• Mogen de 'emmertjes' voor bijvoorbeeld de snoeptomaatjes die ze bij supermarkten verkopen bij het plastic afval?

 • 18-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: De plastic emmertjes van snoeptomaatjes en dergelijke mogen bij het plastic afval/PMD.

 • De Vrouw-bijlage van de zaterdagkrant van de Telegraaf wordt regelmatig voorzien van een plastic verpakking. Dit gebeurde o.a. 12-1-2019, en dit was uitsluitend voor het toevoegen...

 • 18-01-2019 Reactie De Telegraaf: Terecht dat u een vraag stelt over het plastic hoesje om de bijlage Vrouw; dat zit er ook echt alleen omheen als het logistiek noodzakelijk is. Standaard wordt de Vrouw samen met de bijlage 'Vrij' los ingestoken in de zaterdag editie van de Telegraaf geleverd.
  Alleen als er een losse folder, bijlage of andere product met de Vrouw mee verspreid wordt laten wij ons tijdschrift Vrouw sealen. Dit om er voor te zorgen dat het losse onderdeel niet halverwege het transport dan wel de bezorging eruit valt, wat ook vervuiling tot gevolg zou hebben. Tevens bespaart het meegeven van een losse folder tegelijk met de Vrouw extra transporthandelingen ten opzichte van aparte leveringen van de losse folder. De seal is zeer dun; we hebben echt gezocht naar een vorm waarbij het minst milieubelastend materiaal gebruikt wordt dat toch sterk genoeg is.

 • Ik vind het heel onplezierig dat de Zwitserse strooikaas van Geska in plastic zit. Ben 62 jaar en heb in mijn jeugd nooit met karton en een zogenaamd veranderende smaak ervaring...

 • 11-01-2019 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

 • Op veel plastic verpakkingen zit een papieren etiket: de broodzak, groentezak, op het bakje met champignons. Wat doe ik met zulk soort afval?

 • 12-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Plastic verpakkingen met een papieren etiket mogen bij PMD. Verwijder etikketen/ papieren stickers waar mogelijk, maar als dat niet lukt, dan is het niet zo'n groot probleem.

 • Is het mogelijk om plastic doppen en doppen van bierflesjes apart in te zamelen voor respectievelijk een blindengeleidehond en het diabetes fonds. Lijkt me een zeer goed doel om...

 • 11-01-2019 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Bedankt voor uw suggestie. Wij zijn bekend met dergelijke initiatievan
  Op het Meldpunt Verpakkingen worden regelmatig vragen gesteld over het nut van de dop op drinkpakken. Doppen van flessen en drankenkartons kunnen terug op de verpakking geschroefd worden. Ze komen dan bij het PMD of bij de statiegeldflessen en worden efficiënt gerecycled.

 • Volgens mij is de hersluitbare plastic verpakking van de jong belegen plakken kaas 20+ van Milner is zo stevig dat dit wel een belasting voor ons milieu moet zijn. Fabrikant is...

 • 18-01-2019 Reactie Milner: We hebben de verpakking van Milner plakken vernieuwd. En zijn van een hard plastic verpakking naar een envelop verpakking gegaan. We hebben daar een enorme stap gemaakt in het reduceren van de hoeveelheid plastic.
  Bij die wijziging zijn we ook overgegaan van zes dikkere plakken naar zeven dunner gesneden plakken. Het scheiden van plakken is technisch een moeilijk proces. De dikte van plakken bepaalt ook of plakken makkelijk aan elkaar blijven plakken of breken. Voor de nieuwe zeven plakken dikte voldeden de oude scheidingsvellen niet. Dat is de reden dat we naar de nieuwe plastic scheidingsvellen zijn overgestapt. Overigens loopt er momenteel een onderzoek of we deze op termijn ook weer aan kunnen passen naar een papieren vel. Maar vooralsnog is de uitkomst daarvan negatief.
  Concluderend kunnen we zeggen dat we de papieren vellen hebben vervangen door plastic vellen maar totaal een enorme reductie in de hoeveelheid plastic hebben weten te realiseren door de overgang van de oude hard plastic verpakking naar de nieuwe.

 • Albert Heijn maakt reclame dat ze minder plastic gebruiken als verpakkingsmeteriaal. Vervolgens zie ik dat ze hun bananen hebben verpakt in plastic zakken.

 • 18-01-2019 Reactie Albert Heijn: Onze bananen zijn niet in een zak verpakt, maar als losse trossen. De Albert Heijn Budget bananen zitten in een plastic zak; dit betreft een vast aantal kleinere bananen voor een vaste prijs. De zak is nodig om het onderscheid te maken met de losse bananen.

 • Binnen mijn roeivereniging willen we overstappen van koffiemelk in cupjes naar koffiemelk in een glazen fles of kartonnen pak. Kunt u mij informeren wat nu het meest duurzaam is?...

 • 03-12-2018 Reactie Meldpunt Verpakkingen: Je vraag vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de milieubelasting van de verpakking in combinatie met het product. Zo is de milieubelasting van zuivel vrij hoog. Als je op een rij zet wat er allemaal vooraf gaat in het proces totdat de (koffie)melk echt in de verpakking wordt gedaan, komt daar veel bij kijken.


  De meest duurzame keuze is onder andere afhankelijk van je consumptiegedrag en of je de verpakking gescheiden kunt inzamelen, zodat hij gerecycled kan worden.


  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/

 • De bio bananen van de Albert Heijn zijn verpakt in plastic. Waarschijnlijk omdat ze per vijf verkocht moeten worden. Maar er zijn betere oplossingen dan ze te verpakken in plastic.

 • 18-01-2019 Reactie Albert Heijn: Onze Albert Heijn bio bananen zijn niet in een zak verpakt, maar als losse trossen die met een banderol omwikkeld zijn. Deze banderol is wettelijk verplicht om het onderscheid te maken met de reguliere losse Albert Heijn Bananen. Er zit dus geen zak om deze bio Bananen.

  De bananen van de betreffende foto zijn de Albert Heijn Budget bananen met een vast aantal kleinere bananen voor een vaste prijs. De zak is nodig om het onderscheid te maken met de losse bananen.

 • Zo lang ik leef( ik ben 71) bestaat het kartonnen doosje Zwitserse kaas. Nu hebben we ineens een kartonnen doosje met een plastic dekseltje. Net nu we aan alle kanten van het plastic...

 • 11-12-2018 Reactie Geska/Emmi: Naar aanleiding van onze research & development hebben wij besloten om de verpakking drastisch te veranderen. Onze oude verpakking hebben wij vele jaren gebruikt, dit had voordelen maar ook nadelen. Hieronder verschillende redenen waarom wij zijn overgestapt naar een plastic beker:  Beter sluitende verpakking, wat ten goede komt van de kwaliteit van het product. Een hersluitbare en meer geurloze verpakking wat de houdbaarheid verlengt.
  De reden dat wij voor plastic hebben gekozen is omdat plastic geen smaakoverdracht heeft op het product. Daarnaast kan vocht van buitenaf niet door de verpakking heenkomen wat voorkomt dat deze zal gaan klonteren in de verpakking.
  Beste mogelijkheid om het design zo goed als mogelijk over te nemen zodat de verpakking direct herkenbaar is in het schap.
  Nieuwe verpakking bevat meer inhoud dan oude verpakking.

  Door de eerste twee belangrijke factoren kunnen wij een constante smaak garanderen en een langere houdbaarheidsdatum aan u geven ten opzichte van de oude verpakking.


  Onze nieuwe verpakking is geheel van plastic, waardoor deze bij het plastic afval mag. Door de verpakking te recyclen kan het plastic weer hergebruikt worden voor een nieuwe verpakking.

1 / 2 / 3 / 4 >