Home > Glas

Vragen over: Glas

 • Mag een nagellakflesje in de glasbak?

 • Als het flesje van glas is, mag dat inderdaad. Ook met een restant nagellak erin. De glasrecycler kan dat prima aan. Je kunt de recycler wel een plezier doen door het kwastje alvast bij het restafval te gooien. 

 • Zit er op grote glazen flessen statiegeld?

 • Voor sommige grote glazen drankflessen moet u statiegeld betalen. Het is voor fabrikanten niet verplicht om statiegeld te heffen op grote glazen flessen. Op kleine glazen bierflesjes zit vaak ook statiegeld. Ook dit is niet verplicht. Glazen flessen zonder statiegeld kunt u weggooien in de glasbak, zodat het materiaal kan worden hergebruikt. 

  Statiegeld is wel verplicht voor grote PET-flessen. Zie daarvoor de vragen over kunststof/plastic.

 • Waarom zit op het ene bierflesje wel statiegeld en op het andere niet?

 • Het heffen van statiegeld op bierflesjes is niet verplicht, het is een vrije keus van producenten. Dit is via de productschappen geregeld. In de praktijk bestaat tachtig procent van bierflesjes van Nederlandse brouwerijen uit statiegeldflesjes. Deze keuze wordt ingegeven door milieuoverwegingen, economische overwegingen en door de markt, omdat consumenten bij voorkeur bier in een krat willen kopen.

  Als een brouwer een hervulbare fles op de markt brengt, wordt daar statiegeld op geheven om de fles retour te ontvangen. De fles blijft in dit geval eigendom van de brouwerij. De hervulbare fles is in verhouding tot eenmalige flessen duur in aanschaf (omdat hij zwaarder is) en dat wordt terugverdiend door meermalig gebruik. Er is dus ook een economische reden om de fles weer terug te krijgen. Ook voor in Nederland gekochte buitenlandse bierflesjes moet je soms statiegeld betalen, zoals voor Duitse en Belgische flesjes. Deze hebben soms een andere vorm, maar deze flesjes kunt u ook gewoon weer bij de Nederlandse inleverpunten inleveren. 

 • Moet ik glazen potjes eerst schoonmaken voor ze de glasbak in gaan?

 • Potjes met voedselresten mogen gewoon in de glasbak. De glasrecycling heeft de potten liever schraapschoon of schudleeg, maar een groot probleem is het organisch afval (de restjes dus) nou ook weer niet: het is namelijk uit de glasscherven te halen, door de scherven eerst te drogen en daarna de tot stof verworden resten eraf te blazen. Dit is ook de boodschap van de campagne 'Glas in 't bakkie'. Spoel de potten in ieder geval niet om met warm water, dat is niet nodig en kost dus onnodig energie.

 • Moet ik de dop eerst van glazen potjes halen voor ik ze in de glasbak gooi?

 • Potjes met deksels kunnen gewoon in de glasbak. Deksels en doppen kunnen goed gescheiden worden van het glas. Sterker nog, de glasrecycler is zelfs blij met de metalen deksels en doppen, want die leveren hem geld op. Dit is ook de boodschap van de campagne 'Glas in 't bakkie'. Maar wil je ze een dienst bewijzen, gooi de plastic deksels dan bij de plasticinzameling.

 • Waarom mag niet al het glas in de glasbak?

 • Vuurvast glas (ovenschaal, theeglas), kristal, bloemenvazen, glasplaten (spiegels en ramen) en gloeilampen mogen allemaal niet in de glasbak. De samenstelling van al dit glas is anders dan van verpakkingsglas. Het bevat bijvoorbeeld lood, of het smelt niet bij de temperatuur van verpakkingsglas. Dit verstoort de glasrecycling en levert een slechte kwaliteit glas op, dat sneller breekt. 

 • Waarom moet je glas op kleur scheiden?

 • De glasbranche heeft grote behoefte aan ‘witte’ glasscherven. Van bonte scherven kun je nu eenmaal geen wit glas maken. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Dit houdt in dat er altijd een tekort is aan witte scherven en soms een overschot aan bonte (alle kleuren door elkaar).

 • Wat gebeurt er na inzameling met glas?

 • Het glasrecyclingbedrijf stort het glas uit de glasbakken op een rooster, dat werkt als een zeef. Hierop blijft grote vervuiling achter. Wat door de zeef valt komt terecht op transportbanden die het glas de fabriek in voeren. Daar wordt het glas tot scherven gebroken, en gaan de scherven een droogtrommel in. Voedselresten drogen dan in, en worden als stof uit de scherven geblazen.


  In het recyclingglas dat glasfabrieken gebruiken mag niet meer dan 25 gram vervuiling zitten per 100 kilo glas. Om deze norm te halen wordt het glas ontdaan van alle niet-glazen delen. Grote magneten halen metalen dekseltjes eruit. Laserogen detecteren ondoorzichtige deeltjes steen, keramiek en porselein, die vervolgens van de loopband worden 'afgeschoten' door middel van luchtdruk. Een zogeheten cycloon zuigt de lichte delen van de band: kurk, papieren wikkels en plastic dopjes. Aan het eind van de band verwijdert een wervelstroomscheider de niet-magnetische metalen, zoals aluminium. Het glas wordt op kleur gescheiden.


  Op deze manier houd je schone scherven over, die als grondstof naar de glasfabrieken gaan. Die maken er weer flessen en potjes van.

   

 • Waar vind ik meer informatie over glazen verpakkingen en recycling?

 • Lees meer over glas en recycling op www.duurzaamglas.nl.