stippen, dan zie je aan de kleur hoe moet ik ze scheiden. Nu lijkt alle plastic op elkaar.

 • 03-05-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: In principe mogen alle soorten 'gewoon' plastic bij het plastic afval / PMD, zolang het maar verpakkingen zijn. Er is al een systeem om aan te geven waar (plastic) verpakkingen bij mogen: de weggooiwijzer. Op veel plastic verpakkingen staat het PMD symbooltje van de weggooiwijzer. Meer informatie over de weggooiwijzer vindt u hier: https://meldpuntverpakkingen.nl/8241/weggooiwijzer.html 


  Verder vindt u op de site van Plastic Heroes een overzicht vinden van wat wel en niet bij het plastic mag: http://www.plasticheroes.nl/wat.


  Naast het 'gewone' plastic, is er het composteerbare plastic. Composteerbare kunststof verpakkingen zijn te herkennen aan het Kiemplantlogo of het OK Compost logo. Volgens het huidige beleid horen composteerbare kunststof verpakkingen bij het restafval. Er is een uitzondering voor biologisch afbreekbare zakken voor de inzameling van GFT-afval, deze mogen met het GFT-afval worden weggegooid.

 • De verpakking Golden Naturals vitaminen van Natusor is niet eens tot de helft gevuld. Waarom niet kleinere verpakking of meer inhoud?

 • 23-04-2019 Reactie Natusor: Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de grootte en de inhoud van het potje. De grootte van het potje wordt mede afgestemd op het etiket. Dat moet voldoen aan wettelijke eisen die bijvoorbeeld van toepassing zijn op de informatie op - en de leesbaarheid van het etiket. Bovendien is het volume van een pilletje of capsule per product verschillend.
  We nemen de opmerking uiteraard mee in de productevaluatie. Optimale balans tussen inhoud en verpakking is één van de kernwaarden in onze productontwikkeling.

 • Gekocht bij Bol.com: Een Oral-B elektrische tandenborstel. Bol.com biedt hierbij extra aan: Oral-B tandpasta (4 tubes) en Oral-B opzetborstels. Vervolgens krijg ik drie apart verpakte...

 • 03-05-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • Alle komkommers bij de Albert Heijn zijn verpakt in een laagje plastic. Dit is volstrekt onnodig omdat komkommers al een beschermlaagje van zichzelf hebben. Verder is dit single...

 • 23-04-2019 Reactie Albert Heijn: Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.


  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

1 / 2 / 3 / 4 >