• Mag een verpakking van cellofaan bij het oud papier?

 • 08-02-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Cellofaan is een plastic; het wordt bijvoorbeeld gebruikt als een transparante folie om bloemen. In het verleden werd cellofaan vervaardigd van cellulose, en daar dankt het zijn naam aan. Tegenwoordig is het gewoon plastic, maar we noemen het nog steeds cellofaan.


  De verpakking moet dus bij het plastic afval / PMD. 

 • Waarom zoveel onnodige plastic tassen bij Albert Heijn bestelde boodschappen en niet alles in de kratten die ook worden meegeleverd? Liever een extra krat dan soms wel vijf extra...

 • 08-02-2019 Reactie Albert Heijn: Door nieuwe regelgeving mogen wij de plastic tas(sen) waarin we uw boodschappen vervoeren niet langer gratis aanbieden. Zijn er tassen gebruikt bij uw bestelling, dan vindt u een vast bedrag van 5 cent terug op de factuur onder het kopje ‘plastic verpakkingsmateriaal’. Deze 5 cent investeren wij in verduurzaming.


  Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben.
  De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u ?4 statiegeld.
  Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.


  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en meer tijd zou kosten voor onze bezorgers.


  De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • Bij het openen van het deksel van de roomboter in kuipje van Albert Heijn tref je een aluminiumfolie vastgekleefd aan het kuipje. Als je dat verwijdert zit er nog een plastic...

 • 08-02-2019 Reactie Albert Heijn: De smeerbare roomboter van Albert Heijn heeft inderdaad een deksel, aluminiumfolie en een laagje plastic. Het laagje plastic wat in contact komt met de boter, is om oxidatie van het product te vermijden en versheid te behouden. Zonder deze folie komt de boter in contact met zuurstof en kan er vergeling van de boter of korstvorming op het product ontstaan. De aluminium folie is nodig om oxidatie en droging te vermijden en de versheid te behouden. Tevens zorgt deze folie ervoor om het kuipje hermetisch af te sluiten (onverbreekbaarheid).

 • Waarom zit op fruit zo'n plastic (papier) sticker? We moeten dit allemaal weggooien en veel hiervan komt in de groenbak.

 • 08-02-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Wij hebben eerder meldingen over dit onderwerp gehad, en deze voorgelegd aan Albert Heijn en Jumbo. Hieronder kunt u de reacties lezen:


  Reactie Albert Heijn: Er zijn grote verschillen tussen de diverse rassen appels en peren die Albert Heijn onverpakt aanbiedt in de winkel. Zowel wat betreft uiterlijk en smaak, als qua prijs. Om verwarring te voorkomen bij klanten en aan de kassa, waar de producten gewogen worden en de eindprijs bepaald, kiezen we ervoor om alle losse appels en peren van een sticker te voorzien met daarop het juiste ras. Al lange tijd is Albert Heijn op zoek naar betaalbare biologisch afbreekbare stickers, echter zijn deze nog altijd niet gevonden.


  Reactie Jumbo: Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft uw vraag voorgelegd aan de Vereniging Afvalbedrijven, die 80% van de professionele composteerinstallaties in Nederland vertegenwoordigt. Zij gaven aan dat de papieren stickertjes gewoon mee composteren. Een klein stukje papier met een beetje lijm kan geen kwaad. Het is dus niet nodig de papieren stickertjes van afbreekbaar materiaal te maken, hoewel er wel bedrijven zijn die stickers van afbreekbaar materiaal op de markt brengen.

 • Op veel fruit van Albert Heijn zit tegenwoordig een sticker. Per appel, per peer etc. Deze stickers zijn van plastic en komen in de groene container terecht bij de schillen wanneer...

 • 08-02-2019 Reactie Albert Heijn: Er zijn grote verschillen tussen de diverse rassen appels en peren die Albert Heijn onverpakt aanbiedt in de winkel. Zowel wat betreft uiterlijk en smaak, als qua prijs. Om verwarring te voorkomen bij klanten en aan de kassa, waar de producten gewogen worden en de eindprijs bepaald, kiezen we ervoor om alle losse appels en peren van een sticker te voorzien met daarop het juiste ras. Al lange tijd is Albert Heijn op zoek naar betaalbare biologisch afbreekbare stickers, echter zijn deze nog altijd niet gevonden.

 • Plastic bus is in mijn ogen een grote blunder. Daarnaast lijkt de smaak veranderd? Ik heb een eerdere klacht en reactie gelezen. Mijn antwoord: De kaas was altijd al lang houdbaar....

 • 11-02-2019 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Waar moet ik de verpakking van de koffiemelkcupjes van Friesche Vlag afdanken?

 • 08-02-2019 Reactie Friesche Vlag: Wij kunnen u melden dat de (lege) Goudband Koffiemelk 7,5 g cups aangeboden mogen worden bij het PMD-afval.
  Hierbij dient de seal losgetrokken te worden van de cup. Deze dient men apart aan te bieden bij het PMD-afval.

 • De plastic tube tandpasta van Elmex met stadop zit in een extra kartonnen doosje. Kan dit doosje niet weg? Het heeft geen nut: het ziet er niet aantrekkelijker uit en er staat...

 • 11-02-2019 Reactie Elmex/Colgate-Palmolive: Het kartonnen doosje dat we gebruiken als verpakking voor onze tandpasta komt tegemoet aan de behoefte om voldoende relevante informatie weer te kunnen geven aan consumenten. Ook beschermt het doosje het product tijdens het transport. Waar mogelijk bieden wij stand-up tubes aan zonder kartonnen doosje, maar dit vereist het gebruik van meer plastic in het maken van de tube om de kwaliteit en integriteit van het product te garanderen.
  Colgate-Palmolive zet zich in voor het verbeteren en het verduurzamen van haar verpakkingen en we boeken aanzienlijke vooruitgang. Ongeveer 37% van onze verpakkingen wereldwijd, komt uit gerecyclede bronnen. Meer dan 80% van onze pulp en papier is gecertificeerd, of is in het proces om te worden gecertificeerd, als zijnde afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Ons doel is om in 2020 het gerecyclede deel van onze verpakkingen te verhogen tot 50%. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website:
  www.colgate.com/app/Colgate/US/Corp/LivingOurValues/Sustainability/HomePage.cvsp


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Klik hier voor eerdere meldingen over de doosjes om tandpastatubes en de reacties van fabrikanten.

 • Ik kan bij de Albert Heijn kiezen uit twee verschillende literverpakkingen houdbare melk. Welke is milieutechnisch het beste? Beiden worden in Almere ingezameld bij het PMD. Gevoelsmatig...

 • 24-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Er zijn veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk dat de verpakking het product goed beschermd en aansluit bij uw consumptiebehoefte.


  In 2010 is in Engeland onderzoek gedaan naar de milieu-impact van verschillende melkverpakkingen. Daarbij is ook gekeken naar de milieuwinst die kan worden behaald met het gebruik van gerecycled materiaal of het lichter maken van de verpakking. De studie richt zich op verpakkingen voor gepasteuriseerde melk die beschikbaar zijn op de Britse markt, onder andere HDPE-flessen (jerrycans), PET-flessen en drinkpakken met schroefdop. Uit de studie blijkt dat de grootste milieuwinst kan worden geboekt door het kleiner of lichter maken van de verpakking, zolang de melkverpakking het product nog goed beschermd. Ook het recyclen van de verpakking draagt aanzienlijk bij aan milieubesparing.


  In de meeste gemeenten in Nederland worden plastic verpakkingen gescheiden ingezameld, zodat deze gerecycled kunnen worden. Ook drankenkartons worden in veel gemeenten gescheiden omdat deze, ondanks de verschillende lagen materialen, recyclebaar zijn. Het is dus goed om uw melkverpakking na gebruik in de juiste afvalbak weg te gooien, zodat hij gerecycled kan worden.


  Kortom: uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meest duurzame keuze is onder andere ook afhankelijk van uw consumptiegedrag en of u de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.

 • Waarom appels verpakken in een kartonnen bakje en dan in plastic verpakken?

 • 08-02-2019 Reactie Jumbo: Bepaalde appels zijn inderdaad alleen op deze wijze verkrijgbaar (o.a. Jazz appels). Deze appels worden vaak in standaard hoeveelheden gekocht: per 4 of 6 stuks verpakt. Om het de klant makkelijk te maken is ervoor gekozen de appels in deze hoeveelheid te verpakken. Wanneer er meer vraag is naar losse appels zullen we ervoor kiezen ze los te verkopen.

1 / 2 / 3 / 4 >