• De koeken van Boogmans & Kranenburg zitten met zes koeken in een zakje; de koeken zijn vervolgens ook nog eens individueel verpakt. Dit lijkt mij echt onnodig plastic verbruik,...

 • 21-08-2018 Reactie Boogmans & Kranenburg: Dank voor uw melding. Dat geeft ons immers inzicht in hoe onze producten in de markt worden ontvangen. Het stelt ons ook in staat te laten weten wat onze plannen voor de toekomst zijn.
  Ook wij zijn van mening dat het gebruik van verpakkingsmateriaal voor de koeken best veel is. Wij verwachten later dit jaar te komen met een andere verpakkingsvorm voor dit product. We zullen dan de overweging meenemen om het materiaal gebruik verder terug te brengen.

 • Mag een jampot waarin een waxinekaarsje in heeft gestaan en waar wat waxinevet in is gekomen in de glasbak worden gedaan?

 • 07-08-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Glazen potjes waarin nog kleine resten zitten mogen in de glasbak. Dat geldt ook voor kleine resten kaarsvet. U kunt antwoorden op dit soort vragen ook vinden op afvalscheidingswijzer.nl. Het antwoord op deze specifieke vraag vindt u bijvoorbeeld hier: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/?u=glazen+pot+met+kaarsvet

 • Onze apotheek verpakt de medicijnen die in een doosje zitten ook nog in een stevig plastic zakje. Is dit nodig?

 • 21-08-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het gereedmaken van medicatie die de klant voor langere tijd gebruikt vindt op een andere locatie plaats dan de apotheek waar de klant deze ontvangt. Omdat deze recepten vaak bestaan uit een combinatie van meerdere verpakkingen en geneesmiddelen, worden deze gebundeld in een transparante verpakking. Het pakket is voorzien van een etiket met daarop de inhoud en de gegevens van de klant. Het pakketje met medicijnen wordt daarna verstuurd aan de apotheek waar de patiënt klant is. De apotheker controleert aan de hand van het recept nogmaals de inhoud van het pakketje. Door de transparante verpakking kan dit proces plaatsvinden zonder dat hierbij de verpakking geopend behoeft te worden. Als klanten ter plekke klaargemaakte of te leveren medicijnen bij hun apotheek ophalen, is een dergelijke omverpakking uiteraard niet nodig.

 • Napolina verpakt pizzabodems per twee in plastic en vervolgens in een kartonnen verpakking. De kartonnen verpakking lijkt volledig overbodig.

 • 14-08-2018 Reactie Napolina: Hierbij treft u onze reactie aan, die bestaat uit een toelichting op de functie van beide verpakkingscomponenten:


  Folie/binnenverpakking
  Onze pizzabodems worden onder beschermende atmosfeer verpakt. De folie dient om de pizzabodem zijn houdbaarheid en voedselveiligheid te geven.


  Kartonnen doos/ buitenverpakking
  Omdat voornoemde folie/binnenverpakking onvoldoende beschermt tegen breuk, zit om deze folie een kartonnen doos/buitenverpakking. De functie van de doos is om de pizza met minimaal breukrisico te kunnen transporteren en bij de eindconsument te laten aankomen.

 • Alle snoepgroenten van Albert Heijn zitten in plastic emmertjes met hengsel en deksel. Veel plastic, geheel onnodig.

 • 03-08-2018 Een dergelijke vraag hebben wij recentelijk eerder gehad. Onderstaand antwoord dat toen is gegeven is nog steeds actueel: 


  Albert Heijn wil in de loop van de zomer starten met het aanbieden van een herbruikbaar tasje voor onverpakt groente & fruit zodat klanten hun zelf meegebrachte tasje kunnen gebruiken voor onverpakte producten. We zijn ook aan het kijken waar we op de groente- en fruitafdeling verder verpakkingen kunnen verminderen. • De pot van Danio kwark (450 g) is gemaakt van plastic met een laagje papier aan de buitenkant. Het papier kan door de consument niet verwijderd worden. Andere merken hebben een...

 • 26-07-2018 Reactie Danone: Graag geven we antwoord op de vraag over het niet kunnen scheiden van het papieren wikkel van het plastic Danio bakje. Plastic Heroes, de organisatie van het plastic afval, heeft eerder de verpakking beoordeeld en geeft het advies de Danio bakjes in de plastic recycle bak / zak te doen. Het papieren etiket hoeft daarbij niet van de verpakking te worden verwijderd. Het gebruikte type dun papier wordt tijdens het recyclen van het plastic gescheiden.

 • De dagcrème van Kruidvat, Skin Science, heeft een inhoud van 50 gram. De kartonnen verpakking is groter dan van andere merken met dezelfde inhoud. Oorzaak hiervan is dat het...

 • 31-07-2018 Reactie Kruidvat: De Skin Science dag- en nachtcrème 50 ml potten zijn voorzien van een gekleurde coating aan de binnenkant van de pot. Om de crème te beschermen tegen de invloeden van de chemische coating is er voor de oplossing gekozen om de crème in een kunststof binnenpot te verpakken waardoor contact met de coating voorkomen wordt. Natuurlijk spelen ook de kleur en andere uiterlijke kenmerken mee in de besluitvorming van de verpakking. 
  Wij nemen de opmerking uiteraard mee bij een volgende productevaluatie.

 • Ik krijg mijn Albert Heijn boodschappen die ik online bestel steeds in grote plastic zakken. Ongevraagd. Zij zetten dan vijf cent op de rekening aangezien ze niet gratis verstrekt...

 • 27-07-2018 Reactie Albert Heijn: Door nieuwe regelgeving mogen wij de plastic tas(sen) waarin we uw boodschappen vervoeren niet langer gratis aanbieden. Zijn er tassen gebruikt bij uw bestelling, dan vindt u een vast bedrag van 5 cent terug op de factuur onder het kopje ‘plastic verpakkingsmateriaal’. Deze 5 cent investeren wij in verduurzaming.


  Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben.
  De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u ?4 statiegeld.
  Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.


  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en meer tijd zou kosten voor onze bezorgers.


  De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • De grote zak geroosterde muesli, sinaasappel gembersmaak, van Albert Heijn is maar voor de helft gevuld.

 • 14-08-2018 Reactie Albert Heijn: deze verpakking ziet er inderdaad erg leeg uit. De verklaring hiervoor is dat er "vrije ruimte" moet zijn tussen het product en de rand van de zak. Als er muesli komt op de plek waar de rand wordt dichtgeplakt, dan kan het voorkomen dat de verpakking niet goed sluit en voor verspilling zorgt. Dit product wordt in de fabriek gevuld vanaf de zijkant (dus niet vanaf de bovenkant). De "vrije ruimte" langs de zijkant zorgt ervoor dat de zak niet vol is.
   
  We hebben dit zelf ook geconstateerd, hoewel we hier in de ontwikkelingsfase wel degelijk op gelet hebben. We werken eraan om de hoeveelheid product en verpakking in verhouding te brengen. Dit neemt wel enige tijd in beslag. 
   

 • De tempeh van Tempehting zit dubbel in plastic verpakt. Ik zie niet waarom dat nodig is.

 • 14-08-2018 Reactie Tempehting: Het feit dat de Tempeh van Tempehting dubbel wordt verpakt heeft te maken met het productieproces. Na het weken en koken van de sojabonen worden deze als losse bonen verpakt in een eerste geperforeerde folie/verpakking. Deze perforatie is nodig voor het fermentatieproces. De losse bonen zijn na fermentatie een vast geheel geworden en worden voorzien van een tweede dichte folie en geëtiketteerd. Daarna pas is het product gereed om veilig uitgeleverd te worden aan de consument.

1 / 2 / 3 / 4 >