• Waarom zit er om een biologische komkommer van de PLUS een plastic verpakking en om een normale komkommer niet? Ik kies graag duurzaam, dus biologisch. Waarom heeft juist dit duurzame...

 • 24-06-2019 Reactie PLUS: PLUS vindt het ook erg belangrijk om maatschappelijk verantwoorde producten te verkopen die het milieu zo min mogelijk belasten. De reden dat een aantal soorten groenten en fruit in plastic worden verpakt is, dat deze producten tijdens het vervoer beschadigd kunnen raken. Door de groente en fruit in een laagje plastic te verpakken zijn de producten minder kwetsbaar en blijven ze langer vers.


  Onze biologische groente worden zoveel mogelijk verpakt in biologisch afbreekbaar plastic, deze herkent u aan het kiemplantlogo op de verpakking en kunt u weggooien bij het GFT afval. De andere plastic verpakkingen kunnen bij het plastic verpakkingsafval worden weggegooid.


  Wat is het kiemplantlogo? Dat leest u hier: https://meldpuntverpakkingen.nl/veel-gestelde-vragen/703/hoe-herken-ik-composteerbare-verpakkingen.html

 • De vis bij onze vishandel gaat met drie plastic zakjes de deur uit. Deze zakjes zijn ongeschikt om opnieuw te gebruiken. Ik vind het onbegrijpelijk dat de branche die afhankelijk...

 • 24-06-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een winkelier mag u geen gratis plastic tassen meegeven bij de verkoop van producten of goederen. Maar er zijn, onder andere vanuit het oogpunt van hygiëne, een paar uitzonderingen op dit verbod - zie hieronder. Als een winkelier het verbod overtreedt kunt u daar melding van maken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.


  In de volgende gevallen mag mag een winkelier/marktkoopman of viskoopman wel gratis een zeer dunne gratis plastic tas meegeven:
  1. Om te voorkomen dat lekvocht van (half)rauwe vis, vlees of gevogelte uit een niet-afgesloten verpakking leidt tot kruisbesmetting van andere etenswaren, die daardoor ongeschikt raken voor consumptie.


  Voorbeelden:
  - Rauwe vis of half-rauwe vis, zoals haring, die in papier is verpakt.
  - Half-rauw of niet volledig gegaard vlees, zoals rosbief, verpakt in losse folievellen.


  2. Om te voorkomen dat onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie, door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf.
  Voorbeelden:
  - Onverpakt (zomer)fruit, zoals: aardbeien, bessen, abrikozen, appels en peren.
  - Onverpakte groenten, zoals: asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten.
  - Onverpakte broodwaren, zoals: krentenbollen, broodpuntjes, croissants.

 • Ik snap niet dat er een plastic verpakking om een komkommer heen zit; ik vind het milieuvervuiling. Een komkommer heeft een natuurlijke beschermlaag zoals een schil, dan is plastic...

 • 24-06-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?


  Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.


  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.

 • Zowel bij Albert Heijn als bij Jumbo en Dirk van den Broek liggen de komkommers en paprika allemaal apart in plastic verpakt. Heb lang vermeden die te kopen maar je kunt er niet...

 • 23-06-2019 Wij hebben uw melding voorgelegd aan Albert Heijn, Dirk van den Broek en Jumbo. Hieronder kunt u de reactie lezen:


  Reactie Albert Heijn: Wij verpakken groente alleen in plastic omwille van de kwaliteit en houdbaarheid. Zonder plastic verpakking zijn sommige producten korter houdbaar, waardoor er meer verspilling van voedsel is.
  Inmiddels liggen de paprika's weer zonder seal in de winkels, met uitzondering van enkele winkels in regio Zaandam, die ontvangen met seal. Ook de Belgische filialen krijgen met seal. De reden hiervoor is dat wij een test
  uitvoeren om de verspilling in de winkel in beeld te brengen omdat paprika's zonder verpakking best snel achteruit gaan in kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de aubergine.


  Reactie Dirk van den Broek: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij paprika’s. We verkopen graag het hele jaar door, en dan zijn deze soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de producten langer goed en minder kwetsbaar. Dit voorkomt dan weer voedselverspilling.
  Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade zichtbaar.


  Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.

 • Bij elke rol vuilniszakken van KOMO zit nog steeds een vel met plastic dichtbindertjes. Ook met dun metaal fliebertje erin. Niemand die dit gebruikt. Iedereen knoopt de zak gewoon...

 • 14-06-2019 Reactie KOMO: Stichting KOMO is de beheerder van het keurmerk waarmee de KOMO vuilniszakken zijn gecertificeerd. Uw bericht hebben wij doorgestuurd naar de beheerder van de certificatieregeling voor vuilniszakken, SKH.
  Ik wil u erop wijzen dat naast de gewone vuilniszakken ook trekbandzakken bestaan zonder sluitstrips. Als een consument dus vuilniszakken wenst zonder sluitstrips kan hij als alternatief de terkbandzakken aanschaffen. Hij hoeft dan ook geen knoop te leggen in de vuilniszak, maar kan deze met behulp van de trekband sluiten.


  Reactie SKH: De KOMO gecertificeerde afvalzakken voldoen aan bepaalde eisen, die worden bepaald door het college van deskundigen afvalzakken. Eén van de eisen uit de huidige beoordelingsrichtlijn (BRL) is dat er sluitstrips meegeleverd worden bij iedere rol zakken. Deze eisen kunnen echter door het college worden aangepast als dit mogelijk is binnen het productieproces en als dit door een meerderheid van de leden van het college wordt gesteund.


  Dit onderwerp is recentelijk aan de orde geweest in het college van deskundigen afvalzakken en er zijn ideeën over het vervangen van de sluitstrips (plastic met metaaldraad), daar deze ook slecht te scheiden zijn.
  Tevens wordt nagedacht om de zak beter te kunnen scheiden door deze een andere kleur te geven.

 • Er zit een plastic hoes om een komkommer. Waarom? Alle groente pak je los om af te wegen, of in je tas te doen, bijvoorbeeld gourgette. Waarom een komkommer dan in plastic? Onzin.

 • 23-06-2019 Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?


  Daarnaast kunt u hier de reactie van Hoogvliet lezen: Wij krijgen vaker vragen over de plastic verpakkingen van groenten en fruit die wij verkopen in onze winkels. Veel consumenten zijn milieubewust en maken zich soms zorgen over het plastic dat gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal.
  Ook Hoogvliet is milieubewust en wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van plastic. Regelmatig worden er, door instanties als de Wageningen Universiteit, onderzoeken gedaan om verpakte groenten te vergelijken met niet-verpakte groenten. Uit deze onderzoeken blijkt dat als groenten niet verpakt worden, de producten korter houdbaar zijn en sneller worden weggegooid. Omdat dit voedselverspilling in de hand werkt, kiezen wij ervoor om sommige groenten te verpakken. De milieubelasting van voedselverlies is namelijk groter dan die van verpakkingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/plastic/.
  Uiteraard blijven wij op zoek naar de beste manier van het verpakken van ons groenten en fruit. Zo hebben wij enige tijd geleden Natural Branding geïntroduceerd, waarmee biologische producten zoals avocado's door middel van laseren gemerkt worden. Doordat we geen verpakking nodig hebben om de producten te voorzien van een etiket, besparen we op het gebruik van plastic. Overigens wordt in bijna alle gemeenten plastic afval tegenwoordig apart verwerkt en hergebruikt.

 • Waarom mogen Turkse winkels, snackbars en Chinese afhaalrestaurants wel plastic tasjes meegeven? Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 • 24-06-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een winkelier mag u geen gratis plastic tassen meegeven bij de verkoop van producten of goederen. Als een winkelier of restaurant het verbod overtreedt kunt u daar melding van maken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.


  Maar er zijn, onder andere vanuit het oogpunt van hygiëne, een paar uitzonderingen op dit verbod. In de volgende gevallen mag mag een winkelier of marktkoopman wel gratis een zeer dunne gratis plastic tas meegeven:


  1. Om te voorkomen dat onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie, door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf.
  Voorbeelden:
  - Onverpakt (zomer)fruit, zoals: aardbeien, bessen, abrikozen, appels en peren.
  - Onverpakte groenten, zoals: asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten.
  - Onverpakte broodwaren, zoals: krentenbollen, broodpuntjes, croissants.


  2. Om te voorkomen dat lekvocht van (half)rauwe vis, vlees of gevogelte uit een niet-afgesloten verpakking leidt tot kruisbesmetting van andere etenswaren, die daardoor ongeschikt raken voor consumptie.
  Voorbeelden:
  - Rauwe vis of half-rauwe vis, zoals haring, die in papier is verpakt.
  - Half-rauw of niet volledig gegaard vlees, zoals rosbief, verpakt in losse folievellen.

 • Plastic verpakking om komkommer is totaal niet nodig.

 • 23-06-2019 Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?


  Daarnaast kunt u her de reactie van Albert Heijn lezen: Regelmatig zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen bijvoorbeeld, blijven langer goed in plastic. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf.


  Zie ook ons filmpje Biologische groenten in plastic op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

 • Fresh Food de Mare in Alkmaar deelt bij elke klant blauwe weggooi tasjes uit om fruit en andere artikelen in te verpakken. Dit is in strijd met de wet.

 • 23-06-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Een winkelier mag u geen gratis plastic tassen meegeven bij de verkoop van producten of goederen. Maar er zijn, onder andere vanuit het oogpunt van hygiëne, een paar uitzonderingen op dit verbod - zie hieronder. Als een winkelier het verbod overtreedt kunt u daar melding van maken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.


  In de volgende gevallen mag mag een winkelier of marktkoopman wel gratis een zeer dunne gratis plastic tas meegeven:
  1. Om te voorkomen dat onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie, door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf.
  Voorbeelden:
  - Onverpakt (zomer)fruit, zoals: aardbeien, bessen, abrikozen, appels en peren.
  - Onverpakte groenten, zoals: asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten.
  - Onverpakte broodwaren, zoals: krentenbollen, broodpuntjes, croissants.


  2. Om te voorkomen dat lekvocht van (half)rauwe vis, vlees of gevogelte uit een niet-afgesloten verpakking leidt tot kruisbesmetting van andere etenswaren, die daardoor ongeschikt raken voor consumptie.
  Voorbeelden:
  - Rauwe vis of half-rauwe vis, zoals haring, die in papier is verpakt.
  - Half-rauw of niet volledig gegaard vlees, zoals rosbief, verpakt in losse folievellen.


  Tot slot: over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Bij mijn lenzen van 123Lens zit een zuignapje voor harde lenzen. Dit is een plastic instrumentje, dat verpakt zit in een plastic hulsje, verpakt in een totaal overbodig plastic...

 • 13-06-2019 Reactie 123Lens: De zuignapjes worden inderdaad in een dubbele verpakking geplaatst. Dit gebeurt overigens door de fabrikant, wij zijn slechts reseller van deze producten.


  De bewuste zuignap is een hygiënisch instrument dat op een contactlens, welke in het oog zit, wordt geplaatst om deze te kunnen verwijderen uit het oog. De zuignap wordt eerst in een plastic buis geplaatst ter bescherming. De vorm van het zuignapje is van belang om goed op de contactlens te kunnen plaatsen, dus ter voorkoming van vervorming is een stevig omhulsel belangrijk. Deze koker is te openen, waardoor een bacteriële besmetting zou kunnen plaatsvinden, zonder dat de eindgebruiker hiervan weet. Daarom wordt de koker weer omhult door een plastic, hermetisch afgesloten verpakking, zodat deze niet bacterieel besmet kan worden.


  Hopelijk verschaft deze beschrijving voldoende uitleg waarom de zuignap in een dubbele verpakking wordt verpakt.

1 / 2 / 3 / 4 >