• Bij welk afval hoort de zak waar de Senseo koffiepads inzitten?

 • 24-11-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De zak waar de Senseo koffiepads in zitten hoort in de vuilnisbak (restafval). Er zit een aluminium laagje in en dat maakt deze verpakking niet geschikt is voor plasticrecycling.

 • Ik heb vier knoopbatterijtjes besteld bij Conrad online. Tot mijn verbazing werden deze aangeleverd in een flinke doos (35 x 25 x 5 cm), bovendien gevuld met een soort piepschuim...

 • 30-11-2017 Reactie Conrad: Algemeen kunnen wij inzake het gebruik van ruime verpakkingen het volgende verklaren. Ons magazijn in Zuid-Duitsland is volledig geautomatiseerd en kan alleen met dozen werken. Deze dozen hebben we in alle soorten en maten. Echter soms is een product zo klein dat zelfs de kleinste doos nog groot lijkt. Bovendien verzenden we alles per pakketpost, zodat het voor de klant traceerbaar is door middel van een track & trace-code. Bij brievenbuspost is dit zonder ingrijpende operationele aanpassingen en bijbehorende investeringen niet mogelijk.
  Tevens is het goed om te weten dat ons verpakkingsmateriaal milieuvriendelijk en afbreekbaar is. Het opvulmiddel van witte vlokken is gemaakt van mais en mag daardoor in de groene bak. Dit materiaal staat ook bekend onder de naam Playmais. Het karton kan uiteraard bij het oude papier.

 • Fijn om te zien dat Albert Heijn van steeds meer producten ook een biologische variant heeft. Ik probeer onder andere vanuit milieuoverwegingen steeds meer biologisch te eten en...

 • 30-11-2017 Reactie Albert Heijn: Het klopt dat voorheen de meeste diepvriesproducten van AH in kartonnen doosjes waren verpakt. Een deel van ons assortiment is dat nog steeds (bijvoorbeeld het fruit). De kartonnen doosjes kunnen niet bij het oud papier omdat ze voorzien zijn van een speciale coating die geschikt is voor diepvriesproducten. Deze doosjes moeten dus altijd bij het reguliere restafval afgevoerd worden. De plastic zakken kunnen via het plastic inzamelpunt ingeleverd worden voor hergebruik, dus vanuit duurzaamheid betekent dit een reductie van het restafval.
  Het klopt dat sommige zakken eerst te groot waren voor de producten, dus 1/4 product en 3/4 lucht. Dit is nu aangepast naar 3/4 product en 1/4 lucht. Voor sommige producten is dit al in gang gezet en zichtbaar in de winkel, voor andere producten zijn deze binnenkort zichtbaar. We werken er dus aan om de hoeveelheid plastic tot een minimum te reduceren.

 • Ik ontving een darmonderzoekpakket van het RIVM. Alles was apart verpakt. De papieren zaten in een plastic etui en het apparaatje om het monster te nemen was apart verpakt. De...

 • 29-11-2017 Reactie RIVM: Het bevolkingsonderzoek darmkanker besteedt op de volgende manier aandacht aan duurzaamheid. Om verspilling tegen te gaan ontvangt iedereen die voor het eerst uitgenodigd gaat worden voor het bevolkingsonderzoek darmkanker drie weken van te voren een zogenaamde 'vooraankondiging'. Als men de test niet wil ontvangen, kan men dit aangeven. Op die manier wordt voorkomen dat er onnodig uitnodigingspakketten opgestuurd worden.


  Bij de keuze van de verpakking is verder de eis gesteld dat deze verpakking met minimale hoeveelheid materiaal dient te worden uitgevoerd. De letterlijke eis was: "de verpakking dient te voldoen aan de Packaging waste directive 94/62 EC." De huidige leverancier van de verpakkingen voldoet hieraan.


  Eigenschappen zoals vocht- en luchtdichtheid, die voor de bescherming van de test en het terugzenden van het monster van groot belang zijn om de kwaliteit van de test te bewaken en het monster tegen invloeden van buitenaf te beschermen, zijn cruciaal geweest bij de keus voor de verpakking van de ontlastingtest van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Plastic bleek aan deze eigenschappen te voldoen. Naast het kwaliteitsbelang is het eveneens essentieel om personen die met het monster moeten werken, zoals de postverzender, op deze wijze niet in aanraking te laten komen met de inhoud van de test. Het is daarnaast van belang om te realiseren dat een papieren of kartonnen verpakking niet per se beter is voor het milieu zolang de verwerking van plastic materiaal adequaat plaatsvindt.

 • De smeerbare roomboter van Albert Heijn (in kuipje) is overbodig en dubbel verpakt. De verpakking heeft namelijk een deksel en aluminiumfolie, en dan komt daarna ook nog eens een...

 • 30-11-2017 Reactie Albert Heijn: De smeerbare roomboter van Albert Heijn (in kuipje) heeft inderdaad een deksel, aluminiumfolie en een laagje plastic. Het laagje plastic wat in contact komt met de boter, is om oxidatie van het product te vermijden en versheid te behouden. Zonder deze folie komt de boter in contact met zuurstof en kan er vergeling van de boter of korstvorming op het product ontstaan. De aluminium folie is nodig om oxidatie en droging te vermijden en de versheid te behouden. Tevens zorgt deze folie ervoor om het kuipje hermetisch af te sluiten (onverbreekbaarheid).

 • Ik heb twee vragen over het scheiden van afval:
  1. In vleesbakjes van de supermarkt zit vaak een geperforeerd velletje om het vocht op te vangen. Mag je dit laten zitten als...

 • 24-11-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: het antwoord op uw vragen:
  1. Het matje dat onder vlees zit om het vocht op te vangen, moet u verwijderen uit het plastic vleesbakje. Dit matje moet namelijk bij het restafval.
  2. De spiritusfles mag in de PMD zak of bak. Laat de dop er op: deze is doorgaans ook van plastic en voorkomt geklieder.
  Wij willen u graag wijzen op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal https://www.afvalscheidingswijzer.nl. De Afvalscheidingswijzer wijst je de juiste bak voor je afval.

 • DekaMarkt verkoopt komkommers met een plasticje erom. Het nut ontgaat mij volledig. Een komkommer in plastic is eerder rot omdat ie z'n vocht niet kwijt kan. De enige bijdrage...

 • 07-12-2017 Reactie DekaMarkt: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij komkommers. We verkopen graag het hele jaar door, en deze zijn soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de komkommers langer goed en dit voorkomt dan weer voedselverspilling. Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade fruit zichtbaar.
  Uiteraard zijn wij continue op zoek naar de beste oplossingen en alternatieven als het gaat om verpakkingsmaterialen.

 • Ik zoek me suf, maar mogen de maaltijdzakjes van kattenvoer nu wel of niet bij het plastic afval? Op internet spreekt iedereen elkaar tegen. En stel het mag wel, waarom staat er...

 • 06-11-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Zakjes kattenvoer moeten bij het restafval. Het aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling. Het recyclingsymbool slaat op de kartoonen doos, die bij het oud papier mag.

 • Via Lidl koop ik regelmatig Bellarom Espresso koffiebonen UTZcertified 100% Arabica. Mijn vraag is of de verpakking bij het papier/plastic moet of bij het restafval.

 • 24-11-2017 Reactie Lidl: Hartelijk dank voor uw reactie. De verpakking van de Bellarom Espresso koffiebonen mag bij het restafval.

 • Albert Heijn verkoopt zakken met diepvries pangasiusfilet (minimaal 5 stuks). De stukken vis zijn sinds kort in deze zak ook nog afzonderlijk verpakt. Ik begrijp dat het handig...

 • 30-11-2017 Reactie Albert Heijn: Wij kunnen u melden dat wij begin volgend jaar (rond maart 2018) de filets niet meer individueel zullen verpakken. In plaats daarvan worden de filets voorzien van een dun laagje ijs waardoor ze in de diepvries niet uitdrogen.

1 / 2 / 3 / 4 >