• Wordt er ook plastic afval naar het buitenland uitgevoerd? En wat gebeurt er dan mee?

 • 02-12-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Veel Europese landen, waaronder ook Nederland, exporteren afval naar China, om het daar te laten verwerken en recyclen. Het gaat, in de Nederlandse situatie, dan om bedrijfsafval, en niet om plastic afval uit huishoudens. China heeft in 2017 echter een importverbod aangekondigd voor 24 afvalsoorten, waaronder kunststof.


  Kunststof verpakkingsafval van Nederlandse huishoudens wordt alleen afgezet binnen Europa bij gecertificeerde recyclers. In een audit wordt getoetst of het recycling proces op een juiste manier plaatsvindt en voldoet aan de richtlijnen van de certificering. Het grootste deel van het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval uit Nederland, wordt gerecycled in Nederland en Duitsland.

 • Onzinnig dat HEMA een 5pack sokken verkoopt aan een hangertje.

 • 27-11-2019 Reactie HEMA: HEMA is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om al onze artikelen zo verantwoord mogelijk te verpakken met zo min mogelijk verpakking(smaterialen).
  De meeste sokken hangen nog steeds – zoals voorheen – aan alleen een wikkel of een banderol. Echter, 5 paar sokken bleek hiervoor te zwaar en deze lagen dus de hele tijd op de grond in de winkel, vandaar dat we hier een hangertje hebben moeten toevoegen. Ondertussen blijven we onderzoeken hoe dit slimmer kan.

 • Er zit overbodig doosje om de tandpasta van parodontax. Jaren geleden werden ze wel gewoon zonder doosje verkocht.

 • 27-10-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: We krijgen regelmatig meldingen over dit onderwerp binnen. Zelfs zoveel dat we er een FAQ van hebben gemaakt -zie https://meldpuntverpakkingen.nl/4073/veel-gestelde-vragen.html?ch=MP&zoek=tandpasta


  Reactie Parodontax: Een verpakking kan meerdere functies hebben. In dit geval is productuitleg de belangrijkste functie. GSK maakt tandpasta voor consumenten met specifieke tandproblemen, zoals tandgevoeligheid of tandvleesproblemen. Op de tandpastaverpakking staat informatie over gebruik en effect van deze gespecialiseerde tandpasta’s voor tandvleesproblemen. Gebitsverzorging is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse lichaamsverzorging en een goede behandeling kan extra tandartsbezoek voorkomen.

 • De ossenworst van Deen zit verpakt in plastic. Daaromheen zit nog een plastic bakje met folie. Bij de Albert Heijn verkopen ze de worst gewoon los zonder extra folie en bakje.

 • 07-12-2019 Reactie Deen: Je ziet de 'dubbele verpakkingen' met name bij producten die nog gerookt of gekookt worden tijdens het produceren. Zo zitten bij ons de 'Andijkertjes' en de 'gerookte Amsterdamse ossenworst' in een rook doorlatende darm zodat ze tijdens het roken voldoende smaak kunnen krijgen. Het probleem is dat ook zuurstof door deze darm heen kan en als we ze niet snel weer inpakken in een gasdichte folie verkleuren deze artikelen bruin.
  Rookworst maar ook hammetjes worden vaak gekookt in de vacuüm- kookzak waarin ze worden geproduceerd. Dit scheelt weer één of meer processtappen tijdens de productie en ook dat is weer winst voor het milieu.
  Uiteindelijk hebben alle bovengenoemde verpakkingen ook nog het nadeel dat ze door hun grillige vorm niet of nauwelijks beplakt kunnen worden met de wettelijk vereiste etiketten. 
  Het voorbedrukken van de basis verpakking zou uitkomst kunnen bieden maar omdat deze verpakkingen nog gekookt worden, moet de bedrukking grote temperatuurschommelingen kunnen doorstaan. Hiervoor zijn druktechnieken nodig die niet alleen duur zijn, maar ook nog eens slecht voor het milieu. In de praktijk zie je dan ook vaak een dubbele verpakking die in ons geval wel in zijn geheel maar uit twee materialen bestaat, namelijk plastic en papier. Beide zijn goed te recyclen en dus voor ons tot nu toe de beste keuze.
  Voor wat betreft het produceren van voorverpakte artikelen hanteert de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) strenge regels.
  Alleen als producten vanuit een toonbank worden verkocht en semi-ambachtelijk (onverpakt) worden aangeboden mag je afwijken van je houdbaarheidsstudies en etiketeer wetgeving. 
  Voorbeelden hiervan zijn o.a. de rookworsten bij de Hema, maar ook bijvoorbeeld afbakbroodjes die los worden gepresenteerd.
  Daarnaast geeft onze kwaliteitsmedewerker ook dit nog aan: We hebben een diversiteit aan producten en ieder product vraagt om een specifieke verpakking. Enerzijds om het product veilig te houden tot het einde van de houdbaarheid maar ook om te kunnen voldoen aan de geldende eisen op het gebied van de etikettering. Wij zijn om dit moment technisch nog niet in staat om te werken met een bedrukking op het worstje zelf.
  Om alle varianten die wij hier produceren op een universele manier te kunnen verpakken waarbij we ook de juiste gegevens aan kunnen brengen, kiezen we ervoor om alles in één type materiaal te verpakken. Het plastic is goed te recyclen en kan door de consument dan ook in de plastic container worden gedaan.

 • Waarom wordt alle groente bij de supermarkt in plastic verpakt? Dit doen ze bij de groenteboer toch ook niet.

 • 25-10-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Het lijkt misschien onlogisch, maar een plastic folie om groenten en fruit verlengt wel terdege de houdbaarheid van het product. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Het hangt bijvoorbeeld van het seizoen af of er wel of geen plastic om producten als komkommer, paprika en tomaat gedaan wordt. Een lange houdbaarheid is vooral van belang in de wintermaanden. De komkommers komen dan niet uit Nederland en het duurt langer voor ze in de winkel liggen. In de zomer liggen Nederlandse komkommers binnen anderhalve dag in de winkel. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen.


  Hieronder kunt u de reacties van Albert Heijn en Dirk van den Broek lezen:


  Reactie Albert Heijn: Wij verpakken groente alleen in plastic omwille van de kwaliteit en houdbaarheid. Zonder plastic verpakking zijn sommige producten korter houdbaar, waardoor er meer verspilling van voedsel is.
  Inmiddels liggen de paprika's weer zonder seal in de winkels, met uitzondering van enkele winkels in regio Zaandam, die ontvangen met seal. Ook de Belgische filialen krijgen met seal. De reden hiervoor is dat wij een test
  uitvoeren om de verspilling in de winkel in beeld te brengen omdat paprika's zonder verpakking best snel achteruit gaan in kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de aubergine.


  Reactie Dirk van den Broek: Net als u vinden wij het belangrijk om spaarzaam om te gaan met het milieu. Soms zijn plastic verpakkingen echter onmisbaar, bijvoorbeeld bij paprika’s. We verkopen graag het hele jaar door, en dan zijn deze soms verpakt in plasticfolie. Op deze manier blijven de producten langer goed en minder kwetsbaar. Dit voorkomt dan weer voedselverspilling.
  Verpakkingen worden ook gebruikt om de producten van elkaar te onderscheiden; zo blijft bijvoorbeeld het verschil tussen regulier, biologisch en Fairtrade zichtbaar.

 • Er zit een plastic verpakking om een paprika bij Jumbo.

 • 27-10-2019 Reactie Jumbo: Wij begrijpen dat het onlogisch overkomt om groenten te verpakken. Wij proberen uiteraard ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Echter een verpakking heeft een functie en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
  In de winter komen veel producten van buiten Nederland. Deze producten worden vaak verpakt om het product te beschermen en hiermee bederf en verspilling te voorkomen. Uiteindelijk heeft weggooien en verspillen van producten een grotere milieu-impact dan de verpakking. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder aan qua milieu impact dan het plasticje erom heen.


  Aanvullende reactie Meldpunt Verpakkingen: Over het verpakken van groente en fruit in plastic (dus niet in een tasje) krijgen we regelmatig vragen. We hebben er zelfs een 'veelgestelde vraag' van gemaakt': https://meldpuntverpakkingen.nl/388/verpakkingen-en-milieu.html - Waarom worden komkommers, aubergines en paprika’s soms in plastic verpakt?

 • Wat is beter/minder slecht voor het milieu: plastic flesjes cola van 0.5 ltr of blikjes cola?

 • 25-10-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je stelde een vraag over het vergelijken van de verpakking van aluminium blikjes cola met plastic flesjes. Helaas is niet één op één te zeggen wat de minst milieubelastende verpakking is, omdat er veel verschillende factoren spelen.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • Waarom wordt ieder zakje thee van Pickwick ook nog eens apart verpakt in het doosje. Waar ook nog vaak plastic overheen zit.

 • 27-10-2019 Reactie Pickwick: Bij de meeste varianten Pickwick thee worden de theezakjes apart verpakt in papieren envelopjes om de thee te beschermen tegen de invloed van vocht en (zon)licht, en tegen het verlies van aroma’s. Vaak worden in huishoudens verschillende van onze Pickwick varianten naast elkaar gebruikt, waardoor het in de regel langer duurt voordat een doosje leeg is. Het papieren zakje kan bij het oud papier.


  Voor het gebruik van plastic folie om de Pickwick theedoosjes zijn meerdere redenen. Belangrijkste reden is behoud van geur en smaak en bescherming van de Pickwick thee. Daarnaast is het voor de consument duidelijk dat het doosje niet eerder geopend is.
  Wij voldoen met onze verpakkingen en producten aan de eisen die er wettelijk aan worden gesteld. Daarnaast kijken wij continue of het beter en milieuvriendelijker kan.

 • Het Fries roggebrood van Bolletje is de allerlekkerste van alle roggebroden die in de supermarkt te koop zijn, en ook nog eens zonder allerlei toegevoegde conserveermiddelen. Heerlijk...

 • 05-09-2019 Reactie Bolletje: Ons Fries Roggebrood wordt inderdaad bereid zonder toevoeging van conserveermiddelen. Om het roggebrood toch langer houdbaar te maken, moeten de sneetjes gepasteuriseerd worden. Voor dit pasteurisatieproces is een hittebestendige verpakking nodig. Vandaar de keuze voor deze verpakking.
  De plastic kuip kan bij het PMD-afval, waardoor het materiaal gerecycled kan worden.

 • Maïs wordt nu steeds verpakt. Je vindt het zelfs in lokale winkeltjes niet meer in hun 'natuurlijke verpakking'. Ik zou heel graag terug normaal maïs kunnen kopen.

 • 07-12-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Op uw vraag waarom maïs in plastic is verpakt, geven wij u graag iets meer achtergrondinformatie over het gebruik van verpakkingen. Vaak zien klanten verpakkingen als overbodig, terwijl ze een belangrijke functie hebben, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. De verpakking voorkomt voedselverspilling en levert dus milieuwinst op.


  Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de meeste consumenten de recyclebaarheid en hoeveelheid verpakking zien als het meest bepalend voor de milieubelasting van het product. Terwijl eten weggooien een groter effect op het milieu heeft dan besparen op verpakkingsmateriaal.


  Zie ook het volgende filmpje Biologische groenten in plastic van Albert Heijn op Appie Today: https://www.youtube.com/watch?v=R8g-USRQIDo

1 / 2 / 3 / 4 >