• Waarom zijn theezakjes van Pickwick los in een papieren hoesje verpakt? De zakjes kunnen toch ook direct in het doosje?

 • 17-04-2018 Reactie Pickwick: Bij de meeste varianten Pickwick thee worden de theezakjes apart verpakt in papieren envelopjes om de thee te beschermen tegen de invloed van vocht en (zon)licht, en tegen het verlies van aroma’s. Vaak worden in huishoudens verschillende van onze Pickwick varianten naast elkaar gebruikt, waardoor het in de regel langer duurt voordat een doosje leeg is. Het papieren zakje kan bij het oud papier. Pickwick houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu en gebruikt niet meer materiaal dan nodig is.

 • Via post ontvangen: een cadeaukaart van bol.com, ter grootte van een bankpas. Deze zat in een kartonnen envelop maat folio.

 • 16-04-2018 Reactie bol.com: Wij erkennen dat het kan voorkomen dat de grootte van een bol.com verzenddoos niet exact passend is bij de grootte van het product. Het betreft uitzonderingen. Dagelijks verstuurt bol.com tienduizenden pakketjes. Een steeds groter gedeelte wordt machinaal verpakt, hetgeen ons instaat stelt om de hoogte van verpakkingen aan te passen op de hoogte van het bestelde artikel. Helaas zijn we nog niet in staat om alle artikelen als zo danig te verpakken.
  Wij streven naar een zo duurzaam mogelijk proces met minimaal kartonverbruik. Het streven naar duurzame oplossingen passen wij bijvoorbeeld ook toe bij de bouw van onze nieuwe fulfilmentcenter waarbij wij het hoogste BREAAM-NL duurzaamheids certificaat hebben behaald.

 • Bij de diepvries pangasiusfilet van Albert Heijn gingen voorheen alle visjes los in de grote zak. Nu zitten alle visjes in de zak maar om het visje zelf ook nog een plastic. Waarom?...

 • 07-04-2018 Reactie Albert Heijn: Wij kunnen u melden dat wij vanaf begin mei 2018 de filets niet meer individueel zullen verpakken. In plaats daarvan worden de filets voorzien van een dun laagje ijs waardoor ze in de diepvries niet uitdrogen.

 • Nu we van de plastic tasjes in de winkel af zijn (het was even wennen) lijkt het me handig om het plastic om de post aan te pakken. Bij het versturen van post wordt heel veel in...

 • 13-04-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Over de wikkels om tijdschriften zijn meedere meldingen geweest; we hebben er zelfs een FAQ van gemaakt - zie https://meldpuntverpakkingen.nl/4073/veel-gestelde-vragen.html?ch=MP&zoek=tijdschrift


  Hier staan de alternatieven op een rij: Het minst milieubelastend is het om het adres op de omslag van het tijdschrift te printen, zodat wikkels/folies helemaal niet nodig zijn. Een andere oplossing is een extra strook met scheurrand aan de omslag, die wordt gebruikt om het tijdschrift dicht te plakken en tevens dienst doet als adresdrager. De achterkant wordt gebruikt om activiteiten aan te kondigen, zodat je deze agenda als smalle strook heel gemakkelijk kunt losscheuren om ergens op te hangen o.i.d.
  Als er inserts (bijv. extra reclame of een acceptgiro) bij een magazine worden gevoegd kan een verpakking of wikkel nodig zijn. De tijdschriftwikkel kan een papieren envelop of een geseald zakje van kunststof zijn. Kunststof is ten opzichte van papier in het voordeel, omdat het een licht materiaal is. De papieren envelop (formaat A4) is ongeveer 12 keer zwaarder dan het kunststof zakje en daardoor CO2-technisch in het nadeel. Stichting Papierrecycling Nederland geeft aan dat, hoewel ze een groot voorstander zijn van de inzet van papieren/kartonnen verpakkingen, bij deze specifieke toepassing kunststof minder milieubelastend is. Ondanks dat de grondstof voor papier en karton geheel hernieuwbaar is (en dus biobased), is het gewicht van de verpakking in het nadeel van papier. Daarbij komt het voordeel dat kunststof waterdicht is, en papier de post minder goed kan beschermen tegen vocht.

 • Ik kocht pralines van Delicata bij Albert Heijn. Een derde van het doosje bestaat uit een verhoogde onderkant (zie foto). Dit dient nergens toe. Het doosje had dus een derde keer...

 • 16-04-2018 Reactie Albert Heijn: Bij de ontwikkeling van de verpakking van de pralines hebben we uitvoerig naar de verpakking gekeken omdat we zelf ook vonden dat er veel lucht in zat. Helaas hebben we hier geen oplossing voor kunnen vinden om de volgende redenen (in volgorde van belangrijkheid):
  - Om te voorkomen dat de pralines beschadigen moeten ze strak in het doosje zitten, vandaar de ophoging en het opvulmateriaal.
  - Het is niet wenselijk om meer pralines in de verpakking te stoppen vanuit prijs oogpunt.
  - Grotere pralines zijn niet wenselijk.
  - Het effect is over de verschillende doosjes anders omdat de grootte van pralines afwijkt.
  - In verband met de uitstraling is wel gekozen voor gelijke kubusvormige doosjes voor de hele pralines-lijn.
  De verpakking is gemaakt van enkel papier/karton waardoor de scheiding makkelijk is. Alleen de stickers ten behoeve van anti diefstal zijn van plastic. Op de verpakking staat duidelijk aangegeven dat de box 16 pralines bevat, plus het gewicht.

 • Ik heb een melding over de dagcrème van Kruidvat, Skin Science. Het kleine plastic witte inzetpotje is gevuld met 50 ml dagcrème. Dit inzetpotje gaat in het grotere glazen rode...

 • 17-04-2018 Reactie Kruidvat: De Skin Science dag- en nachtcrème 50 ml potten zijn voorzien van een gekleurde coating aan de binnenkant van de pot. Om de crème te beschermen tegen de invloeden van de chemische coating is er voor de oplossing gekozen om de crème in een kunststof binnenpot te verpakken waardoor contact met de coating voorkomen wordt. Natuurlijk spelen ook de kleur en andere uiterlijke kenmerken mee in de besluitvorming van de verpakking. 
  Wij nemen de opmerking uiteraard mee bij een volgende productevaluatie.

 • Ik lees over het scheiden van verpakkingsmateriaal. Volgens mij is het beter om zo min mogelijk afval te produceren, bijvoorbeeld door van de bakker de verpakking zo lang mogelijk...

 • 17-04-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het is goed om kritisch en bewust om te gaan met verpakkingsmateriaal, en verpakkingen doelbewust te kiezen.


  Overigens hebben verpakkingen een functie, en  verpakkingen beschermen een product tegen beschadiging tijdens transport en opslag, en kunnen daarmee verspilling voorkomen. En bij voedsel verlengen ze de houdbaarheid van het verpakte product. Omdat in het product vaak (veel) meer grondstoffen en energie gestoken zijn dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling de meeste milieuwinst op. Een product verpakken en goed gebruiken is beter voor het milieu, dan een onverpakt product (gedeeltelijk) weggooien omdat het beschadigd of bedorven is. Twee voorbeelden: als een elektrisch apparaat tijdens transport beschadigd raakt en onverkoopbaar is, veroorzaakt dat meer milieubelasting dan een stevige verpakking. En onverpakte koekjes worden snel zacht en zijn dus maar kort houdbaar als ze niet goed (in plastic) verpakt worden.


  Van de totale milieubelasting van het voedsel dat consumenten kopen, komt 11 procent voor rekening van de verpakkingen. De productie van het product zelf veroorzaakt 74 procent van de milieubelasting en 15 procent komt voor rekening van het weggooien van voedsel. Letten op verpakkingen kan milieuvoordelen opleveren, maar er is een veel grotere milieuwinst te halen door kritisch te kijken naar de producten die je koopt. Denk daarbij aan seizoensproducten en meer plantaardig eten in plaats van vlees, zuivel, kaas en eieren. Zo is de consumptie (inclusief verliezen) van dierlijke eiwitten verantwoordelijk voor ruim 50% van de totale milieubelasting van voedsel. Ook het voorkomen van voedselverspilling vermindert de milieubelasting. Daar kunnen verpakkingen ook een bijdrage aan leveren, omdat ze producten beschermen tegen beschadiging en bederf. Het milieuvoordeel dat dit oplevert is echter niet in cijfers uit te drukken.


  zie ook: https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html&faq=663

 • Welke plastic verpakkingen kan niet worden recycled ? Hoe wordt dit niet te recycled plastic verwerkt? Welke plastic producten worden verbrand of in de grond gestopt?

 • 06-04-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Plastic afval wordt in Nederland steeds meer gerecycled en steeds minder verbrand met energieterugwinning. De inzameling en recycling van plastic afval uit huishoudens en bedrijven is de laatste jaren sterk gestegen. Dit leidt ertoe dat er steeds minder plastic uit Nederlands afval wordt verbrand. In 2015 werd er 477 kton plastic verpakkingen op de markt gebracht, daarvan werd 242 kton ter recycling aangeboden. Dat komt neer op een recyclepercentage van 51%. 31 kton is in 2015 verbrand met energieterugwinning, dat is 7%. Het recyclingpercentage van kunststof verpakkingsafval ligt ruim boven de Europese doelstelling (22,5%) en ook boven de Nederlandse doelstelling (45%). De meest recente cijfers en percentages gaan over het jaar 2015, de cijfers van 2016 zijn nog niet beschikbaar. Bron: https://afvalfondsverpakkingen.nl/a/i/AFV_monitoring_2015_web3.pdf 

 • Ik begrijp intussen dat de chipszakken met aluminium ccoating (nog) niet te recyclen zijn. Ik las op https://regiohollandbovenamsterdam.nl/ondernemen/parels/pepsico...

 • 06-04-2018 Reactie Lay's (PepsiCo): PepsiCo heeft uitgebreid onderzoek gedaan welk verpakkingsmateriaal de kwaliteit van onze chips het beste beschermt. De verpakking met een super dun laagje aluminium kwam daarbij als beste uit de test. De samenstelling van ons verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat de versheid, smaak en knapperigheid van onze chips gewaarborgd zijn tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
  PepsiCo is echter nooit gestopt met onderzoek naar hoogwaardige verpakkingsmateriaal dat niet alleen de kwaliteit van onze producten garandeert maar ook het milieu spaart. PepsiCo heeft als doelstelling dat 100% van de verpakkingsmaterialen voor 2025 geschikt zijn voor hergebruik of recyclebaar.

 • Iedereen stopt groente en fruit in de supermarkt en (o.a. om af te wegen) in een plastic zak. Bij mij belandt die plastic zak thuis vaak direct in de prullenbak omdat het fruit...

 • 12-04-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: In uw melding stelt u twee vragen. 1. Waarom gebruikt de supermarkt plastic tasjes om groente en fruit in af te wegen? en 2. Waarom geen papieren zak in plaats van plastic? Wij zullen hieronder op uw vragen ingaan. 


  1. Verpakking heeft een functie. Ten eerste is er het hygiëne aspect: het is fijn als groente/fruit niet op de band hoeft te liggen. Daarnaast moet het voor de caissière duidelijk zijn wat u afrekent. Bovendien weegt de caissière uw groente/fruit.


  2. Uit onderzoek blijkt dat papieren zakken niet per definitie duurzamer zijn dan plastic tasjes.
  Meer informatie hierover kunt u lezen bij de veelgestelde vragen op de website van het Meldpunt Verpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/veel-gestelde-vragen/661/is-papier-beter-voor-het-milieu-dan-kunststof-als-verpakkingsmateriaal.html

1 / 2 / 3 / 4 >