• Ik heb een vraag aan Lays over de verpakking van hun chips met aluminium binnenlaag. Deze verpakking is niet te recyclen. De producten van Boerderijchips (http://boerderijchips.nl/)...

 • 26-05-2018 Reactie Lay's (Pepsico): PepsiCo heeft uitgebreid onderzoek gedaan welk verpakkingsmateriaal de kwaliteit van onze chips het beste beschermt. De verpakking met een super dun laagje aluminium kwam daarbij als beste uit de test. De samenstelling van ons verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat de versheid, smaak en knapperigheid van onze chips gewaarborgd zijn tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.


  PepsiCo is echter nooit gestopt met onderzoek naar hoogwaardig verpakkingsmateriaal dat niet alleen de kwaliteit van onze producten garandeert maar ook het milieu spaart. PepsiCo heeft als doelstelling dat 100% van de verpakkingsmaterialen voor 2025 geschikt zijn voor hergebruik of recyclebaar.

 • Waar ik me aan erger dat Albert Heijn veel soorten vegetarische melk verkoopt waarvan de verpakking bij het restafval moet AH Soja Drink, AH Amandel Drink). Ik gebruik zelf deze...

 • 26-05-2018 Reactie Albert Heijn: Momenteel gebruiken wij het logo voor drankenkartons niet, de reden is dat in veel gemeenten hiervoor nog geen gescheiden inzameling geregeld was. Recent hebben wij van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) begrepen dat ondertussen in bijna alle gemeenten drankenkartons gescheiden ingeleverd kunnen worden en overwegen wij om hiervoor ook een logo op onze verpakkingen te introduceren. Echter, inmiddels hebben wij begrepen dat het KIDV aan het kijken is om het drankenkarton logo te vervangen door een PMD logo. We wachten deze discussie af voordat we een definitief besluit nemen om een nieuw logo op onze verpakkingen te plaatsen.

 • De tube tandpasta van Sensodyne wordt in een overbodig kartonnen doosje verpakt. De fabrikant stelt het doosje nodig te hebben om alle informatie op kwijt te kunnen, maar die informatie...

 • 26-05-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: We krijgen regelmatig meldingen over dit onderwerp binnen. Zelfs zoveel dat we er een FAQ van hebben gemaakt -zie https://meldpuntverpakkingen.nl/4073/veel-gestelde-vragen.html?ch=MP&zoek=tandpasta Hieronder kunt u de reactie lezen van Sensodyne.


  Reactie Sensodyne: Het gebruik van de omdoos om tandpastatubes is steeds vaker terug te zien in het schap. Hiervoor is een aantal argumenten te noemen:
  Consumenteninformatie: de doos biedt meer ruimte voor meer uitleg. Een doos heeft vier zijden waarop plaats voor (extra) informatie is. De industrie brengt in toenemende mate producten op de markt die een toegevoegde waarde bieden voor de consument zoals bij whitening tandpasta’s en tandpasta’s voor gevoelige tanden. Voor deze producten is meer ruimte nodig om informatie te verstrekken en de claims bij het product uit te leggen. Deze informatie is noodzakelijk voor de consument om een weloverwogen keus te kunnen maken.
  Verpakkingsefficiëntie: in verband met internationale harmonisatie. Tandpasta’s worden vaak in meerdere landen op de markt gezet. Eén omdoos voor een aantal landen waarop alle relevante talen staan zorgt voor een efficiëntieslag. Zo kan de productie (geen aparte productielijnen) en logistiek (één distributiecentrum) beter worden ingericht en hoeft er niet voor alle landen een andere verpakking gemaakt te worden.
  Specifieke verpakking vanwege formulering: Een aantal tandpasta’s vereist het gebruik van aluminium aan de binnenkant van de tube om de formuleringen zo goed mogelijk te behouden. Aluminium vervormt makkelijk waardoor de tube gevoeliger is voor (transport)schade. Door een doos te gebruiken, kan de tube beter worden beschermd.
  Bescherming tijdens transport: Een beschadigde tube is onverkoopbaar. Het product moet in dat geval worden afgedankt. Een goede bescherming in de hele logistieke keten is noodzakelijk.
  Materiaalreductie: Er is minder plastic verpakkingsmateriaal nodig door gebruik van een omdoos. Door een omdoos kunnen dunnere plastic tubes worden gebruikt. Een kartonnen omdoos leidt tot een besparing van kunststof verpakkingsafval. Daarbij is karton beter en makkelijker te recyclen.

 • In mijn ogen kan deze verpakking duurzamer. Een klein neutraal kartonnen doosje (voor in dit geval drie scheer koppen) in een kleine dunne envelop met QR-code zou voldoende moeten...

 • 04-05-2018 Reactie Bol.com: Wij streven continu naar een zo duurzaam mogelijk proces met minimaal kartonverbruik. Wel erkennen wij dat het voor kan komen dat de verpakking van het artikel of de verzenddoos niet exact passend zijn bij het product. In dit specifieke geval gaat het om overmatig gebruik van verpakkingsmateriaal.


  We zoeken steeds vaker naar oplossingen, al dan niet in samenwerking met producenten van de artikelen. Ook wordt een steeds groter gedeelte machinaal verpakt, hetgeen ons in staat stelt om de hoogte van verpakkingen aan te passen op de hoogte van het bestelde artikel. Helaas zijn we nog niet in staat om alle artikelen als zo danig te verpakken.
  Het streven naar duurzame oplossingen passen wij bijvoorbeeld ook toe bij de bouw van onze nieuwe fulfilmentcenter waarbij wij het hoogste BREAAM-NL duurzaamheids certificaat hebben behaald.

 • Bij Bueno zitten twee chocolade reepjes in een verpakking; deze zijn daarnaast ook nog beide verpakt in plastic. Dit lijkt mij overbodig. Bij Twix zitten ook twee 'reepjes' gewoon...

 • 24-05-2018 Reactie Bueno (Ferrero): Bueno heeft bewust gekozen om haar Bueno chocoladerepen afzonderlijk te verpakken. De twee voornaamste redenen hiervoor zijn de volgende:
  Bueno is een uniek product, maar ook erg kwetsbaar. Bueno is delicate wafel, bedekt met chocolade. Een individuele verpakking beschermt het product tegen contact met lucht en eventuele vochtigheid, zodat de wafel tot aan de THT-datum gegarandeerd luchtig en knapperig is.
  Door de individuele verpakking stimuleren we onze consumenten het product te delen met vrienden en familieleden en niet meteen zelf helemaal op te eten. Zo kun je van Bueno genieten als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon en actieve levensstijl.


  Duurzaam verpakken bij Ferrero
  Uiteraard zijn verpakkingen en het verduurzamen daarvan een belangrijke pijler van onze wereldwijde MVO-strategie. Hierbij zoeken we altijd naar de balans tussen productkwaliteit, productbescherming (vanaf het moment dat het verpakt wordt), gebruiksgemak, recyclebaarheid en milieu-impact. Dit is een proces waar we continu mee bezig zijn. Mocht u meer willen weten over duurzaam verpakken bij Ferrero, dan verwijzen we u graag naar ons meest recente CSR-rapport: https://www.ferrerocsr.com/index.php?lang=NL

 • De vers afgebakken broodjes van Albert Heijn, zoals frikandelbroodjes en saucijzenbroodjes, zaten voorheen altijd in een doorzichtig plastic schaaltje, dat makkelijk te recyclen...

 • 18-06-2018 Reactie Albert Heijn: We zijn ons ervan bewust dat de huidige manier van verpakken niet ideaal is.
  De reden dat we op deze verpakking zijn overgestapt heeft met de kwaliteit van de producten te maken. Bij de blisters die we hiervoor gebruikten ging de kwaliteit verloren doordat we het vocht niet kwijt konden. Dit is ook zo het geval bij gebruik van een geheel plastic zakje, plastic is niet vocht doorlaatbaar waardoor de producten hun krokantheid verliezen.
  We zijn ons ervan bewust dat we nu een combinatie materiaal gebruiken dat, voor een goede recycling, door de klant uit elkaar gehaald moet worden. Dit is niet ideaal is. We blijven kijken naar alternatieve verpakkingen.

 • In welke bak moet ik de volgende verpakkingen weggooien?
  1. Honden- en kattenvoer/snoep en dergelijke zit in plastic zakjes, waar aan de binnenkant een aluminium coating zit....

 • 18-06-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U vraagt bij welke afvalsoort u een aantal producten/productgroepen af moet danken. Om even het rijtje af te gaan:
  1. Zakjes honden- en kattenvoer met een aluminium binnenlagje moeten bij het restafval. Het aluminium laagje maakt het folie ongeschikt voor plasticrecycling.
  2. Alleen verpakkingsplastic hoort bij het PMD of plasticinzameling. Hard plastic van producten kan voor recycling worden ingeleverd bij de milieustraat van de gemeente. Kleine stukken hard plastic en ander plastic folie kunnen bij het restafval.
  3. Potgrond is geen verpakking, maar kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl


  Voor een antwoord op dit soort vragen kunt u ook kijken op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal: www.afvalscheidingswijzer.nl

 • Ik heb een vraag over meerdere verpakkingen, waarbij het mij gaat om bij welk type afval het moet (PMD, rest afval):
  - Biologisch afbreekbare producten in GFT container Mogen...

 • 25-05-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: U vraagt bij welke afvalsoort u een aantal producten/productgroepen af moet danken. Om even het rijtje af te gaan:
  - Biologisch afbreekbare plastic zakjes mogen bij het GFT afval, of als u het daar niet bij gooit; bij het restafval.
  - Lege lachgaspatronen mogen bij het PMD.
  - Een kartonnen koffiebekertje met plastic coating mag bij het PMD.
  Voor dit soort vragen kunt u ook kijken op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal: www.afvalscheidingswijzer.nl

 • Waarom zijn de zakjes bij de Albert Heijn waarin ik mijn appels, peren, et cetera afweeg, en bijvoorbeeld ook de zakjes bij het brood, eigenlijk van plastic en niet van een ander...

 • 26-05-2018 Reactie Albert Heijn: Wij maken afwegingen voor onze verpakkingen op het gebied van wet- en regelgeving (bijvoorbeeld materiaalkeuze), houdbaarheid (bijvoorbeeld plastic om komkommer), herkenbaarheid (bijvoorbeeld AH excellent producten), transport en opslag (bijvoorbeeld vorm wasmiddelflessen), gebruik (bijvoorbeeld hersluitbare verpakking kaas) en duurzaamheid (bijvoorbeeld zo min mogelijk materiaalgebruik).


  Papier is niet per definitie beter voor het milieu dan plastic. Er is wel minder CO2 uitstoot voor een kilo papier in vergelijking tot een kilo plastic. Maar papier is minder stevig, waardoor er ook meer van nodig is. Dit heft dat effect vaak op (zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/). Daarnaast kan de caissière ook niet zien wat er in een papieren zak zit, waardoor hij of zij deze open zou moeten maken bij het afrekenen. Dit zorgt voor langere rijen bij de kassa. Wij maken daarom altijd een afweging tussen de verschillende materialen met betrekking tot duurzaamheid en de uitwerking op het proces in de winkel.

 • Hiermee wil ik de thee van Lipton melden. Het betreft de thee die niet in gewone platte zakjes zit, maar in driehoekjes. Het is mooi dat Lipton geen gebruik maakt van nietjes om...

 • 25-05-2018 Reactie Lipton (Unilever): Dank voor uw interesse in Lipton. Unilever (Lipton) heeft een ambitieuze doelstelling: een bedrijf zonder afval worden. Bij de ontwikkeling van het verpakkingsontwerp is het belangrijk rekening te houden met verschillende aspecten, zoals veiligheid, hygiëne, gewicht, hernieuwbaarheid, houdbaarheid en het integrale logistieke proces, om inzicht te krijgen in de daadwerkelijk impact. Qua milieu-impact kan een verpakking van PET gunstiger zijn, onder andere omdat de piramide-theezakjes zijn gemaakt van PET kunnen ze heel efficiënt worden gemaakt en gesealed. Hierbij wordt er relatief weinig materiaal gebruikt (40% minder materiaal dan reguliere theezakjes). Dit betekent dat de CO2-uitstoot als onderdeel van een piramide-theezakje, 1/5 deel is van de CO2-uitstoot van reguliere theezakjes. Vanuit een perspectief van 'carbon footprint' is het kunststof theezakje dus een milieuvriendelijke oplossing.


  We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen. Enerzijds door het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. Zo is er voor thee een speciaal project om naar alternatieve materialen te onderzoeken die biologisch afbreekbaar zijn.


  Meer informatie over het Unilever Sustainable Living Plan en meer details over de voortgang in en de verduurzaming van verpakkingen is te bekijken op Unilever.nl - Naar een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal. Zie ook de aankondiging van 4 april 2018 over samenwerking m.b.t. de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige recycling technologieën voor PET: Baanbrekende voedselverpakkingstechnologie voor 100% PET recycling; samen met Ioniqa Technologies & Indorama ventures.

1 / 2 / 3 / 4 >