• Sinds kort is er een nieuwe verpakking van de biologische hagelslag van Albert Heijn. Hierin zit een plastic venster. De verpakking kan zo niet in zijn geheel bij het oud papier....

 • 04-08-2017 Reactie Albert Heijn: De verpakking is altijd onderdeel van discussie op het moment dat wij besluiten tot redesign van verpakkingen. Als het venster in een verpakking niet groter is dan het formaat van een creditcard, dan mogen ze nog bij het oud papier worden weggegooid. Bij de AH bio hagel is het venster kleiner dan een creditcard en hoeft u het venster dus niet eerst te verwijderen.

 • Om de tube tandpasta van Zendium zit een doosje. Dit is onnodig Vroeger werden de tubes gewoon los verkocht

 • 04-08-2017 Reactie Zendium (Unilever): Hartelijk dank voor uw reactie. Wij stellen uw bezorgdheid ten aanzien van de milieu-impact die onze producten met zich meebrengen zeer op prijs. 


  Omdoosjes voor tandpasta’s dragen bij aan goede voorlichting en verbeterde productkwaliteit tijdens transport en op het schap. Goede voorlichting aan de consument is bij een tandpasta als Zendium belangrijk en uitvoerig consumentenonderzoek heeft aangetoond dat het merk hierin meer moet investeren. De unieke werking van Zendium op basis van enzymen en proteïnen is complex. Een omdoosje creëert extra ruimte op de verpakking en maakt het mogelijk de specifieke werking van Zendium uitgebreider toe te lichten om zo consumenten op het moment van hun aankoop in de winkel hierop attent te maken. Er is gekozen voor een kartonnen omdoosje dat 100% recyclebaar is en effectief gerecycled wordt in Nederland. 85% van het in Nederland gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt (bron: PRN Monitor).


  Wij erkennen de noodzaak om de milieu impact van verpakkingen te verminderen en werken hier hard aan. Unilever heeft als onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan ambitieuze doelstellingen om de impact op het milieu te halveren. Afval en verpakkingsmaterialen spelen daar een zeer belangrijke rol in. Deze doelstellingen willen we onder andere bereiken door verpakkingsmateriaal te verminderen door enerzijds het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen.


  We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen. Bij de keuze voor verpakking moet steeds de juiste balans gevonden worden tussen wat belangrijk is voor het merk/kwaliteit van het product en de impact op het milieu. Meer informatie over het Unilever Sustainable Living Plan en meer details over de voortgang in en de verduurzaming van verpakkingen is te bekijken op: Afval & Verpakkingsmateriaal.

 • Op het journaal zag ik een item over het afvoeren van PMD (Plastic, Metalen verpakkingen en Drankenkartons). Het blijkt dat wanneer je PMD in een grijze Komo zak doet, en deze...

 • 04-08-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: PMD of plastic verpakkingsafval wordt bij voorkeur in een doorzichtige (Plastic Heroes) zak aangeleverd. De afvalinzamelaar kan dan namelijk makkelijk beoordelen dat het inderdaad om PMD afval gaat. Bij PMD in grijze zakken gaat dat moeilijker. Ze worden er vaak wel op gewicht uitgehaald (restafval weegt zwaarder dan PMD). Zakken met andere afvalstoffen worden afgekeurd en als restafval verwerkt. Om het de afvalinzamelaars makkelijker te maken, en te voorkomen dat het PMD onterecht afgekeurd wordt, kunt u dit afval inderdaad beter in een doorzichtige zak aanbieden. 

 • Vaak twijfel ik of een verpakking nu wel of niet in de PMD-zak kan. Bij twijfel doe ik het dan bij het restafval. Is het niet mogelijk om fabrikanten op de verpakking te laten...

 • 14-07-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Steeds meer bedrijven gebruiken een logo op hun verpakking dat aanduidt in welke bak de verpakking thuishoort. Een voorbeeld hiervan is de weggooiwijzer (www.weggooiwijzer.nl). Echter is het gebruik van deze logo's niet verplicht voor bedrijven. 


  PMD wordt in steeds meer gemeenten ingezameld, maar nog niet in alle Nederlandse gemeenten. Daarom zijn er tot nu toe weggooiwijzer-logo's beschikbaar voor plastic verpakkingen, drankenkartons (sappakken, zuivelpakken, etc.) en voor verpakkingen van blik. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) houdt de ontwikkelingen rond de inzameling van PMD in de gaten en kijkt naar de mogelijkheden voor het invoeren van een PMD weggooiwijzer logo. 


  Als u twijfelt of een verpakking bij het PMD kan, kunt u kijken in de Afvalscheidingswijzer. Deze geeft voor meer dan 1000 producten en materialen een advies in welke afvalbak u het product kwijt kunt. U kunt de Afvalscheidingswijzer ook als app op uw smartphone installeren.

 • Ik koop geregeld een zeep dispenser met 250 ml hand wash van Neutral. De dispenser is meerdere malen bruikbaar, maar een navulverpakking is niet te vinden. Waarom verkopen jullie...

 • 18-08-2017 Reactie Neutral: Bij de ontwikkeling van het verpakkingsontwerp wordt rekening gehouden met verschillende (milieu)aspecten, zoals veiligheid, hygiëne, gewicht, hernieuwbaarheid, houdbaarheid en het integrale logistieke proces.


  Navulverpakkingen kunnen een waardevolle bijdrage bieden aan verduurzaming, wanneer rekening wordt gehouden met alle bovengenoemde aspecten. Op dit moment worden de mogelijkheden van navulverpakkingen voor Neutral Hand Wash onderzocht.


  We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om - in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen - de milieu impact van onze producten te verminderen. Bij het meten van milieu impact is de gehele waardeketen van belang (van verpakkingsontwerp tot recycling). Ook is het relevant altijd naar de product-verpakkingscombinatie te kijken (onder andere het reduceren van verspilling en verlengen van houdbaarheid).


  Met een duurzame groeiambitie draagt Unilever concreet bij aan de transitie naar een circulaire economie, onder andere door verpakkingsmateriaal te verminderen, hergebruik te stimuleren en verpakkingen recyclebaar te maken, waardoor meer waarde in de keten behouden blijft. Unilever heeft zich wereldwijd gecommitteerd aan 100% recyclebare plastic verpakkingen in 2025.


  Meer informatie over het Unilever Sustainable Living Plan en meer details over de voortgang in en de verduurzaming van verpakkingen is te bekijken op:  Afval & Verpakkingsmateriaal.

 • De Axium Hoge D Extra vitaminetabletten van Sanofi Aventis zitten in een plastic potje met daaromheen een kartonnen doosje. De doos is 6x8x12 cm (lxbxh), en de pot past er net...

 • 14-07-2017 Reactie Axium (Sanofi-Aventis): Uw vraag met betrekking tot de verpakking van Axium Hoge D Extra wordt reeds beantwoord op onze website, bij F.A.Q., onderaan: https://www.axiumvitaminen.nl/veel-gestelde-vragen.html.
  Axium heeft verschillende productlijnen in het assortiment, deze series bestaan uit verschillende producten. Voor deze producten wordt gebruik gemaakt van volledig recyclebare potjes. Ook is gekozen voor uniformiteit en dus één uitstraling van een serie. Door de uniformiteit kopen we een beperkt aantal potformaten in, dat leidt tot goedkoper inkopen en tot een lagere prijs voor de consument.


  Het gebeurt niet veel meer dat geneesmiddelen los in een potje worden verpakt, bij voedingssupplementen is dat wel het geval. Daar moet dan op het potje allerlei verplichte informatie staan die er soms alleen op past als het potje groter is dan voor de inhoud noodzakelijk is. We hebben wel gevraagd of we die informatie op een andere manier konden bieden aan de consument, zoals met een ‘peel-off’ etiket, maar dat mocht niet van de Nederlandse Voedsel- En Warenautoriteit (NVWA).


  Desalniettemin, we zijn momenteel bezig met een re-evaluatie van deze series en onderzoeken de mogelijkheid om de verpakkingen te vereenvoudigen.

 • Het kartonnen doosje van een tube Parodontax tandpasta bevat, naast mat-ogend karton, ook glimmend karton. Mag deze kartonnen verpakking nog steeds bij het oud papier?
  En...

 • 04-08-2017 Reactie Parodontax: Ja het doosje mag nog steeds in zijn geheel bij het oud papier. U heeft inderdaad een goed idee aangebracht om op de verpakking te vermelden waar het bij hoort.


  Reactie Meldpunt Verpakkingen: Op steeds meer verpakkingen staan de logo's die aangeven waar de verpakking(onderdelen) weggegooid moeten worden, zoals de Weggooiwijzer (www.weggooiwijzer.nl). Het gebruik van deze logo's wordt gestimuleerd, maar is niet verplicht. Bedrijven bepalen zelf of ze gebruik maken van deze logo's.

 • Ik maak al een aantal jaar gebruik van de bezorgservice van Albert Heijn. Het valt mij echter op dat Albert Heijn veel verpakkingsmateriaal gebruikt. De boodschappen komen in statiegeld...

 • 04-08-2017 Reactie Albert Heijn: Om de kwaliteit van uw boodschappen te garanderen, vervoeren wij uw boodschappen op verschillende temperaturen in onze bestelwagens. Uw diepvriesartikelen worden vervoerd in een isolatiebox. In deze box zit zogenaamd droog-ijs. Diepvriesartikelen komen zo altijd diepgevroren aan. De koelversproducten zitten in een koelbox en de ongekoelde artikelen worden in handige klapkratten bezorgd, welke meegenomen worden tot de plek waar u de boodschappen wilt hebben. De koelbox wordt meteen weer retourgenomen. Voor een krat betaalt u 4 euro statiegeld. Deze kratten kunt u bij een volgende bestelling weer inleveren bij de bezorger.
  De plastic tas is bij online de ladingdrager in het logistieke proces. Zouden we deze tas niet gebruiken, dan zouden de producten los in een koelbox gaan en daardoor kunnen we geen producten van verschillende klanten in één koelbox vervoeren, hetgeen zorgt voor lucht in de keten en wat zou vragen om een minder duurzame oplossing zoals extra ruimte dus extra bezorgauto's. Ook zouden we de producten los aan de klanten moeten overdragen wat klanten niet wenselijk vinden en wat meer tijd zou kosten voor onze bezorgers. De papieren tas heeft met het logistieke proces van de webwinkel te maken (afkomstig uit een ander distributiecentrum). Hierdoor kan het voorkomen dat een aantal houdbare producten in een bruine papieren tas zitten.

 • Er zit een kartonnen doosje om de tube Zendium tandpasta; ik gooi dat thuis meteen weg. Waarom zit er een kartonnen doosje omheen? Kan het niet weg? Dat scheelt productie van karton...

 • 14-07-2017 Reactie Zendium (Unilever): Hartelijk dank voor uw reactie. Wij stellen uw bezorgdheid ten aanzien van de milieu-impact die onze producten met zich meebrengen zeer op prijs. 


  Omdoosjes voor tandpasta’s dragen bij aan goede voorlichting en verbeterde productkwaliteit tijdens transport en op het schap. Goede voorlichting aan de consument is bij een tandpasta als Zendium belangrijk en uitvoerig consumentenonderzoek heeft aangetoond dat het merk hierin meer moet investeren. De unieke werking van Zendium op basis van enzymen en proteïnen is complex. Een omdoosje creëert extra ruimte op de verpakking en maakt het mogelijk de specifieke werking van Zendium uitgebreider toe te lichten om zo consumenten op het moment van hun aankoop in de winkel hierop attent te maken. Er is gekozen voor een kartonnen omdoosje dat 100% recyclebaar is en effectief gerecycled wordt in Nederland. 85% van het in Nederland gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt (bron: PRN Monitor).


  Wij erkennen de noodzaak om de milieu impact van verpakkingen te verminderen en werken hier hard aan. Unilever heeft als onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan ambitieuze doelstellingen om de impact op het milieu te halveren. Afval en verpakkingsmaterialen spelen daar een zeer belangrijke rol in. Deze doelstellingen willen we onder andere bereiken door verpakkingsmateriaal te verminderen door enerzijds het gewicht te reduceren en anderzijds meer recyclebare verpakkingen te ontwikkelen.


  We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om in samenwerking met onze leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen de impact van onze producten op het milieu te verminderen. Bij de keuze voor verpakking moet steeds de juiste balans gevonden worden tussen wat belangrijk is voor het merk/kwaliteit van het product en de impact op het milieu. Meer informatie over het Unilever Sustainable Living Plan en meer details over de voortgang in en de verduurzaming van verpakkingen is te bekijken op: Afval & Verpakkingsmateriaal.

 • Veel soorten verpakkingen van allerlei soorten materiaal, zoals potten en flessen zijn zodanig van vorm dat (de laatste resten van) de inhoud er bijna niet uit te halen is. Bijvoorbeeld...

 • 25-08-2017 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bedankt voor uw melding. Het is inderdaad zonde als u de verpakking niet goed leeg kunt maken. Echter is hier geen algemeen antwoord op te geven, omdat het per verpakking en product verschillend kan zijn waarom de verpakking er zo uit ziet en of daar eventueel aanpassingen in gemaakt kunnen worden. Als u een voorbeeld geeft van een verpakking/merk, dan kunnen we uw vraag voorleggen aan een bedrijf.

1 / 2 / 3 / 4 >