• Kan mijn plastic afval goed verwerkt worden wanneer ik het voor het inleveren thuis in een versnipperaar doe? Dit scheelt in de zak veel ruimte waardoor ik minder plastic zakken...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U kunt het plastic het beste als volgt aanbieden: schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het PMD gooit.


  U kunt het beter niet door de versnipperaar halen omdat er bij de verwerking van het plastic nog een nascheiding plaatsvindt. Er worden nog allerlei verschillende soorten plastic uit het plastic gehaald.

 • Zoekende naar een vraag over wat wel of niet in de PMD bak mag kwam ik op jullie site uit. Ik had een vraag over aluminiumfolie en las dat aluminiumfolie als verpakking, zoals...

 • 02-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het klinkt inderdaad wat onlogisch: aluminium is immmers aluminium, maar toch mogen alleen verpakkingen bij het PMD (verpakkingen van plastic en metaal en ook de drankenkartons). De reden hiervoor is dat er over verpakkingen een verwijderingsbijdrage wordt betaald door producenten van verpakkingsmaterialen.


  Als producent van verpakkingsmateriaal ben je in Nederland (net als in de rest van Europa) verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval uit huishoudens. Bij ieder product waar een verpakking omheen zit, is in de verkoopprijs een klein bedrag meegenomen. Van deze verwijderingsbijdrage wordt de afvalverwerking betaald.

 • Wanneer je via de huisarts medicatie op recept besteld, krijg je er bij onze apotheek belachelijk grote plastic zakken omheen. Soms per doosje voor meerdere gezinsleden. Al vaak...

 • 07-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het gereedmaken van medicatie die de klant voor langere tijd gebruikt vindt op een andere locatie plaats dan de apotheek waar de klant deze ontvangt. Omdat deze recepten vaak bestaan uit een combinatie van meerdere verpakkingen en geneesmiddelen, worden deze gebundeld in een transparante verpakking. Het pakket is voorzien van een etiket met daarop de inhoud en de gegevens van de klant. Het pakketje met medicijnen wordt daarna verstuurd aan de apotheek waar de patiënt klant is. De apotheker controleert aan de hand van het recept nogmaals de inhoud van het pakketje. Door de transparante verpakking kan dit proces plaatsvinden zonder dat hierbij de verpakking geopend behoeft te worden. Als klanten ter plekke klaargemaakte of te leveren medicijnen bij hun apotheek ophalen, is een dergelijke omverpakking uiteraard niet nodig.

 • Vandaag weer eens bestelde medicijnen opgehaald bij mijn apotheek (Brocacef) en zoals gewoonlijk zit het verpakt in een plastic zakje. Dat is toch niet meer van deze tijd.... Plastic...

 • 05-08-2019 Reactie Brocacef: Graag lichten wij toe waarom wij geneesmiddelen in plastic verpakken. Het gereedmaken van herhaalmedicatie vindt geautomatiseerd buiten de apotheek plaats. Op deze locaties staan machines die alle herhaalmedicatie verpakken. Het is een complex proces. Verpakkingen van geneesmiddelen zijn soms groot of juist klein. Daarnaast kunnen onze klanten veel of weinig medicatie nodig hebben.


  Het gebruik van papier is niet mogelijk, omdat papier kwetsbaarder is en sneller scheurt. Daarom hebben wij gekozen voor zo dun mogelijk plastic dat toch voldoende stevig is voor het veilig verzenden en transporteren van geneesmiddelen. Wij hebben daarnaast meerdere formaten, zodat wij een zo klein mogelijke zak voor het verpakken van een recept kunnen gebruiken. Doordat het plastic transparant is, kan lokaal in de apotheek ook efficiënt de inhoud van de zak worden gecontroleerd. In het kader van de veiligheid zijn er nationaal een aantal regels afgesproken over het verpakken en etiketteren van geneesmiddelen, waaraan wij ons uiteraard aan houden.


  Bij het afhalen van in de apotheek klaargemaakte recepten wordt de medicatie zoveel mogelijk in papieren zakken gedaan of los meegegeven (transport via een tas die de cliënt zelf meeneemt).
  Brocacef blijft zoeken naar mogelijkheden die het gebruik van plastic kunnen terug dringen.

 • Kan er geen verplichting komen, dat op elk stukje verpakking of gebruikt materiaal een vermelding moet komen te staan, hoe dit te scheiden? Bijvoorbeeld dat op een papieren verpakking...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er bestaat een systeem waarmee u kunt zien hoe u uw verpakkingsafval op de beste manier kunt weggooien, namelijk de logo's van de Weggooiwijzer - zie hieronder. Dat is belangrijk: verpakkingen kunnen namelijk worden verwerkt en gerecycled, indien ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen.


  Op steeds meer verpakkingen staan de logo's van de Weggooiwijzer. Het is echter niet verplicht om een dergelijk logo te plaatsen op een verpakking. Mocht het logo niet op een verpakking staan, dan kunt u de fabrikanten op deze mogelijkheid wijzen. Dit kan ook via het Meldpunt Verpakkingen.


  De iconen van de weggooiwijzer staan hieronder. Bovenaan het icoon staat om welk onderdeel van de verpakking het gaat. Bijvoorbeeld een papieren wikkel, een glazen pot of een blikje. Het icoon in het midden en de tekst daaronder laten zien waar u de verpakking het beste kunt weggooien.


  Meer informatie over de weggooiwijzer vindt u hier: https://meldpuntverpakkingen.nl/8241/weggooiwijzer.html

   

 • Ik bestelde een lippenstift van Clinique bij Bol.com. Een doosje van 10 bij 2 bij 2 cm zat in een kartonnen envelop van 35 bij 25 cm. Dat is nogal overbodig.

 • 05-08-2019 Reactie Bol.com: Bol.com probeert op zoveel mogelijk manieren onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. Wij versturen onze artikelen vanuit meerdere warehouses waardoor het voor kan komen dat een klant niet één maar meerdere pakketten ontvangt. Hiermee kunnen we de klantbelofte waarmaken maar kan het voor de klant vreemd overkomen om meerdere pakketten te ontvangen terwijl het om een enkele bestelling gaat.


  Daarnaast vertellen we tijdens het proces aan de operator welke doos er gebruikt moet worden om het artikel in te verpakken. In onze warehouses liggen enkele miljoenen verschillende artikelen waar we zo goed mogelijk onze verpakkingen op aanpassen. Soms gebeurt het dat artikelen niet goed in het huidige assortiment van dozen passen. Zo kan het voorkomen dat je een grotere doos ontvangt dan gewenst.


  Wij zijn constant aan het evalueren of de huidige manier van verpakken nog de beste is. Zo maken we steeds meer gebruik van automatische verpakkingsmachines en verminderen we het verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk.

 • De Smint pastilles (duopack) zitten in een plastic doosje met schuif, zodat je er één tegelijk uit kunt schudden. Het doosje is in cellofaan verpakt. De doosjes worden...

 • 29-07-2019 Reactie Perfetti Van Melle/Smint: In het kader van duurzaamheid zijn wij als Perfetti Van Melle dagelijks aan de slag om te kijken hoe wij dingen beter kunnen doen. Naast duurzaamheid staan voedselveiligheid en de kwaliteit van het product voor ons ook altijd hoog in het vaandel. Voedselverpakkingen zijn gebonden aan strenge wetgeving en er zijn aanvullende richtlijnen voor specifieke materialen als bijvoorbeeld plastic. Binnen dit speelveld streven wij naar het verduurzamen van onze verpakkingen, zonder compromissen te hoeven maken ten aanzien van voedselveiligheid en onze kwaliteit van het product.


  Zo zijn onze Smintjes heel gevoelig voor blootstelling aan vocht en nemen, wanneer geopend, snel de invloeden van buitenaf op. De mintjes worden dan zacht en de smaak gaat zeer snel verloren. We streven ernaar om onze producten in de meest optimale condities bij onze klanten te krijgen om zo de productkwaliteit te kunnen garanderen. Dit is waarom onze individuele Smint dispensers, de standaard uitvoering van dit product, van een sealing zijn voorzien.


  Uiteraard behoort het verduurzamen van verpakkingen tot onze MVO strategie en zullen de komende jaren al onze verpakkingsvormen aan strengere normen dienen te voldoen. De door u genoemde omverpakking zal dan ook onder de loep genomen worden om te zien welke verbeterstappen op termijn gemaakt kunnen worden.

 • Bij veel boterhamzakjes en vuilniszakken (KOMO) worden sluitclips geleverd. Daarmee bedoel ik die witte sluitclips die je kunt afscheuren; ze bestaan uit een plastic buitenlaag...

 • 07-08-2019 Reactie SKH: De KOMO gecertificeerde afvalzakken voldoen aan bepaalde eisen, die worden bepaald door het college van deskundigen afvalzakken. Eén van de eisen uit de huidige beoordelingsrichtlijn (BRL) is dat er sluitstrips meegeleverd worden bij iedere rol zakken. Deze eisen kunnen echter door het college worden aangepast als dit mogelijk is binnen het productieproces en als dit door een meerderheid van de leden van het college wordt gesteund.


  Dit onderwerp is recentelijk aan de orde gekomen in het college van deskundige afvalzakken, en iedereen is van mening dat het niet nodig is om de verpakking van plastic te maken. Tevens wordt nagedacht om de zak beter te kunnen scheiden door deze een andere kleur te geven en zijn er ideeën over het vervangen van de sluitstrips (plastic met metaaldraad), daar deze ook slecht te scheiden zijn.

 • Vorige maand schreef het VVD-gemeenteraadslid Hugo Bellaart op de site van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat de doelstelling 'Van Afval naar Grondstof' (VANG) ondoordacht...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft 21 juli 2019 via de Volkskrant gereageerd op deze beweringen: We moeten de ingeslagen weg naar het toepassen van plasticafval naar grondstof versnellen. Hij legt stap voor stap uit waarom de uitspraken van de heer Bellaart niet waar zijn.


  zie: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen~bd2c859c/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D1%26ved%3D2ahUKEwjI3Nya48jjAhVDIlAKHVvWAB8QFjAAegQIAhAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.volkskrant.nl%252Fcolumns-opinie%252Fwe-moeten-de-ingeslagen-weg-naar-het-toepassen-van-plasticafval-naar-grondstof-versnellen%7Ebd2c859c%252F%26usg%3DAOvVaw0l3i55Z-NcIWRA-lOKBchu

 • Ik probeer multi-layer verpakkingen te voorkomen bij de aankoop van mijn boodschappen. Daarbij loop ik tegen twee vragen waarbij ik online geen antwoorden kan vinden. Hoe kan ik...

 • 05-08-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De multi-layer verpakking waar u op doelt is - zoals de chipszak - is een plastic verpakking met een 'opgedampt' laagje aluminium. Dit laagje houdt licht en zuurstof het beste tegen en daardoor zijn de chips langer houdbaar. Nadeel is dat deze verpakking niet recyclebaar is.


  Een dergelijke multi-layer verpakking is aan de buitenkant niet altijd goed te herkennen, want één van de meest in het oog springende eigenschappen is de glimmende binnenkant. Soms kun je het zien aan de 'seal' van de verpakking.


  De meest bekende multi-layer verpakking noemt u al: de chipszak. Ook crackers en nootjes zitten vaak in een dergelijke multi-layer verpakking. Verder kunt u denken aan verpakkingen van koffie, snoep, soep en melkpoeder.


  Verder wellicht interessant voor u om te weten: het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een Community of Practice gelanceerd voor laminaat verpakkingen (ook wel: multi-layer verpakkingen genoemd). Zes vooraanstaande bedrijven werken samen om flexibele verpakkingen circulair te maken. Voor meer informatie zie: https://www.kidv.nl/8981/merkeigenaren-gaan-uitdaging-aan-om-flexibele-verpakkingen-circulair-te-maken.html?ch=DEF

1 / 2 / 3 / 4 >